Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blauw ende Trouw (2)

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_juni2019_Blauw_ende_trouw.jpg

 

 

Het nieuw opgerichte gezelschap “De Ghesellen van de Strop” brengen tijdens de komende feesten een wat ze noemen een politieke middeleeuwse farce “geschreeve deur” de geschiedschrijvers Luk De Bruyker en Zaki De Waele.

Volgens Luk en Zaki is het een verzwegen Gents drama ten tijde van Keizer Karel en is elke mogelijke gelijkenis met het Gent van heden louter toeval. Politieke satire maakt al lange tijd deel uit van het Gentse Feestgebeuren waarbij met liedjes en in een revue’s de politiek en de gebeurtenissen in de stad op de korrel worden genomen.

Na het stopzetten van de “koenfeeranses” door het Spelleke van drei Kluiten en Pierke Pierlala dreigde dit genre compleet in de vergeethoek te geraken. Van daar dit nieuw initiatief door de “Ghesellen van de Strop”.

Heel wat illustere Gentenaars van toen zullen ten tonele gevoerd worden met namen zoals bijvoorbeeld “Chevalier Matjas de Sourire”, “ Junkherr Siegfried Von Moestasch” of “Christoffel Stoffel” of “moeder Mieke, mère superieure van de armtierige kloaren”.


Een cast die er mag zijn en gebracht wordt in de vorm van zogenaamd “papieren theater”, met papieren figuren gemanipuleerd en gespeelt door Luc De Bruycker en Peter Van Haelter, de rol van de hofnar wordt vertolkt door Wim Claeys. De voorstelling speelt in het kleine zaaltje van het Zilverhof en voor data en verder info verwijzen we naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Jean Buyle

0
0
0
s2smodern