Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gent en Omgeving

Lichtfestival Gent uitgesteld naar later te bepalen datum

369012-lichtfestival-d33d9f-original-1603810810.jpg

 

De Stad Gent heeft beslist om de komende editie van het Lichtfestival, dat eind januari en begin februari in een alternatieve vorm zou plaatsvinden, uit te stellen naar een later te bepalen datum. Ook het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink zullen niet plaatsvinden.

 

Gezien het stijgend aantal coronabesmettingen in ons land, heeft het stadsbestuur beslist om het Lichtfestival, dat gepland was van 27 tot en met 31 januari en van 3 tot en met 7 februari 2021, uit te stellen. 

Eerder werd aangekondigd dat het Lichtfestival in een aangepaste vorm zou plaatsvinden, met afgesloten sites en een reservatiesysteem.

De huidige context dwingt de Stad Gent echter tot meer ingrijpende beslissingen. Het vorige Lichtfestival in 2018 bracht 835.000 mensen op de been.

'Samen met mij keken heel wat Gentenaars uit naar het Lichtfestival. Maar we kunnen niet anders dan rekening houden met de moeilijke omstandigheden. Zorgen voor elkaar is nu het belangrijkste. Uitstel is zeker geen afstel: er komt een Lichtfestival zodra de situatie het toelaat.'

 

Ook het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink, die jaarlijks heel wat enthousiaste bezoekers lokken, zullen niet doorgaan.

Deze samenkomsten kunnen in de huidige, moeilijke omstandigheden niet plaatsvinden.

De Stad Gent bekijkt of er een veilig alternatief mogelijk is.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Wim Vandermeersch bestuurt Rode Kruis Gent - 2021- 2024

1258_39982918999_1436_n.jpg

 

 Elke vier jaar beslissen de Gentse Rode Kruisvrijwilligers wie hun organisatie de komende jaren richting geeft.

 

 

Gent 24-10-2020 - Bovenop de drukte van de Corona-crisis kozen de vrijwilligers vandaag vrijwilliger Wim Vandermeersch voor de derde keer tot voorzitter van Rode Kruis-Gent.

Rode Kruis-Gent heeft als opdracht om de visie en missie van het Rode Kruis op lokaal vlak te realiseren. Naast de gebruikelijke inzet voor EHBO-opleidingen, huiswerkondersteuning, ziekenwagendiensten en hulp op evenementen, hielpen meer dan 230 Gentse vrijwilligers in de eerste golf van de Corona-pandemie in woonzorgcentra en bij de Gentse daklozenopvang.

Hare koninklijke hoogheid Delphine van Saksen-Coburg kwam in september persoonlijk de vrijwilligers bedanken met een kunstwerk.

Groot.jpg

De verkiezingscampagne van vrijwilliger Wim Vandermeersch stond in het teken van ‘kansen grijpen’.

Kansen om kwetsbare mensen te blijven helpen, kansen voor vrijwilligers om zich in te zetten, en kansen om samen te werken met de andere Gentse sociale organisaties en met de overheid. Op dit ogenblik mobiliseert het Gentse bestuur van het Rode Kruis volop vrijwilligers om in de tweede golf van de Corona-crisis opnieuw bij te springen in de zorg.

Doordat het benefietdiner, de stickerverkoop en de kerstmarkt zijn geannuleerd, is het financieel evenwicht een uitdaging.

Voorzitter Wim Vandermeersch: “Onze eerste doelstelling is om het verschil te maken voor wie het écht nodig heeft: kwetsbare mensen in onze samenleving, mensen wiens gezondheid in gevaar is, kinderen in sociale situaties.

Wie Rode Kruis-Gent financieel steunt, weet dat we in Gent het verschil maken voor heel wat medeburgers”.

Het is de verdienste van de vrijwilligers en het bestuur dat Rode Kruis-Gent op zoveel domeinen actief is: 12 ziekenhuisbibliotheken, 15 scholen waar kinderen in sociale situaties worden geholpen, beschikbaarheid 24/24 voor noodsituaties, jaarlijks enkele honderden EHBO’ers die opleiding krijgen, meer dan 24 bloedinzamelingen in de randgemeenten, … In 2023 zal de Gentse afdeling van het Rode Kruis 125 jaar bestaan.

Het Rode Kruis in Gent steunen kan via rekening BE15 2900 2258 2530

 

Didier De Wever

Bron: dhr. Davy Degeetere  (PR Rode Kruis Afd. Gent)

0
0
0
s2smodern

Geen novemberherdenkingen, wel bloemen en vlaggen aan monumenten

Bloemen.jpg

 

Omwille van de coronamaatregelen heeft de Stad Gent in overleg met de Joodse gemeenschap en de Confederatie der Oud-strijders en Vaderlandslievende Verenigingen Oost-Vlaanderen beslist om alle novemberherdenkingen te annuleren. Er komen wel vlaggen en bloemen aan de oorlogsmonumenten.

 

Omwille van de hoge coronacijfers en het verbod op samenkomsten met meer dan 4 personen worden alle novemberherdenkingen in Gent geannuleerd. Het gaat om de plechtigheid ter nagedachtenis van de slachtoffers van beide Wereldoorlogen op de Westerbegraafplaats op 1 november 2020, de plechtigheid voor de herdenking van Kristallnacht aan het Michaël Lustig monument aan de Lindenlei op 8 november 2020, en tot slot ook de plechtigheden in het kader van de herdenking van Wapenstilstand aan het Achtmeiplein en in de verschillende deelgemeenten op 11 november 2020.

 

Uit respect voor traditie, de herinnering aan een belangrijke strijd voor vrede en om de slachtoffers te eren, zorgt de Stad Gent ervoor dat op deze data de juiste vlaggen hangen en er bloemen aan de oorlogsmonumenten liggen. Iedereen is vrij om op eigen initiatief bloemen of kransen neer te leggen aan de monumenten, zolang de op dat moment geldende COVID-maatregelen gevolgd worden.

'Het coronavirus dwarsboomt helaas het herinneringsjaar naar aanleiding van 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar we willen als stadsbestuur onze blijvende dankbaarheid en erkentelijkheid tonen voor al diegenen die streden voor onze vrijheden. Daarom zorgen we aan onze oorlogsmonumenten voor bloemen en vlaggen als teken van blijvend respect.'

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Stad Gent roept op federale maatregelen strikt op te volgen

360413-stadhuis-99402b-large-1596027874.jpg

 

Het federale overlegcomité heeft verstrengde maatregelen afgekondigd om tegemoet te komen aan de stijgende coronacijfers. De Stad Gent roept op om deze strikt op te volgen. Daarnaast annuleert de Stad enkele eerder aangekondigde evenementen voor dit weekend.

 

 

Net zoals in het hele land, stijgen ook in Gent de coronacijfers sterk. Sinds maart 2020 testten er 2.675 Gentenaars positief, de voorbije 14 dagen waren dat er 632. De positiviteitsratio bedroeg op 15 oktober 9,7%, de incidentie (aantal positief geteste personen op 100.000 Gentenaars) 167,80 voor de voorbije 7 dagen.

'De cijfers verdubbelen nu om de 2 weken in onze stad. Het is álle hens aan dek. Ik roep op om de nieuwe federale maatregelen strikt op te volgen. We hebben al veel gegeven, ik besef dat heel goed. Samen moeten we extra inspanningen leveren. Elk van ons draagt verantwoordelijkheid. Niet alleen voor onszelf, ook én vooral naar onze mede-Gentenaars toe. We moeten nú handelen om de cijfers weer naar beneden te krijgen. Wij Gentenaars kunnen dat. Neute mag, pleuje niet.' - Mathias De Clercq, burgemeester

Geen plantactie in geboortebos

Door de snel stijgende coronacijfers en om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het stadsbestuur beslist om de plantactie in het geboortebos van nu zondag af te gelasten. Het aanplanten van de boompjes kan echter niet uitgesteld worden. Daarom zal de de Stad Gent de geboorteboompjes in de loop van volgende week planten. Eind volgende week zullen alle geboorteboompjes geplant zijn. Daarna kan het ‘Geboortebos 2019’ bezocht worden.

Geen wandeling of fietstocht op fly-over

Nu zondag is het ook autoloze zondag. De fly-over van de B401 is daarvoor afgesloten voor auto's. Aanvankelijk was het de bedoeling om fietsers en wandelaars toe te laten op de fly-over, maar door de strengere maatregelen wordt daarvan afgestapt. De autoloze zondag zelf gaat wel door. Buiten twee uitgestippelde fietsroutes zijn er geen andere activiteiten gepland.

 

De Werelddag van Verzet tegen Armoede op het Sint-Pietersplein van nu zaterdag wordt vervangen door een digitaal alternatief. De verenigingen zullen morgen om 19 uur een aantal getuigenissen en aanbevelingen van mensen met armoede-ervaring voorzien op armoedeaanbevelingen.be.  

 Andere, eerder goedgekeurde evenementen zullen nog door het kernteam evenementen bekeken worden in het licht van de nieuwe federale maatregelen.
 
Didier De Wever

 

0
0
0
s2smodern

Nieuw leven in de Baudelokapel!

baudelo_20.jpg

Eergisteren is de vernieuwde Baudelokapel met alle gebruikelijke plechtigheden ingehuldigd, burgervader Mathias De Clercq knipte het tricolore lintje samen met de schepenen Bracke en Souguir.

Het zijn echter de heren, vader Frédéric en zoon Gilles De Backer die de Baudelokapel een nieuw leven willen inblazen.
Na het teloorgaan van de Holy Food Market, stond de kapel er wezenloos bij, een grote lege ruimte met talloze mogelijkheden voor ondernemers met gevoel voor ondernemen.




Dit hebben de De Backer’s duidelijk begrepen en dit met een visie naar de toekomst.

De Baudelokapel staat van heden open voor seminaries, concerten, vergaderingen, optredens en alle andere evenementen.
Kunst is zeker niet ver weg in de kapel want de blikvanger is het “Lam Gods” maar dan in een eigen interpretatie uitgevoerd in mos.

Tekst/foto's Jean Buyle

 

0
0
0
s2smodern

Gent houdt mondmaskerplicht aan, onderwijs blijft code geel tot 2 oktober

365469-Mondmaskerplicht_21-09-9b80ad-large-1601025338.jpg

 

De Stad Gent houdt de mondmaskerplicht aan in het winkelwandelgebied en de studentenbuurt. Dat heeft de Gentse crisiscel beslist. Het aantal besmettingen stijgt immers nog steeds. De zogenaamde code geel wordt voor het Gentse onderwijs, de opvang en het jeugdwerk gehandhaafd tot 2 oktober 2020. De Stad Gent roept op om ook in familieverband en onder vrienden de voorschriften te volgen, zodat de scholen kunnen openblijven.

 

 

De Gentse crisiscel is op vrijdag 25 september 2020 bijeengekomen om de nieuwe richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad te bespreken.

De raad blijft het dragen van een mondmasker verplichten op drukke plaatsen en laat het aan de lokale besturen om die te definiëren.

De Gentse crisiscel heeft besloten om de mondmaskerplicht in het bestaande, welomschreven gebied in Gent integraal te behouden.

Het gaat om het winkelwandelgebied, enkele drukke schakelstraten en de Gentse studentenbuurt.

'Het aantal besmettingen stijgt nog steeds. De epidemiologische situatie is er momenteel niet naar om te versoepelen. De huidige regeling is helder en duidelijk.'(Mathias De Clercq, burgemeester)

De Stad Gent roept Gentenaars op om bij de les te blijven: was of ontsmet de handen regelmatig, beperk het aantal contacten, houd voldoende afstand en draag een mondmasker wanneer het moet en wanneer afstand niet mogelijk is.

Wees bewust van de impact van je gedrag op anderen, zoals ouderen of meer kwetsbaren in onze samenleving.

 

Onderwijs blijft in code geel

Gent komt deze week niet voor op het rapport van de RAG, de federale Risk Assessment Group.

De RAG hanteert 3 criteria als drempel voor advies.

Voor wat betreft het criterium 'positiviteitsratio' blijft Gent onder de bovengrens.

Daardoor moet onze stad geen advies formuleren rond een eventuele schakeling van pandemieniveau in het onderwijs, de kinderopvang of het jeugdwerk.

Code geel blijft aangehouden tot 2 oktober. De evaluatie gebeurt wekelijks.

Als beslist wordt om te schakelen en de cijfers laten het toe, dan krijgen scholen, jeugdwerk en opvang na beslissing 5 werkdagen om de schakeling door te voeren.

 

De laatste 7 dagen waren er in een 35-tal basis- en secundaire scholen een 50-tal besmettingen bij leerlingen en 6 bij leerkrachten. De gevallen blijven hoofdzakelijk alleenstaand en de besmettingen gebeuren nog steeds vooral buiten de schoolpoort.

Er is slechts 1 school waar zich mogelijk een beperkte interne verspreiding voordeed, maar die is ondertussen uitdovend. Deze cijfers tonen een lichte stijging tegenover vorige week. In het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs was een 10-tal besmettingen gemeld, in het hoger onderwijs een 20-tal. De situatie wordt van heel nabij opgevolgd.

 

De protocollen in het onderwijs, de opvang of het jeugdwerk bereiken hun doel, het aantal besmettingen blijft er beperkt.

Het algemeen aantal besmettingen in de stad blijft wel stijgen, vooral in de groep van 10 tot 39-jarigen. Brononderzoek leert dat besmettingen nu vooral gebeuren in de vrije tijd, in familieverband of door contacten met vrienden. 

Dat zijn situaties zonder eigen protocollen, waar wel de algemene richtlijnen gelden.

'Ook in onze stad stijgt het aantal besmettingen, vooral bij jonge mensen. De scholen en kinderdagverblijven bewaken de voorschriften binnen hun muren rigoureus.

We moeten nu vooral zelf, in onze vrije tijd, actie ondernemen, om onszelf en onze dierbaren te beschermen. Hou afstand, was je handen, doe wat je moet doen om het virus niet binnen te brengen in je gezin, bij je (groot)ouders, in je school.

Als je elkaar wil treffen, wees voorzichtig of zoek een vereniging of context waar je elkaar veilig kan ontmoeten.'

(Elke Decruynaere , schepen van Onderwijs)
 
Didier De Wever
 

 

0
0
0
s2smodern