Front- & Backstage

Het Vijfde Wiel

Triodelo.jpg

Het is een understatement dat naast de contactberoepen de evenementen- en horecasector het zwaarst getroffen worden door de corona pandemie. Zijn deze sectoren dan “Het Vijfde Wiel” aan de wagen? Gezien de evenementensector, meer bepaald liveconcerten, muzikanten en bands ons voornaamste tijdverdrijf is krijgt deze hier de meeste aandacht. Het muzikaal bloed kruipt waar het niet kan gaan en is tevens heel inventief in zijn zoektocht om toch maar iets te kunnen doen. In deze moeilijke tijden zien we dat heel wat muzikanten met een gouden hart met allerlei initiatieven maar later daar meer over.

Terugblik

Bij een eerste lockdown was het helemaal huilen met de pet op. Binnen blijven was een verplichting, alleen het levensnoodzakelijke kon. “Blijf in uw kot” zei Maggie. Concerten, optredens, festivals, kroegentochten, Gentse Feesten alles werd afgeschaft, plannen werden verdaagd en naar volgend jaar verschoven. Allerlei initiatieven (via live stream uitzenden van optredens zonder publiek) rezen op maar kenden niet het verhoopte succes. Waarschijnlijk door de hoge kosten en lage inkomsten. Gelukkige waren en zijn er nog heel wat meer initiatieven die de “pijn” konden verlichten.  We mogen er dankbaar voor zijn.

CC_Zaffelare.jpg

Ook dankbaar zullen de vele woonzorgcentra over gans Vlaanderen zijn die het bezoek kregen van Vlaamse singer/songwriter Chris Corn. Chris die 100 dagen lang (al dan niet vergezeld van Bart Mareen) de ouderen in woonzorgcentra  en hun verzorgend personeel een hart onder de riem stak met een warm optreden Dit vanop coronaveilige afstand.

Door de complete lockdown werd het snel beter en konden de regels versoepeld worden. Cafés en restaurants gingen terug open, er waren opnieuw optredens zij het allemaal onder strikte regels. Zo hadden wij de kans en geluk naar enkele concerten te gaan. Voorwaarden waren oa dat we op onze stoel bleven, we afstand hielden en ons lieten bedienen. Het was puur genieten met coverbands zoals The Wizards die op die manier een opendeurdag van een brouwerij kon opfleuren. Zo kon ook de geliefde Gentse Fieste in minivorm doorgaan. Een bezoekje aan uw favoriete muziekcafé, Triodelo die hun eerste optreden gaf en dit in combinatie met een etentje, het kon weer. Het viel ons op dat een aantal bands volledig akoestisch gingen en dit in een beperkte bezetting zodat het ook voor organisators betaalbaar bleef gezien het beperkte toelaatbare publiek. Naast het akoestieke zagen we sommige bands veel repeteren, heel veel zelfs, nieuw werk maken en zich klaarstomen voor “als het weer mag”.

The_Wizards_Vicaris.jpg

Een tweede golf

De gevreesde tweede golf maakte wederom een einde aan al dit moois (ja we zijn nu met minder tevreden). Terug naar af dus voor de reeds zwaar geteisterde sector. Wie echter muzikanten goed kent weet hun muzikale bloed (zoals eerder vermeld) kruipt waar het niet kan gaan. Hun fantasie wordt volop aangewend en nieuwe initiatieven pruttelen boven. Via sociale media en streaming diensten waren video’s van nieuwe nummers, CD’s, covers (al dan niet met een knipoog naar covid ) te horen en te zien.

Mensen met een gouden hart zetten zich belangloos in

We willen in de eerste plaats de vele zorgverleners en vrijwilligers bedanken voor hun nooit aflatende hulp en inzet. Respect.

Het eerder beschreven muzikale bezoekjes van Chris Corn hebben een vervolg gekregen. Deze week gaf Tiny Legs Tim, een bluesmuzikant uit Gent, een live optreden in de centrale hal ( 12e verdiep) van de K12 UZ Gent om het verzorgend personeel te bedanken.                                                                    Ook straatmuzikant Tamsen Devaere (15), zoon van Bart Devaere door velen gekend van de Nederlandstalige coverband Vreewijs, kwam deze week in de belangstelling en hoe.  Na maanden belangloos de bewoners van woonzorgcentra een coranavrij optreden te bezorgen werd hij deze keer zelf in de bloemetjes gezet. Niet minder dan Brahim en DJ Merlo (MNM) eerden de jonge muzikant met een Silent Disco Party. https://www.facebook.com/1269827543/videos/10224587258210142/

Een andere wetenswaardigheid is dat Tamsen een exclusiviteitscontract getekend heeft bij Look Forward Artists (www.lookforward.be) . Er staat dus nog heel wat meer te verwachten van dit jeugdig talent de komende jaren.

Tamsen_Devaere.jpg

Een groot, hartverwarmend initiatief en iets waar we trots op mogen zijn is Covitesse 6.  Een initiatief georganiseerd door de Gentse culturele sector om eenzaamheid tegen te gaan via warme  telefoontjes, onlineactiviteiten en deur-aan-deur animatie en “korte” optredens. Met Genteniers gaan op InterGentie bezoeken de artiesten alle wijken van onze grootstad.

https://www.covitesse6.be/

https://www.dearmsteweek.be/gents-solidariteitsfonds

De Covid pandemie houd muzikaal bloed niet tegen en zeker niet de knotsgekke  “Ace And The Jokers”

Luister naar "Is er leven na Covid" Videolink                         

Merry X-Mas Everybody (COVID version 2020) 

 

 Voorruitzichten

De coronapandemie is nu misschien wel aan zijn derde golf begonnen en laat ons hopen dat niet die niet verder uitbreid. Ondanks alles blijven zowel artiesten als organisatoren met goede moed veel plannen maken voor de nabije of verdere toekomst. Zo hoorden we dat er hard gewerkt wordt aan  het duo Keirels , de coverband Walis, Wagonmaniac Live Stream Weekends en dat zijn beslist niet de enigen.

Klik op de video hieronder voor de fotoreportage

Foto’s: Bennie Vanderpiete, Bart Devaere, Marc De Clercq

Muziek: Tiny Legs Tim

Artike:l Marc de Clercq

0
0
0
s2smodern

Ik heb God gezien

God.jpg

Je kijkt ernaar uit om één van de betere gitaristen (David Piedfort) die ons kleine landje rijk is aan het werk te zien en dit samen met een andere grote meneer Bart Buls maar aan de ingang krijg je te horen dat dit optreden niet door gaat.


Gelukkig was er een tweede band voorzien later op de avond. Een band die we jaren geleden op de Speculoosfeesten te Lembeke  “tegen het lijf liepen” maar nu voor het eerst in een nieuwe bezetting  te zien was. Tevens waren ze ieder jaar te horen als afsluiter op het Veerleplein tijdens de Gentse Feesten.
We hebben het over Never 2 late “van over ‘t kanaal” uit het warme Evergem. Ze noemen zichzelf een ambiance  rock/coverband en we kunnen dat beamen.

N2L.jpg

Eind vorig jaar stopte de band  na meer dan 20 jaar in vorige bezetting. Zanger van het eerste uur Chris Coene  bleef samen met zijn kompanen Ann Huysse, Davy Van Engel en Nederlander Fred (Fiber) ter Borg niet bij de pakken zitten. Zij zochten en vonden na een winterstop nieuwe leden in Erwin Andries, Johnny Welkenhuysen en Wim Neyt en de band kreeg al gauw weer zijn drive. Jammer genoeg, zoals bij zovelen dit jaar, werden de meeste optredens afgelast en zo kon het publiek afgelopen donderdag Never 2 Late pas voor het eerst live aan het werk zien maar ook op de VR Stream van het Veerleplein.

          Wim_Neyt.jpg       Fred.jpg


Vanaf de eerste noten ging het vlot met een nummers van Rare Earth en Spencer David. We hoorden vooral ritmische medley’s uit velerlei periodes. Zo schuwt N2L het niet om over te stappen van oldies naar Soul via New Wave, Bamba, Rock ‘n’ roll, Elvis, Vlaamstalige songs, Punkrock, etc. Met veel plezier aanhoorden we de “gouwe ouwe” van Chris Montes “Let’s dance” die in het gelijknamig nummer van Bowie overging , Knap gezien. Een mooie afwisseling van hits en stijlen werd ons deel en het werkte.  Arno, U2, Radiohead, Sham the Sam, The Monkeys, Red Zebra. Erg opvallend maar O zo leuk met de nodige ludieke toets was “Surfing Birds” van The Trashmen. Een gedurfd maar zeker geslaagd repertoire door "dat klein manneke met zijn grote bas” en vooral het opvallend knap gitaarwerk gitarist Wim Neyt tot grote hoogte geleid werd. De verdiensten van de andere leden waren er ook niet minder om. Prettig is afwisseling en samenzang van Chris, Daf Dof en Ann en de kapriolen van Fred ter Borg op keys. De Band is een uitstekend en energiek geheel en we voorspellen hen een mooie toekomst.

Tijdens de vernieuwing maakten de heren en dame ook nog even de tijd om de volgende prachtige Nederlandstalige song voor hun fans op te nemen.

Bandleden
Chris Coene: lead/backing vocals
Ann Huysse: lead/backing vocals
Day Engel (Daf Dof): lead/backing vocals
Fred ter Borg: Keyboards
Erwin Andries: drums
Wim Neyt: Lead guitar
Johnny Welkenhuysen: bas

Klik op de video voor een fotoreportage (music by David Ronaldo)

Link naar de live VR-Stream video https://www.facebook.com/watch/?v=1601543893338065

Artikel en foto's: Marc De Clercq

0
0
0
s2smodern

Veerleplein schud een Joker uit de mouw

Ace__The_Jokers_2.jpg

Dankzij videostreaming kunnen Gentse Feesten liefhebbers toch nog genieten van de vele  live optredens tijdens hun favoriete stadsfestival. Helemaal anders en iets kleiner. Bij deze videostreaming worden de beelden van verscheidene camera’s en een geluidmix van de PA tesamen gebracht naar de regiekamer alwaar alles live gemixt en direct online gaat. Een knappe verwezenlijking.
Vele van die optredens zijn blijvend te zien op youtube. Voor het Veerleplein klik je hiervoor op het youtube kanaal van VR Stream https://www.youtube.com/channel/UCKGhlAWOj0cgdyZXKN4JtOQ

 

Chris_Corn.jpg Chris__Peter.jpg


Als eerste was Chris Corn (begeleid op drum door Peter De Bosschere) aan de beurt. Chris Corn een singer/songwriter uit Lochristi zagen we vorige week op een andere locatie. Chris heeft in zijn lange carrière heel wat projecten aangeboord. De laatste jaren verzorgt hij meestal optredens als soloartiest op allerlei evenementen. Met een repertoire van meer dan 300 nummers is er wel wat voor ieders oor. Een zanger met een hart van goud die onlangs zijn 100ste dagelijks covid optreden afsloot veelal voor de zwakkeren en ouderen in onze gemeenschap. Chris werkt  momenteel aan een nieuw project "Walis" samen met enkele muzikale vrienden maar door de covid crisis is dit niet op tijd klaar geraakt voor de Gentse Feesten.

Ace__the_Jokers_1.jpg


Headliner van de avond was de Hottest coverband uit het Eekloose. Zij luisteren naar de naam Ace And The Jokers. De bandleden zijn stuk voor stuk gedreven en ervaren muzikanten met dat extra toetsje. De groep brengt voornamelijk gedurfde covers uit de jaren 70 en 80 zo kregen we pareltjes als “Mr Blue Sky” (ELO), “Pinball Wizard” (The Who), “Big in Japan”, “Eloise” en “Are friends electric” te horen. Niet de gemakkelijkste songs om live tot een goed einde te brengen.
Superactieve zanger Marnik bracht al gauw een zittend publiek een zitje hoger, ze zweefden als het ware boven hun stoel uit. Een prachtig en gedreven optreden met hier en daar een ludieke toets al vrees ik dat iemands vrouw haar speeltje voorgoed kwijt is.  Ace And The Jokers zette onlangs de videoclip “Covid 19” op youtube 

Dit is een bewerking (met eigen tekst) van het gekende “België” van de Nederlandse band “Het Goede Doel”.
 Nog snel even meebrullen op Duitse hits zoals "Major Tom", "Verdammt ich liebe dich” en afsluiter "I was made for loving you".  
Ja Love was in the air en we zullen het geweten hebben
Ace & The Jokers bestaan dit jaar 20 jaar en wilden dit zowaar  vieren met een nieuwe spetterende show maar die werd tot nader order uitgesteld. Uitstel is geen afstel dus we hebben mooie vooruitzichten.

Leden band
Marnik "Ace" Bellecoste - Lead Vocals/Rhythm Guitar.
Vic "The Maestro" Van Damme - Lead Guitar/Backings.
Danny "Doc" Verstraete - Keyboards/Synths.
Fons "Fonzie" Van de Velde - Drums/sequencers.
Hendrik De Mets - Bass.
Isolde Willems – Vocals

Klik op de video voor een fotoreportage (music by David Ronaldo)

Artikel en foto’s: Marc De Clercq

 

0
0
0
s2smodern

Like a Virgin

Caroline_Clement_1.jpg

THE KEY IS MOTIVATION. De sleutel is inderdaad motivatie en die is er genoeg zo blijkt uit de verschillende mogelijkheden die men toch krijgt in deze moelijke tijden.

Caroline_Clement_2.jpg

Dezer dagen kun je de Gentse Feesten op alternatieve wijze beleven. Er zijn heel wat initiatieven. Zo kan men zowel streamend als live optredens beleven althans op sommige plaatsen. Het is dan ook voor de organisators een hele voorbereiding om beide tot een goed resultaat te maken waarvoor dank. Voor de gelegenheid en uit nieuwsgierigheid reserveerden we in een bubbel op het “Veerleplein”. Plaats van het gebeuren is niet het Veerleplein zelf maar in het IVV Sint Vincentius in de Sint Margrietstraat. De optredens zijn gratis maar reserveren is noodzakelijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Het programma op het Veerleplein bestaat elke avond van de Gentse Feesten uit twee delen. Of een livestreamversie van andere optredens in Gent gevolgd door een live band ter plaatse of twee live bands. De huidige covid regels en social distancing worden in acht gehouden daarom is het ook een zittend optreden.

Mydonna_1.jpg


Zondagavond bestond uit livestreambeelden (19u00) en een optreden van de Madonna Tribute band MYDONNA (21u00)
Niet alleen wil het oog ook wat maar ook het oor en beiden werden meer dan bevredigd. Een kort verslag. Mydonna  tribute band ontstond een paar jaar terug uit een basis van drie gekende Gentse muzikanten (Peter De Bosschere, Luc Waegeman en Wim Deliveyne) die samen ook in andere bands spelen “Needles & the Pain Reaction”, “Chasse Patate” Door omstandigheden kende de groep begin dit jaar een wijziging. Zangeres Gudrun Roos werd vervangen door Caroline Clement en gitarist Wim door Thomas De Schepper.
Velen waren aangenaam verrast door dit eerste optreden en dat was te zien in het enthousiasme  van het publiek dat moeilijk stil kon zitten. Madonna is niet de gemakkelijkste om te coveren maar de groep deed dit met verve. Een wervelende show mede dankzij zangeres Caroline wiens stem toch prachtig dichtbij de originele ligt. Heel leuk om te horen. Ook de danspassen en snelle  pakjeswissels konden velen, zo niet iedereen bekoren . We vermoeden dat sommige ogen bijna uit hun kassen rolden, tenslotte is dit toch Madonna hé en die maakt het graag “iets” opvallender. In een niets aflatend ritme krijgen we alle hits zoals” Holliday”, “Bordeline, “ Papa don’t preach”, “La Isla Bonita, “Vogue”, “Hung Up”, “Material Girl” en als toemaatjes “Like a virgin” en “Into the groove”  voorgeschoteld.

Mydonna_2.jpg


Al zien de Gentse Feesten er voor ons dit jaar niet zo druk uit door het covid gebeuren toch zal er een verslag hier en daar te lezen zijn van enkele live optredens.
Of die Italianen echt beter zijn weten we niet misschien moeten we dat eens aan den lijve ondervinden.


Klik op de video hieronder voor een fotoreportage

 


Tekst en foto’s Marc De Clercq

0
0
0
s2smodern

De "noten" vallen weer onder de Kleine Notelaar

Biezen.jpg

Velen hebben vast hun reisje, café of restaurantbezoek, dagtripjes naar de kust enz moeten missen tijdens de lockdown, onze voornaamste gemis was live optredens allerlei.
Voor het eerst sinds lange tijd waren we in de gelegenheid een optreden bij te wonen zij het onder beperkende covid regels maar dat kon de pret niet drukken.
Plaats van het gebeuren De Kleine Notelaar te Vlassenbroek- Dendermonde gelegen in één van de vele meanders die de Schelde aldaar rijk is. Buitenconcerten met maar liefst vier bands en “legendarische” namen. Gezellig onder moeder  “ Eli’s“ talrijke paraplu’s of waren het tentjes.

_MDC2697_Aangepast.jpg


Bart Buls en Jan Hautekiet mochten de spits afbijten.                                                                                   
Jan hautekiet kennen de meesten van zijn radiowerk bij StuBru en Radio 1. Jan genoot in een ver verleden ook een opleiding piano /kamermuziek. Zij passie voor muziek maken van hem de perfecte begeleider die af en toe ook eens een solootje mag brengen.
Bart Buls is een gekend fenomeen. Hij treed regelmatig solo op maar verzorgd tevens het betere baswerk bij Guy Swinnen, en Roland. Ook het Bart een eigen band genaamd Bulsjivism (samen met Ben Crabbé en David Piedfort). Met zijn doorleefde soms diepe, veelzijdige stem en op akoestische gitaar bracht hij ons enkele nummers uit de CD, vorig jaar samen met Jan opgenomen same met een resem prachtige songs van Chris Rea, Warren Zevon, Oasis, Tom Petty, Depeche Mode en Dire Straits. Een akoestische set om de vingers van af te likken.

_MDC2785_Aangepast.jpg

David Ronaldo & the Dice
Dit trio was voor ons totaal onbekend maar bij de eerste tonen wisten dat het goed zat.
Ronaldo en friends brengen een mengeling van eigen nummers uit het vorig jaar uitgebracht album “Citizen of the World” doorweven met covers van ’s werelds grootste singer songwriters en gitaargoden. Warme rock, americana, country en af een toe kregen we een ware portie van het grootste festival ooit “Woodstock”. Joe Cocker, Neil Young, Jimy Hendrix, Canned Heat dat lusten we wel.
Voorzien van een prachtige akoestische Gibson "zegende" David Ronaldo ons met zijn krachtige rauwe stem maar vooral met veel gevoel. We waren tevens sterk onder de indruk van Charly’s bluesy gitaar maar vooral van diens solo’s. Een mooie aanvulling van de band is Marco Epis die meerdere tokkelinstrumenten voor zijn rekening neemt. Een multi percussionist zeg maar. We zijn fan.

 

_MDC2854_Aangepast.jpg


Chris Corn
Chris Corn  is een singer songwriter  uit Lochristi en heeft verschillende projecten afgetast in het verleden. De laatste jaren verzorgt hij heel wat optredens als soloartiest op allerlei evenementen. Met een repertoire van meer dan 300 nummers en een stem als een klok komt hij in ieders muzikale buurt. Een zanger met een hart van goud die onlangs zijn 100ste dagelijks covid optreden afsloot veelal voor de zwakkeren en ouderen in onze gemeenschap. Tijdens de “mini Gentse Feesten” zal Chris regelmatig te zien en te horen zijn. Momenteel werkt hij aan een nieuw groepsproject Walis”
We hoorden hier onder andere songs van Elvis Costello, Crowded House, Editors, Mumford & Sons, een prachtige bewerking van Queen’s  “Too much love will kill you” en "Veronica" (Elvis Costello) als afsluiter.

_MDC2879_Aangepast.jpg

Erik Van Biesen, Peter De Bosschere & Steph
Goeie wijn behoeft geen krans en dat kan men ook van dit gelegenheidstrio zeggen. Erik Van Biesen kennen de meesten als gitarist van  Gorki 2.0, The Paranoiacs en Revenge 88. Een kleine legende. Peter De Bosschere een Gentse drummer die bij heel wat bands speelde en nog speelt: Give Buzze, Shapeshifted, Needles & the Pain Reaction, Faute Bend, Chasse Patate en de tribute band Mydonna. Stefan Uytvanck: singer songwriter regelmatig te zien in folk-, blues-, en rockbands maar ook klassieke concerten en Night of the Proms zijn hem niet vreemd. Samen een serieus allegaartje dus.
Je zou het niet geloven maar de heren hadden nog nooit samen op een podium gestaan zonder enige repetitie of voorbereiding, alleen maar spelen en hoe. Dit versbakken trio bracht ons voornamelijk "Van Biesen" en "Gorki" songs afgewisseld door enkele covers.
Erik had al snel het “Heilige Water” gevonden met een nummer uit zijn eerste CD “Closer to the end of sound”.  We hoorden verder covers van onder andere Neil Young  “Helpless” (subliem begeleid door Steph) en Gorki nummers “Anja”, “ we bouwen aan de toekomst”, “Mia” en enkele songs uit de tweede CD “Summer of the Red Roses”wisselden elkaar af . Een “tip of the hat” voor zowel Peter De Bosschere als Steph Van Uytvanck voor de uitstekende begeleiding.
Als afsluiter kregen we een onverwachtse gast onder naam van Eli Tackaert (De Kleine Notelaar) die op onverbloemde wijze MIA bracht.
Een prachtig begin van wat hopen een nieuw muzikaal seizoen word.

In samenwerking met 10’ke’s music project 

Klik op de video hieronder voor een fotoreportage( muziek David Ronaldo)

Tekst en foto’s: De Clercq Marc

0
0
0
s2smodern

Het verhaal van 25 en € 25.000

drumstel.jpg

25 jaar Janez Detd, 25 songs! 2500 fans in De Brielpoort te Deinze, een compilatie CD en 25K aan goud te winnen is wat er te beleven viel afgelopen zaterdag. Janez Detd is back. This time it's not on “popular demand” but to honor their fans.
Wanneer men dergelijke bedrag naast uw favoriete groep ziet staan is de aandacht bij menig fan en anderen al snel gevestigd. Te gek voor woorden? “Iedereen verklaart ons gek en dat is goed ook want punkrock is nu eenmaal gek” :-) zegt recht voor de raap frontman Nikolas Van Der Veken. “Bones” draagt zijn fans op handen “Onze fans zijn goud voor ons”, “wij hebben de beste van de hele wereld”. We wilden iets doen wat nog nooit werd gedaan. Uitspraken waar drummer van het eerste uur  Bram Steemans “The Machine” volledig achter staat en vult verder aan: “Dit is een gouden dankjewel en eresaluut voor de fantastische tijd die we hebben mogen beleven tussen 1995 en 2020”.

Janez_Detd.jpg

Een sterk ingekort Janez Detd verhaal:
Deze punkrockband werd opgericht in 1994 door Nikolas Vanderveken en Bob Haentjes. Beide punkrockers vinden hun roots in de Denderstreek meer bepaald te Grembergen en Zele. Aanvankelijk noemde de groep Jane’s Detd (naar de afkorting van Jane ‘s determined), later veranderde dit in Janez Detd.
In 1996 kwam hun allereerste maxi CD “Dignity And Teeth” uit. In de jaren erna bracht JD niet minder dan acht full CD’s uit. Sommige albums werden zelfs in New York opgenomen. De gevolgen waren ontegensprekelijk een hele mand met hitsingles: “Take on me”, “Bever Fever”, “Mala Vida”, “Anti Anthem”, “Raise your fist” om er maar enkele te noemen.
Mede door de vele optredens was Janez Detd was niet alleen geliefd in een groot aantal landen van Europa en erbuiten ook in eigen land waaronder Rock Werchter, Suikerrock, Marktrock Dour en Lokerse Feesten (een beetje thuiskomen) speelden ze succesvolle shows. Voor die Lokerse Feesten schreef JD trouwens de hymne. De anekdote achter de hymne wil dat wanneer een feestje gedaan was er een volksliedje “Der heeft nen boer zijn buz verbrand” gezongen werd. Van deze melodie werd een punkrockversie gemaakt met oa doedelzakken.
Door hun grote succes hadden de  punkerrockers de kans en eer om te toeren met bands zoals met Limp Bizkit, The Offspring, Good Charlotte, en zo meer.

Bram.jpg

Janez Detd kende in hun lange geschiedenis een aantal bezettingen, tegenslagen en nam enkele keren een rustperiode maar kwam telkens sterker en grootser terug. Een mooi voorbeeld daarvan is het optreden in 2015 in de Vooruit te Gent dat er kwam nadat een fan hun uitdaagde te spelen bij 3000 likes on facebook. Wisselende bezettingen zorgden voor een andere sound en andere interesses.                                                                                                                                                                                                             In 2001 (13/11) werden hun instrumenten gestolen uit het repetitie kot. Belgische vrienden/muzikanten(oa Gorki, De Mens, Zornik, gesteund door TMF en Stu Bru ) sloegen de armen in elkaar en organiseerden een benefietconcert.In hun lange carrière kreeg Janez Detd  een groot aantal onderscheidingen waaronder de TMF-Award voor meest veelbelovende artiest. een trofee voor Meest Geboekte Band, de TMF Lifetime Achievement Award, enz
In 2010 speelde de band hun laatste punkrock show. Amper een jaar later liet de kern (Nikolas Van Der Veken, Bram Steemans en Wim Vanhenden) zich omringen door een vierkoppige blazerssectie, extra percussie, toetsen, accordeon. Onder de naam CirCo maakten ze opnieuw vele podia onveilig met een uiterst dansbare set van latin, ska, en reggae, ska en balkan.  Zo stond CirCo tot tweemaal toe op Polé Polé  tijdens de Gentse Feesten, wat een uitzondering is voor het Polé Polé festival.
In 2015 stond Janez Detd er opnieuw door de eerder beschreven facebook 3000 likes actie. Het werd zo’n succes dat er opnieuw getoerd werd.
Enkele tijd later kende JD een “uitstap” onder de naam “Punk Rock High School” een tribute aan de bands die hun hebben beïnvloedt. In de zomer van 2016 werd de laatste CD uitgebracht. Deze kreeg als titel "From the Secret Vaults of Dorkshire" en bevat vergeten b-kantjes, demos en oude live-opnames.

Dutch_Rudders.jpg


The Janez Detd – 25 K show
Plaats van gebeuren De Brielpoort te Deinze in een organisatie van VZW Miracle.
Wat later zou blijken een meer dan fantastische avond te worden werd ingezet met “The Dutch Rudders “ een punkrockband afkomstig uit Zele. Geen onbekenden voor ons. We hadden ze reeds eerder gezien op een benefiet dag in Grembergen. Dries, Jelle, Kim en Ward speelden de ziel uit hun jonge lijf. De heren speelden voornamelijk eigen werk dat dicht ze uit hun eigen CD’s halen en naast punkrock sterk aanleunt bij metal. Veel ruige gitaren, gezang en geschreeuw. Opzwepende en snelle ritmes, allemaal een beetje in dezelfde richting niet voor de zwakken van hart. Ons hart is nog steeds goed dus konden we dit bandje best smaken.

En dan om precies 21.00 dreunde gebruikelijk een intro door de zaal. De "jubilarissen" kwamen op het podium, de gouden confetti en de rook vloog ons om de oren terwijl “Killing me II” werd ingezet. Zo moet het. No Mercy zal een punkrockengeltje hierboven gedacht hebben. We kregen daarna “Raise your fist”, en” Class of ‘92”, Janez Detd was onmiskenbaar op volle toeren.
Het was opmerkelijk hoe goed het publiek op de verschillende songs reageerde. Nikolas Van Der Veken weet er als geen ander gebruik van te maken. Geregeld werden muzikanten gewisseld en zo kwam naast de huidige leden ook ieder oud lid aan bod. Een sjiek gebaar dat de geest en denkwijze in de band typeert.

Janez_Detd.jpg


Geen moment stond het stil “Kung Fu”, “Beaver Fever”, “Rock on” het publiek werd uitzinnig.
 We hoorden erna ook “Dorkshire”, “Going Mental” en “Your love tonight” één van mijn favoriete JD nummers, goeie keuze jongens. My Life/ My Way aan 174 bpm (beats per minute) De hele zaal brulde mee I wanne live the live I fucking want to, nothing you say can change how I feel, daar word je blij van. De superhit “Take on me” was één van de mooiste momenten en waar iedereen “When, when will  I be famous” in koor zong, subliem.
Bij “Tonight” met alleen met Nikolas, Tim en Gunter op het podium gingen alle GSM lampjes aan, een emotioneel moment. De Mano Negra cover "Mala Vida" kregen we als voorlaatste. Hoe Janez Detd een punkrockdraai aan dergelijk latijns-Amerikaans nummer geeft getuigd alleen maar van kwaliteit en inzicht.
Als toemaatje kregen we nog Anti Anthem (wat dacht je?) en "Heinz 57" waar alle registers open gingen en men minuten lang goudconfettie  en CO2 jett smoke  op ons afvuurde. Het werd een sneeuwbui van gouden confettie en de hele zaal brulden en dansten samen "We are a poprockband wo ho, this was a poprock show you know"  en toen waren de 25 waren voorbij maar wat een sfeer was dit geweest. Wanneer Janez Detd iets viert doen ze het zoals het hoort, groots. Een fantastisch optreden was voorbij maar de avond was nog niet over.

Zaal.jpg Confettie.jpg

Nikolas en de zijnen deden wat nog nooit iemand hen had voorgedaan. Een goudbaar schenken aan een fan.
Het werd een avond van gouden gitaren, een gouden drumstel, gouden jasjes, gouden T-shirts, gouden CD’s, gouden confetti maar in het bijzonder was het ook de dag van de gouden Janez Detd harten die een baar goud ter waarde van € 25.000 aan de gelukkige winnares van de wedstrijd (Blossom Jacobus uit Lokeren) schonken. Geruchten deden de ronde als zou ze er een erotische reis mee maken of was het een exotische?


Het bewijs is weer eens geleverd, muzikanten hebben hun hart op de juiste plaats.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_maart2020_Goudbaar.jpg  Blossom_Jacobus.jpg


Deze onvergetelijke avond werd afgesloten met een gouden afterparty door de  Grembergse hero DJ Gino

Iets zegt me dat we dit jaar meer, veel meer nog zullen zien van Janez Detd

 

De huidige en oude Janez Detd leden


•     Nikolas Van der Veken - slaggitaar en zang
•    Bram Steemans - drums
•    Wim Vanhenden - gitaar, achtergrondzang
•    Joeri Van Vaerenbergh - basgitaar
•    Tim Toegaert - slaggitaar en achtergrondzang
•    Bob Haentjens – basgitaar
•    Gunter Callewaert – Hammond orgel

•    Lennart Bossu - gitaar en achtergrondzang
•    Thijs De Cloedt - gitaar en achtergrondzang
•    Thomas Maes - basgitaar en achtergrondzang
•    Dimitri Vinck – gitaar

Klik hieronder op de video voor een fotoreportage

Artikel en foto's: De Clercq Marc

0
0
0
s2smodern