Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op Stap

België - een wijnland in wording ?

georges-6.jpg

 

Verwijzend naar de titel hierboven, moet bij ons niet in miljoen hectoliter gerekend te worden, al betekende 2018 wel degelijk een recordjaar voor de Belgische wijnbouw. Met 1.961.588 liter lag de productie vorig jaar zelfs dubbel zo hoog als in 2017.

Van die recordoogst kwam 957.105 liter uit Vlaanderen en 1.004.453 liter uit het Waalse landsgedeelte. Grotendeels kleurde de wijn wit (783.867 liter), gevolgd door schuimwijn(780.739 liter), rode wijn (337.390 liter) en rosé (59.562 liter).

 

Voor deze recordproductie tekenden samen 134 Belgische wijnbouwers, over een gezamenlijke oppervlakte van 383 hectare aan wijngaarden.
De beste Belgische wijnen: Achttien Belgische wijnen krijgen een gouden medaille toegekend door de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS). Dat gebeurde na een proeverij in Ter Groene Poorte in Brugge. was de vijftiende editie van “Beste Belgische Wijn”. Met de proeverij wil de VVS haar appreciatie en geloof in de Belgische wijnbouw duidelijk maken. Die wijnbouw is duidelijk bezig aan een opmars. Dit jaar werden 180 wijnen van 46 verschillende domeinen geproefd.

Beste-Belgische-wijn-wat-geschiedenis.jpg

Ter vergelijking, in 2005, bij de eerste editie proefden de sommeliers nog 21 wijnen. De deelnemende wijnbouwers vertegenwoordigen 82,5 procent van de totale Belgische productie in 2018. Achttien wijnen daarvan kregen een gouden medaille. Wijndomein Schorpion uit het Limburgse Vliermaal haalde met vier stuks het hoogst aantal gouden medailles binnen.

Zo’n tien wijndomeinen namen voor het eerst deel aan de proeverij. De medaillewinnaars en hun wijnen worden voorgesteld en geproefd tijdens de happening van de Belgische wijnen op de Horeca Expo Gent op zondag 17 november.

Dit zijn de winnaars:

1. Chant d’Eole Blanc de Blancs (Domaine du Chant d’Eole) 2. Pinot Gris
(Kluisberg) 3. Pinot Gris (Pietershof) 4. Chardonnay (Pietershof) 5. Zwart Brut
(Schorpion) 6. Cuvée Houben (Schorpion) 7. Blanc de Blancs (Schorpion) 8. Goud Brut
(Schorpion) 9. Ruffus Chardonnay Brut 10. Ruffus Brut Rosé (Vignoble des Agaises) 11.
Contrepoint (Vin de Liège) 12. L’insoumise (Vin de Liège) 13. Belgian Bull’s Blood
(Hoenshof) 14. Waes Wit (Waes) 15. Waes Rood (Waes) 16. Blanc de Blancs Brut
(Stuyvenberg) 17. Peregrino (Haksberg) 18. Pure White Albarino (Vandeurzen) Entre-
deux-Monts sleept wel een zilveren en bronzen medaille in de wacht.

Meer info op:
https://bestebelgischewijn.be/resultaten


Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn eigen wijn marathon. Vorige maand vond in Surrey de eerste halve marathon plaats in het Verenigd Koninkrijk. Net zoals in de Médoc, loopt het parcours langs verschillende wijngaarden en zijn er verschillende haltes waar je een lokaal wijntje kunt proeven, met wat kaas en crackers. De start en finish vond plaats op het domein www.denbies.co.uk.

Misschien een idee voor onze Vlaamse wijnboeren maar dan een editie met de elektrische fiets of step?

Georges De Smaele, wijnrecensent en lid bij de Vereniging van de Vlaamse Sommeliers.

0
0
0
s2smodern

Wijnweetjes gespot en uitgelicht

Robert-Parker-Wine-Advocate.jpg

 

 

Over en uit!

Het is zover. De nu 71 jarige Robert Parker stopt definitief met het schrijven van wijnkritieken. “Zijn” Wine Advocate was onbetwist de meest invloedrijke publicatie in de wijnwereld. Parker vestigde zijn reputatie ook bij ons – met zijn beoordeling van de jaargang 1982 van Bordeaux. In die tijd was de wijnwereld nog overzichtelijk en kon één man nog een blad maken waarin alle belangrijke wijnen werden beoordeeld. Maar het groeien van de wijnwereld na pakweg 2000 was het voor één persoon niet meer te realiseren. Parker nam andere proevers in dienst. Parkers smaak – veel hout en veel alcohol – was duidelijk, die van zijn medewerkers minder. Op die manier trad een zekere verwatering van het merk Wine Advocate op. Toen Singaporese investeerders in 2012 een meerderheidsbelang namen en er een nieuwe hoofdredacteur kwam, werd Parkers invloed op het blad nog kleiner. In die zin was zijn tijdperk ten einde. Overigens is Michelin sinds 2017 grootaandeelhouder met 40% van de aandelen.

 

Frankrijk – EN NU WILLEN ZE ALLEMAAL WEER WIT

Tijdens Découvertes en Vallée du Rhône bleek dat dit wijngebied flink in zijn maag zit met de trend dat er steeds meer witte wijn wordt gedronken. Logisch voor een gebied waar maar 6% van de wijnen wit is. Aan de toenemende vraag naar rosé kan het nog enigszins voldoen – rosé wordt immers van blauwe druiven gemaakt – en er wordt zelfs overwogen de maximaal toegestane opbrengst voor rosé in 2019 te verhogen. Maar voor meer witte wijn moeten er meer witte druiven worden aangeplant en dat gaat zomaar niet. Zoiets mag niet ten koste gaan van de blauwe aanplant, en dat betekent dus uitbreiding van het wijngaardarsenaal. De mogelijkheden daartoe worden in kaart gebracht. Intussen zijn ze in de Rhône blij met China, een groeimarkt die vrijwel alleen maar rode wijn wil hebben. Rood is ook de kleur van China. Er zijn zelfs Rhône producenten die al hun wijnen voor de Chinese markt in rode dozen doen en dat schijnt positief te zijn voor de afzet.

Frankrijk – BLIJF EENS HANGEN IN DE BOURGOGNE

Een hoop Vlamingen trekken dit jaar weer naar het zuiden van Frankrijk en naar Spanje en dan is de Bourgogne een ideale tussenstop. Maar je kunt er natuurlijk ook wat langer blijven. Er is daar genoeg te doen. Op de officiële website van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), www.bourgogne-vins.fr, kun je gratis de Guide des Fêtes Viticoles downloaden met daarin allerlei activiteiten en feesten die de verschillende dorpen en streken dit jaar organiseren. Van Chablis tot voorbij Mâcon kun je van alles meemaken, van concerten in Clos de Vougeot en kamermuziek in Meursault tot kunstexposities in Chablis en literatuursessies in de wijngaarden. Uiteraard zijn er balades gourmandes en open dagen. Die vind je in de Guide des Caves Touristiques, ook gratis te downloaden

Frankrijk – NIEUWE DRUIVENRASSEN IN BORDEAUX

Bordeaux heeft zijn oog laten vallen op de albariño druif (Portugal). Deze druif die in de toekomst een van de druivenrassen is die als revolutionaire stap toegelaten zou moeten worden bij het maken van Bordeaux. Er is zelfs een voorstel om voor rood marselan, castets, arinarnoa en zelfs touriga nacional toe te staan, en voor wit albariño, petit manseng en liliorila. Ze zouden alleen voor Bordeaux en Bordeaux Supérieur mogen worden gebruikt. Dus op Pomerol met touriga nacional (Portugal) moeten we nog even wachten. Het gaat hier om een toegeving van maximaal 10%, met een maximale aanplant van 5%. Bijzonder dat het conservatieve Bordeaux zo reageert op de klimaatsverandering. Dan moet het wel serieus zijn!

 

IME3412IME3412jpg.jpg

 

TRENDS – WIJNMAKERS WILLEN VERMOUT

Na gin is ook vermout een tijdje terug van weggeweest – tenminste, in ons land dan. In het herkomstland Italië hebben ze deze versterkte wijn, gearomatiseerd met absintalsem, andere kruiden en specerijen, altijd in ere gehouden. En nu willen bekende en minder bekende wijnproducenten ook een graantje meepikken. Dr Loosen werkt samen met Belsazar voor de Belsazar Vermouth Edition Riesling. Dr. Loosen (Weingut Dr.LOOSEN-Duitsland). Innocent Bystander uit het Australische Yarra Valley maakt Causes & Cures. In het Verenigd Koninkrijk, en dan vooral in Londen, is de rage eveneens groot en hebben wijn producenten als Albourne Estate een eigen vermout gelanceerd. En nu kan ook François Lurton (topwijnboer uit Bordeaux) het niet laten een vermout uit te brengen op basis van de druif die hij zo goed kent, sauvignon blanc. De extra dry vermout heet Léonce, naar zijn overgrootvader. Maar die dronk waarschijnlijk gewoon absint.

 

Georges De Smaele, wijnrecensent.

dd. augustus 2019.

 

Voor CIB/Didier De Wever

 

0
0
0
s2smodern

Schrik om een glaasje Absint te drinken ?

georges-6.jpg

 

Iedereen heeft wel al eens gehoord over Absint (Absinth). Het is een sterke drank met een sterke anijs smaak en een groene kleur. Via het internet ben ik dan ook op zoek gegaan naar meer informatie over dit sterk goedje.

Aan het einde van de 19de eeuw was dit drankje razend populair in heel Europa en werden er allerlei mysterieuze eigenschappen toegeschreven. Absint zou hallucinaties veroorzaken, kunstenaars zouden veel meer fantasie krijgen door de drank, het zou lust opwekkend zijn, enz.

Toen in 1870 bijna alle wijnstokken in Frankrijk afstierven tengevolge van een virusziekte werd het de meest populaire drank in Frankrijk. Vooral in kunstenaarskringen werd het veel genuttigd. In Frankrijk werden de verliezen tijdens WO1 zelfs toegeschreven aan deze drank. In bijna heel Europa werd het in het begin van de 20e eeuw verboden. Frankrijk kwam daar enkele jaren achteraan en stak alle alsemvelden in brand. Alleen in Engeland en Spanje is de drank nooit verboden. Behalve de naam van groene godin kreeg het ook de naam van groene gevaar mee. Vooral onder de kunstenaars in Parijs was Absint zeer populair. Verlaine was eraan verslaafd. Degas, Picasso en Toulouse Lautrec schilderden de drank en hun gebruikers. Vincent van Gogh zou onder invloed van absint zijn geweest toen hij zijn oor afsneed. De twee grote producenten van de 19e eeuw Pernod en Ricard hebben de giftige alsem vervangen door een grotere dosis anijs en noemden het vervolgens Pastis.

Wat is absint?

Absint is een sterke-drank-soort die wordt gemaakt van onder andere absintalsem. Daar komt de naam van de drank ook vandaan. Verder zitten er in absint anijszaad, venkelzaad en andere kruiden. Het is een groen drankje dat gemaakt wordt van alcohol en het kruid alsem. Het heeft een bittere anijsachtige smaak. Absint bevat 55% tot wel 70% alcohol. Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in onze contreien verboden omdat het tot waanzin zou leiden. In 2005 is het verbod voor België opgeheven.

Absint smaakt bijzonder bitter. Om de bittere smaak te verzachten worden aan de absint kruiden toegevoegd zoals anijs en koriander. Ook wordt suikerwater toegevoegd. Dat gebeurde eind negentiende eeuw volgens een vast ritueel. Eerst deed men de absint in het glas. Vervolgens hield men een geperforeerd lepeltje met daarop een suikerklontje boven het glas. Daar overheen goot men water waardoor de suiker langzaam oploste. Het drankje werd troebel van kleur, zoals ook gebeurt bij het toevoegen van water bij Pernod. Gezien het hoge alcoholpercentage neemt men 

tegenwoordig aan om de absint aan te steken zodat de helft van de alcohol verdampt . Ook kan men een suikerklontje op de absint leggen en dan aansteken waardoor het een lichte karamelsmaak krijgt en aldus de alcohol verdampt. De effecten van absint zijn voor het belangrijkste deel toe te schrijven aan alcohol. Thujon werkt licht hallucinerend maar alleen bij hoge doseringen. Vroeger voegde men koper aan de absint toe om het drankje mooi groen te maken. Een deel van de giftige effecten van de oorspronkelijke absint kan mogelijk verklaard worden door het toevoegen van koper. Ook het hoge alcoholpercentage heeft bijgedragen aan de problemen die bij het gebruik van absint ontstonden. Bovendien is het de vraag of men in die tijd de alcohol altijd wel op de goede manier bereidde.

Gebruik van absint is door de alcohol zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Langdurig gebruik kan zenuw- en hersenbeschadiging veroorzaken. Ook hier is de alcohol de boosdoener. Langdurig gebruik kan leiden tot lichamelijke en geestelijke achteruitgang. Bij langdurig chronisch gebruik kan absint hersenbeschadiging, psychoses, hallucinaties en intellectuele aftakeling veroorzaken.

 

Alsem als kruid is gedroogd verkrijgbaar bij smartshops. Alsem kan ook zonder alcohol gebruikt worden. Het wordt dan gedronken als thee of gerookt. Vanwege de intens bittere smaak is pure alsem thee bijna niet te drinken. Het toevoegen van pepermuntblad of anijs kan de bittere smaak verzachten. Voor roken geldt hetzelfde als voor thee: het is extreem bitter. Om een rookbare mix te maken, mengen gebruikers de alsem soms met kruiden als Wild Lettuce, Wijnruit en Pepermuntblad. Ook het gebruik van een sigarettenfilter bij het roken wordt door smartshops aangeraden omdat je op die manier de bittere smaak niet in je mond en op je lippen proeft.

 

Er zijn verschillende technieken of rituelen om absint te schenken. Suiker komt in al deze rituelen voor en wordt in opgeloste vorm toegevoegd aan de absint om de bitterheid tegen te gaan. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een speciale absinthlepel; een lepel met gaatjes waardoor de opgeloste suiker in het drankje kan vallen. We kijken naar de twee meest voorkomende rituelen:

Traditioneel ritueel

Schenk wat absinth in een glas. Leg op het glas een absintlepel met daarop een suikerklontje. Druppel hier vervolgens ijswater over zodat de suiker uiteenvalt en oplost. Door dit proces vertroebelt de absint wat. Voeg eventueel naar smaak nog wat druppels ijswater toe om het drankje te verdunnen. 

Boheems ritueel

Is wel een beetje tricky. Dompel in dit geval de lepel met het suikerklontje onder in de absint om deze vervolgens weer op het glas te leggen en aan te steken. De gekarameliseerde suiker valt in de absint. Roeren maar en klaar! Let op: het is niet aan te raden om sterke absint voor dit ritueel te gebruiken i.v.m. brandgevaar.

 

In Frankrijk vind je absint gewoon in elke supermarkt maar ik heb het drankje nog in geen enkele supermarkt zien staan hier in Belgie. (Wil je mij verbeteren als dat niet waar is ?) Je ziet, er wordt veel over gezegd en gefantaseerd maar uiteindelijk is het gewoon een kruidige sterke drank waar een wat mysterieuze sfeer rond hangt. Veel mensen noemen het drankje dan ook ‘De Groene Fee ‘om wat in die sfeer te blijven. Wil je zelf eens proeven? Dat kan in verschillende hippe cocktailbars of gewoon gezellig bij je thuis.

 

Absinth is nu weer gewoon te koop. Vanwege het hele hoge alcoholpercentage wordt het ook populair onder studenten, die het stoer vinden om miniflesjes Absinth naar binnen te werken. Puur wel te verstaan! Dat is natuurlijk niet verstandig.

 

Feit blijft dat het een drank blijft uit een ver verleden met een hoop mythes eromheen, maar is het niet zo dat iets dat verboden was mensen altijd zal intrigeren?

 

Geniet van je Absinth, maar drink het met mate!

 

Georges DeSmaele, Advanced certificate in Wines and Spirits.

Mei 2019

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Op stap met Philippe Roels (wijnconsulent) wijncultuur - deel 7

Philippe_Roels_-_test.jpg

 

 

Vandaag gaan we richting Bordeaux, namelijk naar Haut - Medoc.

Zelf ben ik al een paar keer op bezoek geweest op Chateau Clément Pichon.

Deze mooie chateau heeft 25 hectare wijngaard aan het begin van de Médoc en is gelegen in Parempuyre. Sinds 1976 is Chateau Clément Pichon in handen van Dhr. Clément Fayat, die tevens eigenaar is van Chateau La Dominique in St. Emilion en Chateau Fayat in Pomerol.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2019_57154416_2178187142269007_8261730998174089216_n.jpg          57070977_2178192348935153_1062430177222459392_n.jpg

Het eigendom beschikt over een prachtig kasteel uit de 19e eeuw. Vanaf zijn aankomst in 1976 heeft Dhr. Fayat de wijngaard volledig opnieuw aangeplant. De vinificatie adviezen komen van Dhr. Michel Rolland en de wijngaard heeft ondertussen een respectabele leeftijd om een krachtige wijn voort te brengen.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2019_57341017_2178194355601619_7779040501612675072_n.jpg

 

Kenmerkend voor deze Haut-Médoc is de ronde en volle smaak. Het vakmanschap van oenoloog Michel Rolland komt goed tot zijn recht in deze bijzondere wijn die een 12 tal maanden heeft gerijpt op vat. Prachtige donkere kleur en een intense smaak van zwart fruit en gebrande koffiebonen. Een zeer geslaagde wijn waarin de hand van de meester duidelijk herkenbaar is. Een prachtige wijn met bewaarpotentieel.


Deze wijn bestaat uit Cabernet Sauvignon - Merlot en Cabernet Franc

 

info door: Philippe Roels

Voor cultuur in beeld: Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Op stap met .... Philippe Roels (wijnconsulent) Wijncultuur

Philippe_Roels_-_test.jpg

Champagne, wie lust dit niet?


Ik neem jullie mee naar Champagne Voirin-Jumel in Cramant.


Dit is één van de 17 Grand Cru appellaties in de champagne die gelegen is de Côte des Blancs.

52601875_2089486401139082_369754331513094144_n.jpg 52509222_2089489297805459_3354938738911215616_n.jpg


Familie Voirin-Jumel heeft 12 hectare wijngaarden, hoofdzakelijk gelegen in de Côte des Blancs. De champagnes van Voirin-Jumel zijn voornamelijk gemaakt van Chardonnay, gekend voor zijn delicate aroma’s en bloemigheid, alsook voor zijn frisse versheid en lange afdronk.

Deze champagne is een Récoltant Manipulant (RM ) dat wil zeggen dat de druiven van de wijngaarden komen van champagne Voirin-Jumel. Dus is het verboden om ergens anders druiven aan te kopen. Champagne Voirin-Jumel zal dus altijd gemaakt worden van eigen gekweekte druiven.

De percelen zijn verspreid over 11 dorpen. Bij de oogst wordt alles (per dorp, druivenras, persingen) afzonderlijk verwerkt .
De wijngaarden van Voirin-Jumel zijn hoofdzakelijk geklasseerd als Grand Cru en Premier Cru.

Van de 17 Grand Cru appellaties zijn er 6 beplant met de Chardonnay en 11 met Pinot noir.De champagnes gemaakt van 100% Chardonnay krijgen de naam Blanc de Blancs. Champagnes gemaakt van 100% Pinot worden Blanc de Noirs genoemd.

De 17 Grand Cru appelaties zijn: Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont-Sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-Sur-Oger, Louvois, Mailly-Champagne, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-Sur-Marne, Verzenay en Verzy.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_februari2019_52524559_2089481841139538_5555670274755526656_n.jpg b_800_600_0_00_images_artikelfotos_februari2019_52838873_2089482207806168_1938762951972356096_n.jpg

De meest zeldzame appellatie in Champagne is de Grand Cru Blanc de Blancs ( slechts 6 gemeenten van de 319 ). Deze gemeenten zijn : Cramant, Oger, Mesnils-Sur-Oger, Avize, Chouilly, Oiry.

De stijl van Champagne Voirin-Jumel is frisheid in de champagne, champagne met een typische karakter van de terroir en een aangename dosering.
De champagnes rijpen minimum 3 à 4 jaar "sur lies", de zuurtegraad vermindert op natuurlijke wijze en dit levert evenwichtige champagnes op.

Je kan er ook op weekend of op vakantie gaan. Ze verhuren er kamers.

Info door: Phillippe Roels - Didier De Wever voor Cultuur in Beeld

0
0
0
s2smodern

Op stap met Philippe - Wijncultuur - Wijnconsulent (deel 5)

Philippe_Roels_-_test.jpg

Super Toscan of Super Toscane wijnen. Wat is dat nu ook weeral. Hier wat info....

Ik proefde onlangs terug een groot aantal Italiaanse rode wijnen. Tussen die rode wijnen zaten ook een aantal Super Tuscans. Dit zijn zeer stevige en krachtige wijnen uit Toscane.

Ik leg je graag uit wat een Super Tuscan is.

Super Tuscans zijn ontstaan rond de jaren 1970. De term verwijst naar een rode wijn uit Toscane die bij zijn ontstaan niet paste binnen de regels van één van de plaatselijke herkomstgebieden, of DOC - DOCG. Voor de wijnen worden bijna altijd druivenrassen gebruikt die eigenlijk niet toegestaan zijn in het betreffende herkomstgebied, zoals bijvoorbeeld Merlot, Cabernet Sauvignon of Syrah.

Er worden ook andere technieken gebruikt voor het wijn maken dan gebruikelijk in Toscane. Rijping van de wijnen in barriques op Franse eikenhouten vaten bijvoorbeeld in plaats van in grote Slavonisch eikenhouten vaten. 


Een krachtig smaakprofiel is altijd één van de kenmerken van een Super Tuscan.

De wijnen kwamen ( of komen ) oorspronkelijk op de markt als Vino da Tavola (VdT), tafelwijn. Later zijn verschillende mogelijkheden gecreëerd om Super Tuscans toch hoger te classificeren: Bv. de speciaal gecreëerde categorie IGT (Indicazione Geografica Tipica).

Rosso di Toscana

49372239_2022524087835314_3082683987538214912_n.jpg


Diverse Super Tuscans vallen onder categorie IGT Toscana, waaraan dan nog Rosso wordt toegevoegd.

Binnen deze categorie is heel veel mogelijk. Wijnen mogen bijvoorbeeld komen uit ieder dorp in één van de tien provincies van Toscane. Ook mogen ontelbare druivenrassen gebruikt worden, zowel lokale als internationale.


Hier de tien provincies ( De belangrijkste provincie is Florence, ook wel Firenze genoemd de andere negen zijn Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato en Siena).

De IGT-categorie maakt het voor Italiaanse producenten mogelijk alle tradities van zich af te schudden en wijnen te maken die onze moderne smaak en ook de mondiale exportmarkt verlangt. Hiermee biedt de categorie IGT-wijnen een ware proeftuin voor de Toscaanse kwaliteitswijnbouw.

Een Super Tuscan was aan de fles moeilijk te herkennen: er stond nooit op de fles dat een bepaalde wijn als Super Tuscan wordt beschouwd. Alleen de reputatie van de wijn, die je moet kennen, bepaald of je met een Super Tuscan te doen hebt. 


Super Tuscans zijn zelden goedkoop!

Tegenwoordig is er een mooier label voor de Super Toscans gemaakt: IGT (Indicazione Geografica Tipica). Daar zitten nu zo’n 200 wijnen in.

De bekende zijn: Ornellaia, Sassicaia, Solaia, Tignanello, Fontalloro.

 

Info door wijnconsulent: Philippe Roels

Voor CIB: Didier De Wever

0
0
0
s2smodern
  • 1
  • 2