Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MuSiKa: Een ontmoeting tussen muziek en beeldende kunst in het MSK en De Centrale

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_september2018_MuSiKa.jpg

Vanaf 23 september 2018 nodigen het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) en Intercultureel Muziekcentrum De Centrale bezoekers uit op een muzikale wandeling doorheen de museumcollectie. Twee muzikanten schreven muzikale composities bij tien kunstwerken uit het MSK. Die composities, die een mengeling brengen van Westerse en Oosterse muziek, worden gebundeld in de ‘MuSiKa’-audioguide. Zo kan de bezoeker de collectie op een andere manier beleven.
Een ontmoeting van stijlen en culturen

 


MuSiKa is een unieke versmelting van twee verschillende kunstvormen: muziek en beeldende kunst. De Centrale nam het muzikale luik op zich en schoof twee veelbelovende musici naar voren. Shalan Alhamwy, geboren in Homs (Syrië), is violist en componist. Hij groeide op met Arabische muziek, en studeerde later klassieke Westerse muziek. Shalan beheerst daardoor beide muzikale tradities. Ehsan Yadollahi is een Iraans muzikant, onderlegd in het spelen van tar en setar (Perzische langhalsluiten). Zijn muziek ontstaat meestal via improvisatie op basis van verschillende thema's en motieven, dikwijls gebaseerd op Iraanse en westerse poëzie. Beide muzikanten overstijgen hokjes, genres en culturen. Samen met de combinatie van muziek en beeldende kunst maakt dit het project boeiend voor zowel jong als minder jong.
Van beeld naar klank

De muzikanten kregen de opdracht om elk vijf werken uit de museumcollectie uit te kiezen, en om hun interpretatie van deze werken in muziek neer te zetten. De selectie werd er een die alle periodes en stijlen uit de collectie omvat: van de middeleeuwse meester Jheronimus Bosch tot de 20ste-eeuwse surrealist René Magritte.

Hoe verklanken ze de werken? Soms kozen Shalan en Ehsan rechtstreeks voor de emoties die uit de kunstwerken spreken. Op andere plaatsen nemen ze een meer persoonlijke invalshoek, wanneer ze de verhalen achter het kunstwerk betrekken op hun eigen ervaringen en verleden. Met de steun van universiteitsradio Urgent werden de composities opgenomen en op cd gebracht.
'De Kruisdraging van Bosch is een van de geselecteerde werken. Ik vind het echt uitdagend om muziek te schrijven bij een kunstwerk, want het werk op zich zegt al veel. Shalan Alhamwy

Het MSK nodigt bezoekers nu uit om de tien verklankingen op eigen ritme te komen beluisteren. Aan de balie kunnen de MuSiKa-audioguides en koptelefoons afgehaald worden, waarmee de bezoeker bij elk kunstwerk naar de bijhorende compositie kan luisteren. Naar welke innerlijke plaatsen doen de muzikanten ons reizen? Wordt het intens, melancholisch of net hartverwarmend? Vanaf 23 september 2018 kan iedereen het komen ontdekken. De muziek-cd met alle composities is ook exclusief te koop in de museumshop.
MuSiKa: het concert

Op zondag 23 september 2018 brengt De Centrale een live concert met de tien composities. Met een ticket voor het concert kan men bovendien gratis een bezoek brengen aan het MSK met de MuSiKa audiogids. Info en tickets via www.decentrale.be en www.uitbureau.be.

Met Shalan Alhamwy (viool),  Ehsan Yadollahi (tar & setar), Laura De Bruyn (viool), Liesbeth Lambrecht (altviool), Jasmijn Lootens (cello),  Keivan Vala (gitaar), Tammam Ramadan (ney), Yamen Martini (trompet) en Rossana Azhandeh (zang).

In samenwerking met Departement Cultuur Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Vermeylenfonds en Radio URGENT.fm

Informatie:
Latifa Amerrouss, publiekswerking MSK, tel. 09 323 67 66, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nora De Wit, publiekswerking MSK, tel. 09 323 67 38, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Koçak Yilmaz, artistiek participatief medewerker De Centrale, tel. 09 266 13 27, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Johan Van Acker, artistiek participatief medewerker De Centrale, tel. 09 266 13 29, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Post: Luc Van Vreckem


0
0
0
s2smodern