Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

JOOD .... en FIER

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_juni2019_JOOD.jpg

 

In de vroege ochtend van 15 mei 1940 stapt de wijkagent binnen in de kleine bakkerij op de hoek van de Veldstraat in Gent.

De bel gaat bij de familie Bloch, de bekendste bakkersfamilie van Gent en dit is de aanzet van de bewogen en dramatische oorlogsgeschiedenis van deze familie.

Historica Tina De Gendt en journalist Karel Van Keymeulen schreven het verhaal van de familie Bloch, een Joodse familie op de vlucht tijdens wereldoorlog twee en Luc De Bruyker dramatiseerde het boek voor de scene onder de titel “Jood.. en Fier”.

De titel refereert naar een incident in 1984, onbekenden zetten de graffiti “Jood” op het raam van de bakkerij in de Veldstraat, Jacques Bloch zijn vrouw schreef er in sierlijke letters onder “en fier”.

Het stuk focust op de oorlogsjaren en hoe de familie op de vlucht sloeg voor het nakend fascisme en de oma in Gent bleef maar gedeporteerd werd en nooit meer terug kwam.

Het boek “Het verhaal van de familie Bloch” verschijnt op 8 oktober en “JOOD.. en Fier” heeft de eerste voorstellingen in de Minardschouwburg op 11 november om 15 en 20u. Reservatie via Minardschouwburg tel: 09 267 28 28, ticketbalie Vooruit en www.minard.be.

Ook nog via Uitbureau-Veldstraat 09 233 77 88 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

JEAN BUYLE

0
0
0
s2smodern