Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen. Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding. U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In 2030 leveren België en Cyprus de Europese Culturele hoofdstad van Europa en Gent is kandidaat.
Om deze kandidatuur kracht bij te zetten, organiseren we het Doeners-en (om) Denkersfestival aldus burgemeester Mathias De Clercq, schepen Sami Souguir, Frederik Sioen en andere sprekers. De organisatoren zien dit festival als een soort leeromgeving om “doeners- en (om) denkers” uit parallelle werelden en verschillende gemeenschappen in onze stad met elkaar te verbinden, want al doende leert men is de filosofie hier achter. Tijdens inspiratiesessies, workshops, debatten, denksessies, wandelingen, fietstochten en nog veel meer is iedereen uitgenodigd om mee te bouwen aan de toekomst van “Gent als Space of Belonging”. Iedereen die zich als doener- of (om)denker ziet, is welkom om mee te denken.
Doeners & (om)Denkersfestival is er van 3 tot en met 7 oktober 2023 en dit elke dag op een andere locatie. Voor alle info over dit concept verwijzen we naar: www.gent2030.eu.
Ook op de Gents binnenwateren zijn er Gentse feesten te beleven en net als elk jaar toverde Gent-Watertoerist en Rederij De Gentenaar een feestelijk programma op en rond het water in elkaar.
Zo zien we op de programmatie van Rederij De Gentenaar bijvoorbeeld de “Lachboot”, de “Zangboot” en een “Lachwandeling” met een rondvaart door de Kuip in samenwerking met de Lachclub van Destelbergen. Verder zien we de “Kaas en Wijnboot” en “ Den buut in” een boottocht met leutige liedjes gebracht door Tamara, de dochter van Vuile Mong en gitaarklanken van Stef en ook nog een bezoek per boot aan een brouwerij. Themarondvaarten van Gent-Watertoerist zijn bijvoorbeeld de kindervoorstellingen op het water met Alina Pralina, theater langs het water in samenwerking met Theater en Filminstituut Brouns en “De Ronde van Gent” een 75minuten durende rondvaart doorheen historisch Gent met doortocht door de Scaldissluis en de Sint-Jorissluis. Voor volledige programmatie, uurregelingen, prijzen en andere details verwijzen we graag naar: www.gent-watertoerist.be/boottochten-gent/gent/individueel/gents-feesten.
De Barge was in de middeleeuwen een platte trekschuit die door de Staten van Vlaanderen op de Brugse Vaart werd ingezet om personen en goederen te vervoeren tussen Gent en Brugge.
Het schip was gekend voor zijn comfortabele reizen en culinaire verwennerij aan boord. Talrijke Koningen en Keizers heeft de middeleeuwse Barge destijds vervoert. De hedendaagse Barge, viert nu haar twintig jarig bestaan en vaart uit tijden de Gentse Feesten. Samen met compagnon de route; Kelly de kok, zet de Barge koers vanuit het Koophandelsplein richting de Drie Leien en terug. Aan boord kan u dineren, geïnspireerd op Gentse lekkernijen. Op de achtergrond zorgt een Gentse muzikant voor de nodige sfeer.
“Souper Flottant” op de Gentse Barge op 16, 17, 20, 21 en 22 juli, rondvaart zonder diner om 14u30 en om 18.00u met diner, vertrek aan het Koophandelsplein.
De gekende en aloude Kring van het H.Hart aan het H.Hart plein te Sint-Amandsberg verdwijnt op termijn en zal plaats maken voor 14 goed uitgerust sociale woningen in een groene omgeving. De Kring met gelagzaal en toneelzaal was een gekend gegeven en trok heel wat volk uit de wijde omgeving.
Dit project met bouw van sociale woningen in een groen omgeving kadert in het stadsvernieuwing project voor Dampoortwijk. Met dit project waarbij ook de heraanleg van het H.Hartplein, de kerk en de gerenoveerde pastorie behoren, wil men de Dampoortwijk een nieuw en centraal ontmoetingspunt geven. De realisatie zou pas beginnen in 2025 en tot zolang kunnen bijvoorbeeld de plaatselijke Chiro en de vzw Parochiale Werken nog actief blijven in de gebouwen.
In Gent zijn is eindelijk de bouw gestart van de nieuwe vleugel van het Design Museum.
De vleugel verbind de drie bestaande gebouwen aan elkaar en zal gebruikt worden voor onder meer voor het onthaal, een shop en tijdelijke expo's. Het gebouw wordt opgetrokken uit een circulaire gevelsteen en ook gerecupereerde materialen, het bouwwerk moet klaar zijn in 2025 en opengaan in 2026.
Vlaams minister Jan Jambon en de burgermeester van Gent Mathias De Clercq kwamen langs voor de eerste steenlegging.
Na de zomervakantie is Jazz in ’t Park terug van de partij! Een organisatie van de "Dienst Feesten Stad Gent" met het allerbeste, nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz.
Dit jaar viert "Jazz Int Park" hun 30ste verjaardag, dit gezellige stadsfestival is voor de tweede keer op rij te gast in het prachtige voorhavenpark in de wijk Muide – Meulestede. Traditiegetrouw is dit evenement volledig gratis en dit met een ongedwongen laagdrempelige sfeer. Deze 30ste editie belooft een muzikaal vuurwerk te worden met een absoluut topprogramma, later daarover meer... Daarnaast ontvangt Jazz in ’t Park met grote trots de 43ste finale van “B-Jazz International Contest”, een internationale wedstrijd voor jonge, talentvolle jazzmuzikanten georganiseerd door Muziekmozaïek vzw. Twee Belgische en vier internationale jonge jazzbands strijden op het podium vaan de Voorhavenlaan om de felbegeerde “Grote Prijs Albert Michiels”. Jazz in ’t Park is er van 7 tot en met 10 september in het Voorhavenpark te Gent.