Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Regio

Renovatie Wintercircus gaat tweede fase in: gevels en rockzaal aan de beurt

333853-BARO_WINTERC160319-1401-86fb66-original-1570453158.jpg

 

 

De renovatie van het Wintercircus gaat de tweede fase in. Op het programma: de renovatie van de gevels, de plaatsing van de technische installaties en de afwerking van de gemeenschappelijke delen en de rockzaal. Het einde van deze fase is voorzien eind 2021.

 

Vanaf 2022 zal de voormalige garage Mahy of het Wintercircus kantoorruimtes bieden aan organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie. Het centrale middenplein blijft overdekt en zal multifunctioneel zijn. Onder de middenpiste komt een rockzaal voor een 500-tal personen. Ook een café, restaurant en terrasbar maken deel uit van de vernieuwde site. De renovatie van het Wintercircus is het sluitstuk van de ontwikkeling van het stadsdeel De Krook.

Gevels en nutsvoorzieningen

Sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, coördineert de werken. THV Furnibo-Persyn werd opnieuw aangesteld als pilootaannemer. Tijdens de tweede fase wordt de volledige buitenschil van het Wintercircus gerenoveerd. De gevel aan het Miriam Makebaplein (de toegang tot de paardenstallen en manege van het eerste Wintercircus) wordt gereinigd en hersteld. Via het plein zal een nieuwe ingang toegang geven tot de middenpiste. Het karakter van de ingangen in de Lammerstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat blijft behouden. Ook alle voorzieningen wat betreft elektriciteit, sanitair, brandbestrijding, verwarming en ventilatie en liften worden geïnstalleerd. Die werken worden uitgevoerd door zes nevenaannemers.

Gedeelde ruimtes

Alle gemeenschappelijke ruimtes (zoals middenpiste, gangen, liften, trappen, technische ruimten, bergingen en sanitair) én de rockzaal (met uitzondering van de podiumtechnische installaties) worden in deze fase volledig afgewerkt. Met financiële steun van het Vlaamse Stadsvernieuwingsfonds wordt de middenpiste een publieke doorgang waar ook allerlei activiteiten mogelijk zullen zijn. Ten slotte krijgen de kantoren, horeca- en retailruimtes en ateliers een casco-afwerking. De eigenlijke afwerking van deze ruimtes wordt immers tijdens de derde fase in 2022 afgestemd op de noden van de gebruikers.

'We vatten deze tweede fase van de renovatie aan met bijzonder veel aandacht voor de erfgoedwaarde. Zo zal de middenpiste geen nieuwe, kraaknette pleisterlaag krijgen. Loszittende stukken pleisterwerk zullen veilig verwijderd worden en daarna wordt de gevel enkel nog gefixeerd. Zo blijft de ruwe charme uit de garageperiode bewaard.'

Wat voorafging

In juni 2017 startte de de eerste fase van de renovatie. Grond-, stabiliteits- en rioleringswerken zorgden ervoor dat het gebouw opnieuw een stevige basis kreeg. Er zal via een BEO-veld warmte uit de bodem worden gebruikt als energievoorziening. De eerste fase van de werken is vlot en volgens planning verlopen en werd afgesloten in april 2019.

'Voor wie nu het Wintercircus betreedt, kan het lijken alsof er niet veel is veranderd. Maar niets is minder waar. Alle uitgevoerde werken gebeurden onder het niveau van de vernieuwde middenpiste; het BEO-veld, de kuip voor de rockzaal, de foyers voor de artiesten, vergaderzalen, ... het ligt er allemaal.'

De rockzaal en de vergaderruimtes in de voormalige paardenstallen. © Wouter Rawoens voor BARO.

 

333856-BARO_WINTERC160319-1439-4978d8-large-1570453673.jpg  

 

 

 

 

 

 

Europese subsidies

Voor de renovatie kan het project rekenen op subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De subsidiemiddelen dienen specifiek om de rijke bouwgeschiedenis van het pand in ere te herstellen. Met de subsidies worden de paardenstallen zorgvuldig omgevormd tot vergaderzalen. De voormalige scène van het circus wordt een auditorium voor 120 personen en de smeerputten uit de garageachitectuur van Mahy worden een ontmoetingsruimte. De 'Olifantenhelling', een helling waarlangs de dieren (paarden, maar ook olifanten) vanuit de Plattenberg tot op de scène werden gebracht, wordt opnieuw een belangrijke toegang tot het centrale middenplein.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Skatepark Gent

Skate_Scurb.jpg

Het Zuidpark te Gent is tegenwoordig een van de populairste skateparken. Het skatepark is ideaal voor de meer technisch aangelegde skater.
Het skatepark is onlangs vernieuwd zo vind je er een piramide, curb, ramps, funbox enzovoort. Er is redelijk wat ruimte om te bewegen en de ondergrond is ideaal voor wieltjes. Een fijne afwisseling met het Keizerspark dat 10 minuutjes verder gelegen is.
Onze cameraman Luc ging een kijkje nemen en zag de sporters in actie.

Camera/Edit Luc Van Vreckem

0
0
0
s2smodern

Boekvoorsteling Nerkiz Sahin!

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2019_Nerkiz_Sahin.jpg

De gedichtenbundel "Er was mij niets gevraagd' is het Nederlandstalige debuut van Nerkiz Sahin. Haar eerste gedichten schreef ze in haar moedertaal Turks. Dit boek brengt haar verhaal over hoe ze een nieuw leven moest starten na alles waar ze niet om had gevraagd.
onze cameraman Luc was ter plaatse en maakte de volgende Videoreportage voor u.

Camera/Edit Luc Van Vreckem

0
0
0
s2smodern

Lage Emissiezone, hoe, wanneer, info...

Lez.jpg
 
 
De invoering van de Gentse lage-emissiezone (LEZ) komt snel dichterbij. Daarom organiseert de Stad Gent in oktober en november 12 zitdagen in verschillende Gentse wijken. Daar kan je, net als bij het vaste LEZ-loket in Administratief Centrum Zuid, terecht met al je vragen over de lage-emissiezone.
 
Je kan er ook een tijdelijke toelating kopen of je wagen laten registreren.
 
 
Op 1 januari 2020, over enkele maanden dus, zullen de meest vervuilende wagens de Gentse binnenstad niet meer mogen binnenrijden. Voor 75 procent van de Gentenaren verandert er niets: zij mogen de lage-emissiezone automatisch in omdat ze een wagen hebben die voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.
 
Is dat voor jou niet het geval, dan kan je via www.lez2020.gent zelf je wagen controleren, je wagen registreren of een tijdelijke toelating kopen.
 
Neem papieren en bankkaart mee !
 
Wie dat liever niet online regelt, wie geen computer heeft of wie nog vragen heeft over de lage-emissiezone, kan terecht in de eigen wijk op een van de twaalf zitdagen.
 
 
Op zo'n zitdag zullen stadsmedewerkers de bezoekers te woord staan en zullen ze hen helpen om hun wagen te controleren en eventueel hun toegang te regelen. Mensen nemen daarom best hun autopapieren en een bankkaart mee. Heb je een parkeerkaart, een voertuig aangepast aan een beperking of een verhoogde tegemoetkoming, dan heb je ook die documenten nodig. Vooraf reserveren is niet nodig.
 
Data en locaties
 
De data en locatie van de zitdagen zijn terug te vinden op deze webpagina op www.lez2020.gent. De kalender hangt ook uit in het straatbeeld via affiches in elke buurtinfokast.
 
De kalender is ook te raadplegen aan elk Gentinfopunt, in alle Open Huizen en bij elke buurtwerking.
 
 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

De Jaarbeurs Gent volledig vernieuwd!

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2019_Jaarbeurs_Gent_2019.jpg

Van 19 tot 22 september kon u op de jaarbeurs van Gent: ondernemers, handelaars, makers en uitvinders met hun passie aanschouwen. Starters, rebellen, een nieuwe lichting, en huizen van vertrouwen... allemaal wijze gasten die het beste van zichzelf willen geven. Je vindt ze in winkels, pop-up’s, webshops, ateliers,... Ze zijn fier op wat ze doen en wij zijn fier dat ze er zijn voor ons. Eenmaal per jaar komen ze samen. Onze cameraman Luc was ter plaatse en maakte deze videoreportage voor u.
info bron: https://www.jaarbeursgent.be

Camera/Edit Luc Van Vreckem

0
0
0
s2smodern

7000 dominostenen verbind Ledeberg en Moscou

unnamed.jpg

 

Met het omvallen van 7.000 grote dominostenen in Gent werd gisteren het startschot gegeven van het Festival van de architectuur.

Met tal van activiteiten in Gent wil het Festival zoveel mogelijk mensen warm maken voor het algemene belang van architectuur.

Want architectuur is geen verhaal van enkel ontwerpers of ontwikkelaars, maar van iedereen. De manifestatie loopt tot 27 september.

 

Dat architectuur mensen samenbrengt, mag je vandaag letterlijk nemen. Onder het motto Verbind de stad zetten meer dan 200 Gentenaars 7.000 levensgrote dominostenen recht tussen de stadswijken Ledeberg en Moscou.

De sliert blokken was 2 kilometer lang en ging via het Ledebergplein richting Botermarkt en via Moscoubrug naar wijkpark De Porre.

In de ruimtelijke installatie kroop meer dan 6 maanden voorbereiding. 'Dominoes' werd bedacht en ontwikkeld door Julian Maynard Smith, artistiek directeur en medeoprichter van Station House Opera in Londen.

Na onder andere Kopenhagen, Marseille, Ljubljana en Melbourne was nu Dominoes Gent aan de beurt.

 

Reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern