Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Regio

Gentse Fieste in de Scala - Were een fieste veur iedereen

fieste_in_Scala2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Theaterplatform en Theater Scala is een vaste waarde tijdens de Feesten en onder de noemer “were een fieste veur iedereen” is er dit jaar weer heel wat te beleven, een beknopt overzicht van de vier eigen producties en bijkomende externe evenementen.


Tussen de sterren en Eerste Hulp

 

“Tussen de Sterren” is de titel van onvervalst Gents cabaret met Dirk Lajoie, Michele Dequin en Willem Vander Noot op het podium en Ann Lemaitre aan de toetsen. Het wordt weer lachen geblazen met hilarische sketchen, liedjes en monologen, twee uur amusement van de bovenste plank gebracht door rasartiesten.


Verkeerde hulp op de eerste hulp


Theaterplatform brengt als eigen feestproductie “Verkeerde hulp op de eerste hulp”, een doldwaze komedie in een regie van Nadine De Rijcke.

Dit komische stuk speelt zich af in de wachtzaal van een regionaal ziekenhuisje. Dokter Schepens is een oude dokter en nogal vergeetachtig en verstrooid en dan komt Jan ten tonele, de uitzendkrach voor schoonmaak werkzaamheden.

De dokter denkt dat Jan zijn opvolger is en de bizarre en verwarrende toestanden worden schering en inslag, genoeg voer voor een paar uurtjes ontspanning.

Voor wie het iets intiemer en rustiger wil is er de herneming van Edith & Simone, een muzikaal verhaal over het leven van Edith Piaf bekeken door de ogen van halfzus Simone.

Theaterplatform heeft kosten nog moeite gespaard om van deze voorstelling een totaalspektakel te maken. Er wordt live gezongen en een orkest zorgt ook voor live muziek. In Edith en Simone maakt ex-schepen Christophe Peeters zijn debuut als acteur.Om het “feesten plaatje” van de Scala te vervolledigen vermelden we nog de nieuwe onewomanshow “Deel mij” van en met comédienne Veerle Malschaert. “Deel mij” is een hartverwarmende tragikomische voorstelling over alleen staan en samen zijn, over chronisch contact te kort en over zoveel meer. Nog nooit ging een comédienne zo ver om zo dichtbij te staan.

Onder de titel “ From Broadway à Paris” nemen cineast-cabaretier Lieven Debrauwer en Marc Maes aan de piano het publiek mee voor een muzikale trip met tussenstops in Broadway en Hollywood. Daarnaast brengen Lieven en Marc ook een aperitiefconcert en kruipt Lieven Debrauwer ook nog in de huid van de guitige Sèf.

Alle producties gaan door in Theater Scala, Dendermondsesteenweg 163-165 te Gent. Voor verder info, speeldata en reservatie verwijzen we tel: 09 228 87 20 en naar www.scalaplatform.be.


Tekst/foto JEAN BUYLE

0
0
0
s2smodern

Afscheid van onze Stijn Brouns

stijn_brouns.jpeg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vandaag afscheid genomen van een goede vriend, Stijn Brouns. (Directeur/eigenaar van film & theaterinstituut Brouns)
 
Door de jaren heen hebben we een mooie vriendschapsband opgebouwd .
 
Hij verlaat Gent, hij verlaat België.... begint aan een nieuw leven in Spanje.
 
Hij laat echter de school niet helemaal achter zich, hij verdwijnt van de voorgrond, maar houdt nog met hart en ziel van het schoolconcept.....Niet spelen maar zijn.....de jarenlange tegenwerking heeft fysisch
 
zijn tol geëist, maar de spirit is niet weg, hij beloofde om meermaals naar zijn geliefde Gent terug te komen in de loop van het jaar.... en dan gaan we der zeker ene gaan drinken….Succes Stijn !!
 
 
 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Plasvissers vieren hun 50 jarig bestaan.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2019_De_plavissersfoto.jpg

Zoals de naam laat vermoeden is de hengelclub uit Aalst "De Plasvissers" meestal te zien langs de oevers van meren, vijvers en af en toe rivieren.
Naar gewoonte gaan zij al jaren de competitie aan met de Duitse vissersclub Schwerte- Rurh.
Drie generaties "Basseleer" staan in voor de continuïteit van de "Vissersclub".
Onlangs nam Werner, de jongste telg van de familie Basseleer de taak als voorzitter over van zijn vader Jozef.
Onze cameraman Dimitri kon hen filmen tijdens hun activiteiten. Hierdoor kwam hij meer te weten over de tradities, geschiedenis en de methodes van het vissen.
Een videoreportage:

Camera/edit Dimitri Van Hove

0
0
0
s2smodern

De rust van een Stadsfotograaf...

Henry2-200x300.jpg

 

Patrick is de voornaam en Henry de familienaam, twee voornamen op een rij, maar iedereen die hem kent zegt “Patje”. Gents stadsfotograaf en amateur “dj”, we gingen praten met de man die duizenden mensen en gebeurtenissen in beeld bracht.

 

 

 

Zijn “Kodak” nog niet aan de kapstok

Patrick Henry, geboren Gentenaar en sedert lengte van jaren trouw lid van onze vereniging (Vlaamse Journalisten Vereniging), ging begin dit jaar met pensioen en dit na een lange loopbaan als stadspersoneelslid. Echter niet zo’n ambtenaren job van negen tot vijf,  maar een loopbaan  bij “ ’t Stad Gent”, uitgebouwd  door ervaring, beroeps- en mensenkennis.

In de sterren stond geschreven dat de kleine Patrick de liefde voor het toen nog analoge beeld op papier zou gebruiken om zijn carrière uit te bouwen, het digitale was later het verlengstuk. Maar de puzzels van zijn leven lagen in eerste instantie anders. P. Henry ging meubelmaker worden, de puzzelstukjes vielen pas tot het goede stramien nadat Patrick via examens ging werken als handlanger bij de Stedelijke Dienst Gent die toen bevoegd was voor de Sint-Pietersabdij.

Gebeten door de microbe van  het beeld en het in beeld brengen ging Patrick een cursus fotografie volgen aan het IMOV te Sint-Denijs-Westrem. Hij studeerde met goed gevolg af en haalde zijn fotografie diploma. Het was ook de tijd van de deelname aan fotowedstrijden – Patje won met glans diverse wedstrijden, onder meer tot twee keer toe de Fotografieprijs van de Stad Gent.

Het fotopalmares van Patrick Henry als stadsfotograaf is dan ook indrukwekkend.  Een lijst ervan maken zou ons te ver leiden maar toch even grasduinen door Patjes rijke fotografisch archief als de “portrettrekker” van het stad.

Henry2-200x300.jpg

Denken we maar terug aan beelden van onder meer de wereldbekende Vlaamse schilder en ontwerper van juwelen Octaaf Landuyt, hilarische en iconische beelden van de reeds langgeleden ter ziele gegane Spektakelbeurs. Massa’s beeldmateriaal van de openingsceremonieën van de Gentse Feesten, beelden van dit feestgebeuren en de talloze festiviteiten in de Arteveldestad.

Onze stadsfotograaf stond op de eerste rij om mooie beelden te kunnen schieten van hoogwaardigheidsbekleders  en prominenten die de stad bezochten, niet in het minst vertegenwoordigers van ons Koningshuis, ministers, ambassadeurs en buitenlandse staatshoofden. Ook tijdens het Gentse filmfestival “passeerden” talloze vedetten voor het cameraoog van fotograaf Henry, net als bekende namen uit de wereld van show, jazz, klassieke- en lichte muziek.

Stadsfotograaf Patrick leverde ook fotografisch materiaal aan bij stedelijke boekuitgaven, denken we bijvoorbeeld aan het boek over oud burgemeester Frank Beke, uitgaven over de Gentse Feesten, het Stadsmagazine en zoveel meer.

Rust roest en daarom vinden we Patje nog met de regelmaat van de klok terug, gewapend met een batterij fototoestellen, beelden schietend van actuele gebeurtenissen, feiten en feestelijkheden. Zijn “andere liefde”, namelijk aan de draaitafel staan en ambiance brengen, blijft een vaste waarde want stilzitten is aan Patrick Henry niet besteed.

Al wie wil kennis maken met Patrick en zijn fotografie kan terecht tijdens een overzichtstentoonstelling met een selectie uit zijn archief, samengesteld door de fotograaf zelf. Plaats van gebeuren is de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein te Gent en dit vanaf 11 juli tot en met 11 augustus.

 

Jean Buyle

0
0
0
s2smodern

Het Sint-Pietersplein in Gent omgetoverd tot zandvlakte.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2019_Belgiian_beach_volley.jpg

Het "Belgian Beach Volley Championship" ging door op 26 mei te Gent.
Het is een onderdeel van een hele reeks verschillende kampioenschappen die her en der ten lande plaatsvinden.
Vrouwen en mannenploegen namen deel aan dit prestigieuze kampioenschap

Hier in ons land zit het beachvolleybal de laatste 10 jaar in de lift, waarbij vooral de focus is gelegd op de leuke competitiegeest. In deze opzet is de organisatie van het "Belgian Beach Volley Championship" bijzonder goed geslaagd, de sport is steeds populairder aan het worden. Regelmatig worden er volle zalen getrokken, wat de sfeer gezelliger en de competitie ook spannender maakt .
Onze reporter Luc kon de sporters aan het werk zien en kont dit vast leggen op zijn videocamera.

Meer info: https://www.belgianbeachvolley.be

Camera/edit Luc Van Vreckem

0
0
0
s2smodern

Stad Gent wil wereldrecord 'meeste gele truien op een fiets' verbeteren op BK Wielrennen

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2019_koers_DDW.jpg

 

 

De Stad Gent roept alle Gentenaars op om deel te nemen aan het BK Yellow Ride, een heuse aanval op het Guinness World Record 'Meeste gele truien op een fiets op 1 locatie'. De wereldrecordpoging zal plaatsvinden tijdens het BK Wielrennen in Gent, op 30 juni 2019. Iedereen met een fiets is welkom.

 

Het wereldrecord is sinds 2015 in handen van het Britse bedrijf Sky, met een totaal van 270 gele truien. Samen met wielermusea KOERS (Roeselare) en VELODROOM (Boom) en de organisatie van het BK wil de Stad Gent het record verpulveren op het Belgisch Kampioenschap wielrennen.

'We willen alle Gentenaars betrekken bij dit Belgisch Kampioenschap in Gent, onder andere met deze wereldrecordpoging. Dus Gentenaars: spring op je fiets, kom naar de Watersportbaan en samen kleuren we heel Gent geel!'

Schepen Sofie Bracke is er alvast klaar voor ...

Programma

  • Wie wil deelnemen kan vanaf 7.30 uur aanmelden en zijn/haar gele wielertrui afhalen. Vervolgens is er de mogelijkheid om een lus van 2 kilometer rond de Watersportbaan te rijden als opwarming. Dat stuk van het BK-parcours (vanaf de aankomstzone ter hoogte van de Topsporthal) is op dat moment verkeersvrij.
  • Om 8.45 uur verzamelen alle deelnemers onder de aankomstportiek aan de Watersportbaan, om samen 15 kilometer te fietsen op het verkeersvrije parcours tussen Gent en Drongen. De laatste Belgische Tour de France-winnaar, Lucien Van Impe, en meervoudig Belgisch kampioene Heidi Van De Vijver zijn meter en peter van de BK Yellow Ride en zullen ook aanwezig zijn.
  • Om 10 uur zal een officiële gerechtsdeurwaarder van Guinness World Records de deelnemers tellen in de Lotto-fanzone
  • Aansluitend wordt het parcours weer afgesloten voor de start van het BK Wielrennen elite vrouwen in het centrum van Gent.

Praktisch

Deelnemen aan de wereldrecordpoging kost 10 euro. Daarvoor ontvang je een authentieke gele wielertrui en voor 10 euro aan consumptiebonnen (drank of eten). Ideaal om achteraf te recupereren en mee te supporteren voor dames elite en heren profrenners.

 

Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via de website www.bkgent2019.be . Zowel jong als oud zijn welkom, met alle soorten fietsen (bakfietsen, elektrische fietsen, koersfietsen, kinderfietsen, enzovoort)

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern