Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opening nieuwe picknickruimte van het STAM

STAM-opent-picknickruimte.jpg

Op maandag 10 september 2018 werd ‘De cabine’, de nieuwe picknickruimte van het STAM, officieel geopend. De leerlingen van het vijfde leerjaar van De Meyl in Duffel werden getrakteerd op de allereerste picknick in deze oude elektriciteitscabine.

Steeds meer scholen bezoeken het STAM en picknicken daarna graag in de onmiddellijke omgeving van het museum. Vanaf nu kunnen leerlingen en leerkrachten eten op een unieke plek in het hart van de Bijlokesite, tussen de historische fruitbomen die recent als levend erfgoed werden bestempeld. ‘De cabine’ biedt zitplaats voor veertig personen, beschutting tegen weersomstandigheden en rondom fantastisch veel open ruimte om stoom af te blazen. Ook de populaire Stadsklassen XL (het equivalent van bos- en zeeklassen die starten en eindigen in het STAM) zullen gebruik maken van de STAMcabine voor de lunch. Vorig schooljaar kwamen 864 leerlingen en 85 leerkrachten op stadsklas en ook het komend schooljaar staan er opnieuw 28 driedaagsen ingepland.

Video:


Een nieuwe functie voor een oude elektriciteitscabine. De vroegere picknickruimte van het STAM lag in de verbindingsgalerij pal naast de nieuwbouw van het STAM. De Stad Gent besloot om deze verbindingsgalerij te geven aan de HoGent, zodat zij er een toegang van konden maken naar de kunstenbibliotheek. Een nieuwe picknicklocatie werd meteen gevonden in de oude, ongebruikte, elektriciteitscabine uit het midden van de 20ste eeuw. In de cabine transformeerde men hoogspanning naar laagspanning, om onder meer het operatiekwartier van het Bijlokehospitaal te voorzien van stroom. Het gebouw raakte in onbruik en krijgt nu een nieuwe invulling als picknickruimte. Om er een open ruimte van te maken werden de dwarswanden verwijderd, werd een eenvoudige kasseivloer geplaatst en werden de muren voorzien van een fris kleurtje. Nieuwe stalen ramen en deuren zorgen voor een zonovergoten picknickruimte, beschermd van weer en wind. Daarnaast werd er een kleine berging en kitchenette geïnstalleerd. Efficiënte gasgestookte stralingspanelen, dubbel glas en een geïsoleerde zolder maken er een energiezuinige picknickruimte van. De eerste boterhammetjes werden gegeten in aanwezigheid van Annelies Storms, schepen van Cultuur en Martine De Regge, schepen van Facility Management, die ‘De cabine’ officieel hebben geopend.
Praktisch

    Kostprijs: 97.693 euro (inclusief btw)
    Duur van de werken : 6 maanden
    Aannemer: bvba Verbrugghe
    Architecten: Architectenbureau a154

Informatie:
Frederik Verstraete, pers en media STAM,
tel. 09 267 14 50, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Videoreportage: Luc Van Vreckem

 

0
0
0
s2smodern