Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Nocturne Lieve Blancquaert

c6a8d806-dbb8-11e9-86bf-f2e777b82b67_web_scale_03228622_03228622__.jpgVrijdagavond (20/09/2019) werd een nocturne omtrent de tentoonstelling  'Circle of life' georganiseerd in de tuin van de St.Pietersabdij.

Jong en oud verzamelden op deze sfeervolle plaats om te genieten van de tentoonstelling , en van een hapje en een drankje.......

 

Een impressie...

 

Foto's: Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Expo Lieve Blancquaert in de Sint-Pietersabdij

3.jpg

 

Met het boek en de expo 'Circle of live' is de cirkel rond.


De multimediale tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij is het sluitstuk van het unieke, spraakmakende project waar de Gentse fotografe en televisiemaker Lieve Blancquaert 10 jaar aan gewerkt heeft.

 

 

 


3 grote levensverhalen - de geboorte, het huwelijk en de dood - zoals ze zich over de hele wereld afspelen, worden op een verrassende maar zeer menselijke manier in beeld gebracht.

Onder massale belangstelling vond op donderdag 19 september de officiële opening en voorstelling van het bijhorend boek plaats, met korte toespraken door Doreen Gaublomme (directeur Historische Huizen Gent), Sami Souguir (schepen van Cultuur), Gautier Platteau (Uitgeverij Hannibal) en Lieve Blancquaert (curator).

Circle of Life loopt tot 12 januari 2020.


 

Foto's/reportage Balder Deschildre

0
0
0
s2smodern

Vooruit en Stad Gent bieden ouderen cultuur op maat

330497-Cultuurparticipatie_Vooruit-d45ac1-large-1568645612.jpg

 

Kunstencentrum Vooruit zal met de steun van de Stad Gent het cultuuraanbod toegankelijker maken voor ouderen. Dat gebeurt op tal van vlakken. Zo zal Vooruit thé dansants organiseren en verschillende culturele producties livestreamen in een omgeving waar ouderen thuis zijn. Senioren krijgen ook de kans om producties mee vorm te geven.

 

Senioren vinden niet altijd even makkelijk hun weg naar het culturele aanbod. De locaties zijn niet altijd even bereikbaar, de programmatie is niet altijd op hun lijf geschreven. Daarom zal het pilootproject senioren bevragen naar hun noden. In september 2019 wordt ‘Invitees’ in het leven geroepen, een groep van ouderen van divers pluimage die een stem hebben in de ontwikkeling van het project. Geïnteresseerde ouderen kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar het nummer 09 267 28 20. 

'Gent moet een leeftijdsvriendelijke stad zijn, waar het goed oud worden is. Op dit moment is bijna 1 op de 5 inwoners van Gent 65 jaar en ouder, de komende jaren wordt een grote toename van het aantal 80-plussers verwacht. Een toegankelijk cultuuraanbod op maat van de Gentse senior is daarom meer dan ooit nodig.'   

Kunstencentrum Vooruit zal ook experimenteren met nieuwe vormen van participatie en cultuurbeleving. Zo worden er dit seizoen culturele producties gelivestreamd in een omgeving waar ouderen thuis zijn. En op 14 november 2019 organiseert Vooruit een eerste thé dansant in samenwerking met Antenne Binnenstad en lokaal dienstencentrum De Horizon.  Er is ook nog het project ‘In Your Hands’, waarbij senioren twee keer per jaar de kans krijgen om elkaar en plaatselijke kunstenaars te ontmoeten.

Senioren op het podium

Tot slot zal het project ook cocreatie met senioren stimuleren, zowel in Vooruit zelf als in de wijken of in lokale dienstencentra of woonzorgcentra. Voor de voorstelling ‘All the sex I’ve ever had’ kunnen ouderen bijvoorbeeld zelf het podium op om honderduit te vertellen over hun eerste keer, wat het betekent om een geliefde te verliezen, wat romantiek voor hen betekent of hoe ze liefde en lust beleven op latere leeftijd.

 

Didier De wever

0
0
0
s2smodern

De Buffalo Exodus - Heli Rombout

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2019_Cover_De_Buffalo_Exodus-1.jpg

 

Na het succes van 'BRUILOFTSTRAAT 42'  en 'DE BUFFALO BIJBEL'verschijnt op 12 november 2019 het nieuwste boek van Héli Rombaut'DE BUFFALO EXODUS'In dit boek beschrijft de auteur zijn geliefde voetbalclub KAA Gent tijdens de periode 1998-2019, centraal in het boek staat de verhuis van het Ottenstadion naar de Ghelamco Arena.

Ook de kampioenstitel en de schitterende Europese Campagnes komen uitgebreid aan bod, het boek is geïllustreerd met 115 nieuwe foto's


Wie op dit boek wil intekenen kan dat door overschrijving van 32 € op rekening BE03 7360 5922 0584 van Héli Rombaut met duidelijke vermelding 'De Buffalo Exodus'

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2019_69904609_10215272810839647_6975228554598416384_o.jpg


De boeken zullen kunnen afgehaald worden op vrijdag 15 en zaterdag 16 november in de Fanshop van AA Gent tussen 14.00 en 18.00

Nadien zal het boek aan 35 € verkocht worden in:


In alle Standaard Boekhandels in Vlaanderen,
de Carrefour Market in Gentbrugge,
de Fanshop in de Ghelamco Arena

 

Didier De Wever

www.cultuurinbeeld.be

0
0
0
s2smodern

Massa mensen op de been voor OdeGand - editie 2019

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_september2019_DSC08519.jpg

OdeGand 2019 startte zaterdagnamiddag met een Gnawaparade in de Gentse binnenstad en eindigde rond 23u met een knallend vuurwerk boven de Gras-en Korenlei.

In tussentijd was er voor elk wat wils op verschillende locaties die voor de gelegenheid onderling met elkaar verbonden waren met pendelbootjes.

Tango, flamenco, klassieke ensembles, jazz, wereldmuziek, … mensen met een ticket (uitverkocht) konden genieten op de binnenlocaties, voor mensen zonder ticket was er voldoende aanbod om op deze zonovergoten nazomerdag deel uit te maken van een evenement dat ondertussen een vaste waarde is in Gent.

 

Op de foto's o.a. :

 

Gnawaparade: een eeuwenoude Marokkaanse muziektraditie

Anneleen Lenaerts & Brussels Philarmonic Soloists in het NTG

Diwan Saz: Joodse, Christelijke en Islamitische muzikanten in de Groenzaal

Música Temprana: temperamentvolle Argentijnse klanken in de Sint-Baafskathedraal

1-2-3-Pianobattle onder de Stadshal voor jonge virtuozen tussen 8 en 15 jaar

Slotspektakel met optredens van o.a. Sioen, Franse trompettiste Lucienne Renaudin Vary, kolkende ritmes van een taiko drummer en een verticaal dansspectakel op de gevel van het Marriott-hotel door Sky Motion 

 

Verslag/foto's Balder Deschildere

0
0
0
s2smodern

Het Ruimtelijk Masterplan voor de Bijlokesite

328726-bijloke-6c4345-large-1567427030.jpg

 

Het ‘Ruimtelijk Masterplan Bijlokesite’, opgemaakt door studiebureau PLUSOFFICE, is het richtinggevend kader voor de ontwikkeling van de site voor de komende 20 jaar. Het legt de nadruk op vlotte toegankelijkheid en interne circulatie, beter en gedeeld gebruik van de groene buitenruimtes en efficiënt gebruik van de gebouwen.

Bijlokebewoners

De Bijlokesite huisvest door de diversiteit van haar culturele bewoners zowel ruimte voor onderwijs en onderzoek als voor productie en presentatie van cultuur. Deze verscheidenheid geeft een bijzondere dynamiek aan de site. Vanuit die gedrevenheid werden de voorbije jaren door verschillende spelers heel wat eigen projecten uitgetekend en gerealiseerd. zoals het Muziekcentrum (2007), de nieuwe studio’s voor LOD en Les Ballets C de la B (2008), de nieuwbouw van het STAM (2010), de verbouwing van het Cloquet- gebouw en de nieuwbouw (2011) van het KASK, de Kunstenbibliotheek en de huidige vernieuwing van de concertzaal van het Muziekcentrum (2019).

328728-bijloke-723c39-large-1567427218.jpg

 

Samen met Stad Gent hebben de diverse partners de ambitie om van de site een coherente en inspirerende motor te maken voor kunsten, erfgoed en stedelijke ontwikkeling. In oktober 2017 werd daarom een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend tussen alle partners, waardoor het engagement voor de verdere uitbouw is verankerd.

Wat voorafging

Voorafgaand aan de opmaak van het ruimtelijk masterplan werden ook een aantal andere initiatieven ontwikkeld voor de Bijlokesite. In mei 2017 kreeg Architectenbureau Maarten Dobbelaere de opmaak van een beheersplan voor de site toegewezen. Het betreft een document waarin een visie voor het toekomstige beheer van het onroerend erfgoed werd uitgewerkt. Dit beheersplan is inmiddels goedgekeurd en is geldig voor de komende 24 jaar.

 

In september 2017 gaf Stad Gent een opdracht aan het Studiebureau NDVR- Miss Miyagi met als doel een gemeenschappelijke toekomstvisie voor de Bijloke-site uit te werken, een samenwerkingsmodel uit te tekenen en een concreet actieplan op te maken.

Het Ruimtelijk Masterplan

Het 'delen' zit in het DNA van de Bijloke

De Bijloke is een plek waar kunst gecreëerd en gedeeld wordt door bewoners en bezoekers. Enerzijds zijn er de ‘buitenruimtes’ die kunnen worden opgeladen door de historische en nieuwe fruitteelten als gedeeld thema van levend erfgoed. Anderzijds is het belangrijk om te onderzoeken hoe we de gebouwen zo efficiënt mogelijk kunnen gebruiken. Daarbij liggen kansen in de versterking en ondersteuning van het concept om 'ruimte te delen'.

 Het ruimtelijk strategisch kader

Het masterplan hanteert 3 principes om de site volwaardig te ontwikkelen.

1. De Bijloke ontsluiten

Het masterplan voorziet een duidelijke, interne structuur die verbonden is met het stedelijke netwerk door middel van poorten, als aantakkingspunten met de stad. Er wordt hierbij sterk ingezet op fietsenstallingen aan de rand om de site verkeersluw te houden. Het logistieke circuit wordt gestroomlijnd om overlast te beperken en leveringen efficiënt te laten verlopen en er is voorzien in aanvullende toegangen om de site meer doorwaadbaar te maken op schaal van de voetganger.

Het plan suggereert tevens verder onderzoek naar een nieuwe toegang, de Leiepoort, die via de groenklimaatas de verbinding met het stadscentrum kan maken en ook een nieuwe publieke ingang voor het Muziekcentrum en de toekomstige Dramacluster van het KASK kan worden.

2. De buitenruimtes opladen

Het masterplan zet in op het Bijlokeveld en de Muzentuin. Beiden worden verbonden met de groenruimtes van de stad: zowel met de groenklimaatassen en het Bijlokehof, als met de interagerende voortuinen aan de buitenrand van de site. Deze buitenruimtes zijn het ‘publieke hart’ en kunnen worden opgeladen door het activeren van het programma in de gebouwen, door mogelijke nieuwbouwvolumes en door kleinschalige toevoegingen in het park. Het thema van levend erfgoed wordt doorgetrokken in alle buitenruimtes op de site. De luwte van de site, die inspirerend werkt voor de bewoners, wordt als enorme kwaliteit gezien.

3. Ruimte creëren

Het masterplan definieert duidelijke clusters om aan de ruimtevraag te voldoen. Deze clusters worden afgewerkt door op bepaalde plekken nieuwbouw te voorzien. Het optimaliseert de programmatie van de kleinschaligere clusters, zoals de Creatiecluster en de Poortcluster, en onderzoekt waar eventuele ruimtewinst kan geboekt worden.

Het ontwerpend onderzoek

Het masterplan onderzocht de mogelijkheden per cluster en toetste daarbij de mogelijke ruimtelijke winsten af. Het plan definieert hieruit twee deelopdrachten:

 • ‘De Volumestudie’ voorziet potentieel extra ruimte voor kantoren in de Muzentuin en een vergadercluster voor de hele site aan het Poortgebouw.
 • ‘De Creatiecluster’ omvat de Materniteit en de  G1, G2 en G3 gebouwen. Dit is een plek van spelers met toonaangevende naam, zowel nationaal als internationaal, waarbij hoogdringende nood is aan renovatie van de gebouwen.
 •  Het masterplan voorziet ook twee vervolgopdrachten, die verder onderzoek en concretisering vereisen:

  • ‘De Leiepoort’ als nieuwe poort tot de site, met toegang voor het Muziekcentrum en de Dramacluster van het KASK.
  • Een studie die de mogelijke invulling van de zolderruimten onderzoekt, kan een groot potentieel bieden voor extra ruimte voor de grote spelers STAM en HoGent.

   Het ‘Ruimtelijk Masterplan Bijlokesite’ werd door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd. Gezien de sterke betrokkenheid van de School of Arts, HoGent, wordt het masterplan binnenkort ook daar ter goedkeuring voorgelegd.

   

  Didier De Wever

0
0
0
s2smodern