• Start
  • Reportages
  • 'De Catharinisten' uit Aalst dingen met hun voorstelling 'Amadeus' mee naar het 'Koninklijk Landjuweel!

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'De Catharinisten' uit Aalst dingen met hun voorstelling 'Amadeus' mee naar het 'Koninklijk Landjuweel!

Elk jaar wordt de prijs van "Het Koninklijk Landjuweel" uitgereikt aan amateurtoneelgezelschappen door de organisatie "Open Doek".
Het is een prestigieuze prijs waarbij de organisator de diversiteit motiveert van uiteenlopende expressievormen. Dit jaar is "Het Landjuweelfestival" te gast in Genk. De Catharinisten uit Aalst is ook een toneelgezelschap die wil meedingen naar deze unieke prijs.

Onze reporters waren ter plaatse tijdens een voorstelling van hen in Aalst, een reportage...


Camera/Edit Dimitri Van Hove
Reporter Pascal Maesschalck

De Catarinisen kozen voor  de Britse toneelschrijver Peter Shaffer, hij schreef in 1979 zijn bekende werk ‘Amadeus’. De iets minder jonge mensen herinneren zich ongetwijfeld nog de gelijknamige vier uur durende film uit 1984. Deze filmversie won indertijd niet minder dan 8 ‘Acadamy Awards’.

Dit meesterwerk inspireerde regisseur ‘Pieter Klinck’ om zich met de Catharinisten uit Aalst, te wagen tot een eigentijdse productie. Pieter kon rekenen op een zeer gedreven cast en legde de lat zeer hoog. Er werd enorm veel tot in de late uurtjes stevig gerepeteerd met een hoogstaande opvoering als resultaat. Hoofdrolspelers Lieven De Bondt (Antonio Salieri) en Jasper Vandevenne (Mozart) vertolkten met glans hun extreem verschillende personages. 

Lieven speelde de rol van Salieri op een zeer overtuigende wijze waarbij geen enkele emotie of mimiek hem vreemd was.  Jasper voelde zich als een vis in het water met zijn rol als Mozart.  Op een frivole en ongerepte manier gaf hij zich helemaal.  Voor de aanvang van de repetities speelde hij nog geen piano, maar voor een bepaalde scene leerde hij zelfs een  volledig stuk van Mozart uit het hoofd om eigenhandig tijdens de voorstelling te spelen. 

Deze extra toewijding getuigt van grote klasse! Het publiek werd uitermate verwend tijdens deze beklijvende opvoering, ondersteund door majestueuze muziek. Dat hun gezellig zaaltje,  ’t Katrientje’ , een verbouwing had ondergaan was een zeer dankbaar gegeven voor regisseur Pieter Klinck.  Een nieuwe tribune, vernieuwd podium maar vooral de nieuwe lichtinstallatie zorgden voor een extra prikkelende mysterieuze sfeer doorheen het stuk, waarvan Pieter dankbaar gebruik maakte.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2018_Catharinisten-amadeus.jpg

De aanwezige juryleden van het ‘Koninklijk Landjuweel’ onderwierpen het geheel aan hun kritische blik.
Zelf bleven ze een tikkeltje op hun honger zitten wegens het gemis van ‘vernieuwende of spectaculaire’ wendingen.
Misschien hadden een spetterend indoor vuurwerk of trompetterende olifanten soelaas gebracht?

Een ding staat echter als een paal boven water. Dit was een zeer puike prestatie van deze gerenommeerde Aalsterse toneelvereniging, waarmee ze zeker nog kans maken om op de longlist van de selectie van het ‘Koninklijk Landjuweel’ terecht te komen.


Bewerking redactie CIB 2018