Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

20.000 kwetsbare gezinnen mogen gratis vuilniszakken vroeger afhalen

355754-Groene_zak_Ivago-770267-original-1591182662.jpg

 

Zo'n 20.000 kwetsbare Gentse gezinnen mogen in plaats van eind september al vanaf 15 juni hun gratis groene vuilniszakken afhalen, en voor het eerst ook pmd-zakken. Op 1 juli loopt de overgangsperiode voor de gele zakken immers al ten einde. De afvalzakken kunnen afgehaald worden in één van de zeventien tijdelijke verdeelpunten.

 

De Stad Gent wil dat iedereen op een correctie manier afval kan aanbieden, ook wie het financieel moeilijk heeft.

Daarom is er een tegemoetkoming in de afvalkosten voor de 25.000 gezinnen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming of in schuldbemiddeling zitten.

Zij ontvangen een aantal gratis huisvuilzakken of krediet om afval aan te bieden. Dit jaar krijgen ze voor het eerst ook pmd-zakken.

 

Op 1 juli eindigt de overgangsperiode voor de gele vuilniszakken. Vanaf dan zal Ivago enkel nog de nieuwe groene restafvalzakken meenemen. Gele zakken konden normaal al omgeruild worden voor groene, maar omwille van corona werd die omruiloperatie uitgesteld.

 

Wie recht heeft op de gratis vuilniszakken krijgt die andere jaren eind september.

Dat zou nu echter betekenen dat zij tussen 1 juli en eind september zelf groene en blauwe zakken moeten kopen. Zeker in coronatijden is dat voor mensen in armoede geen evidente extra kost.

Daarom vervroegen de Stad Gent en Ivago de uitreiking van de gratis zakken naar 15 juni.

'We willen dat iedereen zijn of haar afval op de correcte manier kan blijven aanbieden zonder in financiële problemen te komen. 

We doen bovendien een stevige extra inspanning en doen de uitreiking van de gratis zakken dicht bij de mensen, op wijkniveau.'

Voor kwetsbare Gentenaars die niet met vuilniszakken werken, maar hun afval via containers of sorteerpunten aanbieden, verandert er niets.

Zij krijgen in september automatisch het krediet op hun Ivago-rekening en de gebruikers van een container ontvangen dan ook een bon voor pmd-zakken.

'Voor wie geen reserve heeft, vormt elke extra kost een probleem.

Het vervroegen en uitbreiden van de verdeling van gratis vuilniszakken vermijdt onnodige extra stress voor wie het financieel moeilijk heeft.'  

Extra verdeelpunten

Van de 25.000 gezinnen die deze tegemoetkoming ontvangen, zijn er 20.000 die gebruikmaken van huisvuilzakken.

Voor hen richten Ivago en de Stad Gent tussen 15 en 30 juni 2020 zeventien tijdelijke verdeelpunten in.

Die zijn verspreid over de stad, zodat iedereen in zijn of haar buurt terechtkan.

Omwille van corona gaat het meestal om tenten die buiten aan Gentinfopunten opgezet zullen worden.

De bonnen die recht geven op gratis vuilniszakken, worden in twee rondes verstuurd. Zo wordt de bedeling niet alleen in de ruimte, maar ook in de tijd gespreid.

 

Ivago en de stadsdiensten doen er alles aan om deze uitreiking vlot te laten verlopen, met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen. Extra personeel en vrijwilligers worden ingeschakeld om deze tijdelijke verdeelpunten te bemannen. Vanaf 1 juli 2020 tot september 2021 kan men vervolgens terecht in één van de elf permanente verdeelpunten.

 

Wie na 1 juli nog gele Ivago-zakken heeft, kan die best bijhouden. De omruilactie naar groene zakken vindt eind september plaats.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

DE MATCH TUSSEN MUZIEK EN WIJN , WELKE WIJN PAST BIJ WELKE MUZIEK ?

harmonica.jpg

 

 

Blijf in uw kot” was de opvallendste uitspraak tijdens de Coronavirusperiode.

Zolders werden opgeruimd, overtollige kledij werd gedoneerd voor een goed doel, binnen- en buitenhuis karweitjes werden gretig aangegaan om de verveling een halt toe te roepen.

Anderen vonden hun pleziertjes in tuinwerk en nog anderen vonden eindelijk de tijd om een fotoalbum samen te stellen over hun vorige reizen enz. Velen zochten vermaak in televisie kijken, internet, facebook en muziek op Yo Tube….

Bij mij thuis werd gewoontegetrouw wel eens een flesje wijn gekraakt bij het luisteren naar een nostalgisch liedje gevonden op Yo Tube.

Als wijnliefhebber vroeg ik me dan ook af welke invloed muziek heeft op ons waarnemend vermogen bij het degusteren van een fles wijn.

Ik ging grasduinen op internet en in mijn cursussen wijnopleiding.

Proefondervindelijk interessant en inderdaad de muziek die je beluistert kan invloed hebben op hoe je de wijn smaakt.

Zij het nu klassieke, uptempo of rustige melodieën, wetenschappelijk onderzoek heeft de connectie tussen de twee aangetoond.

Uit onderzoek blijkt dus dat muziek onze beleving van wijn sterk kan veranderen, in hoeverre we ervan genieten, hoe het smaakt, hoe snel we het drinken en hoeveel geld we eraan uitgeven.

Ik begon te brainstormen over de vragen:

 • zorgt opzwepend ritme ervoor dat we graag bewegen op muziek?

 • koppelt ons brein muziek aan herinneringen?

 • activeert muziek je motorische en creatieve hersengebieden?

Muziek helpt bij de sfeer van het drinken van wijn.

De manier waarop we onze gevoelens interpreteren heeft een grote invloed op hoe we ons voelen.

Dit kan gerust vergeleken worden met het aansteken van een kaars om een bepaalde sfeer te creëren.

Rustgevende muziek is datgene wat we nodig hebben om tot onszelf te komen.

Hoe het ook zij: hoe meer je geniet van de muziek die je hoort, hoe beter de wijn zal smaken die je erbij drinkt.

Muziek beïnvloedt hoe wijn smaakt.

Terug toont de wetenschap aan dat mensen de aanleg hebben om bepaalde smaken aan bepaalde geluiden te koppelen. Wetenschappelijk onderzoek bewees dat hierdoor zoete, soepele of zure smaken in wijn beïnvloed worden door de muziek die we erbij beluisteren. Hou rekening met:

 • De beleving van zoete smaken in wijn wordt versterkt door muziek met een gelijkluidend, vloeiend en zacht tempo met hoge, vrolijke piano-accenten erin. De proever-luisteraar van zachte muziek proeft duidelijke fruitige kenmerken in de wijn.

 • De beleving van de soepele smaken in wijn wordt versterkt door muziek waarbij harmonieuze majeurakkoorden gespeeld worden. De proever-luisteraar ervaart meer diepgang en robuuste accenten in zijn wijn.

 • De beleving van de zure smaken in wijn wordt versterkt door muziek met een krachtig staccato tempo en hoge, schelle tonen. De proever-luisteraar van zulke muziek proeft duidelijk frisse en kruidige smaken in zijn wijn.

Wanneer we de muziek die we beluisteren omschrijven als krachtig en gewaagd, dan is de kans groot dat we de wijn die wij erbij drinken ook met organoleptische overeenstemmende termen zullen omschrijven.

Tedere en zachte muziek zal ook meer zo smaken. Experimenteer eens met een sauvignon blanc of een chenin blanc bij lichte klassieke muziek van Mozart?

Probeer eens een lichte fruitige shiraz geschonken bij zwaardere klassieke muziek en je zult merken dat je beoordeling van de wijn meer powerful zal klinken?

Doe de test eens met een Italiaanse rode Montalcino uit Toscane waarvan de volle complexe smaak zeer goed coördineert met een mooie sfeervolle instrumentale fusionjazz?

Muziek beïnvloedt hoe snel we wijn drinken.

Zowel het tempo als het volume van de muziek kunnen invloed hebben op hoe snel het wijnglas leeg is. Hoe sneller de beat, hoe sneller men drinkt. Deze truc wordt vaak gebruikt in de horeca om het tempo van de drankbestellingen op te drijven.

Muziek beïnvloedt het winkelgedrag.

Muziek beïnvloedt ook hoe we geld uitgeven aan wijn en welk type wijn we dan uitkiezen.

 • de culturele achtergrond van de muziek heeft invloed op welke wijn je koopt. Hoor je Franse muziek in je wijnhandel, dan ben je sneller geneigd om Franse wijn aan te kopen. Hetzelfde voor Duitstalige muziek, Italiaanse en ga zo verder.

 • het muziekgenre beïnvloedt onze voorkeur voor rode of witte of rosé wijn. Rockmuziek met een stevige bas zal consumenten eerder verleiden om voor rode wijn te kiezen, terwijl vrolijke popmuziek eerder aanzet tot het aanschaffen van witte of rosé wijn.

 • de muziekstijl heeft invloed op het totale bedrag wat je uitgeeft aan wijn. Klassieke muziek moedigt het meest aan om dieper in de portemonnee te tasten. Als er dus opzwepende klassieke muziek opstaat willen we onszelf belonen en hebben we een associatie met luxe, dus kopen we eerder een duurdere fles wijn. In wetenschappelijke termen noemt men dit aanmaak van dopamine wat dan weer invloed heeft op het beloningscentrum van onze hersenen.

Uit al deze bevindingen leren we dat :

 • wijn en muziek goed bij elkaar passen en ons een positief effect nalaten.

 • muziek maakt ons blij, wijn dus ook!

Zo besloot ik dan ook een volgende keer bij het wijndrinken meer aandacht te schenken aan de passende achtergrondmuziek.

Proost, het werkt!

georges-6.jpg

Georges De Smaele, wijn recensent

 

0
0
0
s2smodern

Dag van de Buren op de Rooigemlaan

DSC08604.jpg
 
 
Dat het niet altijd kommer en kwel is in de Brugse Poort was vrijdag 29 mei duidelijk merkbaar.
 
De 'Dag van de Buren' werd op verschillende locaties gevierd, ook op een minder evidente plaats: de Rooigemlaan.

Op het laatste stuk tussen de Bevrijdingslaan en de Palingshuizen kwamen sinds de start van de lock-down elke dag om stipt 20u enkele tientallen buren naar buiten om te applaudisseren voor de zorgverleners - elk met zijn bubbel voor zijn eigen deur, gescheiden door een alsmaar terug drukker wordende stadsring.
 
Er groeide zowaar een band...

'Dag van de Buren', een traditionele dag waarop je je buren uitnodigt voor een hapje, een drankje en een gezellige babbel, was dan ook een uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen. 

Dit jaar geen gewone editie, er diende met veel afstands-en andere regels rekening gehouden te worden, maar dit kon de sfeer niet bederven.
 
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
 

Tekst/foto's
Balder Deschildre
0
0
0
s2smodern

Pasgezaaid 'zoemdak' op OCMW-gebouw lokt straks bijen en vlinders

355569-Zoemdak-0bd883-large-1590670284.jpg

 

Op het dak van het OCMW-gebouw in Nieuw Gent vind je sinds kort een 'zoemdak' van 150 vierkante meter. Op dat zoemdak groeien straks zo'n 40 soorten planten gekend voor het aantrekken van bijen, vlinders en andere insecten.

De Stad Gent wil op die manier de biodiversiteit in het centrum verhogen.

 

Boeiend experiment

De Stad Gent heeft sinds 2002 al 80.000 vierkante meter aan groendaken gesubsidieerd.

Je vindt dus al heel wat groen op de Gentse daken, maar nu is er ook een 'zoemdak', dankzij een samenwerking met groendakspecialist Ibic en waterdichtingsbedrijf Soprema.

Zoemdaken zijn nuttig om de dalende insectenpopulatie in steden tegen te gaan.

Voor het zoemdak op het OCMW-gebouw werden zo'n 40 verschillende plantensoorten geselecteerd die bijzonder geschikt zijn voor het aantrekken van bijen, vlinders en andere bloemzoekende insecten.

'In de stad moeten we élke vierkante meter goed benutten.

Met dit zoemdak slaan we drie vliegen in één klap: het vertraagt de waterafvoer, beschermt tegen hitte en verbetert de biodiversiteit.

Een bijzonder boeiend experiment dat we op termijn hopen uit te breiden.'aldus Schepen Annelies Storms

Testfase

Het zoemdak op het OCMW-gebouw in Nieuw Gent is een van de verschillende test-zoemdaken die Soprema in Gent aanlegt.

Hogeschool PXL, Natuurpunt en Soprema zullen het zoemdak geregeld monitoren om te onderzoeken welke plantensoorten het best bij elkaar gedijen én de meeste insecten aantrekken.

De Stad Gent en haar partners willen zo de biodiversiteit in het centrum verhogen.

Meer info: Klik hier

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Renovatie Minard van start: historische kroonlijst komt terug

355101-minard-37fa82-large-1589890685.jpg

 

De Stad Gent is gestart met de voorbereidingen van de renovatiewerken aan de Minardschouwburg. De daken en de voorgevel worden gerestaureerd, met aandacht voor de historiek van het gebouw. Zo komt bijvoorbeeld de historische kroonlijst terug. Ook binnenin de schouwburg zelf vinden enkele werken plaats, om de brandveiligheid en de duurzaamheid van het gebouw te optimaliseren.

 

Kroonlijst van weleer

De Stad Gent is gestart met de voorbereidingen van enkele renovatiewerken om de verouderde daken van de Minardschouwburg volledig te vernieuwen en te isoleren (zowel thermisch als akoestisch). Om de erfgoedwaarde van het gebouw te bewaren, wordt er gewerkt met oude Boomse Pannen, zoals deze er oorspronkelijk lagen. Ook de historische kroonlijst wordt hersteld. De balusters (zuilen die onderdeel uitmaken van een balustrade) en siervazen die daarbij te zien zijn, zullen binnenkort ook weer in het echt te aanschouwen zijn.

 

Om de duurzaamheid en brandveiligheid van het gebouw te optimaliseren, worden de renovatiewerken aangegrepen om de aanwezige rookluiken te vervangen en te automatiseren. Daarnaast wordt de zolder van de grote zaal omgevormd tot een afzonderlijk brandwerend compartiment, wordt de stookplaats aangepakt en de huidige ventilatie-luchtgroep vernieuwd. Ten slotte voert de Stad enkele stabilisatiewerken uit aan de voorgevel.

'Met deze werken aan de Minardschouwburg herstellen we het historische stadsgezicht, en verbeteren we de veiligheid en duurzaamheid van de zaal. Voor de duur van de werken bouwen we een houten kast rond het bronzen standbeeld van Romain Deconinck dat de trappen voor de Minard siert.' aldus Annelies Storms

Twee werfzones

 

Om de dakwerken mogelijk te maken, wordt er op het Romain Deconinckplein een torenkraan geplaatst. Hierbij heeft de Stad uiteraard aandacht voor de veiligheid van de burgers en de terrassen van de naastgelegen horeca. Om dit mogelijk te maken, wordt de werfzone opgesplitst in twee delen. Eentje op het Romain Deconinckplein, met torenkraan en afvalcontainer én met voldoende ruimte voor de terrassen, en een werfzone op de Platteberg. De werfzone op de Platteberg dient om werkmateriaal op te slaan. De Groendienst krijgt toegang tot die werfzone om het pleintje te onderhouden.

Ook in de Minard zelf worden enkele werfvoorzieningen ondergebracht, om beide werfzones zo klein mogelijk te maken, en de hinder voor de burger beperkt te houden.

 

De eerste voorbereidingen gingen van start op 25 mei. Op 29 mei wordt de torenkraan geplaatst. Op 8 juni worden de stellingen en verdere werfinrichting geplaatst. Vanaf 15 juni gaan de echte dakwerken van start, en van dan tot 15 september 2020 zal de Minard gesloten zijn. De werken kosten 1.206.741,69 euro (incl. btw) en vinden plaats onder leiding van ARPA Architecten.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Volwassenen scouts VOSOG-VIKING Gent stelt hun 58ste kamp uit met het komende Pinksterweekend

SC.jpg
 
 
Met zijn 35 mannen volwassenen scouts trekken ze ieder jaar ergens ten velde op tentenkamp , maar voor deze editie zal de corona crisis de mannen tegen houden
 
Nu de jongeren op kamp kunnen met zijn 50 pers kunnen wij misschien wel in de komende maanden een reuze bubbel organiseren vertellen ze zelf.
 
Het blijft nog steeds afwachten wat de regering zal beslissen wanneer wij ons uniform terug kunnen aantrekken.
 
Op de vorige kampen liepen ze Maggie De Block tegen het lijf op een kermis in Scherpenheuvel tijdens een dagtocht. 
 
Dit was een groepsfoto waard die nu wel publiek kan gemaakt worden.
 
Toen was er ook nog geen sprake van social distancing en corona
 
Eens paraat steeds paraat 
 
 

Tekst/foto's Dirk De Bourderé

0
0
0
s2smodern