Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hopduvelstoet te Asse

Onder een stralende zon, trok op zondag 9 september de Hopduvel stoet door de straten van Asse.

Via deze stoet wordt een schilderachtig overzicht gegeven over de hop(duvel)geschiedenis in de streek. Typische volksfiguren, hoptelers, streekschilders, boerenpaarden, muziek, dans en humor. Met veel enthousiasme gaven de 1000 figuranten het beste van zichzelf. De Hopduvelfeesten zijn eigenlijk oogstfeesten. Katholieke gelovigen brachten een offer en smeekten zo bij de almachtige schepper om een goede oogst en het overwinnen van de duvel. De duvel in deze context is in wezen een spin die de hop besmet en ziek maakt. Vanaf de 15e eeuw nam de Benedictijnenabdij van Affligem het voortouw in het brouwen van bier en zorgde voor de verspreiding van de bloeiende hopteelt.

De streek tussen Aalst, Affligem, Asse, Opwijk en Dilbeek is met zijn zacht glooiende heuvels, meanderende beekjes en bossen een ideaal gebied voor het kweken van verschillende hopsoorten. Organisator Joris Vanderveken mag tevreden terugkijken op deze driedaagse editie van de Hopduvelfeesten. Voor vele plaatselijke en naburige verenigingen was het een moment bij uitstek om hun kunnen en organisatie te promoten. Onder andere de steltenlopers van Peizegem, KAJ Asse (Bruegelfanfare) en het koor van de Kunstenacademie August De Boeck (zingende en musicerende engelen), zorgden voor het nodige visuele en muzikale spektakel.

Helaas moeten we twee jaar wachten op de volgende editie van dit gezellige en tevens educatieve volksfeest.

Montage & camera : Guy Van Vaerenbergh
 

Tags: Asse, Hopduvelfeesten, hopduvelstoet

0
0
0
s2smodern