Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Gent - Eérste Kunstpromenade aan Portus Ganda

Promenade_2.png

 

Dekenij Dampoortstraat richt  een éérste Kunstpromenade aan Portus Ganda.
 
 
Een beetje Montmartre aan de samenvloeiing van Leie en Schelde op zondag 5 september.
 
Dat wordt een gezellige kunstmarkt langs het water, waar verscheidene kunstenaars hun werk tonen (en verkopen).
 
En je kan er ook genieten van een hapje en een drankje in samenwerking met Restaurant Publiek. (Champagne en Oesterbar)
 
Voor onze éérste editie zijn wij nog op zoek naar kunstenaars die hun werk willen tonen (en verkopen) in deze prachtige setting.
 
Geïnteresseerden kunnen een standplaats boeken via Robin Vande Lanotte, 0492/559 700, of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
Voor CIB - Didier De Wever
 
0
0
0
s2smodern

Een muzikale documentaire in St Amandsberg - Het volksleven

gentse_liedjes_1.jpg

 

Het volksleven in het Gentse straatlied is een muzikale documentaire gebracht door Noël Fack , zijn vrouw Charlene en Edwin Plasschaert in de Kring Het Heilig Hart te St Amandsberg bij Adhemar Chico Dhaese...
 
Edwin vertelt het verhaaltje achter het lied, de "betekenis" van de woordkeuze van vele gekende liedjes die wij Gentenaars uit volle borst meezingen .
 
Noël Fack en zijn vrouw brengen relevante stukjes uit die liedjes.... Hoe het allemaal tot stand kwam verteld Noël in de reportage.... 
 
Voor zelfs een echte "Gentse" zoals ik, was het hier en daar echt een relevantie de echte betekenis van het gezongene .....
 
 
Voor alle oude en "nieuwe" Gentenaars mis de volgende afspraak niet: 
 
   21/07/2021.    Om 18.00u
   
    Kring Heilig Hartplein  te St Amandsberg
 
    0478 453 592.   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     WWW.GENTSELEUTE.BE
 
 

Foto/Video Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Gent - Zomerfoor geopend

Foor.jpg

 

Op vrijdag (16/07/21) werd de zomerfoor op het St Pietersplein door de Gentse Bellenman, onze burgemeester Mathias Declercq en schepen Sofie Bracke geopend.

Zij kwamen de foormensen een hart onder de riem steken, en namen het er even van in de botsauto's en schietstanden.

Het zijn geen Gentse Feesten zoals we ze gewoon zijn, maar de sfeer zit er wel in.

 

 

Foto/Video Jacqueline Dumortier 

Video - Ronny De Keukeleire

0
0
0
s2smodern

Affiches met zomerhits op Gentse Feesten-pleinen

Affiche.jpg

 

Een van de affiches bij de Korenmarkt. © hellopopeye

 

Op pleinen en locaties met een link naar de Gentse Feesten kunnen voorbijgangers sinds kort kleurrijke affiches spotten die bekende zomerhits verbeelden. De actie, waaraan ook een wedstrijd is verbonden, kadert in het zomerplan van de Stad Gent.

 
 

Voor 'Sun Records Gent' gingen Gents grafisch vormgever Eva Goethals (Popeye) & Studio Brussel-presentator Stijn Van de Voorde grafisch aan de slag met elf bekende zomerhits, waaronder 'De zomer van de liefde’ van Gorki en 'Good vibrations' van de Beach Boys. De kleurrijke, zomerse ontwerpen zijn sinds kort te zien op elf locaties in de stad die een link hebben met de Gentse Feesten. De QR-codes op de affiches linken naar de videoclips van de nummers. Op elke locatie liggen ook gratis postkaarten.

 
 

De actie is een samenwerking van Visit Gent en Puur Gent en kadert in de zomercampagne van de Stad Gent, die Gentenaars en bezoekers aanmoedigt om de stad te (her)ontdekken. Niet alleen de festiviteiten en culturele activiteiten, maar ook de terrasjes en horecazaken. Aan de actie is ook een wedstrijd verbonden waarbij deelnemers prints van de affiches kunnen winnen of kans maken op een viparrangement voor twee personen op het Sint-Baafsplein tijdens de Gentse Feesten van volgend jaar.

 

Meer info: Klik hier

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Wijkbudget Gent: 18 projecten nu al zeker van subsidie

Wijkbudget.jpg

 

Voor de eerste ronde van het wijkbudget, die elf wijken beslaat, hebben Gentenaars 113 projecten ingediend. In vier wijken staat de selectie vast: 18 projecten krijgen een subsidie. In de zeven andere wijken werd met de projectvoorstellen meer aangevraagd dan er budget beschikbaar was, daar hakken de wijkbewoners zelf de knoop door.

 

6,25 miljoen voor 25 wijken

 

Via het wijkbudget verdeelt de Stad Gent 6,25 miljoen euro over allerhande projecten die inspelen op de noden van de wijk. De bedragen variëren van 150.000 euro tot 350.000 euro per wijk. De eerste ronde, die elf wijken beslaat, is bijna achter de rug. Het voorbije half jaar stelden initiatiefnemers in de wijken hun ideeën aan elkaar en het stadsbestuur voor. Elk idee werd verfijnd of in sommige gevallen met andere ideeën samengevoegd tot één voorstel.

 
 

Eind mei werden 113 projecten ingediend en aan de criteria van het subsidiereglement afgetoetst. Zo moeten projecten door de wijk gedragen zijn, samen met de wijk en de Stad Gent tot stand kunnen komen, en in twee jaar tijd gerealiseerd worden. In vier wijken is de selectie nu een feit: 18 projecten krijgen een subsidie.

 
We zijn enorm verrast door het grote enthousiasme, de betrokkenheid en het engagement in de wijken. Van de Dampoort tot Zwijnaarde, van de Brugse Poort tot Sint-Kruis-Winkel: Gentenaren hebben veel ideeën én willen ook zelf de handen uit de mouwen steken om hun wijk te verbeteren. De vele voorstellen leggen bovendien heel wat signalen bloot over noden in de wijken, waarmee we aan de slag gaan. Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk
 

Eerste goedgekeurde projecten

 

In Elisabethbegijnhof-Papegaai-Prinsenhof-Sint-Michiels krijgen zes projecten groen licht: charmante Rabottorentjescreatief buurtatelierde sprekende Lieveavontuurlijke speelprikkelsmet vlag en wimpel en zichtbaar grondwater. Ook in Zwijnaarde krijgen zes projecten subsidies: 200 groene acties in Zwijnaardeal fietsend in en door Zwijnaardechalaise op dreefcoderdojo en meerstreet art & poetry route en voedselbos Zwijntjesbos.

 
 

In Gentbrugge krijgen drie projecten groen licht: kleine gelukskastjesmobiele koffiebar en ontmoetingsplek Gentbrugse Meersen. Ook in de Gentse kanaaldorpen en -zone krijgen drie projecten een subsidie: onder de toren - Sint-Kruis-Winkel/Mendonkontmoetingscluster Bark en verkeersveilige kanaaldorpen.

 

Wijkbewoners hakken knoop door

 

In de zeven andere wijken van de eerste ronde is de aanvraag voor projectvoorstellen groter dan het beschikbare budget. In de loop van september hakken wijkbewoners dan ook zelf de knoop door. In Drongen en Muide-Meulestede-Afrikalaan gebeurt dat via twee gelote wijkpanels, in de Brugse Poort-Rooigem en Moscou-Vogelhoek via gesprekstafels en in Dampoort, Macharius-Heirnis en Sint-Amandsberg via een online stemming. De Stad voorziet begeleiding voor mensen die digitaal minder onderlegd zijn.

 
 

Tegen midden oktober is duidelijk welke projecten de eindmeet halen. In september 2022 start de tweede ronde van het wijkbudget, voor de overige 14 wijken.

 
 Didier De Wever
0
0
0
s2smodern

Big Jump - Portus Ganda

Big_Jump.jpg

 

Op zondag 11 juli organiseerde GMF (Gents Milieu Front) de 16de "the big jump" aan Portus Ganda, een 200 deelnemers kwamen een duik nemen in het water om aandacht te vragen voor zuiver water voor mens en natuur , en de mogelijkheid om vrijer in open waters te mogen zwemmen.

Tal van Gentse politici namen hier ook aan deel .... Filip Watteeuw, Sven Taeldeman, Bram Braeckevelt.... 

 

Foto /Video Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern