Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Bijna 500 extra fietsparkeerplaatsen in historisch centrum

337688-foto_fietsenstallingen-531c66-original-1573221853.jpg

 

De kuip van Gent krijgt er 447 fietsparkeerplaatsen bij. 62 daarvan zijn voorbehouden voor niet-standaardfietsen (bijvoorbeeld bakfietsen of kratjesfietsen). Meer ruimte en infrastructuur voor fietsers is nodig om het sterk stijgende aantal fietsers op te vangen.   

Elk jaar meer fietsers

Gent telt elk jaar meer fietsers. De registraties van de fietstelpalen in Gent bevestigen die tendens: het aantal fietsdoortochten aan de Coupure en de Visserij is de laatste zeven jaar spectaculair gestegen. Sinds de invoering van het circulatieplan worden er zelfs 20% meer fietsers geteld aan de fietstelpalen. De infrastructuur kan dus niet achterblijven.

Veel woonstraten kampen echter met een tekort aan fietsenstallingen om die groei op te vangen. Vooral in wijken met een hoge bevolkingsdichtheid en gesloten bebouwing plaatsen bewoners hun fiets tegen de gevel of op het voetpad. Niet ideaal voor de bewoners, maar ook niet voor rolstoelgebruikers of ouders met een kinderwagen, die dan moeilijk kunnen passeren. Bovendien zijn fietsen die niet vastgemaakt zijn aan een stalling een makkelijke prooi voor fietsdieven.

Nooit verder dan 100 meter voor een fietsenstalling

In de binnenstad en binnen de 19de-eeuwse gordel moet op 100 meter wandelafstand van elke voordeur een fietsenstalling te vinden zijn. Dat is het streefdoel van het mobiliteitsbeleid van de Stad Gent. Om dat doel te bereiken worden al sinds maart 2015 extra stallingen geplaatst. Door gebiedsgericht onderzoek wordt bepaald waar er stallingen nodig zijn. Wijk per wijk worden de noden in kaart gebracht en aangevuld met suggesties van bewoners.

Evenwicht

Intussen werden negen wijken volledig in kaart gebracht. Na de Brugse Poort, Rooigem-Malem, Ledeberg, Oud Gentbrugge, Stationsbuurt-Noord en Sluizeken-Tolhuis-Ham en Macharius-Heirnis en eerder dit jaar de wijken Elisabethbegijnhof en Papegaai is nu het historisch centrum aan de beurt. Bij het plaatsen van de extra stallingen streeft het stadsbestuur naar het vrijwaren van autoparkeerplaatsen waar mogelijk. De Stad zoekt naar een evenwicht dat goed is voor alle bewoners, zowel voor eigenaars van wagens als voor fietseigenaars.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Zesdaagse blijft ook komende zes jaar in 't Kuipke

337182-2018-815_-_Palinckx_Mats_22-20f680-large-1572863166.jpg

 

De Stad Gent heeft een nieuwe overeenkomst afgesloten met de organisatoren van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent. De Zesdaagse vindt ook de komende zes jaar plaats in 't Kuipke. Dit jaar worden bovendien voor het eerst enkel biologisch afbreekbare bekers gebruikt.

 

De 79ste editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent vindt plaats van 12 tot en met 17 november 2019. Voor het eerst zullen geen plastic bekers meer gebruikt worden, maar wel biologisch afbreekbare bekers. Er werden maar liefst 170.000 bekers besteld. De Stad sloot ook een nieuwe overeenkomst met organisator Golazo. Het wielerevenement vindt de komende zes jaar zeker plaats in 't Kuipke.

'De Zesdaagse, Gent en ‘t Kuipke zijn ontegensprekelijk verbonden met elkaar. En dat erfgoed moet gekoesterd worden. Ik vond het dan ook belangrijk om een nieuwe overeenkomst af te sluiten met de organisatoren voor de volgende zes jaar. Ik kijk al uit naar nog minstens zes jaar lang baanwielrenplezier van de bovenste plank.'

Spektakel op en naast de piste

Geen Zesdaagse zonder Kenny De Ketele. De fiere Gentenaar gaat dit jaar in eigen stad op zoek naar zijn vierde overwinning. Maar ook Moreno De Pauw gaat op jacht om zijn afscheid van het profbestaan met glans af te kunnen sluiten. En Victor Campenaerts wordt stevig in de bloemetjes gezet voor zijn werelduurrecord.

Eerbetoon aan Patrick Sercu

Een ander moment dat ongetwijfeld iedereen kippenvel zal bezorgen, is het eerbetoon aan de in april veel te vroeg overleden Patrick Sercu. Met elf zeges is Patrick onbetwist recordhouder in ‘t Kuipke. Hij was er ook jarenlang wedstrijdleider. Als eerbetoon gaat de ploegkoers op vrijdag door als de ‘Memorial Patrick Sercu’. Niet toevallig het belangrijkste onderdeel tijdens de Zesdaagse én het nummer waar hij als actieve renner ontelbare keren in uitblonk.

 
Didier De Wever
0
0
0
s2smodern

Speakers Corner Zondag 3 November 2019

SPeakers_Corner.jpg

 

Ruime belangstelling zondagvoormiddag voor de maandelijkse Speakers Corner in het Belfort Stadscafé & restaurant.

Het thema was er dan ook een waar de meeste inwoners van Gent dagelijks mee geconfronteerd worden: 'de strijd om de plaats in het verkeer'.

Gent is een netwerk waar verschillende transportmiddelen door en over elkaar lopen. De laatste jaren is het aantal fietsers enorm toegenomen, nieuwe voertuigen zoals elektrische steps en speed pedelec zoeken hun plaats en dit gecombineerd met een dicht openbaar vervoernetwerk van trams en bussen en horden toeristen en andere voetgangers alom.

Vaak wordt in de richting gekeken van de fietsers. Een tendens is dat er meer ongevallen gebeuren tussen fietsers onderling, weet Dr. Kurt Hendrick, spoed & MUG-arts AZ Jan Palfijn. Concrete cijfers zijn er niet aangezien niet alle ongevallen worden geregistreerd.

Christian Van Hoorebeke, gewezen Politierechter stelt dan weer dat fietsers zichzelf te vaak afschilderen als 'zwakke' weggebruikers, wat een totaal verkeerd begrip is en dat zij vaak zelf verantwoordelijk zijn voor de ongevallen. Ze zouden onvoldoende op de hoogte zijn van de wetgeving. Iedereen moet zijn plaats kennen in het verkeer en kijken naar de wegcode. Een totaal nieuwe wegcode is niet nodig maar wel aanpassingen aan de veranderingen in het mobiliteitslandschap. Probleem is dat wetgeving en aanleg van de infrastructuur steeds 'te laat komen'. Nieuwe fietspaden die nu worden aangelegd, zijn meestal ontworpen aan de hand van gegevens van enkele jaren geleden en dus achterhaald.

Johan Rommelaere, Verkeersdienst Politie Gent, stelde als projectcoördinator het fietsproject van de Politiezone Gent voor. Vroeger werd enkel repressief opgetreden maar de steeds belangrijkere rol van de fietsers in het verkeer vraagt om een andere aanpak. Sensibilisatie en handhaving moeten leiden tot een gedragswijziging. Ook wordt alcoholgebruik en rijden op de fiets te vaak aanvaard en wordt het risico op ongevallen veel te laag ingeschat. Alcohol is en blijft naast snelheid en verstrooidheid 1 van de 3 grootste killers in het verkeer.

Wies Callens, beleidsmedewerker en woordvoerder Fietsersbond vraagt om niet enkel te viseren op de fietsers. Iedereen moet wennen aan de wijzigingen en er wordt te weinig onderzoek gedaan naar de oorzaken van ongevallen. Het is alom bekend dat de wegen verzadigd zijn en dat de infrastructuur niet is afgesteld hierop. Hij pleit ervoor om aanpassingen aan de infrastructuur te doen met de nodige toekomstvisie.

Een aantal voorstellen die werden gedaan:

  • bewuste keuze maken voor een bepaald type vervoer in een bepaalde straat (zoals nu het geval is met de fietsstraat aan de ene zijde van de Coupure en het openbaar vervoer aan de overzijde).

  • het mobiliteitsplan in het centrum werkt, maar zou beter (gedeeltelijk) doorgetrokken worden naar de deelgemeentes.

  • Verkeerscoaches voor sensibilisatie

  • Fietsetiquette-cursus (voor studenten)

Gastsprekers:

* Johan Rommelaere, Verkeersdienst Politie Gent. Projectcoördinator van het fietsproject van de Politiezone Gent.
* Christian Van Hoorebeke, gewezen Politierechter (zijn recent pleidooi om “oortjes of koptelefoon” bij fietsers te verbieden).
* Dr. Kurt Hendrick, spoed & MUG-arts AZ Jan Palfijn.
* Dirk Lauwers, Prof aan UGent & UAntwerpen en al 40 jaar actief als mobiliteitsexpert.
* Wies Callens, beleidsmedewerker en woordvoerder Fietsersbond.

Moderator:

*Guy Reynebeau

 

 Hoofdfoto /Videoreportage Jacqueline Dumortier

 

 Tekst/fotoreportage Balder Deschildre

Voor Cultuur in Beeld - Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

In de kijker - Bert Goeman's Art Photography

BERT.jpg

 


Bert Goeman is sedert jaar en dag beroepsfotograaf en bekend als de man die het modieuze kapsel in beeld brengt.

Zijn fotografische kijk op het actuele eigentijdse mode-en haar gebeuren werd en wordt nog steeds verzameld in diverse fotoboeken onder de titels B& G Producties en is te vinden in de betere kapperszaken.

Ook in het buitenland zijn Bert’s coiffure boeken aanwezig en werkt hij samen met onder meer L’Oreal en Indola, welbekende merken uit de kapperswereld.

Zijn passie voor fotografie in het algemeen en zijn werk met modellen in het bijzonder brengt hem nu tot wat hij noemt zijn “Art Photography” actueel vertaald in een tentoonstelling en een fotoboek onder de titel “ Caresse de Lumière”.

Bert’s zwart- wit fotografie, voor de kenners Bert legt alles vast in kleur maar zet alles om naar grijstonen, in essentie naar een spel van licht en schaduw, strak en zonder franjes.

BERT-2.jpg

Vrouwelijk naakt in harmonie van vormen en subtiel bekeken door de lens van de camera en het kunstzinnige oog van de fotograaf tonen uitgeprint beelden vol sensualiteit zonder banaal te worden.

Dit was het eerste thema van zijn tentoonstelling en van het boek. Bert Goeman wil naast zijn professionele bezigheden meer en met de regelmaat van de klok naar buiten komen met tentoonstellingen.

Fotograaf Bert Goeman, woont te Mariakerke, is lid van het Vlaamse Journalisten Verbond, voor contacten, zijn werk en boek verwijzen we naar 

http://www.bgshoots.be/

Een impressie..

 


JEAN BUYLE

0
0
0
s2smodern

1 November herdenking - Westerbegraafplaats

Bloemen.jpg
 
 
Traditioneel op 1 November worden op de Westerbegraafplaats te Gent, de oorlogsslachtoffers herdacht.
 
Verschillende instanties legden een bloemetje neer bij het monument van de oorlogsslachtoffers.
 
Het is steeds een ingetogen plechtigheid die door de Koninklijke Gentse Politieharmonie opgeluisterd wordt.
 
Burgemeester Mathias de Clercq en enkele leden van de gemeenteraad brachten hulde in naam van alle Gentenaars
 
 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Halloween in het Belfort

Halloween.jpg
 
 
Halloween in het Belfort, een namiddagje griezelen  in een perfect kader. De kinderen mochten vandaag luisteren naar het  verhaal van Willem, het spook dat elk jaar op 31/10 zijn belevenissen verteld. 
 
Na het verhaal was er nog een spoken  zoektocht doorheen het Belfort, de kinderen gingen er op zoek naar spookjes, voerden de opdrachten uit en mochten als beloning een snoep uit de grote mand nemen.
 
Aan de glunderende gezichten was het duidelijk te zien dat ze genoten hebben van het verhaal en de zoektocht……
 
 
 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern