Pajottenland

Sint-Antoniusviering Essene (Affligem)

Sint-Antoniusviering-essene.jpg

In 2018 wordt de Sint-Antoniusviering voor de 50ste in zijn vernieuwde versie ingericht.
Het is de jaarlijkse Hoogdag in Essene, met kermisattracties voor de kleinsten.
Voor de vroege vogels onder ons begint vanaf 8.00 uur op het kerkplein van Essene de wandeling "DAUWTRIP met de VTB KULTUUR Affligem".
Om 10.00 uur Intrede van de GILDE in de kerk, gevolgd door de PLECHTIGE GREGORIAANSE HOOGMIS, opgedragen door Pater Hugo en opgeluisterd door H.E.T.-koor (verenigd koor Affligem) o.l.v. Bea Segers en met Frieda Schelfhout aan het orgel.
Tijdens de mis uitreiking van gelegenheidsprentjes en gewijde santjes.
Om 11.00 uur VERKOOP VAN DE OFFERGAVEN …volgens aloude
traditie op het Kerkplein.
In en rond de parochiezaal is er volksvermaak met “De Scheve Noot”, "De Golden Boys” en zanger GUY.

Het feest van de patroon, beschermer van mens en vee. In het Affligemse dorp waakt de Sint-Antoniusgilde al ongeveer vier decennia over de instandhouding van deze eeuwenoude religieuze traditie. Net als op andere plaatsen in Vlaanderen, vindt in Essene een Gregoriaanse hoogmis plaats, waarbij de typische offergaven voor Sint Antonius Abt niet ontbreken. Deze offergaven (varkenskoppen of levende biggen, boerenbrood, kippen) worden na de viering verkocht per opbod. De opbrengsten hiervan gaan naar het opknappen van waardevol patrimonium, in hoofdzaak de kapelletjes van Essene. Tijdens de gezellige bijeenkomst kan niet alleen genoten worden van de sfeer van de verkoop van de offergaven, voor de lekkerbekken zijn er Breughelgerechten aanwezig als dampende erwtensoep, geurende pensen, pittige lambiek en geuze, gesuikerde pannenkoeken.
Dit alles vindt plaats tussen kolenvuurtjes en vrolijke deuntjes van muzikanten. Voor de vroege vogels is er bovendien meestal ook een wandeling voorzien vóór de aanvang van de viering. De bijzondere band van Essene met de Heilige Antonius is te merken aan zijn aanwezigheid in het dorp. In Essene staat immers een beeld van Sint-Antonius, dat op 22 januari 1978 werd ingehuldigd. Daar heeft telkens de verkoop per opbod van de varkenshoofden plaats. In de sacristie van de kerk zijn er relieken en een gebrandschilderd raam van Sint Antonius met een varken. Dit is het kenmerkende attribuut van de patroonheilige van het vee en allerlei ziekten.

Waar: Kerk Sint-Antoniusgilde Essene (Affligem)

Wanneer: Zondag 21 januari 2018

Contactgegevens: De Bisschop Marc
Telefoon: 02/582.56.08

(Albuy)

0
0
0
s2smodern