Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Artikels

Gentse 'Maritsa' gaat voor het Gouden Kroontje - Miss Belgium

Lees meer: ...

 

 

 

 

Foto:KEVIN SWIJSEN

Gentse Maritsa (26) naar finale Miss België: “Ik droom van het kroontje” 

 

GENT -De enige Gentse kandidate voor Miss België heeft haar finaleticket beet.

Samen met dertig anderen dingt Maritsa van Iterson (26) mee naar het felbegeerde kroontje om zo meer aandacht te vragen voor mentale gezondheid.Anne De Baetzelier was in 1989 de laatste Gentse die Miss België won.

Komt daar dit jaar eindelijk verandering in? Maritsa Van Iterson (26) heeft haar finaleticket beet en dingt nu mee naar het felbegeerde kroontje.

“Toen ik het nieuws kreeg, trilde ik van geluk”, zegt Maritsa.De voorbije maanden van campagnevoeren waren intensief voor haar.

De laatste dag voor de deadline stak ze nog vijfduizend flyers in de bus. “Door een relatiebreuk was het ook op persoonlijk vlak moeilijk”, zegt Maritsa.

“Door de steun van veel mensen kreeg ik energie om toch door te zetten.

Lees meer: ...

Taboe doorbreken Maritsa werkt in de Capitole en presenteert een radioprogramma op Urgent FM.

Voor haar opleiding journalistiek doet ze binnenkort stage in een productiehuis. “Ik droom van een carrière in de media en mijn eigen tv-programma”, zegt Maritsa.

Voorlopig ligt haar focus volledig op Miss België. De slotshow vindt plaats tussen eind maart en eind mei.

Maritsa spreekt alvast haar ambities duidelijk uit: “Ik droom van het kroontje. Met de titel wil ik meer aandacht vragen voor mentale gezondheid.

Het taboe errond wil ik helpen doorbreken.

Maritsa steunen?

Dat kan per sms door MB09 naar 6665 te sturen of via deze link (1€ per stem)

 

Voor CIB: Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

LIVE STREAM van een heerlijk nieuwjaarconcert van "Hotel Vocal" vanaf zondag 3 januari 2021.

Lees meer: ...

Sam Verhoeven, Daisy Thys en Pol Vanfleteren zorgen voor het feestelijke, spreekwoordelijke vuurwerk tijdens dit concert.
 
“Hotel Vocal”, het populaire zondagmiddag café-chantant in het Fakkeltheater blijft met Nieuwjaar niet bij de pakken zitten en verwent zijn trouwe publiek met een spetterend "Nieuwjaarsconcert" door Sam Verhoeven, Daisy Thys en Pol Vanfleteren! Op 3 januari is het dus extra feest met deze live stream van deze feestelijke voorstelling.
De theaters zijn momenteel nog gesloten en het zal nog even wachten zijn vooraleer we live kunnen klinken op het nieuwe jaar. Desalniettemin willen Daisy Thys, Sam Verhoeven en Pol Vanfleteren het trouwe publiek van “Hotel Vocal” toch verwennen met een nieuwjaarsconcert.  Op zondag 3 januari 2021 om 15u00 organiseert het Fakkeltheater een livestream van een extra “Hotel Vocal”.   Daisy, Sam en Pol brengen een ‘best of’ programma en klinken virtueel samen met u op het nieuwe jaar! Breng de gezellige zondagmiddag-sfeer live in uw huiskamer en zing zo luid mee als u wil.
 
PRAKTISCHE INFORMATIE - LIVE STREAM NIEUWJAARSCONCERT HOTEL VOCAL

ZONDAG 3 JANUARI 2021 om 15u00 (live)
De link is beschikbaar tot en met 31 januari 2021

Tickets kosten amper € 10,00
www.fakkeltheater.be
 

0
0
0
s2smodern

Judas TheaterProducties streamt hun succesvolle musicalcreatie DE ROZENOORLOG met Maike Boerdam en Lucas Van den Eynde.

Lees meer: ...

Unieke belevenis voor tijdens de feestdagen: deze zwarte musicalkomedie is te bekijken van 25 december tot en met 3 januari.

Wie met de feestdagen zijn of haar knuffelcontact wil verrassen met een unieke musicalbeleving mag nu stoppen met zoeken.
Na de stream van de succesmusical "Lelies" laat Judas TheaterProducties nog een andere topmusical los op het publiek. Vanaf 22 december kunnen er immers tickets gekocht worden  voor het streamen van de legendarische, zwarte musicalkomedie "De Rozenoorlog".

Judas TheaterProducties liet deze succesvolle musicalcreatie met Maike Boerdam en Lucas Van den Eynde in première gaan op 18 november 2016 om vervolgens te touren door heel Vlaanderen met deze musicalhit.
Wie nog één keer wil zien hoe een koppel elkaar na een slepend en verstikkend huwelijk letterlijk en figuurlijk de duvel aandoet, kan dit nu via deze stream.

Regisseur en auteur Frank Van Laecke zette het boek van Warren Adler op magistrale wijze naar zijn hand en liet Lucas Van den Eynde en Maike Boerdam elkaar tot in de nok van elk theater op stang jagen .

Iedereen die de musical zag, heeft de "luchterscène" voor eeuwig op zijn netvlies gebrand staan...
En dan hebben we het nog niet gehad over het decor dat avond na avond volledig in de vernieling werd gespeeld door de acteurs.
Ook deze keer wil Judas de talloze musicalfans die nog niet terecht kunnen in het theater een bijzondere musicalbeleving aanbieden. 
De integrale versie van “De Rozenoorlog" zal via You Tube gestreamd zal worden van 25 december tot en met 3 januari.
Een ticket kost 15 euro en is te verkrijgen via www.fakkeltheater.be

 
 
HET VERHAAL
Alles aan het huwelijk van Bob en Barbara Van Rozen lijkt een droom.
Hun gedeelde passie voor antiek, hun twee kinderen en hun prachtig huis. Terwijl Bob zich stort op zijn carrière en het verdienen van genoeg geld, hangt Barbara haar studie aan de wilgen en richt zij zich volledig op het grootbrengen van de kinderen en het inrichten van hun absolute droomhuis.
Bob en Barbara. Koek en ei. Peis en vree. Alles lijkt te kloppen…
Tot het huis tot in de kleinste details is ingericht en de kinderen het huis uit zijn.
Barbara zoekt wanhopig naar een nieuwe invulling van haar leven en begint in haar eentje een cateringbedrijf.
Maar door dit nieuwe begin en dit nieuwe leven neemt ze alles onder de loep. Vooral haar huwelijk. En zo komt ze tot de conclusie dat zij en Bob volledig uit elkaar zijn gegroeid.
Dus vraagt ze een scheiding aan.

Nu kan een scheiding eenvoudig geregeld worden… Maar wat als geen van beiden afstand wil doen van dat ene symbool van voorspoed, smaak en stijl: het huis? Het huis wordt de inzet van een bizarre vechtscheiding.
Beiden weigeren toe te geven en verzinnen steeds creatievere manieren om de ander het huis uit te jagen.
Een echtpaar dat jarenlang verbonden was in liefde is nu verbonden in woede en blinde haat.

Het ooit zo gelukkige huwelijk van de Van Rozens ontaardt in een oorlog: De Rozenoorlog.
En daarin wordt niets of niemand gespaard…


“De Rozenoorlog” is een zwarte musicalcomedy gebaseerd op de bestseller “The War of the Roses” van Warren Adler.

 
CAPTATIE VAN EEN BEKLIJVENDE EN SPANNDENDE MUSICAL
Het gaat om een captatie van december 2016 in de Rode Zaal van het Fakkeltheater.
Deze musical speelde van november 2016 tot en met februari 2017.  Meer dan 25.000 bezoekers zagen Lucas Van den Eynde en Maike Boerdam uit de imposante kroonluchter vallen.


In de cast zien we Maike Boerdam, Lucas Van den Eynde, Myriam Bronzwaar, Laura Seys en Marc Lauwrys.
Script en liedteksten van Allard Blom, muziek van Sam Verhoeven, regie en script van Frank Van Laecke en de arrangementen werden geschreven door Pol Vanfleteren. Naar een beklijvend boek van Warren Adler: The War of The Roses.
Een MUST voor elke musicalliefhebber!
 

    REGIE: Frank Van Laecke
    SCENARIO: Frank Van Laecke & Allard Blom
    LIEDTEKSTEN: Allard Blom
    MUZIEK: Sam Verhoeven
    ARRANGEMENTEN: Pol Vanfleteren
    MUZIKALE LEIDING: Thomas Vanhauwaert
    BEWEGINGSADVIES: Danny Rosseel
    REGIEASSISTENT: Jaak Lema
    DECORONTWERP: Paul Gallis
    KOSTUUMONTWERP: Arno Bremers
    LICHTONTWERP: Luc Peumans
    GELUIDSONTWERP: Philippe Peirsman


TICKETS

De captatie is beschikbaar via een beveiligde YouTube link vanaf 25 december 2020 tot en met 3 januari 2021.
 
Tickets kosten € 15,00 en zijn te boeken via: www.fakkeltheater.be
U ontvangt per mail de link.

TRAILER:

0
0
0
s2smodern

Exlusief Belgisch "Emaille" bord eerste in een reeks van vier!

Lees meer: ...

De Gilles van Aalst vielen als eerste de eer te beurt om vereeuwigd te worden op een metalen gedenkplaat.

Hun 50ste verjaardag lag aan de basis van deze beslissing. De volgende 4 jaren volgen er telkens nog nieuwe ontwerpen. (beperkte oplage van 30 exemplaren per jaar)
Deze oplage is reeds uitverkocht.

 

 
Historiek

In de vorige eeuw was deze duurzame manier van publiceren een normale zaak. Deze raakte in verval door het intensief proces die het vervaardigen van dergelijk product teweeg bracht.
Met de komst van de serigrafie en later waterbestendige druktetechnieken op vinyl was het lot bezegeld van deze techniek.
En toch, tot op heden is de firma "Emaillerie Belge" uit Vorst emaille metaalplaten blijven produceren. Maar wie snel er nog eentje wil bestellen is er aan voor de moeite, want de wachtlijsten zijn lang. Exlusiviteit heeft zijn prijs.

Te verwachten
Keizer Carnaval "Kamiel Sergant" kan zich ook nog verwachten aan een karikaturale afbeelding van zijn persoon en dit ter ere voor zijn jarenlange inzet.

Ook wordt er zeker nog een "Nominette" uitgegeven (geborduurd lintje in stof), zelfs het stadsbestuur overweegt om dit ontwerp te gebruiken voor de affiche van 2021.
Kunstenaar "Bram De Baere" en organisators "De Prinsengarde" vallen een mooie eer te beurt voor dit prachtig initiatief!


Video Interview met Frank Van Rymenant


Video Interview met Bram De Baere

 

0
0
0
s2smodern

Gentse artiesten strijden tegen eenzaamheid: "Covitesse 6 is een artistieke versnelling van solidariteit"

Lees meer: ...

 

De culturele sector in Gent lanceert "Covitesse 6", een initiatief om eenzaamheid tegen te gaan met telefoontjes, deur-aan-deurinterventies en online activiteiten. "We springen in de bres voor het welzijn van de Gentenaar. We willen de mensen een beetje verstrooiing bieden in deze donkere tijden", zegt Frederik Sioen, coördinator van het Gents Kunstenoverleg.

  

 

Covitesse 6 bestaat uit verschillende luiken. Het eerste luik, "Belburo Covitesse 6", is het hart van het initiatief.

Het werkt als een klassieke hulplijn: elke woensdag- en vrijdagavond kan je inbellen als je je niet lekker voelt.

"En dan krijgt je een kunstenaar aan de lijn", vertelt Sioen.

"Die zal een gesprek voeren met jou, maar ook een liedje zingen of een gedichtje voorlezen, bijvoorbeeld. Of als je via zoom belt, kunnen ze bijvoorbeeld een portret maken."

Het "belburo" zal bovendien niet alleen wachten op inkomende oproepen, het gaat zelf ook instellingen contacteren. "We gaan bellen naar woonzorgcentra, naar de jeugdzorg, of naar het zorgcentrum van het Jan Palfijn, om een voorbeeld te noemen", verduidelijk Sioen.

Deur-aan-deur animatie

Tijdens de weekends in december en januari trekken de artiesten ook fysiek de straat op, onder de noemer: "Genteniers op interGentie in de wijken". Daarvoor werken ze samen met de Gentse buurtwerkers en wijkregisseurs. "Door corona mogen we niet meer samenkomen om naar een act te gaan kijken.

Dus we dachten: dan brengen we de act tot bij jou!" zegt Stefaan De Winter van muzikantengezelschap 'Die Verdammte Spielerei'.

 Wie weet komt er iemand aanbellen om een serenade voor jou te zingen

Net zoals bij de telefoongesprekken, mag je veel verschillende soorten kunst verwachten aan je deur. "Wie weet komt er komend weekend iemand aanbellen om een serenade te zingen voor jou. Of misschien komt er iemand een schilderij tonen met een woordje uitleg. Het kan van alles zijn", zegt De Winter.  

Kunststraat en geldinzameling

Ook de Gentse musea werken mee aan Covitesse 6, vertelt Sioen. "Zij mogen dan wel weer bezoekers ontvangen vanaf vandaag, toch willen ze ook exposities naar buiten brengen. Zo wordt de Sleepstraat een "covitrine", een kunststraat. Er zullen altijd 22 werken hangen, in de vorm van een affiche.

En de uitleg zal er steeds in 2 talen staan. Op die manier kunnen we de wandelingen opfleuren van àlle Gentenaars."

Tot slot wordt er ook geld ingezameld. "De Warmste Week draait dit jaar om vrijwilligerswerk en niet om geld inzamelen. Maar voor sommige organisaties is een extra centje wel zeer welkom. Daarom lanceren we "De Armste Week", in samenwerking met kunstenorganisatie Cirq.

Zij gaan in het Arcatheater televisie en radio maken voor het goede doel en dat kan je online volgen. Houd de hashtags #GentOverwintert en #covitesse6 zeker in de gaten", concludeert Stefaan De Winter.

Meer info - Klik hier

 

Didier De Wever

Bron: VRT

0
0
0
s2smodern

Gentse cabaretier laat kinderen vrolijk liedje zingen in dialect voor de Warmste Week: "In ons kot"

Lees meer: ...

 

Wim Claeys is een Gentse cabaretier die samen met zijn kinderkoor een ludiek liedje zingt: "In ons kot". Het nummer beschrijft op grappige wijze hoe het met kinderen gaat als ze veel thuis zitten bij mama en papa tijdens een lockdown. Hij brengt het nummer nu officieel uit en brengt zo een vrolijke muzikale noot tussen alle warme initiatieven van de Warmste Week.

 

 

 (Foto/©Guy Kokken)

 

Voor de Warmste Week worden overal initatieven uit de grond gestampt die anderen kunnen helpen.

Gentenaar Wim Claeys helpt ook door een beetje vrolijkheid te brengen in de vorm van een ludiek Gents liedje.

Hij is muzikant en cabaretier én een fervente voorstander van het in stand houden van het Gentse dialect. Dat doet hij door onder andere kinderen het Gents aan te leren. Met zijn kinderband De Stemband brengt hij het liedje "In ons kot".

Daarin zingen kinderen hoe het thuis ging en gaat tijdens de eerste en de huidige lockdown.

Ocharme die kinderen, ze moeten nu altijd braaf zijn bij de mama en de papa - Cabaretier Wim Claeys

Claeys zingt met de kinderen in de band oude Gentse liedjes. Maar af en toe schrijft hij eens een nieuw liedje:

"Het nummer 'In ons kot' heb ik geschreven tijdens de eerste lockdown.

Toen moesten de ouders nog veel helpen bij het huiswerk en werd er nog digitaal lesgegeven", zegt Claeys. "Ik dacht vaak, ocharme die kindjes, die moeten heel de dag thuis zijn bij mama en papa en altijd braaf zijn.

Dus heb ik een liedje geschreven voor die gasten."

Oud Gents

Claeys heeft het lied aangeleerd aan de kinderen van zijn kinderkoor "De Stemband". Toen de tweede lockdown een paar weken geleden startte, besloot hij het lied officieel uit te brengen.

Maar Gents leren aan jonge kinderen is niet altijd evident, zegt hij: "Het oude Gents dat de arbeiders vroeger spraken, is er helemaal aan het uitgaan.

Die kinderen kennen dat niet. Als ik plat Gents spreek tegen hen, dan verstaan ze mij zelfs niet. De kinderen leren enkel het Gents van de liedjes, zo hoop ik dat de echte oude Gentse liedjes blijven verder leven."

 Als we terug mogen samen zingen, dan vliegen we er gewoon weer in - Cabaretier Wim Claeys

Tijdens deze lockdown kunnen de kinderen van De Stemband niet samenkomen en dat heeft gevolgen: "Ze spreken het Gentse dialect al niet automatisch, en als we terug samenkomen na een tijd dan merk je direct dat ze het niet meer kunnen.

Dan is het terug opnieuw beginnen. Maar ik werk heel graag met de kinderen en ik blijf enthousiast. Als we terug mogen samen zingen, dan vliegen we er gewoon weer in."

 

Didier De Wever

Bron VRT - Radio 2

0
0
0
s2smodern