Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Biermis te Moorsel

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2018_Biermis-moorsefoto.jpg

Voor het eerst in eeuwen werd er op zondag 26 augustus 2018 een officiële biermis georganiseerd in het pittoreske kerkje van Moorsel in Oost-Vlaanderen.

De organisatie van het plaatselijke bierenfestival en de plaatselijke katholieke herder sloegen de handen in elkaar, met deze uitzonderlijke viering als resultaat. “Er zijn drie monotheïstische godsdiensten waarvan de katholieke de enige is die geen voedselvoorschriften heeft.” De enige blijde boodschap die pastoor Moereels aan zijn volgzame parochianen bijbrengt, is de boodschap van matigheid. Onder ruime belangstelling werden bieren zoals Vicaris, Alosta, enz… na de viering, aan de man gebracht. Uit oude oud Hollandse geschriften (1672) bleek er ooit een kerk in de buurt van Leiden te zijn “ontkerstent” wegens het plaatsgrijpen van een biermis.

Gelukkig zijn nu enkele eeuwen later, de geesten, net zoals het bier wat gerijpt en is er van ontkerstenen, wat wil zeggen : “het geloof in Christus doen verliezen”, geen sprake meer.

Artikel : Guy Van Vaerenbergh

Tags: Folklore, Bier, Moorsel

0
0
0
s2smodern