Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Tentoonstelling 'Honey, I'm Home' - Baudelokapel

daklozen.jpg
 
 
In de Baudelokapel, kant Bibliotheekstraat, loopt van 17 juli tot en met 26 juli 2020 de tentoonstelling 'Honey, I'm Home'.
 
De expo vertelt de verhalen van thuisloze en vergeten mensen tijdens de lockdown, en is elke dag van 15 tot 22 uur te bezoeken.
 
 

Schrijfsters Jo Verhenne en Barbara Callewaert brengen in de Baudelokapel verhalen die ze sprokkelden met hulp van de Stad Gent.

 

De tentoonstelling 'Honey, I'm Home' is het resultaat van een samenwerking tussen het Gentse bedrijf 'Wat met de koekjes?' , het Vermeylenfonds en de Stad Gent.

 

Reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Expo in Baudelokapel over dakloze en vergeten Gentenaars tijdens lockdown

359404-ExpoHoneyImHome-af11c5-large-1594893739.jpg

 

In de Baudelokapel, kant Bibliotheekstraat, loopt van 17 juli tot en met 26 juli 2020 de tentoonstelling 'Honey, I'm Home'. De expo vertelt de verhalen van thuisloze en vergeten mensen tijdens de lockdown, en is elke dag van 15 tot 22 uur te bezoeken.

 

Schrijfsters Jo Verhenne en Barbara Callewaert brengen in de Baudelokapel verhalen die ze sprokkelden met hulp van de Stad Gent.

Verhalen van en over mensen voor wie de lockdown een aartsmoeilijke periode was.

'Een mooi initiatief en nodig om de problemen van deze kwetsbare doelgroep op de agenda te blijven zetten en het vaak onzichtbare werk van vele sociaal werkers tijdens corona zichtbaar te maken.'

In opdracht van het Vermeylenfonds gingen de schrijfsters op pad of spraken ze met straathoekwerkers, schoolspotters en buurtstewards. 

Straathoekwerkers van de Stad Gent gaan bijvoorbeeld geregeld ‘s nachts op pad op zoek naar mensen die noodgedwongen buiten slapen.

Zij worden toegeleid naar opvang of zorg.

Foto's van die 'nachtpatrouilles' zijn bijzonder confronterend en houden de toeschouwer een spiegel voor.

'Uiteindelijk blijft iemand die op straat leeft, corona of niet, in de shit hé. Je moet de hele tijd proberen aan de kost te komen, altijd een slaapplaats zoeken.'

Rudy, 66 jaar

'Mijn leven is altijd chaos geweest, maar nu is het voor iedereen zo en valt het minder op, dus da’s wel nice. Allee, ik woon wel in de nachtopvang en zo.'

Afrika, 23 jaar

De tentoonstelling 'Honey, I'm Home' is het resultaat van een samenwerking tussen het Gentse bedrijf 'Wat met de koekjes?' , het Vermeylenfonds en de Stad Gent.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Theater op het water...

teater.jpg

 

‘Theater op het water’ €15,00 pp – VAN EYCK EDIESE
 
Rondvaart van 60 minuten per open boot waarbij u op verschillende locaties van een stukje theater kan genieten inclusief een hapje en een drankje onderweg
 
Dagelijks: om 17u00 ‘De ronde van Gent’ €11,50 pp Gegidste rondvaart van 90 minuten per open boot doorheen historisch Gent inclusief 1 biertje met
 
doortocht van de Scaldissluis en de Sint-Jorissluis Van maandag tot zaterdag om 15u00 Zondag en feestdag 21 juli om 14u00 Reservatie en info
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren per tel. 09/ 269 08 69 Via website www.gent-watertoerist.be
 
‘Zangboot’ €15,00 pp i.s.m. Lachclub Destelbergen Ludieke rondvaart van 60 minuten met onderweg Gentse liedjes o.l.v. accordeonist Chris Van Der Schueren
 
Maandag 20/07, vrijdag 24/07 en zaterdag 25/07 telkens om 20u00 Lach-wandeling met rondvaart €15,00 pp Geleide lachwandeling vanaf Portus Ganda (Van Eyck zwembad) van 1 uur o.l.v. lachanimator Luc Van Imschoot doorheen de Gentse binnenstad met aansluitend een gegidste rondvaart van 50 minuten met ontscheping aan Groentemarkt Dinsdag 21/07 om 11u00 Reservatie en info via Lachclub Destelbergen – Gent contactpersoon Luc Van Imschoot Tel. 0475 552123 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

Video Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Expo in Huis van Alijn vertelt verhaal van rondreizende Belgische circusartiesten

357703-Expo_Circus_Onderweg-4ad2f7-large-1593159822.jpg

 

Het leven van circusartiesten is bijzonder. Rondreizen bepaalt het ritme van hun dagelijkse leven. De expo 'Circus Onderweg' in het Huis van Alijn vertelt het verhaal van rondreizende Belgische circusartiesten en laat hedendaagse circusartiesten aan het woord.

De expo loopt van 11 juli 2020 tot en met 31 augustus 2021.

 

Van foto's tot attributen

Het avontuurlijke leven van circusartiesten spreekt tot de verbeelding. Met hun acts reizen ze de wereld rond en vullen ze telkens opnieuw tribunes met een nieuw publiek.

Zo’n reizend bestaan vraagt heel wat organisatie. Het leven van een circusartiest kan bovendien hard zijn en brengt risico’s en gevaren met zich mee.

 

De nieuwe expo in het Huis van Alijn toont een unieke collectie foto’s, films en kleurrijke affiches van Belgische, rondreizende circussen en toont enkele bijzondere attributen van circusartiesten.

Bezoekers ontdekken er ook hoe het hedendaagse circuslandschap eruitziet en hoe artiesten zich vandaag organiseren.

'De expo vertelt niet alleen reisverhalen van circusartiesten vroeger, maar laat ook hedendaagse artiesten aan het woord.

Deze getuigenissen geven een inkijk in het dagelijks leven van rondreizende artiesten vandaag. De wereldwijde coronacrisis heeft ook een grote impact op hun werk en leven: rondreizen en mensen samenbrengen, de kern van het circus, is iets wat al even niet meer kan.'

 

Interactief parcours voor families

De expo is in het bijzonder gericht op families met kinderen van 5 tot 12 jaar.

In het interactief parcours ‘De circuskaravaan: op tournee met Hendrik en Poes’ kunnen gezinnen een eigen circus bouwen, een circusact opvoeren of zich verkleden als echte artiest.

Onderweg zijn er leuke weetjes over het circus te ontdekken. Voor de veiligheid is er tijdens het parcours op elke stopplaats alcoholgel voorzien.

Deze expo werd gerealiseerd in samenwerking met Circuscentrum.
 
 
Didier  De Wever
0
0
0
s2smodern

Nieuw streetartwerk in de Stad

DSC_1939.jpg

 

In het kader van "iedereen beroemd" is afgelopen maandag, dinsdag en woensdag gewerkt aan een nieuw 'streetart'.

Het werk is te zien aan de Vrijdagmarkt 11, (kant Waaistraat) op de hevel van bloemenzaak Blommm, het is een creatie van CeePil

Vanaf september zal er 13 weken lang een Van Eyck reportage uitgezonden worden.

Per aflevering zal er een aflevering zijn met een andere kunstenaar (van verschillende disciplines) die een eigen interpretatie maakte van een bepaald paneel van het Lam Gods.

De creatie's zijn 100% gelinkt aan OMG! Van Eyck was here.

 

Foto's Patrick Henry

 

   DSC_1927.jpg              DSC_1909.jpg

 

Didier De Wever

 

0
0
0
s2smodern

10 poëzieconcerten op 10 begraafplaatsen bieden troost in tijden van corona

358492-adieu_kopie-1f88bb-large-1593995987.jpg

 

Door de coronamaatregelen was afscheid nemen van een overledene niet altijd mogelijk, of kon het enkel gebeuren in heel intieme kring. Met 'Adieu', 10 gratis poëzieconcerten op 10 Gentse begraafplaatsen, willen de Stad Gent, 123-piano en curator Gaea Schoeters alsnog mooie vaarwelmomenten creëren. Iedereen is welkom.

 

Poëzie, zang en piano

De mogelijkheid om samen te rouwen en elkaar te ondersteunen werd door de coronamaatregelen sterk ingeperkt.

Veel Gentenaars hebben dan ook nog steeds nood aan een volwaardig vaarwelmoment.

Daarom is er nu Adieu, een reeks van 10 poëzieconcerten op 10 Gentse begraafplaatsen.

Elk poëzieconcert brengt artiesten samen die een intiem en sereen moment creëren met poëzie, zang en piano. Auteur Gaea Schoeters cureert, pianiste Lies Colman begeleidt.

'Wie iemand verloor tijdens de coronacrisis kon vaak geen afscheid nemen zoals het hoort, zoals we dat gewoon zijn en zoals we dat nodig hebben.

Ik hoop van harte dat veel Gentenaars in de serene poëzieconcerten van Adieu en in de ingetogen omgeving van onze begraafplaatsen troost vinden en die troost kunnen gebruiken om het afscheid van een dierbare een plaats te geven.'

 

'Kunst troost, en ook die troost moesten we tijdens de quarantainemaanden missen.

Muziek raakt ons recht in ons gevoel, poëzie weet te vatten wat moeilijk zegbaar is.

Adieu wordt een eerbetoon aan diegenen die we verloren, maar ook een hulde aan het leven. Omdat verdriet en liefde altijd samengaan, want alleen om hen van wie we hielden, rouwen we. En aan hen koesteren we warme en levendige herinneringen.'

Inschrijven

De poëzieconcerten van Adieu vinden elke zondagvoormiddag plaats van 19 juli tot en met 20 september, telkens op een van de tien geselecteerde Gentse begraafplaatsen.

De poëzieconcerten zijn gratis én coronaproof. Inschrijven is noodzakelijk, iedereen is welkom. Het project wordt georganiseerd in samenwerking met het Poëziecentrum en Vonk&Zonen, en kan rekenen op de steun van Literatuur Vlaanderen & Reveil.

Alle info: klik hier

 

358522-adieu_programma-e74957-original-1594028790.jpg

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern