Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op Stap

Op stap met Georges De Smaele - Het hoeft niet altijd champagne te zijn

Logo_wijn.jpg

 


De andere bubbel uit het Oost-Vlaamse Zwijnaarde

Wie dacht dat schuimwijn enkel smaakt als het uit de Franse Champagnestreek komt heeft het hier grondig mis.

Zonder chauvinistisch te zijn ben ik er rotsvast van overtuigd dat wij in onze eigen provincie
interessante wijndomeinen kunnen ontdekken. Ik ging op bezoek op het wijndomein Vandersteene te Zwijnaarde waar ik een gemoedelijk interview mocht afnemen met het oog op de officiële opening van 2 augustus 2020.


De familie Vandersteene, gekend door hun bloemisterij Gemaflor breidde haar passie voor ambacht uit naar de productie van een eigen schuimwijn, gemaakt volgens de traditionele methode (méthode champenoise = tweede gisting op fles).

Vijf jaar terug plantte bloemist Diederik Vandersteene en vader Geert hun allereerste wijnrank. Het grote wijnavontuur nam een start naast het dagelijkse leven als bloemist gespecialiseerd in de aanplant van hibiscus, siergras en ander plantgoed.

Naast de reeds gelauwerde wijngaard van collega Lodewijk Waes aan de oevers van de Schelde hoopt de familie Vandersteene tevens de top te bereiken in de productie en verkoop van hun Belgische mousserende wijnen (verplichte vermelding op het etiket) brut blanc de noir, brut blanc de blanc en brut rosé.

Het verbouwen van de wijngaard van ongeveer 5 ha. en het vinificatieproces dat ongeveer 8000 liter wijn oplevert werd niet zo maar op goed geluk genomen.

Er werd voorafgaande scholing gevolgd voor wijnbouwer bij Syntra Oost- Vlaanderen. Nuttige wijnbouwinformatie en verdere kennis werd opgedaan als lid van de vzw.Wijnbouwers Oost en West-Vlaanderen (WOW).

Voor de verfijning van hun product werd een oenoloog uit de Champagnestreek onder de arm genomen. Een belangrijke factor om weten is dat het wijndomein eigenhandig bewerkt en onderhouden wordt door de familie en de werknemers van de bloemisterij.

Als het in de wijngaard té druk wordt, maakt men gebruik van vrienden en kennissen om een handje toe testeken. Onder de noemer van ‘workshop’ komt elke helpende hand aan zijn
trekken zowel op het veld bij de druivenoogst als bij het vinificatieproces.


Met de grootste zorg en met het in acht nemen van de ecologische principes wordt er in de wijngaard gewerkt. Gebruik van pesticiden en andere schadelijke producten voor het milieu worden bewust afgezworen. In de moderne, hedendaagse cuverie viel de netheid en de hygiëne mij vooral op wat het eindproduct zeker te goede komt.


Bij het nuttigen van een glaasje rosé schuimwijn kon ik niet nalaten om nog enkele interviewvraagjes te stellen aan de welbespraakte wijnmakers Diederik en Geert.


Is wijnboer worden altijd al je droom geweest?

‘ Dit is gegroeid van thuis uit, door de jaren heen, natuurlijk met een blijvende interesse en liefde voor het wijngebeuren’.

unnamed.jpg


Waarom koos je voor een wijndomein in Zwijnaarde?


‘Ons werk ligt hier als bloemist, de ondergrond van zwarte aarde (zand en leem) is best geschikt om aan wijnbouw te doen. De geleidelijke opwarming van de aarde speelt stilaan in ons voordeel. Klimatologisch zitten we goed en met de gepaste aanplant van ziekte bestendige druivensoorten zijn wij tot heel veel in staat in onze contreien. Wat volgt is dan aan de wijnmaker.


Ik wil nog even meegeven dat het verbouwen van onze hibiscusplant vier jaar duurt alvorens de plant verkoopbaar is. Dit is vergelijkbaar met het aanleggen van een wijngaard. Na vier a vijf jaar krijg je resultaat en kan je met de verkoop van het eindproduct starten.’


Voor welke druivensoorten koos je?


‘Wij kozen voor de klassieke champagnedruiven, klonen van de cépages pinot blanc, chardonnay, pinot meunier en pinot noir. Ook de schimmelbestendige druif prior is naast deze champagnedruiven ook bij
ons aangeplant.


Welke opbinding – snoeivorm wordt er gebruikt?


‘ De Cordon methode die erg geschikt is om machinaal te snoeien.’ Waarom ging de keuze naar het maken van een schuimwijn naar de méthode traditionnelle?


‘Voor de slaagzekerheid en artisanaal werken’.

unnamed_1.jpg


Welke machines en apparatuur werden aangekocht?


‘Vele landbouwmachines gebruikt in de bloemisterij zijn ook geschikt in de wijngaard. De aangekochte snoeimachine en de benevelingsinstallatie waren noodzakelijke aankopen voor onze wijngaard zelf.
De toestellen nodig voor de vinificatie zoals o.a. de inox roestvrij stalen cuves, de verticale pers, het filtertoestel, de remueur, de gyropalettenwerden binnen een tijdsspanne van vier jaar aangekocht. Enkel het degorgeren en het bottelen waren in aanbesteding.’


Hoelang worden de wijnen gerijpt?


‘Zeven maanden op de fles + de tweede gisting. Onze schuimwijnen ondergaan allen een malolactische gisting (proces in het maken van wijn waarbij appelzuren in melkzuur en koolstofdioxide worden omgezet).’


Geeft deze coronatijd geen hinder en problemen bij de opstart van uw wijnbedrijf?


Ieder bedrijf en zeker de wijnbouwsector lijdt onder deze crisis, zowel mentaal, economisch als maatschappelijk. Zeker wij als starter hebben af terekenen met commercialisatie, public relation, verkoop en
bedrijfsbezoeken. Denk maar aan de vele restaurants die voor ons potentiële klanten kunnen zijn. Laat ons hopen dat wij vlug van deze verschrikkelijke ziekte worden verlost. Wij houden er de moed in!’

Wat moet jullie schuimwijn kosten?


‘tussen de 15 en de 17 Euro’.


Brut BLANC DE NOIR (Oogstjaar 2018)
Brut BLANC DE BLANC ( Oogstjaar 2018)
Brut 1 e OOGST (Oogstjaar 2017)
Brut Rosé (Oogstjaar 2018).
Tot slot van deze ontmoeting wilde de familie Vandersteene van mij weten wat ik dacht van de rosé schuimwijn die mij tijdens het gesprek was aangeboden. Voorzichtig maar zelfzeker beoordeelde ik dit product als volgt: Een rosé schuimwijn voornamelijk gemaakt uit de pinot noir druif met de kleur van roze rozenblaadjes, zeer zacht en in balans. Complex en intens zowel in geur als in smaak. Het kleine rode fruit (rode bessen) primeert.
Stevige aanhoudende fijne bubbelvorming gaan gepaard met een mooie afdronk. Toppertje als aperitief op een zomers terras.


Conclusie: Place to go bij wijnbouwer Vandersteene in de Krekelstraat 32a te Zwijnaarde (telefoon: 09/221 95 95) – www.gemaflor.eu voor diegenen  die van een fijne bubbel houden.

Georges De Smaele, wijnresencent.
Augustus 2020.

georges-6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor CIB - Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Op stap met ... (grind-, en graffitibakken)

t_Stad_9DUUST.jpg

 

De oude grindbakken aan Dok Noord, vlak bij de blauwe kraan, kregen een tijdje terug een tweede leven.

Met enkele gerichte ingrepen toverden architecte Sarah Melsens en kunstenares Roberta Gigante ze om tot een originele ontmoetingsruimte voor de huidige buurtbewoners én de toekomstige bewoners van de Oude Dokken.

De betonnen grindbakken, die tot voor kort dienden om zand en grind van schepen op vrachtwagens over te laden, vormen een typische verwijzing naar het industriële verleden van de Oude Dokken.

De Stad Gent en het Gents Stadsontwikkelingsbedrijf AG SOB, die de omgeving de komende jaren ombouwen tot een nieuwe woonwijk aan het water, willen ze dan ook absoluut in de toekomstplannen voor het gebied inpassen.

Enkele beperkte aanpassingen maken van de bakken nu al een leuke ontmoetingsruimte voor de buurt.

Met steeds kleiner wordende openingen in de tussenwanden creëerden ontwerpers Sarah Melsens en Roberta Gigante één vlot toegankelijk wandelparcours doorheen de verschillende bakken.

Zo ontstaat een aaneenschakeling van ruimtes waarvan de buurt volop gebruik kan maken.

Een hellend vlak aan de ene kant en een trap aan de andere maken de bakken voor iedereen makkelijk bereikbaar.

In elke bak zijn nutsvoorzieningen, zoals water en elektriciteit, beschikbaar. Zo kunnen ze perfect worden ingezet als polyvalente buitenkamers voor activiteiten en evenementen.

Een toneelvoorstelling, een expositie, een sportwedstrijd, een picknick, een rommelmarkt of een concert: de heringerichte grindbakken zijn vrij te gebruiken door iedereen die dat wil.

Een laag reflecterende witte verf maakt dat de muren maximaal kunnen worden benut voor tentoonstellingen en projecties. Ze plaatst het geheel bovendien mooi in contrast met de omgeving.

De ontwerpopdracht voor de grindbakken maakte deel uit van de Meesterproef van de Vlaams Bouwmeester.

Met deze procedure wil de Bouwmeester jonge ontwerpers en kunstenaars de kans geven met een overheid in zee te gaan en zo vertrouwd te raken met de overheid als opdrachtgever. Tegelijk worden bouwheren gestimuleerd om met jong talent samen te werken voor hun publieke opdrachten.

Onze medewerkster maakte de volgende beelden:

 

Video Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

STAYCATION 2020 - Villers-la-ville

_7120019.jpg

 

In het hart van Waals-Brabant, in het dorpje Villers-la-Ville, bevindt zich een goed bewaard geheim.

Verscholen tussen de bossen kan je een bezoek brengen aan de ruïnes van de Abdij van Villers, een bijna 900 jaar oude cisterciënzerabdij.

De indrukwekkende overblijfselen van de in 1796 verlaten bouwwerken nemen je mee terug in de tijd en het is heerlijk wandelen in de 5 heraangelegde tuinen en wijngaard.

Momenteel lopen er ook 2 openlucht tentoonstellingen. ‘Expo Photo Villers en noir et blanc’ toont nog tot eind augustus een reeks foto’s uit de Belle-epoque periode.

De ‘Expo Perfect World’ toont nog tot 18 augustus een reeks portretten over de huidige wereldwijde pandemie door Nicolas Debuyst.

 

Meer info op: https://villers.be/nl

 

Tekst/foto's Balder Deschildre

0
0
0
s2smodern

Op stap met ...

t_Stad_9DUUST.jpg

 

Onze collega/medewerker heeft het soms moeilijk met thuiszitten ...

Onder de noemer " 't Stad 9Duust " gaat ze op stap om beelden te schieten in onze Stad Gent.

Naar eigen zeggen zou het een ganse reeks worden waar Gentenaars andere hoekjes en kantjes zullen leren kennen.

Gisteren liet ze de camera draaien in de buurt van het Heilig Kerst ...

Een impressie..

 

 

Foto/video Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Onze reporter op stap in 'Le Site du Grand-Hornu'

_1010010-2.jpg

 

Onze collega (Balder Deschildre) heeft Gent eventjes verlaten en is de Cultuur gaan opsnuiven in de Provincie Henegouwen.

 

Le Site du Grand-Hornu

 

In het hartje van de provincie Henegouwen, niet ver van de Franse grens ligt Grand-Hornu, een mooie plek die een blik werpt op de rijke geschiedenis van de streek.

Begin 19de eeuw, in volle Industriële Revolutie startte Henri De Gorge een mijncomplex op deze locatie met onder andere werkplaatsen en kantoren voor de steenkoolmijnen en een arbeiderswijk met 450 woningen.

Grand-Hornu bleef in werking tot 1954.

De site raakte daarna in verval en een volledige afbraak eind jaren ’60 kon maar nipt vermeden worden door een architect die de site in 1971 kocht en begon met de renovatie.

Onder impuls van de provincie Henegouwen werden er enkele decennia lang allerlei tentoonstellingen en culturele evenementen georganiseerd.

In 2002 opende het Musée des Art Contemporains (MAC's) zijn deuren en is de dag van vandaag uitgegroeid tot één van de eerste cultuurplekken in België gewijd aan hedendaagse kunst.

Niet enkel voor de tijdelijke tentoonstellingen maar ook voor het bekijken van de integratie van de moderne architectuur in deze neoklassieke panden is het de moeite waard.

Opmerkelijk is dat op het terrein ook een grafkelder aanwezig is, waar de bouwheren en zijn familie begraven liggen.

Een impressie...

 

Verslag/foto's Balder Deschildre

 

0
0
0
s2smodern

Op stap met Philippe Roels (wijnconsulent) wijncultuur - Gaglioppo druif en zijn regio.

Philippe_Roels_-_test.jpg

 

 

Zoals u waarschijnlijk weet zijn er in Italië twintig wijngebieden. Het ene wijngebied is een stuk bekender dan het andere. Calabrië is zo’n wijngebied dat minder is gekend, laat staan van de druivenrassen die het gebied heeft.

De Gaglioppo druif is zo een druif die iets minder gekend is.

 

Qua wijnen loopt Calabrië iets achter op de andere wijngebieden in Italië, wat niet heel vreemd is, want er is minder beweging in dit wijngebied. Calabrië heeft slechts 15.000 hectare aan wijngaarden. Er zijn drie druiven waar het gebied oprecht trots op kan zijn. De Magliocco, de Mantonico Blanco en de Gaglioppo druif.

90258733_2898472433573804_8587309486513848320_n.jpg

 

De Gaglioppo is een redelijke grote druif en heeft een redelijke dikke schil maar ondanks dit heeft de wijn en lichtere kleur.

 

Dankzij deze dikke schil is zij goed bestand tegen de hitte die Calabrië soms heeft.

 

De druif heeft in vergelijking met andere druiven redelijk wat zorg nodig.

 

 

 

De Gaglioppo komt maar liefst in alle elf appellaties van Calabrië voor. De bekendste DOC waarin ze floreert is DOC Cirò, de lage heuvels in het noordoostelijk gedeelte van Calabrië, rond de badplaats Cirò Marina ( daar komen ook de beste wijnen vandaan die gemaakt zijn van Gaglioppo.

 

90234131_2898505226903858_7725563833745408_n.jpg

 

De wijnen gemaakt van Gaglioppo geven zachte tannines, lichte zuren en zijn licht van kleur met een lichte kruidigheid.

 

Sommige wijnen van deze Gaglioppo gaan ook op barriques.

 

De Gaglioppo wordt ook geblend met oa. Cabernet Sauvignon.

 

Deze wijnen kan je serveren bij antipasti, pasta's of risotto op basis van tomatensaus, bij rood vlees, lamsvlees en bij kazen.

 

Info: Philippe Roels

0
0
0
s2smodern