Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Louisa d'Havébrug ingehuldigd in bijzijn van familie oorlogsheldin

364286-Foto_website_brug-a66ca8-large-1599831372.jpg

 

De Louisa d'Havébrug is vandaag, op 21 september 2020, plechtig ingehuldigd in het bijzijn van de nabestaanden van Louisa d'Havé, een Gentse spionne die tijdens de Eerste Wereldoorlog militair gevoelige informatie naar Nederland smokkelde. De brug biedt een veilige fietsverbinding tussen Stropkaai en Bellevue.

 

364996-Louisadhavebrug2d-e1e4ff-large-1600685066.jpg

 

Wijkverbindend én veilig

Deze nieuwe voetgangers- en fietsbrug over de Schelde creëert een vlotte en veilige verbinding tussen het Bellevuepark en de Stropkaai en zorgt er zo voor dat voetgangers en fietsers via deze brug het stadscentrum, het UZ Gent en het station Gent-Sint-Pieters nog sneller kunnen bereiken.

De Stropkaai maakt deel uit van een fietsvriendelijke route die de Gentse binnenstad verbindt met Merelbeke en met de Ghelamco-arena.

Omdat de nieuwe Louisa d'Havébrug een pak meer fietsers naar de Stropkaai en Toemaattragel zal leiden, zijn beide straten sinds 7 september 2020 bovendien ingericht als fietsstraat.

'De Louisa D'Havébrug is een nieuwe mijlpaal in onze fietsvriendelijke stad. Ze verbindt enkele zeer dichtbebouwde buurten waar veel mensen wonen en/of werken. Het is een prachtige brug, écht een staaltje top-fietsinfrastructuur.'

Oorlogsheldin

De brug kreeg de naam Louisa d'Havébrug, naar de gelijknamige oorlogsheldin. Louisa d'Havé was een Gentse spionne die tijdens de Eerste Wereldoorlog in totaal veertig à vijftig keer militair gevoelige informatie naar Nederland wist te smokkelen.

Dit onder de dekmantel dat ze in Nederland textiel kocht voor de Gentse textielfabriek van haar vader.

Dankzij haar spionagewerk kon het Belgische leger zich beter beschermen tegen Duitse gasaanvallen.

364962-800px-Louisa_in_1920-c486b0-original-1600673771.jpg

Brug met drie armen

De brug kreeg drie aanrijhellingen, twee aan de kant van de Stropkaai en één in het park. Ze is in totaal 374 meter lang, weegt 2.624 ton en is voorzien van 616 meter balustrade.

Om de scheepvaart vlot te laten passeren, is de brug op ongeveer 5 meter boven het water gebouwd. Arch & Teco Engineering leverde het unieke ontwerp voor de brug.

 Het deel over het water is voorgespannen met 5 kabels, het deel aan de Stropkaai met 3 kabels.
 
Het deel van de brug over het water tussen de peilers werd op de oever gestort en voorgespannen, waarna het op zijn plaats werd gehesen met twee kranen (één op elke oever).

 Voor haar moed werd Louisa d'Havé tot ridder geslagen. De oorlogsheldin overleed in 1966. De brug is een mooi eerbetoon aan deze bijzondere vrouw. Haar nabestaanden waren dan ook aanwezig bij de plechtige opening.

'Bij een bijzondere brug hoort een bijzondere naam. Een brug die symbool staat voor verbinding en ontmoeting, en die ervoor zorgt dat Ledeberg beter aansluit bij de rest van onze stad.'

Financiering

De brug werd gefinancieerd door Stad Gent, EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), Agentschap Wegen en Verkeer en Baloise Insurance.

  • Stad Gent: 1.345.048,83 euro
  • EFRO: 621.000 euro
  • Agentschap Wegen en Verkeer: 1.333.000 euro
  • Baloise Insurance: 142.052,56 euro

 

Didier De wever