Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fout

Passed variable is not an array or object

Gent en Omgeving

Stad Gent maakt extra ruimte vrij voor veilige terrassen

355749-vrijdagmarkt2-6ef424-original-1591171939.jpg

 

 

Of en wanneer horecazaken mogen heropenen, wordt vandaag verduidelijkt door de Nationale Veiligheidsraad. Waar mogelijk maakt de Stad Gent alvast extra ruimte vrij om terrassen op een veilige manier te heropenen.

Aanvragen worden zo snel mogelijk behandeld.

 

Veilige passage

Met de hulp van handelsorganisaties zoals Horeca Vlaanderen, Unizo en de Opperdekenij hebben verschillende stadsdiensten aan een kader gewerkt om terrassen van horecazaken veilig te heropenen.

Aangezien de regels van de social distancing nog steeds van kracht zijn, heeft de Stad Gent naar oplossingen gezocht die de oppervlakte van terrassen vergroten en tegelijkertijd rekening houden met een veilige passage van fietsers, voetgangers en hulpdiensten.

Om extra ruimte te creëren, zijn ook parkeerplaatsen een optie.

'Terrassen brengen een stad tot leven. We gaan op zoek naar extra ruimte zodat zowel horecabezoekers als passanten zich veilig kunnen bewegen. Ook de inname van parkeerplaatsen is hierbij een mogelijkheid. Op de plek van één auto kunnen veel drankjes gedronken worden.'

Enkel na aanvraag

Horeca-uitbaters die een terrasvergunning hebben, zullen via mail een sjabloon krijgen waarmee ze een uitbreiding van hun terras kunnen aanvragen.

De ruimte voor een terras binnen de ring R40 mag maximaal verdubbelen, buiten de ring mag de vergunde terrasoppervlakte maximaal vier keer zo groot.

Te allen tijde moet er een obstakelvrije doorgang van minimaal 2 meter vrijgehouden worden.

'Dat de sector snakt naar een heropening, beseffen we maar al te goed.

Daarom zijn we voor de maximaal haalbare oplossingen gegaan. Zo bekijken we ook terrasuitbreidingen op trottoirs, als de buren daar akkoord mee zijn. Daarnaast beslissen we dat de terrasbelasting tot eind september niet betaald moet worden.

Als lokaal bestuur willen we zo maximaal zuurstof geven aan horeca-ondernemers.'

Voor alle centrumpleinen (Vrijdagmarkt, Korenmarkt, Sint-Baafsplein, Oude Beestenmarkt, Vlasmarkt) én Oostakker Dorp worden al proactief nieuwe terrasinplantingsplannen gemaakt. Horeca-uitbaters daar moeten niettemin nog altijd zelf een aanvraag tot uitbreiding indienen. Ook voor pleinen in andere wijken en deelgemeenten kan de Stad Gent op vraag van horeca-uitbaters soortgelijke plannen opmaken.

Snelle behandeling

De uitbreiding van terrassen wordt voorlopig toegestaan tot 30 september 2020. De Stad Gent voorziet extra personeel zodat de aanvragen van de eerste 48 uur ten laatste maandag 8 juni behandeld zijn. Aanvragen die later binnenkomen, zullen binnen de 5 werkdagen behandeld worden.

'We zijn tevreden over de vele inspanningen die de Stad levert om terrassen veilig op te laten starten, maar ik wil de horeca-uitbaters nu al meegeven dat helaas niet iedereen kan gelukkig gemaakt worden. De uitbaters die kunnen uitbreiden, moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen wat betreft bijvoorbeeld een reserveringssysteem.'

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

STROOK brengt ode aan Van Eyck in Braderijstraat

355545-DSC_6040-4109dd-large-1590651602.jpg

 

Met een tweeluik in de Braderijstraat brengt Belgisch kunstenaar STROOK een ode aan Van Eyck en het Lam Gods. Eerder gingen straatkunstenaars Hyuro, Pastel en Isaac Cordal hem voor. De kunstwerken kaderen in het themajaar OMG! Van Eyck was here.

Eerste diptiek

In het kader van het themajaar nodigde de Stad Gent een aantal internationale topartiesten uit de streetartscene uit om een muur in de historische binnenstad op te fleuren met een kunstwerk geïnspireerd door het Lam Gods. Ook STROOK ging aan de slag. Hoewel zijn stijl en monumentale werken op het eerste gezicht mijlenver van die van Jan van Eyck staan, ging de kunstenaar zonder aarzelen de uitdaging aan.

 

STROOK, in het dagelijkse leven gewoon Stefaan De Croock, gebruikte zijn fascinatie voor de ruimtelijkheid en de dialogen in het Lam Gods als uitgangspunt voor het nieuwe werk op de zijgevel van B&B Great Gent. Het kunstwerk is overigens een primeur, want STROOK maakte voor het eerst een tweeluik.

 

 

Gerecupereerd sloophout

De diptiek bestaat uit twee gestaltes diagonaal tegenover elkaar. Op die manier speelt de kunstenaar met ruimtelijkheid en creëert hij dialoog. Eigenlijk gaat het om één persoon die in de spiegel kijkt, in confrontatie met zichzelf. Waar Van Eyck thema’s in religieuze sferen verkoos, kiest De Croock duidelijk voor een persoonlijkere aanpak.

'STROOK is een grote naam binnen de street art. De creatie bestaat uit gerecupereerd sloophout dat hij verzamelde op uitzonderlijke locaties in Gent, zoals de Sint-Baafskathedraal, LUCA School of Arts, een voormalig supporterscafé van KAA Gent en de Leopoldskazerne. Zo is het kunstwerk ook écht Gents.'

OMG! Seven Senses Tour

Naast STROOK lieten ook al andere grote namen zoals Hyuro, Pastel en Isaac Cordal hun creativiteit los op de stad. In augustus 2019 maakte de Argentijnse Hyuro een muurschildering in de buurt van Sint-Jacobs. Nog geen maand later zakte landgenoot Pastel naar Gent af om de achtergevel van Kuiperskaai 14 te transformeren. Begin 2020 maakte de Spaanse artiest Isaac Cordal een moderne interpretatie van Adam en Eva en verspreidde 15 paar miniatuurbeeldjes over de hele stad.

 

De Lam Gods-street art maakt deel uit van de OMG! Seven Senses Tour, een stadswandeling die deelnemers Gent door de ogen van Jan van Eyck laat beleven. De Seven Senses Tour gaat, als de coronamaatregelen het toestaan, in de zomer van 2020 van start.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Fietsherstellers tijdens Coronacrisis - (Tip-Gent)

99077762_1104626583226220_9170940600818597888_o.jpg

 

Iedereen lijkt wel te gaan sporten tijdens de Coronacrisis, wandelen en fietsen is een 'must' geworden.

Met de huidige zomerse temperaturen haalt zowel jong als oud de fiets (terug) van stal.

 

De stalen 'ros' die al jaren zowat in de vergeethoek werd gedumpt, wordt terug geolied en de ietwat versleten banden worden opgevuld met de nodige zuurstof.

 

 

 

Maar de éérste rit waar zo werd naar uitgekeken wordt meestal in mineur beëindigd, .... pech onderweg !

 

De nodige, (bike) hulpverleners  worden gealarmeerd, en in dergelijke gevallen van pech kan je  dienst doen op:

 

ghentbikeservice.be

 

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2020_Jochen-VanNuffel-header.jpg

 

De fiets(en) kunnen thuis hersteld worden of meegenomen om te herstellen in de werkplaats.

Een leenfiets kan ter beschikking worden gesteld indien voorradig.

 

 

Uw fiets laten herstellen op afspraak kan voor de volgende regio:

 

Gent en zijn randgemeenten, Gentbrugge, Ledeberg, St Denijs Westrem, Drongen, Mariakerke, Wondelgem en Zwijnaarde.

Afsnee, Desteldonk, Mendonk en Sint-Kruis-Winkel >>Tijdelijk niet !

 Willy-300x300.jpg

Wij zijn bereikbaar op volgende dagen :
Dinsdag tot Vrijdag : vanaf 9h00 tot 18h00 Zaterdag : vanaf 10h00 tot 16h00

U kan ons bereiken via :
E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel : 0468/ 16 29 14

Voor info en afspraken; dit kan ook via de website: klik hier

Breng ook een bezoekje aan onze Facebookpagina: klik hier

Ook bereikbaar via Instagram: klik hier

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2020_89150837_2682232281846121_2119809666178351104_n.jpg

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Tickets voor stedelijke musea nu ook online te koop

355109-MSK_07-2402d5-large-1589898495.jpg

 

Vanaf vandaag 20 mei 2020 gaat de online ticketverkoop van de stedelijke musea van start.

Bezoekers kiezen online een gewenste dag en tijdstip, en kunnen ook meteen betalen. Op die manier kunnen de musea het aantal aanwezigen optimaal monitoren en krijgen bezoekers gegarandeerd een veilige en aangename ervaring.

 

 

Sinds 18 mei zijn de deuren van de Gentse musea terug open. De vaste collecties zijn opnieuw te bezichtigen en ook de tijdelijke tentoonstellingen openden weer de deuren. Verschillende musea ontwikkelden daarnaast een speciaal aanbod voor families en nieuwe digitale tours.

 

Eerder deze week konden bezoekers al telefonisch tickets reserveren. Vanaf 20 mei is het voor het eerst mogelijk om tickets online te reserveren en te betalen, via de websites van de musea.

'Door de maatregelen om onze bezoekers een veilig museumbezoek te kunnen garanderen, is de eerder geplande online ticketverkoop van onze Gentse musea in een stroomversnelling gekomen. Vanaf woensdag kunnen voor alle Gentse musea online tickets aangekocht worden en dat blijft uiteraard ook zo in de toekomst. Ook alle reductietarieven worden online aangeboden.'

Om een aangenaam en veilig bezoek te garanderen, wordt er gewerkt met tijdsloten. Daarmee wordt het aantal personen dat het museum gelijktijdig bezoekt zoveel mogelijk gemonitord. Aan de bezoekers wordt gevraagd om zich binnen het gereserveerde tijdsblok aan te melden aan de balie van het museum, met het ticket dat ze via e-mail ontvingen. Eenmaal in het museum kan iedereen, via de voorziene routes, op zijn eigen tempo zijn bezoek afleggen en opnieuw genieten van de kunst en cultuur die de Gentse musea rijk zijn.

Praktisch

Een online ticket kopen voor de stedelijke musea kan via de website van de musea:

 

Daar staat meteen ook alle informatie over wat er te beleven valt in het museum, en specifieke informatie rond openingsuren, veiligheidsmaatregelen en toegankelijkheid.

 

Naast de online ticketverkoop, blijft het ook nog steeds mogelijk om telefonisch tickets te kopen. Dat kan elke werkdag van 9 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16 uur op het nummer 09 210 10 75. Na telefonische reservatie vragen we om de gereserveerde tickets cashloos af te rekenen in het museum.

Didier De Wever

 
0
0
0
s2smodern

Gentenaars kunnen deze zomer 50 extra speelstraten organiseren

354867-Speelstraat2-761df8-large-1589547625.jpg

 

Omdat meer Gentenaars ook deze zomer wellicht dicht bij 'hun kot' zullen blijven, heeft de Stad Gent een extra, verkorte procedure uitgewerkt voor het aanvragen van een speelstraat. Gentenaars kunnen deze zomer 50 extra speelstraten organiseren.

 

 

 

Buitenruimte rondom je kot

Als zou blijken dat we met zijn allen deze zomer meer 'rondom ons kot' zullen doorbrengen, zal er meer nood zijn aan veilige speelruimte in open lucht.

Om de coronavoorschriften te kunnen respecteren, zijn Gentenaars best niet alleen aangewezen op de bekende plekken in de stad. Er moet een spreiding zijn van buitenruimtes over alle Gentse wijken heen.

Oproep aan de Gentenaars

Het stadsbestuur kreeg vragen vanuit verschillende Gentse wijken over speelstraten (een straat die gedurende een bepaalde periode exclusief voorbehouden is voor spelende kinderen en buurtbewoners).

De periode om een speelstraat aan te vragen, was eigenlijk al afgelopen, maar daar past de Stad Gent nu een mouw aan.

De Stad roept de Gentenaars op om via een eenmalige, verkorte procedure een speelstraat te organiseren. Daarbij moeten meters en peters uiteraard wel rekening houden met de geldende hygiëne- en veiligheidsmaatregelen.

'Het is nu meer dan ooit belangrijk dat kinderen, gezinnen en buurtbewoners extra ruimte krijgen om te spelen en elkaar, met respect voor de richtlijnen, te ontmoeten. Speelstraten zijn broodnodig om daaraan tegemoet te komen.

Vandaar deze oproep om deze zomer nog 50 extra speelstraten te organiseren.'

Voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor het aanvragen van een extra speelstraat. Zo kan je de aanvraag enkel doen voor maximaal vijf opeenvolgende weekends van juli, augustus en september. Er mag bijvoorbeeld ook geen openbaar vervoer door je straat rijden en je moet het akkoord hebben van aanwezige bedrijven, winkels, kinderopvang, enzovoort. De volledige voorwaarden en procedure vind je terug op stad.gent/speelstraten. Een aanvraag indienen kan tot 22 mei 2020.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Dille (René De Schepper) 50 jaar op de planken

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2020_37655373_10215178011516359_7362820130104934400_o.jpg

 

René De Schepper, in het Gentse beter gekend onder de naam Dille, kwam in het jaar 1970 voor het eerst in contact met travestie.

Het was een tijd waar mannen richting kleine cafeetjes en verborgen zaaltjes trokken om zichzelf om te toveren tot vrouw voor een beperkt publiek.

Travestie mocht toen het licht niet zien. Dille voer tegen de stroom in en stampte een café uit de grond waar travestieten in alle openheid over de vloer konden komen: de Cherry Lane. In het straatje tussen de Vrijdagsmarkt en de Melkbrug trok hij een nieuwe wereld open en plaveide de harde wegen tot een rode loper waarop alle travestieten na hem openlijk konden schitteren.

René De Schepper werd op 26 juli 1951 geboren in de Refuge aan de Coupure, maar woonde altijd in Sint - Martens Latem.

Wie kent Dille niet? René De Schepper voor de vrienden ligt mee aan de basis van het hele travestie-gebeuren in Gent. Dille beklom voor het eerst het podium halfweg de jaren 70, toen als drag queen La Dehliala Di.

In 1983 richtte ze haar eigen gezelschap Paris Follies op.

Dille bepaalde jarenlang mee de sfeer van de Gentse Feesten en doet dat eigenlijk nog steeds, (uitgezonderd dit jaar 2020) al is het dan niet meer met een travestie-gezelschap.

Het fenomeen met de grote muile komt op élke openingsreceptie verkleed als de affiche van dat jaar, doet het jaar door rondleidingen door Gent als Diva Dille, in een meidentenue van de vorige eeuw, en is nog steeds een meester als het op gelijk welk kostuum aankomt.

 

Dille staat  op 13 mei 2020 reeds 50 jaar op de planken als travestiet, je kan Dille plezieren met leuke foto's te posten op zijn FB pagina:

Klik hier voor de pagina

 Een dikke  proficiat Dille, geniet ervan, we zien je nog wel ergens opduiken !!!!

 Video - 09/10/2017

 

Didier De Wever

www.cultuurinbeeld.be

 

0
0
0
s2smodern