I need some interaction…of the lovin kind.

Elsewhere_Bound-promopic-3-MidRes_Aangepast.jpg

Ik was er niet klaar voor. "I ain’t ready" maar een singer-songwriter die zijn vijfde studio-album in minder dan 10 jaar uitbrengt dat vraagt toch even om wat meer verduidelijking over deze ras muzikant en zijn muziek.

 

TLT1_Aangepast.jpg


Tiny Legs Tim mag dan voor sommigen misschien nog een onbekende zijn maar in het Belgisch blues wereldje en daarbuiten is hij dat zeker niet en tevens een graag geziene muzikant.
Afkomstig uit Westouter (Heuvelland) vertoeft Tim De Graeve tegenwoordig in Gent zijn huidige woonplaats waar hij naast zijn vele muzikale activiteiten ook één van de drijvende krachten is achter de gekende blues jams in de Missy Sippy blues & roots club.
Zoals meermaals het geval is werd muziek er in de prille jeugdjaren in het oudelijk huis met de (sol)lepel ingebracht, ditmaal door de uitgebreide platencollectie van diens vader. Waar Tim aanvankelijk meer interesse in jazz en klassieke muziek had groeide de liefde voor blues stilaan met voornamelijk de Missisippi delta blues.
In zijn tienerjaren, gebeten door de blues microbe, speelde Tim gedreven op gitaar vooraleer hij kort na zijn studies ernstig ziek werd. Een aangeboren leveraandoening resulteerde in twee levertransplantaties. Een ziekte die zijn leven zou bepalen en de trigger was om voluit voor muziek te gaan, een mooie drijfveer. Veel complicaties verder begon zijn eigenlijke muzikale carrière en dit moet zowat rond zijn 29e geweest zijn.
Men vind Tim niet alleen op optredens of blues jams maar ook platen- en muziekbeurzen zijn z’n ding. Zo zie je hem zelden zonder een pakje ouwe blues platen tot zelfs een gitaar om zijn uitgebreide collectie van bijna 30 stuks verder aan te vullen.

 

LP-front-72dpi_Aangepast.jpg

Als voorloper van het vijfde studio-album Elsewhere bound werd op 7 december 2018 de gelijknamige eerste single en bijbehorende clip met succes uitgebracht. Ondertussen word er reeds aan een tweede single (eveneens met clip) gewerkt die ons half februari gaat vervoegen.


Het “full album” zal op 1 februari uitgebracht worden op het “SING MY TITLE label en dit zowel op CD als LP mede op alle digitale platforms.
Op deze nieuwe plaat laat TLT zich op piano, harmonica, blazers en percussie begeleiden door een kruim van negen muzikanten, een keuze die hij van meet af aan maakte. Elsewhere bound is een plaat waar Tiny Legs Tim niet bang is om te experimenteren een productie waar hij de akoestische bare-to-the-bone intimiteit van voorganger ‘Melodium Rag’ ruilt voor een stevige productie met een uitgebreide band. Tim’s zang en gitaarspel, zij het nu ritmisch of slide, word zweperig ondersteund door onder andere de blazers sectie, piano en gekende mondharmonica virtuoos Steve Troch. Stevige, meeslepende maar tevens ook erg gevoelige blues. It’s a changing game. Een plaat die live in één "ruimte"  werd opgenomen (geen overdubs) Dit resulteert in een stomende smeltkroes van Blues, Soul, Rumba, Americana, Touaregblues, Louisiana Swamp, en Woodstock Rhythm & Blues. Door een zoektocht naar directe aanpak en authenticiteit tijdens het opnameproces voelde TLT de nood om ‘Elsewhere Bound’ breder in te kleuren. Een plan dat al enige tijd aan het rijpen was maar door muzikale indrukken tijdens een reis naar New Orleans hem definitief over de streep trokken.


Elsewhere bound dat 10 songs bevat is een veel kleurig album waarvan hoes geschilderd werd door Jannes De Schrijver, (een jonge kunstenaar/illustrator uit Gent en trouwens ook muzikant).


Bij het beluisteren van dit album denkt men soms terug naar de jaren 40 maar toch hebben de nummers een hedendaags karakter. Mijn favorieten zijn (voorlopig althans)  de titelsong, het opgewekte “In the morning”,”The lovin’ kind”, “Don’t be sorry” en gevoelige “Nowhere my home”.
Tracklist: 01. Elsewhere Bound 02. One More Chance 03. Still In Love 04. In The Morning 05. Nowhere My Home B 06. The Lovin’ Kind 07. Don’t Be Sorry 08. The Game 09. New Place 10. I Ain’t Ready

 


Begeleidende muzikanten:
Tom Callens: blazersarrangementen, bariton en tenor sax; Mark De Maeseneer: tenor sax ;Marie-Anne Standaert: trompet; Yves Fernandez: trompet; Luc Vermeir: Piano; Steven Troch: Mondharmonica; Filip Vandebril: Bas/contrabas; Amel Serra García: percussie; Frederik Van den Berghe: drum.


Na het uitbrengen van het album volgt er een promotietoer met volgende datums:
22/O2: De Singer , Rijkevorsel
01/03: AB, Brussel
08/03: De Roma, Antwerpen
28/03: De Casino, St Niklaas
29/03: 4AD, Diksmuide
14/05:Handelsbeurs, Gent

Artikel: Marc De Clercq

0
0
0
s2smodern