Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op Stap

Schrik om een glaasje Absint te drinken ?

georges-6.jpg

 

Iedereen heeft wel al eens gehoord over Absint (Absinth). Het is een sterke drank met een sterke anijs smaak en een groene kleur. Via het internet ben ik dan ook op zoek gegaan naar meer informatie over dit sterk goedje.

Aan het einde van de 19de eeuw was dit drankje razend populair in heel Europa en werden er allerlei mysterieuze eigenschappen toegeschreven. Absint zou hallucinaties veroorzaken, kunstenaars zouden veel meer fantasie krijgen door de drank, het zou lust opwekkend zijn, enz.

Toen in 1870 bijna alle wijnstokken in Frankrijk afstierven tengevolge van een virusziekte werd het de meest populaire drank in Frankrijk. Vooral in kunstenaarskringen werd het veel genuttigd. In Frankrijk werden de verliezen tijdens WO1 zelfs toegeschreven aan deze drank. In bijna heel Europa werd het in het begin van de 20e eeuw verboden. Frankrijk kwam daar enkele jaren achteraan en stak alle alsemvelden in brand. Alleen in Engeland en Spanje is de drank nooit verboden. Behalve de naam van groene godin kreeg het ook de naam van groene gevaar mee. Vooral onder de kunstenaars in Parijs was Absint zeer populair. Verlaine was eraan verslaafd. Degas, Picasso en Toulouse Lautrec schilderden de drank en hun gebruikers. Vincent van Gogh zou onder invloed van absint zijn geweest toen hij zijn oor afsneed. De twee grote producenten van de 19e eeuw Pernod en Ricard hebben de giftige alsem vervangen door een grotere dosis anijs en noemden het vervolgens Pastis.

Wat is absint?

Absint is een sterke-drank-soort die wordt gemaakt van onder andere absintalsem. Daar komt de naam van de drank ook vandaan. Verder zitten er in absint anijszaad, venkelzaad en andere kruiden. Het is een groen drankje dat gemaakt wordt van alcohol en het kruid alsem. Het heeft een bittere anijsachtige smaak. Absint bevat 55% tot wel 70% alcohol. Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in onze contreien verboden omdat het tot waanzin zou leiden. In 2005 is het verbod voor België opgeheven.

Absint smaakt bijzonder bitter. Om de bittere smaak te verzachten worden aan de absint kruiden toegevoegd zoals anijs en koriander. Ook wordt suikerwater toegevoegd. Dat gebeurde eind negentiende eeuw volgens een vast ritueel. Eerst deed men de absint in het glas. Vervolgens hield men een geperforeerd lepeltje met daarop een suikerklontje boven het glas. Daar overheen goot men water waardoor de suiker langzaam oploste. Het drankje werd troebel van kleur, zoals ook gebeurt bij het toevoegen van water bij Pernod. Gezien het hoge alcoholpercentage neemt men 

tegenwoordig aan om de absint aan te steken zodat de helft van de alcohol verdampt . Ook kan men een suikerklontje op de absint leggen en dan aansteken waardoor het een lichte karamelsmaak krijgt en aldus de alcohol verdampt. De effecten van absint zijn voor het belangrijkste deel toe te schrijven aan alcohol. Thujon werkt licht hallucinerend maar alleen bij hoge doseringen. Vroeger voegde men koper aan de absint toe om het drankje mooi groen te maken. Een deel van de giftige effecten van de oorspronkelijke absint kan mogelijk verklaard worden door het toevoegen van koper. Ook het hoge alcoholpercentage heeft bijgedragen aan de problemen die bij het gebruik van absint ontstonden. Bovendien is het de vraag of men in die tijd de alcohol altijd wel op de goede manier bereidde.

Gebruik van absint is door de alcohol zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Langdurig gebruik kan zenuw- en hersenbeschadiging veroorzaken. Ook hier is de alcohol de boosdoener. Langdurig gebruik kan leiden tot lichamelijke en geestelijke achteruitgang. Bij langdurig chronisch gebruik kan absint hersenbeschadiging, psychoses, hallucinaties en intellectuele aftakeling veroorzaken.

 

Alsem als kruid is gedroogd verkrijgbaar bij smartshops. Alsem kan ook zonder alcohol gebruikt worden. Het wordt dan gedronken als thee of gerookt. Vanwege de intens bittere smaak is pure alsem thee bijna niet te drinken. Het toevoegen van pepermuntblad of anijs kan de bittere smaak verzachten. Voor roken geldt hetzelfde als voor thee: het is extreem bitter. Om een rookbare mix te maken, mengen gebruikers de alsem soms met kruiden als Wild Lettuce, Wijnruit en Pepermuntblad. Ook het gebruik van een sigarettenfilter bij het roken wordt door smartshops aangeraden omdat je op die manier de bittere smaak niet in je mond en op je lippen proeft.

 

Er zijn verschillende technieken of rituelen om absint te schenken. Suiker komt in al deze rituelen voor en wordt in opgeloste vorm toegevoegd aan de absint om de bitterheid tegen te gaan. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een speciale absinthlepel; een lepel met gaatjes waardoor de opgeloste suiker in het drankje kan vallen. We kijken naar de twee meest voorkomende rituelen:

Traditioneel ritueel

Schenk wat absinth in een glas. Leg op het glas een absintlepel met daarop een suikerklontje. Druppel hier vervolgens ijswater over zodat de suiker uiteenvalt en oplost. Door dit proces vertroebelt de absint wat. Voeg eventueel naar smaak nog wat druppels ijswater toe om het drankje te verdunnen. 

Boheems ritueel

Is wel een beetje tricky. Dompel in dit geval de lepel met het suikerklontje onder in de absint om deze vervolgens weer op het glas te leggen en aan te steken. De gekarameliseerde suiker valt in de absint. Roeren maar en klaar! Let op: het is niet aan te raden om sterke absint voor dit ritueel te gebruiken i.v.m. brandgevaar.

 

In Frankrijk vind je absint gewoon in elke supermarkt maar ik heb het drankje nog in geen enkele supermarkt zien staan hier in Belgie. (Wil je mij verbeteren als dat niet waar is ?) Je ziet, er wordt veel over gezegd en gefantaseerd maar uiteindelijk is het gewoon een kruidige sterke drank waar een wat mysterieuze sfeer rond hangt. Veel mensen noemen het drankje dan ook ‘De Groene Fee ‘om wat in die sfeer te blijven. Wil je zelf eens proeven? Dat kan in verschillende hippe cocktailbars of gewoon gezellig bij je thuis.

 

Absinth is nu weer gewoon te koop. Vanwege het hele hoge alcoholpercentage wordt het ook populair onder studenten, die het stoer vinden om miniflesjes Absinth naar binnen te werken. Puur wel te verstaan! Dat is natuurlijk niet verstandig.

 

Feit blijft dat het een drank blijft uit een ver verleden met een hoop mythes eromheen, maar is het niet zo dat iets dat verboden was mensen altijd zal intrigeren?

 

Geniet van je Absinth, maar drink het met mate!

 

Georges DeSmaele, Advanced certificate in Wines and Spirits.

Mei 2019

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Op stap met Philippe Roels (wijnconsulent) wijncultuur - deel 7

Philippe_Roels_-_test.jpg

 

 

Vandaag gaan we richting Bordeaux, namelijk naar Haut - Medoc.

Zelf ben ik al een paar keer op bezoek geweest op Chateau Clément Pichon.

Deze mooie chateau heeft 25 hectare wijngaard aan het begin van de Médoc en is gelegen in Parempuyre. Sinds 1976 is Chateau Clément Pichon in handen van Dhr. Clément Fayat, die tevens eigenaar is van Chateau La Dominique in St. Emilion en Chateau Fayat in Pomerol.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2019_57154416_2178187142269007_8261730998174089216_n.jpg          57070977_2178192348935153_1062430177222459392_n.jpg

Het eigendom beschikt over een prachtig kasteel uit de 19e eeuw. Vanaf zijn aankomst in 1976 heeft Dhr. Fayat de wijngaard volledig opnieuw aangeplant. De vinificatie adviezen komen van Dhr. Michel Rolland en de wijngaard heeft ondertussen een respectabele leeftijd om een krachtige wijn voort te brengen.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2019_57341017_2178194355601619_7779040501612675072_n.jpg

 

Kenmerkend voor deze Haut-Médoc is de ronde en volle smaak. Het vakmanschap van oenoloog Michel Rolland komt goed tot zijn recht in deze bijzondere wijn die een 12 tal maanden heeft gerijpt op vat. Prachtige donkere kleur en een intense smaak van zwart fruit en gebrande koffiebonen. Een zeer geslaagde wijn waarin de hand van de meester duidelijk herkenbaar is. Een prachtige wijn met bewaarpotentieel.


Deze wijn bestaat uit Cabernet Sauvignon - Merlot en Cabernet Franc

 

info door: Philippe Roels

Voor cultuur in beeld: Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Op stap met .... Philippe Roels (wijnconsulent) Wijncultuur

Philippe_Roels_-_test.jpg

Champagne, wie lust dit niet?


Ik neem jullie mee naar Champagne Voirin-Jumel in Cramant.


Dit is één van de 17 Grand Cru appellaties in de champagne die gelegen is de Côte des Blancs.

52601875_2089486401139082_369754331513094144_n.jpg 52509222_2089489297805459_3354938738911215616_n.jpg


Familie Voirin-Jumel heeft 12 hectare wijngaarden, hoofdzakelijk gelegen in de Côte des Blancs. De champagnes van Voirin-Jumel zijn voornamelijk gemaakt van Chardonnay, gekend voor zijn delicate aroma’s en bloemigheid, alsook voor zijn frisse versheid en lange afdronk.

Deze champagne is een Récoltant Manipulant (RM ) dat wil zeggen dat de druiven van de wijngaarden komen van champagne Voirin-Jumel. Dus is het verboden om ergens anders druiven aan te kopen. Champagne Voirin-Jumel zal dus altijd gemaakt worden van eigen gekweekte druiven.

De percelen zijn verspreid over 11 dorpen. Bij de oogst wordt alles (per dorp, druivenras, persingen) afzonderlijk verwerkt .
De wijngaarden van Voirin-Jumel zijn hoofdzakelijk geklasseerd als Grand Cru en Premier Cru.

Van de 17 Grand Cru appellaties zijn er 6 beplant met de Chardonnay en 11 met Pinot noir.De champagnes gemaakt van 100% Chardonnay krijgen de naam Blanc de Blancs. Champagnes gemaakt van 100% Pinot worden Blanc de Noirs genoemd.

De 17 Grand Cru appelaties zijn: Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont-Sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-Sur-Oger, Louvois, Mailly-Champagne, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-Sur-Marne, Verzenay en Verzy.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_februari2019_52524559_2089481841139538_5555670274755526656_n.jpg b_800_600_0_00_images_artikelfotos_februari2019_52838873_2089482207806168_1938762951972356096_n.jpg

De meest zeldzame appellatie in Champagne is de Grand Cru Blanc de Blancs ( slechts 6 gemeenten van de 319 ). Deze gemeenten zijn : Cramant, Oger, Mesnils-Sur-Oger, Avize, Chouilly, Oiry.

De stijl van Champagne Voirin-Jumel is frisheid in de champagne, champagne met een typische karakter van de terroir en een aangename dosering.
De champagnes rijpen minimum 3 à 4 jaar "sur lies", de zuurtegraad vermindert op natuurlijke wijze en dit levert evenwichtige champagnes op.

Je kan er ook op weekend of op vakantie gaan. Ze verhuren er kamers.

Info door: Phillippe Roels - Didier De Wever voor Cultuur in Beeld

0
0
0
s2smodern

Op stap met Philippe - Wijncultuur - Wijnconsulent (deel 5)

Philippe_Roels_-_test.jpg

Super Toscan of Super Toscane wijnen. Wat is dat nu ook weeral. Hier wat info....

Ik proefde onlangs terug een groot aantal Italiaanse rode wijnen. Tussen die rode wijnen zaten ook een aantal Super Tuscans. Dit zijn zeer stevige en krachtige wijnen uit Toscane.

Ik leg je graag uit wat een Super Tuscan is.

Super Tuscans zijn ontstaan rond de jaren 1970. De term verwijst naar een rode wijn uit Toscane die bij zijn ontstaan niet paste binnen de regels van één van de plaatselijke herkomstgebieden, of DOC - DOCG. Voor de wijnen worden bijna altijd druivenrassen gebruikt die eigenlijk niet toegestaan zijn in het betreffende herkomstgebied, zoals bijvoorbeeld Merlot, Cabernet Sauvignon of Syrah.

Er worden ook andere technieken gebruikt voor het wijn maken dan gebruikelijk in Toscane. Rijping van de wijnen in barriques op Franse eikenhouten vaten bijvoorbeeld in plaats van in grote Slavonisch eikenhouten vaten. 


Een krachtig smaakprofiel is altijd één van de kenmerken van een Super Tuscan.

De wijnen kwamen ( of komen ) oorspronkelijk op de markt als Vino da Tavola (VdT), tafelwijn. Later zijn verschillende mogelijkheden gecreëerd om Super Tuscans toch hoger te classificeren: Bv. de speciaal gecreëerde categorie IGT (Indicazione Geografica Tipica).

Rosso di Toscana

49372239_2022524087835314_3082683987538214912_n.jpg


Diverse Super Tuscans vallen onder categorie IGT Toscana, waaraan dan nog Rosso wordt toegevoegd.

Binnen deze categorie is heel veel mogelijk. Wijnen mogen bijvoorbeeld komen uit ieder dorp in één van de tien provincies van Toscane. Ook mogen ontelbare druivenrassen gebruikt worden, zowel lokale als internationale.


Hier de tien provincies ( De belangrijkste provincie is Florence, ook wel Firenze genoemd de andere negen zijn Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato en Siena).

De IGT-categorie maakt het voor Italiaanse producenten mogelijk alle tradities van zich af te schudden en wijnen te maken die onze moderne smaak en ook de mondiale exportmarkt verlangt. Hiermee biedt de categorie IGT-wijnen een ware proeftuin voor de Toscaanse kwaliteitswijnbouw.

Een Super Tuscan was aan de fles moeilijk te herkennen: er stond nooit op de fles dat een bepaalde wijn als Super Tuscan wordt beschouwd. Alleen de reputatie van de wijn, die je moet kennen, bepaald of je met een Super Tuscan te doen hebt. 


Super Tuscans zijn zelden goedkoop!

Tegenwoordig is er een mooier label voor de Super Toscans gemaakt: IGT (Indicazione Geografica Tipica). Daar zitten nu zo’n 200 wijnen in.

De bekende zijn: Ornellaia, Sassicaia, Solaia, Tignanello, Fontalloro.

 

Info door wijnconsulent: Philippe Roels

Voor CIB: Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Op stap met Philippe - Wijncultuur - Wijnconsulent (deel 4)

Deze keer komen we terecht in Frankrijk namelijk in de regio Alsace.

 

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2018_49298176_2005539596200430_1673775349688696832_n.jpg

 

In Zellenberg ligt Domaine Edmond Rentz, een wijnbedrijf dat al sinds 1785 bestaat en waarin van generatie op generatie druiven worden verbouwd en lekkere wijn wordt gemaakt.

Sinds verschillende jaren staat de nieuwe generatie aan het roer, Patrick en Catherine Rentz. Het bedrijf bezit 20 hectare wijngaarden op zeer goede locaties in het noorden van het departement Haut-Rhin, ongeveer halfweg de “Route du Vin”.

De druivensoorten, waarvan de meeste typisch voor de streek zijn: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer en Pinot Noir.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2018_49067554_2005539462867110_8799703324472377344_n.jpg

Domaine Edmond Rentz heeft ook meerdere Grand Cru wijngaarden en een schitterende Cremant d'Alsace, Vendanges Tardives en Sélection de Grains Nobles.

Ook maken ze een bijzondere houtgerijpte Pinot Noir die de rode wijnliefhebber zal kunnen bekoren.

Domaine Edmond Rentz maakt verfijnde wijnen die prijs-kwaliteit mogen gezien worden.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2018_48407742_2005539216200468_8717446072164679680_n.jpg

Info/Wijnconsulent: Philippe Roels

 

CIB/De Wever Didier

0
0
0
s2smodern

Wijnen uit De Nahe (Duitsland) - Wijncultuur

4915907-weinberg-in-trier-an-der-mosel-weinlehrpfad-nahe-amphietheater.jpg

 

 

Misschien een van de minder bekende Duitse wijnregio’s maar daarom niet minder interessant, integendeel.

De Nahe kreeg in 1971 erkenning als wijnbouwgebied. Daarvoor werd wijn uit deze streek eenvoudig ‘Rheinwein’ genoemd.

Klimaat, ligging en het streven naar perfectie bij vele wijnboeren heeft ervoor gezorgd dat dit juweeltje in het zuidwesten van ca. 4200 ha zich heeft ontwikkeld tot een van de beste wijnregio’s van Duitsland.

De rivier de Nahe ontspringt in het Saarland bij Nohfelden-Selbach en mondt bij Bingen uit in de Rijn. Het gebied aan de Nahe en zijn zijrivieren kent een wijnbouwtraditie van 2000 jaar. Dankzij de natuurlijke beschutting door de hoge Hunsrück zorgen milde temperaturen en veel zonneschijn (1750 uren zon/jaar) voor een uitstekend klimaat voor de wijnbouw.

Geen enkel ander Duits wijngebied biedt op zo’n kleine ruimte zoveel verschillende bodentypes. Druiven groeien er op leisteen, vulkanische porfierbodems, löss of leem dat vele mogelijkheden biedt tot druivenaanplant met verschillende wijnstijlen.

Naast de finesserijke Riesling die een kwart van de aanplant in beslag neemt worden Rivaner, Silvaner, Müller-Thurgau in wit aangeplant. Ook Burgunders, Kerner, Scheurebe, Portugieser en Dornfelder zijn hier best thuis. Momenteel kan men stellen dat een flink aantal producenten hoort bij de wijnelite van Duitsland.

nahe-weinland-448x299.jpg

Op gebied van toerisme en als hoogtepunten van de wijncultuur raad ik volgende bezoeken aan:

Gut Hermansberg waar tegenwoordig superieure Riesling gedijt. Ooit werd daar kopererts gedolven. De wijngaard Schossböckelheimer Kupfergrube was tot 1901 exact wat de naam suggereert, een kopergroeve. In dat jaar kocht de Pruisische staat het terrein en stichtte er het Weinbaudomäne

Niederhausen.

 

Kloosterruïne Disibodenburg in Odernheim aan de Nahe is niet alleen beroemd vanwege Hildegard von Bingen*, maar kan ook bogen op een oeroude wijngeschiedenis. Er zijn aanwijzingen van Romeinse wijnbouw op de zuidelijke hellingen sinds de 11e eeuw. Deze hellingen zijn ononderbroken beplant met druivenstokken.

Openluchtmuseum Bad Soberheim waar wijnbouw van de Middeleeuwen tot op heden nergens zo aanschouwelijk wordt gepresenteerd als openluchtmuseum. Het in 1973 geopende museum in het idyllische Nagtigallental is met een oppervlakte van 35 ha en circa 60.000 bezoekers per jaar het grootste in zijn soort in Rheinland-Pfalz.

Tot slot wil ik jullie nog een wijnweetje meegeven: Zoals vrijwel ieder ander wijngebied heeft ook de Nahe een wijnroute. Deze route is samenlopend met de Duitse edelsteenroute waarvan Idar-Oberstein niet ver weg ligt. Ieder jaar wordt een speciale wijn uitgebracht in een speciale sierfles, de ‘Edelschliff’, waarvan elke fles is voorzien van een edelsteen.

Veel wijn- en reisgenot!

 

 

Bronnen:

WikipediA: Hildegard von Bingen, bijgenaamd ‘de Sibille van de Rijn’ was een Duitse benedictijnse abdis die aanzien wordt als eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek.

 

www.weinland-nahe.de

Georges De Smaele - Wijnrecensent

 

 

 

0
0
0
s2smodern
  • 1
  • 2