De Laatste Loodjes (wegen niet zwaar)

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_juli2022__MDC7732.jpg

Voor velen is het een fantastische tiendaagse geweest. Het weer, het gezelschap, de sfeer, de muziek, straatanimatie en zoveel meer, hebben daar allemaal toe bijgedragen. Het is mooi geweest zelfs tot in de late uurtjes of vroege ochtend. Iedereen blij maar vermoeid. Toch zijn velen tevreden dat deze fantastische Gentse Feesten erop zitten en even aan rust kunnen denken.

Met het gedrum en gestamp eerder dit weekend legden we onze focus deze laatste avond op slechts enkele pleinen kort bij elkaar en dit op slechts 4 bands.

Eerste stop: Groentemarkt met coverband Walis.

Walis is een vrij nieuwe top coverband ontstaan tijdens de coronaperiode. Voor deze laatste avond wilden Christophe, Bart, Mathieu en Pierre nog één maal knallen, alles geven en dan revalideren en nagenieten van de vele herinneringen en appreciaties die ze aan de Feesten terecht overhielden. Belofte maakt schuld en aan die schuld werd voldaan, meer zelfs. Met onder andere Veronica, Agape, Clocks, Rolling in the deep, Little lion man, Four to the floor bouwde deze topband een muzikaal feestje zonder weerga. Liedjes om voor te sterven.

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_juli2022__MDC7551.jpg

Prima Nocta: voor de derde keer op de Korenmarkt

De muziekstijl van deze 6-koppige band met Gentse roots is niet te beschrijven met enkele woorden. Krachtige Middeleeuwse muziek met een Bretoens tintje. Met hun “originele” Middeleeuwse instrumenten, waaronder doedelzakken, sitars, violen en troms creëren ze een energie en melodieuze act. Allemaal doorspekt met een vleugje humor (en bier), veel charisma en een onweerstaanbaar ritme, brengen ze veel kasteel en andere festivals tot een hoogtepunt.  Dat voor deze muziek een groot publiek is weggelegd bewijst ook de zes CD’s en merchandising die vlot van de hand gaan.  Een kleine impressie is te zien in het volgende videofilmpje https://fb.watch/euojkId16r/

b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_juli2022__MDC7648.jpg

Dhont & the Hitmen

Ook hen zagen we eerder deze week doch slechts kort. Altijd een blij deze Partyband met grote P aan het werk te zien. Sterk rythmische soul, funk, disco rockmedleys afgewisseld door enkele emotionele momenten. Zolang Jan publiek maar met de heupen kan zwieren en meebrullen op de vele songs zijn The Beauty and the Bearded beasts dik tevreden. Elisa, Alain, Philip en Dries hielden dan ook de Groentemarkt volledig in hun macht. Missie geslaagd kan men gerust zeggen.

 b_800_600_0_0_0_images_artikelfotos_juli2022__MDC7679.jpg

Ace & the Jokers

Goede wijn behoeft geen krans. Een goede Ace behoeft geen Joker, alhoewel dit niet van toepassing is op deze band. Leadzanger Marnik Bellecoste laat zich in zijn gokspel begeleiden door een créme aan muzikanten. De sterke en soms ellenlange gitaarsolo’s van Vic Van Damme kunnen dan ook menig rockliefhebber bekoren. Je hoort het al, Ace & the Jokers brengen jaren 80 pop, veel rock van een hoog niveau uit een nog lang niet vergeten periode. Deep Purple, ELO, The Sweet, Them, Golden Earing, The Babys,  met hier en daar een uitschieter zoals The Poppys, Stray Cats en The Rubettes. Een avondje swingen en rocken verzekerd. Met hand op het hart kunnen we zeggen dat Ace & The Jokers een terechte afsluiter van de Gentse Feesten op het Veerleplein waren.

 

Klik op de video voor een fotoreportage

Artikel en foto’s: Marc De Clercq