Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

"De Morizen" teisteren Oogststoet!

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2018_Moritzen1.jpg

Het oervolk "De Morizen" stelen al 39 jaar de show in de oogststoet van Oostakker,
beter gekend als "De Vlaaiendinsdag".

Hun grote praalwagens dito tractoren, paarden en veestapel goed voor 40 meter, kunnen niet over het hoofd gezien worden tijdens de optocht. Deze karavaan wordt bevolkt door ruwe mannelijke en vrouwelijke bonken, die het niet schuwen een soort van lawaaierige oertaal te spreken afkomstig uit het tijdperk van de Eburonen, Aduatiekers, Menapiërs of Franken. Hun taal zou aanleunen tegen het Gentsch..
In  de Beirtonne (soort van reservoir) wordt er duchtig met water gestoeid en de grond bewerkt door boeren. Een vorm van religieuze orde wordt aan de dag gelegd door olijke paters en vlijtige nonnen.  Stoere vrouwelijke  ruiters effen het pad. Zij allen ontzien de toeschouwers niet in hun nogal eigenzinnige activiteiten.

U bent gewaarschuwd.


In het jaar 2017 vielen de Morizen zelfs een nonnenklooster binnen om vervolgens de klokken te luiden. Zo stelden zij hun anarchistische daden kracht bij. Dit alles en met de nodige humor zorgt voor een mooi spektakel!

Opvolging verzekerd zie video:

0
0
0
s2smodern