Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ruime opkomst tijdens Inhuldiging standbeeld 'Willem 1' Bisdomkaai Gent

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2018_Inhuldiging-standbeeld-Willem-1.jpg

De periode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I (1815-1830) was voor Gent een periode van sterke economische opgang en culturele ontplooiing.

Naast de oprichting van de universiteit, de aanleg van het kanaal Gent-Terneuzen en de impuls voor industrie, handel en werkgelegenheid, was er eindelijk degelijk onderwijs in het Nederlands, was er godsdienstvrijheid, werden de begijnhoven heropend, bruiste het cultureel leven, was er voor het eerst aandacht voor de behandeling van geesteszieken, kreeg de stad gasverlichting en kreeg de Gentse katoennijverheid toegang tot de Nederlands-Indische markt.

Ter ere hiervan krijgt Willem I een bronzen standbeeld aan de bisdomkaai in Gent. Het initiatief hiervoor werd genomen door het Comité 1815-2015.
Bij de feestelijke inhuldiging waren de leerlingen van het Sint-Bavo-Instituut, vervangende Ambassadeur, Afgevaardigde Vlaamse regering Nederland, Prof van het Emeritus, Voorpost Vlaanderen, Praeses KVHV-Gent, Gents Stadsbestuur en menig toeschouwers aanwezig.
Willem Bedankt! en de stad Gent.
Een videoreportage van onze cameraman Luc...

Camera/Edit: Luc Van Vreckem

0
0
0
s2smodern