Gentse Feesten 2020: digitaal en creatief alternatief

GF.jpg

 

Tijdens de periode van de Gentse Feesten 2020 (17-26 juli 2020) bieden zowat alle grote organisatoren livestreams en/of video's aan op www.gentsefeesten.be. Die blijven de hele zomer online. Er vinden ook enkele activiteiten plaats voor een beperkt publiek. Elf organisaties kregen steun via de nieuwe subsidies voor kleinschalige, creatieve activiteiten.

 

Alle grote pleinorganisatoren op Polé Polé na hebben beslist om tijdens de periode van de Gentse Feesten, van vrijdag 17 tot en met zondag 26 juli 2020, alternatieve en digitale activiteiten te voorzien op de website www.gentsefeesten.be.

Sommige organisatoren, zoals Miramiro en Boomtown, zullen vooraf opgenomen video’s verspreiden via de website, andere organisatoren kiezen voor een livestream.

Bezoekers van de website kunnen alle activiteiten vlot selecteren met onder andere een 'nu live'-knop.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juli2020_DSC_0592.jpg

 

De video’s en sommige livestreams blijven ook na 26 juli de hele zomer online zodat bezoekers van de website ook achteraf nog kunnen genieten.

'Helemaal géén Gentse Feesten, dat zou al te gek zijn. We hebben daarom gedaan wat de Gentenaars doen, in zo'n geval: we hebben onze plan getrokken om een passend alternatief te voorzien, mét respect voor alle veiligheidsmaatregelen. De Stad biedt extra centen en het online platform, en de creatievelingen zetten hun beste beentje voor om ons publiek te bekoren.' aldus Annelies Storms

 

Pleinorganisatoren aan zet

 • Trefpunt zet verschillende lokale artiesten aan het werk en zorgt voor kruisbestuiving tussen verschillende (kunst)disciplines. Elke avond zendt Trefpunt via een livestream ook een concert uit.
 • Vzw Onder de Draak organiseert tijdens de Gentse Feesten een artistieke zomer in De Abt, waarbij onder andere Koen Crucke, Free Souffriau en comedian Han Solo optreden. De optredens worden opgenomen en zijn ook online te zien. Wie er fysiek bij wil zijn, moet op voorhand reserveren.
 • Boomtown stelt verschillende concertopnames online beschikbaar voor de bezoeker van de Gentse Feestenwebsite.
 • Cirq voorziet met 'Chataclan' een eigen livestreamingplatform, ook te vinden op www.gentsefeesten.be, waar iedere creatieve ziel zijn ei zal kwijt kunnen. De ambitie is niet gering: Cirq is van plan 'om de culturele sector te redden...'
 • Uitbureau, organisator van Place Musette en Ons Luisterplein, voorziet kleinschalige concerten in de tuin van Hotel D’Haene Steenhuyse. Alle concerten worden gestreamd. Wie er fysiek wil bij zijn, moet vooraf een plaats reserveren.
 • Het Luisterplein kiest voor een mix van jonge wolven zoals het Youth Jazz Orchestra en gevestigde waarden zoals Patrick Riguelle en Bruno Deneckere. Place Musette nodigt Derek en zijn vrienden uit voor vijf avonden Franse chanson en musette.
 • Dekenij Korenmarkt voorziet kinderanimatie en workshops die beperkt toegankelijk zijn en maakt een Korenmarkt-videomagazine over verschillende artiesten en activiteiten. ’s Avonds zorgen dj’s voor een huiselijk feestgevoel via livestreaming.
 • Vzw Happy Days verplaatst de sfeer en gezelligheid van de Groentenmarkt naar het scherm en zal verschillende concerten livestreamen.
 • Mardi Gras, dat normaal gezien voor zwoele temperaturen zorgt onder de stadshal, verplaatst zijn activiteiten naar de tuinen van De Bijloke voor een zittend publiek op vrijdag 17 en zaterdag 18 juli. Wie er bij wil zijn, moet een plek reserveren.
 • De Gentse regioclub, organisator van het Veerleplein, zal elke dag twee optredens uitzenden en brengt ook livemuziek in woonzorgcentrum Tempelhof en Zuiderlicht voor de bewoners.
 • Miramiro brengt ook in deze tijden online en offline verwondering. Verschillende circusartiesten hebben een unieke videovoorstelling gemaakt die ze zullen uitzenden op de Gentse Feestenwebsite. Miramiro organiseert ook enkele voorstellingen in het Kuipke en De Expeditie in Dok Noord, uiteraard enkel toegankelijk na reservatie.
 • Circusplaneet organiseert kleine, artistieke interventies in de wijken Malem en Brugsepoort. De projecten worden gefilmd en achteraf ook beschikbaar gesteld op de website van de Gentse Feesten.
 • Het International Puppet Buskers Festival zal elke dag van de periode van de Gentse Feesten een voorstelling online plaatsen.
 • Tot slot zorgt vzw Vlasmarkt voor het nodige online vertier door verschillende dj-sets te streamen.

 

Ook activiteiten met beperkte fysieke aanwezigheid

Er vinden ook enkele activiteiten plaats waar een beperkt publiek kan aanwezig zijn, zoals kindertheater en stand-upcomedy in Tinnenpot, stadswandelingen met gids, klassieke concerten in de tuin van Hotel d'Hane Steenhuyse of de acrobatiekunsten van Collectif Malunés in het Kuipke.

 

Miramiro zorgt ook voor een primeur met de videowandeling 'divers: samen' rondom de Oude Dokken. De bezoekers kunnen QR-codes scannen en zo videobeelden zien van de voorstelling 'Alleen' van Joren de Cooman.

 

Uiteraard houdt elke organisator rekening met alle noodzakelijke coronamaatregelen. Het overzicht van al die activiteiten is ook te vinden op www.gentsefeesten.be.

 

Gentse Feestenmagazine op AVS

 

Tijdens de Gentse Feesten maakt AVS een alternatief Gentse Feestenmagazine waarbij de regionale tv-zender elke dag een andere pleinorganisatie in de kijker plaatst. Er komt ook telkens een artiest langs om een optreden te geven in de studio. Uitzendingen van 18 tot en met 28 juli telkens vanaf 18.15 uur.

Nieuwe subsidie voor 53 culturele organisaties

53 culturele organisaties, waaronder 16 nieuwe projectvoorstellen, kregen centen uit het nieuwe subsidiebudget om hun projectvoorstel voor de Gentse Feesten uit te werken. Elf projecten worden tijdens de Gentse Feesten uitgevoerd, waaronder een dystopische monoloog van compagnie Kollifokers over de klimaatopwarming, een dansvoorstelling door Roots Compagnie, klassieke concerten in de paleistuin georganiseerd door Uitbureau, en vijf panelgesprekken georganiseerd door het Vermeylenfonds.

Op het programma onder meer Hannah Arendt, Kuifje en de dekolonisatie, en de boekvoorstelling 'Laten we beginnen' van Dominique Willaert. Alle panelgesprekken worden live gestreamd.

 

De pleinorganisatoren (inclusief Miramiro, Circusplaneet en Puppetbuskersfestival) kregen sowieso 50 procent van hun subsidiebedrag uit hun tweejarig convenant (2019-2020) om het 'Feesten-loze jaar' 2020 te overbruggen. Daarbovenop konden ze tot 30 procent extra krijgen om een creatief alternatief aan te bieden. In totaal kregen de organisatoren 713.202 euro. Ook op die manier ondersteunt de Stad Gent de culturele sector, die door de coronacrisis zwaar getroffen werd.

Campagnebeeld

Normaal worden de Gentse Feesten gepromoot met een grote mediacampagne. Dit jaar werd er geen grote campagne uitgerold vanwege de coronamaatregelen. Er is wel een aangepast Gentse Feesten-campagnebeeld (zie boven). Dat werd gemaakt door communicatiebureau Soon uit Wetteren.

Didier De Wever - Video Jacueline Dumortier