Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Stad Gent helpt de door corona­cri­sis geteis­ter­de cul­tu­re­le ver­e­ni­gin­gen.

bc8d4a74ddf84fa29c006a359844adf4.jpg

 

Stad Gent voorziet relance-subsidie en huurcompensatie voor culturele verenigingen als steun tijdens coronacrisis.

Aanvraag indienen kan vanaf 26/10.

 

Voor de cultuursector zijn het zware tijden.

De coronacrisis en de daaruit voortkomende restricties hebben ertoe geleid dat heel wat culturele verenigingen en organisaties hun activiteiten noodgedwongen hebben moeten inkrimpen en in heel wat gevallen zelfs hebben moeten stopzetten.

Door de coronamaatregelen zijn de belangrijkste inkomstenbronnen voor deze sector weggevallen.

Stad Gent voorziet een aantal subsidies om culturele verenigingen doorheen deze moeilijke tijden te loodsen.

Zo wordt er een relance-subsidie van € 1.000,- voorzien voor Gentse verenigingen die actief zijn op gebied van kunst, cultuur en/of cultureel erfgoed. Verenigingen die omwille van de coronacrisis een aantal van de oorspronkelijk in Gent voorziene activiteiten niet hebben kunnen realiseren, komen voor deze subsidie in aanmerking.

De aanvragen worden in volgorde van indiening behandeld. Voor deze subsidie kunnen maximum 200 aanvragen in aanmerking komen.

Meer info, voorwaarden en aanvraagformulier. 

Ook een huurcompensatie behoort tot de subsidiemogelijkheden.

Het bedrag van deze subsidie bedraagt het totaal van de huurprijs voor de maanden april, mei en/of juni 2020, met een maximumbedrag van € 500,- euro per maand.  

Voor deze drie maanden komt de maximum subsidie neer op een som van € 1.500,-.

Meer info, voorwaarden en aanvraagformulier.

Met deze steuninitiatieven hoopt de Stad bij te dragen aan een coronaresistente cultuursector.

Culturele verenigingen zijn een onmisbare schakel in de ketting die van Gent een bruisende cultuurstad maakt.

De subsidieaanvragen kunnen vanaf maandag 26 oktober ingediend te worden aan de hand van de daartoe bestemde formulieren.

 

Didier De Wever

 
0
0
0
s2smodern

TANS - 'NU !' - Bij de Vieze Gasten

DVG.jpg

 

Gent 24-10-2020

Het  ontbreekt Rik Tans, oprichter, zanger en tekstschrijver van de groep De Schedelgeboorten, zeker niet aan podiumervaring.

 

Dit jaar was er echter geen podium…

Toen de maatregelen eind deze zomer zouden versoepelen en de cultuursector weer op gang kwam programmeerde ‘Bij de Vieze Gasten’ in de Brugse Poort Rik Tans voor een corona-proof lancering van zijn nieuwe project ‘Nu!’ op 24 oktober.

Toen op 23 oktober het nieuws binnenkwam dat de maatregelen opnieuw verstrengd werden moest er snel geschakeld worden.

Het was ofwel het optreden afgelasten of 2 keer spelen voor de helft van het publiek.

Gelukkig werd gekozen voor de laatste optie. De ruime zaal in het Pierkespark met nog geen 40 man publiek had iets van een huiskamerconcert en dat had geen invloed op de ambiance.

Rik verraste de aanwezigen met zijn Nederlandstalige melo-dramatische repertoire.

Opgeluisterd met zijn gitaar en bijgestaan door de topmuzikanten Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels van ‘Billy & Bloomfish’ brachten ze een mooi samenspel met eigenzinnige, uit het leven gegrepen teksten.

De evolutietheorie, muizen, liefde als kaartspel met teveel spelers,… iedereen had wel ergens het gevoel dat het liedje voor hem/haar geschreven was.

 

Foto's/Tekst Balder Deschildre

0
0
0
s2smodern

Voortaan korting op school zonder administratieve rompslomp

368480-Lager3def-e170a5-original-1603097483.jpg

 

In Gent is het sinds dit schooljaar mogelijk om gezinnen automatisch rechten toe te kennen op bepaalde kortingen in het stedelijk basisonderwijs en de buitenschoolse opvang. Dat zorgt ervoor dat ze niet langer zelf bewijsstukken moeten voorleggen. 660 Gentse kinderen krijgen op die manier al kortingen.

 

Veel gezinnen lopen kortingen mis waarop ze recht hebben omdat ze niet op de hoogte zijn of omdat de administratie een drempel is. In het kader van de strijd tegen armoede is het belangrijk om daar een oplossing voor te vinden. De Stad Gent investeert dan ook in administratieve vereenvoudiging. Dat gebeurt onder meer door rechten op bepaalde kortingen automatisch toe te kennen en Gentenaars ook actief te wijzen op premies of kortingen waarvoor ze in aanmerking komen. 

 

De eerste realisaties met een half-automatische toekenning waren de verdeling van gratis huisvuilzakken, een Uitpas aan kansentarief en een Buzzypas voor kinderen tot en met 14 jaar. Nieuw is dat de kortingen in stedelijke opvang en stedelijk onderwijs voortaan zelfs volledig automatisch verlopen. Dat is sinds dit schooljaar het geval voor 660 kinderen.

'Wie bepaalde maatregelen het meest nodig heeft, grijpt er toch vaak naast. Door met automatische rechtentoekenning te werken, doorbreken we dat. Ik ben trots dat het stedelijke basisonderwijs en de Stad hier hard op inzetten. We willen een voortrekkersrol opnemen en het project uitbreiden naar het stedelijk secundair onderwijs.'  -Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

'In Gent wenden we data en innovatie aan ten voordele van de Gentenaars. Door automatische rechtentoekenning werken we aan administratieve vereenvoudiging, geven we steun aan mensen die daar recht op hebben en bestrijden we zo ook actief de armoede in onze stad.' - Mathias De Clercq, burgemeester

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Werken aan Materniteit Bijloke en Kopergietery kunnen starten

Bijloke_2.jpg

 

Zowel De Bijlokesite als de Kopergietery kunnen voor hun infrastructuurwerken rekenen op steun vanuit de Vlaamse overheid. Dankzij die beslissing, én met de steun van de Stad Gent, kunnen de werken aan de Materniteit op de Bijlokesite en de nieuwbouw voor Kopergietery Studio's binnenkort van start gaan.

 

Renovatie Materniteit

De uitvoering van het Ruimtelijk Masterplan Bijlokesite start in een eerste fase met de Materniteit, de werkplek van LOD muziektheater, Ballet C de la B, Spectra, Ontroerend Goed en Studio Orka. De Materniteit werd in 1863 ontworpen en is sinds 1980 beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische waarde. Het gebouw wordt dus maximaal behouden.

 

De gebruikers hebben niettemin nood aan een grote foyer, flexibele werkplekken, kleine creatieruimtes en vergaderruimte. De huidige ruimtes zijn bovendien bouwvallig en dringend aan renovatie toe. Het project krijgt nu groen licht dankzij de 4,98 miljoen euro steun vanuit de Vlaamse overheid, bovenop de 2,3 miljoen euro van de Stad Gent.

'Vanuit het stadsbestuur voorzagen wij deze legislatuur 2,3 miljoen euro voor de renovatie van de Materniteit op de Bijlokesite. Daarnaast is ook 700.000 euro voorzien voor de nieuwbouw van Kopergietery. Het is dus heel goed nieuws dat deze beide prioritaire Gentse dossiers op cofinanciering van de Vlaamse regering kunnen rekenen. Dankzij deze beslissing kunnen de infrastructuurwerken voor beide dossiers worden opgestart.' - Sami Souguir, schepen van Cultuur

Nieuwbouw Kopergietery

Ook kinder- en jeugdtheater Kopergietery is een prioritair dossier. Als Gents creatiehuis voor kinderen en jongeren is het cultuurhuis van uitzonderlijk belang voor de stad. Met een nieuwbouw willen zij nog meer een plek worden waar lokale én internationale partners, buurtbewoners en geroemde (internationale) kunstenaars elkaar ontmoeten. Het huis wil een thuis zijn voor creërende kinderen, nieuwkomers, jonge makers en socio-culturele partners uit andere sectoren.

'Ik ben blij dat we deze twee Gentse investeringsdossiers in het kader van ons relanceplan Vlaamse Veerkracht kunnen opstarten. We moeten in deze barre tijden alles doen om Vlaanderen, en meer specifiek de cultuursector, er versneld bovenop te helpen.' - Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Cultuur

De nieuwbouw van Kopergietery Studio's zal bestaan uit drie multifunctionele repetitieruimtes, een buurt- en ontmoetingsplek, diverse ateliers en andere facilitaire ruimtes. Naast een Gentse investeringssubsidie van 700.000 euro krijgt Kopergietery nu ook 2,1 miljoen euro van Vlaanderen om de nieuwbouw te realiseren.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Stedelijk testcentrum test vanaf vrijdag enkel Gentenaars met lichte covid-symptomen

361317-Testcentrum_Jan_Palfijn_5-cae8f0-large-1597400301.jpg

 

In het testcentrum op de site van het AZ Jan Palfijn zullen vanaf vrijdag 23 oktober 2020 enkel nog mensen met lichte covid-symptomen worden getest, en niet langer mensen zonder symptomen. De Stad Gent volgt zo de teststrategie van de federale overheid en wil op die manier ook de huisartsen ontlasten.

 

 

 

Sinds maandag 17 augustus 2020 kunnen Gentenaars die geen coronasymptomen vertonen zich registreren voor een covid-test in het stedelijke testcentrum. Wie geen symptomen vertoont, wordt vanaf vrijdag 23 oktober 2020 niet langer getest in het centrum. Vanaf dan zullen enkel nog personen met lichte covid-symptomen een afspraak kunnen maken, en enkel wanneer ze teruggekeerd zijn uit een rode zone of doorgestuurd worden door hun huisarts of de contact tracing van de Vlaamse overheid.

 

Ook studenten met een verblijfadres in Gent en Gentse scholieren kunnen getest worden in het centrum, mits een doorverwijzing van een hogeronderwijsinstelling of het CLB. Nieuw is dat ook individuele Gentenaars in het testcentrum terechtkunnen, na doorverwijzing van een bedrijfsarts. Collectief testen in het centrum kan daarentegen niet.

'We passen de werking van het testcentrum op zeer korte termijn aan. Zo kunnen we Gentse huisartsen blijven ontlasten. Tegelijkertijd schakelen we ons in de federale teststrategie in: het testen van asymptomatische mensen met een risicocontact wordt tot en met 15 november opgeschort. We nemen deze beslissing in samenwerking met de Huisartsenvereniging Gent.' - Rudy Coddens, schepen van Gezondheid en Zorg

Bijsturingen in de werking

Het personeel in het testcentrum zal personen met lichte symptomen niet alleen testen, maar ook hun temperatuur en hartslag controleren, en de hoeveelheid zuurstof in het bloed meten via de vinger. De werkwijze om een test aan te vragen blijft dezelfde. Een afspraak maken verloopt via de website gent.testcovid.be en kan enkel na doorverwijzing. Wie de digitale aanmelding moeilijk vindt, kan voor hulp terecht op het nummer 09 210 10 40.  

Licht symptomatisch

Personen met lichte symptomen hoesten bijvoorbeeld plots zonder duidelijke oorzaak of verliezen reuk- en smaakzin. Of ze combineren twee lichte klachten, zoals spierpijn, vermoeidheid, keelpijn, hoofdpijn of diarree. Het gaat om symptomen waarvoor mensen in een niet-covid-periode niet onmiddellijk naar de huisarts stappen. Als de symptomen erger worden, is het belangrijk onmiddellijk de huisarts te contacteren.

Quarantaineregels aangepast

Wie positief test op corona, wordt gevraagd om zich te isoleren voor minimaal 7 dagen na het begin van de symptomen en minimaal 3 dagen zonder koorts en verbetering aan de luchtwegen. Wie een hoogrisicocontact gehad heeft maar geen symptomen vertoont, wordt door de federale overheid vanaf nu gevraagd om 10 dagen in quarantaine te gaan en daarna nog 4 dagen extra waakzaam te zijn.

 

Didier De Wever

 

0
0
0
s2smodern

Persbericht Gouverneur Oost-Vlaanderen - Mondmasker verplicht op openbare begraafplaatsen in Oost-Vlaanderen

unnamed.jpg

PERSBERICHT

CARINA VAN CAUTER - GOUVERNEUR OOST-VLAANDEREN

 

20 oktober 2020 – Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, beslist om in Oost-Vlaanderen rond de periode van Allerheiligen een mondmasker te verplichten op alle openbare begraafplaatsen. Daarnaast komt er ook mondmaskerverplichting in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen en verplicht de gouverneur alle Oost-Vlamingen om altijd een mondmasker bij zich te hebben. Op deze manier wil ze duidelijke en coherente maatregelen in alle gemeenten en steden van Oost-Vlaanderen, die bovendien zorgen voor een betere handhaving, nu de corona-epidemie opnieuw door Oost-Vlaanderen raast.

“We hebben op twee weken tijd onze positiviteitsratio zien verdubbelen naar 7,4%, op een week tijd liggen er dubbel zoveel covid-patiënten op onze intensieve zorgen, alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten bevinden zich in alertfase en 56 van de 60 steden en gemeenten hebben een incidentie die hoger ligt dan 100 op 100.000”, zegt gouverneur Carina Van Cauter. “Dat is – kort samengevat - alle hens aan dek.”

Mondmaskers op begraafplaatsen


Heel wat steden en gemeenten uit Oost-Vlaanderen hebben al een mondmaskerplicht ingevoerd op de openbare begraafplaatsen rond de periode van Allerheiligen. Tijdens het wekelijks overleg van gouverneur Carina Van Cauter met de burgemeesters van Oost-Vlaanderen bleek dat nog meerlokale besturen dit van plan waren.


“Daarom heb ik beslist om deze verplichting over te nemen voor de hele provincie. Naar aanleiding van Allerheiligen wordt er een grote drukte verwacht op de openbare begraafplaatsen. Afstand houden kan op bepaalde momenten moeilijk worden. Bovendien bezoeken mensen uit verschillende steden en gemeenten en van verschillende generaties begraafplaatsen.

Door een beslissing te nemen voor het volledige grondgebied van Oost-Vlaanderen is er absolute duidelijkheid.”


Deze verplichting is van kracht van maandag 26 oktober tot en met zondag 8 november 2020 en geldt zowel op de openbare begraafplaatsen als op de parkings ervan.

Mondmasker in openbare gebouwen (incl. recyclageparken) en altijd op zak !


Daarnaast beslist gouverneur Van Cauter ook om een mondmasker te verplichten in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen en op de recyclageparken. “Ook hiermee kom ik tegemoet aan de vraag van de burgemeesters en streven we verder naar coherentie en duidelijkheid voor de burger.” Daarnaast is het voor alle Oost-Vlamingen vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht om op het volledige grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen altijd een mondmasker, of een alternatief in stof, bij te hebben en dat te tonen op vraag van de politie. “

Op deze manier kan niemand onverwachts in een drukke situatie terechtkomen, om dan te moeten vaststellen dat hij of zij geen mondmasker op zak heeft.”

Uniformiteit


“Deze beslissingen vermijden een lappendeken aan gemeentelijke beslissingen, wat nefast zou zijn voor het draagvlak bij de burgers, die gaandeweg het bos door de bomen niet meer zien”, vertelt gouverneur Van Cauter. “Uniformiteit is bovendien ook belangrijk voor de naleving én voor de handhaving. Het komt er niet op aan om alleen de snelste te zijn, maar wel om samen de beste te zijn. De situatie is overal gelijkaardig. Hoe coherenter de maatregelen, des te beter.”

Oproep: ga niet op zoek naar uitzonderingen in de regels !!


De gouverneur besluit met een nadrukkelijke oproep. “De komende dagen worden cruciaal voor onze ziekenhuizen. Daarom deze oproep aan alle burgers: neem uw verantwoordelijkheid, ga niet opzoek naar uitzonderingen in de regels, beperk uw contacten, denk aan de noodzakelijke handhygiëne een draag een mondmasker.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern