Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Regio

Affiche Gentse Feesten 2022 stelt wedergeboorte voor

Test.jpg

 

Na twee geschrapte edities komen de Gentse Feesten dit jaar in volle glorie terug. Vandaag, woensdag 18 mei 2022, is het campagnebeeld voorgesteld. Het ontwerp is geïnspireerd op een werk van Nicolas Poussin waarbij de maagd opstijgt richting hemel. In de Gentse knipoogversie is Roland de maagd. De bijhorende slogan is 'De Wedergeboorte'.

 
 

Ontwerpbureau Soon mocht dit jaar de campagne voor de Gentse Feesten uitwerken.

Zij kozen voor een sprankelend beeld met slogan 'De Wedergeboorte'. Het campagnebeeld toont een groep bekende mensen, zoals rasmuzikant Roland en burlesque artiest Zoe Bizoe, en anderen die uit het niets lijken op te rijzen en richting Gentse Feestenhemel gaan. Het ontwerp is geïnspireerd op een werk van de Franse kunstschilder Nicolas Poussin waarbij de maagd opstijgt richting hemel. In de Gentse knipoogversie is Roland de maagd.

Na twee geschrapte edities zijn de Gentse Feesten eindelijk terug en iedereen heeft er duidelijk zin in. Nog twee maanden aftellen en dan kunnen we eraan beginnen. Wie zin heeft in een stukje hemel, is welkom in Gent.Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten
DSC_4299.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het volledige programma wordt op 10 juni bekendgemaakt. Vanaf dan is het officiële Gentse Feestenmagazine te koop in de krantenwinkel en gaat de website www.gentsefeesten.be live.

 

Didier DE WEVER

 
 
 

Van fleurige menu's tot bloemrijke expo: heel Gent in teken van Floraliën

Flor.jpg

 

Niet alleen het Citadelpark, maar heel Gent staat van vrijdag 29 april tot en met zondag 8 mei 2022 in het teken van de 36ste Floraliën. Zo is er een florale degustatietoer, staat Hotel d’Hane Steenhuyse in de bloemen en is er een kleurrijke expo in het Huis van Alijn.

 
 

De Floralïen gaan dit jaar door onder het motto 'Mijn paradijs, mijn wereldse tuin' en vinden plaats in het ICC, de Floraliënhal, het Kuipke en de Plantentuin van de UGent in het Citadelpark. Maar daar blijft het niet bij: heel Gent staat in het teken van het bloemenfestival. Ook de Stad Gent draagt een steentje bij.

 

Culinair met bloemen

 

In samenwerking met PuurGent is er een 'florale degustatietour' uitgetekend. Van patissiers, chocolatiers en ijsmakers tot bierbrouwers, heel wat Gentse makers hebben allerlei fleurige producten ontwikkeld. De route is er voor iedereen, maar wie een Floraliënticket heeft, krijgt een extraatje. En dan zijn er ook nog de talrijke Gentse restaurants die uitpakken met een Floraliënmenu. Wie een menu bestelt, krijgt 6 euro korting op een Floraliënticket, wie al een ticket heeft, krijgt een extra degustatie.

 
Na 6 jaar kijk ik heel erg uit naar de Floraliën, sinds jaar en dag het perfecte uithangbord voor onze telers en onze bloementraditie. En de hele binnenstad zal vol bloemen hangen, je zal ze letterlijk kunnen proeven.Sofie Bracke, schepen van Economie en voorzitter PuurGent 

Stadspaleis in de bloemen en fleurige expo

 

In samenwerking met Historische Huizen Gent wordt Hotel d'Hane Steenhuyse in de Veldstraat omgetoverd tot een bloemenparadijs. Bloemendecorateur Frederiek Van Pamel staat in voor de inkomhal, Gentse floristen nemen de kamers onder handen.

 
Hotel d'Hane Steenhuyse is zonder extra bloemen ook al prachtig, maar na de interventie van bloemenexpert Frederiek Van Pamel en de Gentse floristen zal ons stadspaleis nooit zo mooi geweest zijn. Een uniek én gratis bloemenspektakel voor jong en oud. Sami Souguir, schepen van Cultuur
 

Tot slot slaat het Huis van Alijn de handen in elkaar met de Gentse handelaars Blommm en Little Green Stories voor de tijdelijke installatie 'Floraliën in het Huis van Alijn'. Tien dagen lang doen echte bloemen en planten hun intrede in het museum. Met een Floraliënticket kan je het museum voor slechts 2 euro bezoeken.

 

Video: Ronny De Keukeleire

 

Foto's:  Didier De Wever

 

Renovatie Heilig Hartkerk: afbraakwerken klaar, eerste gevelopeningen gemaakt

Kerk.jpg

 

De renovatie van de Heilig Hartkerk en de pastorij in de Dampoortwijk is volop aan de gang. De sloop- en de funderingswerken zijn achter de rug, de eerste steen werd vandaag gelegd. De vernieuwde Heilig Hartkerk opent de deuren begin 2023, de pastorijwoning eind dit jaar.

 
 

De Heilig Hartkerk wordt omgebouwd tot een ontmoetingsplek voor de buurt. Het ontwerp werd vorig jaar al bekendgemaakt. Aan de zijgevels van de kerk komen glazen wanden met ervoor een buitenpasserelle. Op het gelijkvloers binnenin komt een buurtrestaurant met buurtliving en een nieuwe verdieping voor activiteiten. Ook de pastorij krijgt een make-over.

 
 

De afbraakwerken zijn nu achter de rug en de funderingen zijn geplaatst. In de kerk werd het stooklokaal gesloopt, werden de vloertegels verwijderd en de schouwen naar beneden gehaald. Op dit moment wordt de buitengevel gereinigd en het dak gerestaureerd. De eerste gevelopeningen in de zijbeuken zijn ook al gemaakt.

 
De Heilig Hartkerk wordt een bruisende ontmoetingsplaats voor de buurt en organisaties uit de buurt. Bewoners zullen elkaar hier kunnen ontmoeten, of samen iets eten in het buurtrestaurant. Dit wordt het kloppende hart van de Dampoortwijk.Mathias De Clercq, burgemeester
 

Tegels voor buurtbewoners

 

De renovatie en restauratie gebeuren met respect voor de architectuur en de geschiedenis van de kerk. Zo worden de kleurrijke tegelvloeren behouden. De tegels die toch moeten worden uitgebroken, gaan bovendien niet verloren. Ze worden geschonken aan enkele buurtbewoners en -verenigingen die ze willen gebruiken in hun eigen verbouwing.

 
In Gent zijn we al een aantal jaar bezig met het herbestemmen van kerken. Met resultaat. Van de 17 kerken die een nieuwe toekomst zochten, zijn er nu al 14 met een nieuwe bestemming of een duidelijk toekomstplan. Volgens de timing van sogent zal de Heilig Hartkerk in februari 2023 opgeleverd worden.Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent

Ook renovatie oude pastorij op schema

 

Ook de werken aan de pastorij zitten op schema. In de achterbouw zijn de funderingen geplaatst en is de vloerplaat gestort. De gevel werd gereinigd en wordt nu opnieuw gevoegd. Op het hoofdgebouw staat een vernieuwde dakstructuur. Binnenkort wordt het nieuwe houtskelet geplaatst, daarna wordt het gebouw ook binnenin gemoderniseerd.

 
De Stad én de buurt hebben samen een uitgebreid traject van studiewerk én inspraak afgelegd om tot een gedragen invulling te komen. We bekeken de pijnpunten en opportuniteiten van het gebouw, wisselden van gedachten met een proefopstelling en organiseerden een wijkbeurs en een ruimtebevraging in de buurt. Een ‘buurtatelier’ ging met die info aan de slag om de noden en behoeften aan de ruimtes te koppelen.Astrid De Bruycker, schepen van Participatie
 

Didier DE WEVER

Patriciërswoning Kleine Sikkel gerenoveerd tot modern kantoorgebouw

426258-DSC_3446-78c671-original-1650352529.jpg

 

De Kleine Sikkel, de beschermde patriciërswoning op de hoek van de Nederpolder en de Biezekapelstraat, is grondig gerenoveerd. De gevel en het dak zijn gerestaureerd en de kantoorruimtes gemoderniseerd. De nieuwbouw erachter is ook klaar en beschikt over een kleine binnentuin en een dakterras met uitzicht op Sint-Baafs.

 

Hergebruik van oude materialen

 

De werken duurden twee jaar. Het pand, dat sinds 1943 beschermd is als monument, werd gerenoveerd met respect voor de cultuurhistorische waarde. De kantoorruimtes werden aangepast aan de normen van vandaag, de voorgevel en het dak werden gerestaureerd, het dak kreeg zonnepanelen en de 13de-eeuwse historische kelder werd in ere hersteld. Daar is nu een multifunctionele ruimte die bereikbaar is vanuit de nieuwe toegang in de Biezekapelstraat en die de Stad zal verhuren voor sociaal-culturele activiteiten.

 
De Kleine Sikkel werd op duurzame wijze in ere hersteld, met veel aandacht voor de historiek. Zo vind je in de gang en de kantoorruimtes opnieuw kleurencombinaties uit het verleden. In de renovatie hergebruikten we materialen die er al waren, zoals de vloertegels en het parket.Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent
b_800_600_0_00_images_artikelfotos_april2022_426257-DSC_3292-0ebdd2-large-1650352529.jpg
 

Nieuwbouw met dakterras

 

De aanbouw langs de achterzijde had geen historische waarde en werd gesloopt. In de plaats is er nu een nieuwbouw met een cafetaria, een multifunctionele ruimte met keuken, een fietsenberging en een technische ruimte. De nieuwbouw valt op dankzij de gevelbekleding in duurzaam aluminium. Het gebouw kreeg ook een kleine binnentuin, een groendak en een dakterras met een geweldig uitzicht op Sint-Baafs en de Achtersikkel.

 
 

De Kleine Sikkel gaf in het verleden onder meer onderdak aan enkele stadsdiensten en de afdeling pop en jazz van de Hogeschool Gent. Straks wordt het pand de uitvalsbasis van de Gentse cultuurorganisaties Gentse Gidsen, Kunstwerkt, Art Spot en Muziekmosaiek en daarnaast ook de Opperdekenij. Ook het Design Museum Gent vindt er onderdak tot de nieuwe museumvleugel aan de Drabstraat klaar is.

 

Didier DE WEVER

De Blauwe Kiosk keert na anderhalf jaar terug naar de Kouter in Gent

Kouter.jpg

 

 

De Blauwe Kiosk opende gisteren na anderhalf jaar opnieuw haar luiken op de Kouter in Gent. 

De kiosk was 20 jaar lang een vaste waarde op het plein, maar verdween even uit het Gentse straatbeeld nadat het stadsbestuur de concessie opnieuw op de markt bracht en de prijs fors verhoogde. 

Oesters en champagne op hoek van de Kouter en de Vogelmarkt: een Gentse traditie maakte vandaag haar terugkeer onder een stralend zonnetje.

 

De Blauwe Kiosk was tussen 1998 en 2020 een vaste waarde in het Gentse straatbeeld. Toen het stadsbestuur besliste om de concessie opnieuw op de markt te brengen - om ook andere geïnteresseerden een kans te bieden om iets uit te baten op die locatie - haakte de vorige eigenaar af.

Zo ging het standgeld fors de hoogte in, van zo'n 7.000 euro naar 20.000 euro per jaar. De stad vond een opvolger, maar ook die haakte af nadat corona roet in het eten gooide. De stad bracht de prijs terug naar 12.000 euro en ging opnieuw op zoek naar een uitbater. 

Nieuwe uitbater

De jury koos uiteindelijk voor het concept van Joris Van Duffel, de huidige eigenaar van het Gentse Yalo-hotel in de Brabantdam en wijndomein Nobel in Lochristi.

Hij kocht de blauwe kiosk over van de originele uitbater en knapte ze helemaal op. 

“Het idee achter de kiosk is niet veel veranderd. Zo serveren we nog steeds oesters en aperitieven”, legt Van Duffel uit. “Wat wel nieuw is, is dat we meer inzetten op lokale producten. De kiosk is nu ook verplaatsbaar en staat enkel in het weekend op de Kouter.”

“We zijn blij dat we een oplossing hebben gevonden”, reageert Gents schepen Sofie Bracke (Open Vld). “We hopen dat de kiosk en de Bloemenmarkt - elke zaterdag- en zondagvoormiddag - elkaar versterken. Dat brengt leven naar de Kouter. Nu de kiosk mobiel is, kan ze bovendien ook op kerstmarkten worden ingezet.”

Didier DE WEVER

Onzeker bestaan van Copacobana Festival - St. Amandsberg

led_copacobana.jpg

 

Het ziet er naar uit dat het populaire Copacobana Festival in Sint-Amandsberg ophoudt te bestaan. De organisatoren krijgen te weinig steun van de stad Gent, zeggen ze. Elk jaar opnieuw wordt het festival geconfronteerd met een onontwarbaar kluwen aan subsidiereglementen dat het onmogelijk maakt om een project op lange termijn uit te bouwen.

Over twee maanden start in het Rozebroekenpark normaal de opbouw van het Copacobana Festival, dat plaatsvindt tijdens het weekend van 24, 25 en 26 juni. Alleen ziet het er nu naar uit dat het festival wellicht niet meer zal doorgaan. "We hebben heel constructieve dialoog gehad met de kabinetten, met de stad. Maar voor dit jaar zal er helaas opnieuw niet echt een oplossing komen om ons financieel voldoende ruggesteun te geven", vertelt organisator Joachim Matthys. "Het is op, op deze manier."

Geen 14de editie
Na 13 edities lijkt het gedaan. De organisatoren zitten deze week nog samenzitten met de stad. Als tegen dan geen oplossing uit de bus komt, blijft het in juni stil in de Rozebroeken. Het financiele aspect is een van de problemen, zegt Matthys. Maar het gaat ook over het gebrek aan een langetermijnvisie en doorgroeimogelijkheden.

 

Gratis of betalend?
Het gratis festival betalend maken, dat wil de organisatie liever niet. In februari besliste de stad over een tijdelijk nieuw reglement, waardoor Copacobana een subsidie kan krijgen tot 25 000 euro. Al wordt pas over een paar weken duidelijk of ze die krijgen. "Het klimaat dat de stad ons vandaag voorlegt is gewoon niet realistisch."
 
Dialoog
Bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt ziet de organisatie niet graag de stekker uit het festival trekken, en hoopt alsnog samen tot een oplossing te komen. De schepen wil snel werk maken van een langetermijnvisie voor zulke evenementen en organisaties. "Ik ben zeker bereid om daar verder over in dialoog te gaan en te kijken hoe we daar verder die voorspelbaarheid mee mogelijk kunnen maken", zegt de schepen. "Voor dit jaar was dat te kort, vandaar dat we gekozen hebben voor een eenjarig reglement. Maar ik ben zeker bereid ook toekomstgericht te bekijken hoe we kunnen faciliteren."

Toekomst
Woensdag zitten Copacobana, de stad, brandweer, politie en groendienst samen. Dan zal wellicht de knoop worden doorgehakt over de toekomst van het festival.

 

Beelden AVS

Didier DE WEVER