Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen. Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding. U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het tweede weekend van mei staat in Beervelde, en ver daarbuiten, bekend als “De Tuindagen van Beervelde”. Na een aantal afgelaste edities door corona is dit prachtig evenement er terug en inmiddels aan zijn 64e Tuindagen toe. Het thema is deze keer is “De Drie Musketiers”
Traditiegetrouw opent Hare Hoogheid Gravin Valérie de Kerckhove de Denterghem deze toonaangevende tuindagen in de dreef voor het kasteel. Echter vond de gravin haar halsketting met diamanten niet. Gelukkig was musketier D’Artagnan de redder in nood en kwam met de halsketting aandraven. Zodoende kon net op tijd “de deuren” opengaan voor de massa wachtenden.
De Tuindagen en de standhouders hebben traditioneel hun waarden behouden en opnieuw hun uiterste best gedaan om ook deze keer er een waar festijn van te maken. Naast het immens assortiment voor bloemen- en plantenliefhebber vind men er nieuwigheden, antiek, curiosa, tuinmeubelen, een versnapering, een drankje dit alles ondersteund door een streepje muziek. Kortom alles om er een geslaagde dag van te maken. In het park van Beervelde is het rustig vertoeven in een gezellige sfeer waarbij aan iedereen van klein tot groot wordt gedacht. Dat de tuindagen te Beervelde en trekpleister zijn voor de ware tuinliefhebber hoeft geen betoog.
Blikvangers zijn er in overvloed maar toch slecht enkele zeer omerkelijke. Sinds een paar jaar ziet men geregeld de unieke en omvangrijke stalen kunstwerken van William Roosbrouck. Ook deze keer is het niet anders met een doorzichtig reuzegroot beeld “Absence” genaamd, net voor het kasteel dat wel de nodige aandacht zal krijgen.
Waar muziek is zijn wij altijd dichtbij en zo konden we naast een lekkere pint genieten van plaatselijke sopraan ERLINE (Van Hijfte) die zich liet daarbij begeleiden door piano en cello.
Het ziet ernaar uit dat de Tuindagen dit jaar opnieuw naar een recordeditie gaan.
Enkele sfeerbeelden vind je in beide albums hieronder
Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van school- en onderwijserfgoed. In Gent zijn op zondag 24 april 2022 alle musea gratis te bezoeken en staan er meer dan 35 gratis activiteiten op het programma. Zo krijg je in het STAM een lesje Gentse geschiedenis, overhoring inbegrepen.
Onder het motto 'Erfgoeddag maakt school' staat alles deze keer in het teken van het schools erfgoed: alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien op school. In Gent zijn de musea op zondag 24 april tussen 10 en 18 uur gratis te bezoeken en staan er meer dan 35 gratis activiteiten op het programma.
Na een geannuleerde editie in 2020 en de coronaproof editie in 2021 is Erfgoeddag dit jaar helemaal terug met een goedgevuld programma. Als kers op de taart openen alle musea gratis de deuren.Sami Souguir, schepen van Cultuur
In het STAM staat er bijvoorbeeld een schoolse rondleiding op het programma. Deelnemers krijgen een lesje Gentse geschiedenis voorgeschoteld, van het rebelse verleden van de Gentse universiteit tot de opkomst en impact van de industrie in de Rabotwijk. Daarna volgt een ludieke overhoring. In de muziekbibliotheek van de Hogeschool Gent duik je in het muziekonderwijs van de 19de eeuw en in het GUM loodst Professor Twijfel nieuwsgierige kinderen vakkundig door de collectie.
De volledige lijst van activiteiten in Gent tijdens Erfgoeddag vind je hier. De activiteiten zijn gratis, maar reserveren is de boodschap.
Onderzoekers hebben in de drie salons van de Gentse opera op sommige plaatsen 14 verflagen blootgelegd. De oorspronkelijke kleuren blijken een pak fleuriger dan de huidige, bruinachtige tinten, en er zijn ook kleurrijke decoraties ontdekt. Na de restauratie zal alles dus heel wat frisser ogen.
De Gentse opera staat voor een grondige restauratie, renovatie en uitbreiding. De werken starten in 2024 en duren zeker vier jaar. Op dit moment loopt een vooronderzoek naar de afwerkingslagen van de drie historische salons: de Foyer, de Redoutezaal en de Lullyzaal. Het interieur van die zalen werd doorheen de jaren immers meermaals overschilderd. Het onderzoek, mee gefinancierd met Vlaamse subsidies, moet een gefundeerde beslissing mogelijk maken over welke restauratie historisch het meest correct en waardevol is.
De eerste resultaten zijn veelbelovend. Het onderzoeksteam ontdekte op sommige plaatsen maar liefst 14 afwerkingslagen uit verschillende decoratieperiodes. De oorspronkelijke kleuren, die teruggaan tot de eerste helft van de 19de eeuw toen de opera gebouwd werd, blijken veel levendiger en lichter dan de huidige, bruinachtige kleuren. De Lullyzaal bijvoorbeeld, de meeste spectaculaire van de drie pronksalons, werd in de verf gezet met lichtblauwe en lichtroze tinten.
Arabesk en feniks
De drie salons waren niet alleen kleurrijker, er was ook meer decoratie. In de Foyer bijvoorbeeld werd een rood arabeskmotief blootgelegd op een witte achtergrond met groene biezen, in de Lullyzaal brachten de onderzoekers dan weer een geschilderde feniks aan het licht. Die decoraties en de verflagen worden nog verder onderzocht, maar het is nu al zeker dat de salons na de restauratie een pak frisser zullen ogen.
Niet alleen de drie salons zullen na de restauratie lichter en levendiger ogen dan ooit, het hele operagebouw zal schitteren. We willen het gebouw teruggeven aan de Gentenaars als een prachtig muziek- en podiumkunstencentrum.Sami Souguir, schepen van Cultuur en voorzitter sogent
De Stad Gent en Casa Rosa lanceren vandaag het project 'We Connect' om de Gentse LGBTQIA+ gemeenschap zichtbaarder te maken. Dat gebeurt met een picknickbank die omgetoverd werd tot een kunstwerk en met een podcastreeks die verhalen vanuit de community naar buiten brengt.
Kunstenaar Besta Ni ging aan de slag met een van de picknickbanken aan het Maaseikplein. Deze keer werd niet geopteerd voor een klassieke bank in regenboogkleuren, maar koos de LGBTQIA+ gemeenschap voor een andere aanpak. De Marester, een kunstzinnig ontwerp gemaakt voor en door de LGBTQIA+ gemeenschap, is een opvallende tekening die past binnen het historisch kader van de binnenstad, maar waar een diepere betekenis in schuilt.
In onze stad willen we ontmoeting en verbinding stimuleren en diversiteit omarmen. Samen met de LGBTQIA+ gemeenschap zochten we een creatieve manier om mensen te laten nadenken over de uitdagingen waar zij voor staan. Het citaat van Erasmus bij het kunstwerk vat het mooi samen: 'een ander dan ik ben kan ik niet zijn'.Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen
De Marester is een hybride van de ekster en de maretak. De ekster symboliseert het vertrouwen in de innerlijke wijsheid en intuïtie. Bij eksters ziet men weinig verschil tussen man en vrouw, dat leunt sterk aan bij het gegeven van gelijkheid. De maretakken kennen we als een symbool van vrede. Daarom wekt het een gevoel van veiligheid op.Besta Ni, kunstenaar bij Graffiti vzw
Op de bank staat een QR-code die naar de 'We Connect' podcastreeks leidt. Casa Rosa en Relaas tonen er hoe verschillend LGBTQIA+ personen en hun belevingen zijn. Deze reeks luisterverhalen geeft letterlijk en figuurlijk een stem aan deze diverse gemeenschap. De podcasts zijn ook te beluisteren op www.casarosa.be/weconnect en op verschillende podcastplatformen.
Tijdens drie intensieve workshops gingen zes vertellers met de hulp van Relaas op zoek naar hun uniek verhaal. Zo vertellen Ielde en Fleur bijvoorbeeld over hun ervaringen met non-binariteit, familie en liefde. Fernand duikt wat verder in het verleden en blikt terug op zijn ervaringen als homoman in de jaren 60 en 70.Elio De Bolle, algemeen coördinator Casa Rosa
In het Oude stadhuis te Blankenberge, Kerstraat 41 loopt er een zeer diverse lente tentoonstelling van twee verschillende kunstenaars: keramiek en schilderijen.
Jacques Tortelboom en Mariane Fack beiden zeer gepassioneerd , stellen een divers werk tentoon, die velen zal bekoren nog tot en met 18/04/2022