• Start
  • Reportages
  • Openluchtspektakel "TEN OORLOG" gebracht door Compagnie Gardavoe

Openluchtspektakel "TEN OORLOG" gebracht door Compagnie Gardavoe

De troon van Engeland staat op het spel. De broers Edwaar, Sjors en Risjaar slaan de handen in elkaar en schoppen flink om zich heen. Niets zal hun plannen dwarsbomen! Het kersverse theatergezelschap Compagnie Gardavoe durft het aan, om twintig jaar na de Blauwe Maandag Compagnie, dit vermaarde stuk van schrijver Tom Lanoye nogmaals op de planken te brengen. Weliswaar in een kortere, maar toch vier uur durende versie.

Op een donkere nacht, na een opvoering van poppentheater Aabazjoer, rijpte het idee bij acteur Filip Van de Winckel en regisseur Yves De Pauw om dit grootse stuk aan te pakken. Samen met een zeer gedreven cast van grotendeels amateur-toneelspelers, versterkt met enkele professionele acteurs (die een band hebben of hadden met Aalst), werd de Spiegelvijver in het stadspark omgetoverd tot een artistiek slagveld. “Droom groot en werk hard!” Met deze slogan inspireerde Tom Lanoye deze creatievelingen tot grootse prestaties! De schrijver voelde zich enorm vereerd dat zijn hoofd (een creatie van Gert Schatteman) deel mocht uitmaken van dit gewaagde maar zeer originele decor. Met de geschiedenis van het stadspark van Aalst in het achterhoofd, Is de keuze voor deze locatie een vanzelfsprekendheid.  “Garde-à-vous!“  Zet je maar schrap voor een vier uur durende voorstelling met brutale poëzie als handelsmerk, zoals Shakespeare het zelf gewild zou hebben. De combinatie van locatie en het grove Engelse theaterjargon doorspekt met pure Oilsjterse woorden, is voor "de kenners" een theaterstuk om van te smullen.

“Bruurs! Imagine we could put our blood together? This land would light up as a kiekenschuur That shivers in het vuur van onz’coleire!"

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Stad Aalst, Jan De Nul, Cantate Domino en DVM HTB.

Wenst u alsnog te gaan kijken, dan bent u eraan voor de moeite, alle tien voorstelling zijn reeds volledig uitverkocht...
U zal zich tevreden moeten stellen met onze videoreportage en wat volgt...


Acteurs : Lieselot Cammerman, Erwin Coppens, Bart Danckaert, Steven De Beleyr, Haike D’Haese, Steven De Leeneer, Dennis De Wolf, Mick Galliot Fabré, Lies Geldhof, Erik Hendrickx, Katrien Hendrickx, Willy Herremans, Wim Rasschaert, Ann Strickx, Arno Van Den Brulle, Elise Van Den Brulle, Bob Van Impe, Filip Van de Winkel, …

Montage : Guy Van Vaerenbergh
Camera : Jan Waegeman

Tags: Theater, stad Aalst