Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gent en Omgeving

Eerste verjaardag De Krook biedt ‘zicht op toekomst’

272735-28061656_10156073000569780_4753164231854317638_o-ecf41d-large-1519124374.jpg

Op zaterdag 10 maart 2018 bestaat De Krook éen jaar. Dat vieren de stadsbibliotheek, imec en de UGent met een programma dat focust op de dagelijkse werking maar niettemin een fascinerend uitzicht biedt op verre en minder verre toekomst. Een interactieve expo, demo’s en debatten over de toekomst van zorg, radio en film en prettige ontmoetings- en verkenningsmomenten loodsen bezoekers de weg in naar morgen. Zo hertaalt De Krook de toekomst op mensenmaat.

Unieke cocktail

De Krook telt drie dragende partners, dat zijn de stadsbibliotheek, imec en de UGent. Door de gezamenlijke fysieke aanwezigheid van deze 3 partners in 1 gebouw zijn er samenwerkingsprojecten ontstaan met resultaten die elk apart niet had kunnen realiseren.  Tijdens de viering van het 1-jarig bestaan wil De Krook inzicht geven in de allereerste resultaten van die unieke samenwerking. Samen met steeds meer nieuwe partners worden het aanbod en de ambitie versterkt.  Die ambitie is: innovatie en technologie, wetenschap, kennis  en cultuur dichter bij de mensen brengen zodat ze een vanzelfsprekender deel van het dagelijkse debat worden. De Krook doet dat op een unieke plaats, en op een unieke manier. Er zijn geen voorgaanden. De Krook inspireert internationale instellingen, want ontmoeting, technologie, kennis, wetenschap, cultuur en innovatie: het blijft een unieke cocktail.

Programma

De Krook ontwikkelde het voorbije jaar een aantal formats die een succesvolle brug tussen mensen en disciplines slaan – kraks@dekrook is daar één van. Het maakt kansen en uitdagingen van de tijd verstaanbaar en toepassingen en oplossingen bespreekbaar. Andere formules bewezen al langer hun deugdelijkheid en werden aangehouden – de Paarse Zetel bijvoorbeeld. De vertrouwde en nieuwere formats lopen als een rode draad door het feestprogramma. Ze krijgen bijzondere afleveringen met de neus richting toekomst. De toon wordt gezet door  de Techpeditie, een interactieve expo van imec die een gewone dag in de toekomst laat zien en ervaren. De expo was te groot voor het Miriam Makebaplein en staat opgesteld aan het Studentenplein om de hoek. In de patio van De Krook zelf richten demo’s  de blik op gisteren en morgen, zorg in de meest uiteenlopende betekenissen staat er centraal.

Identiteit

'Tijdens dit Krook-event wordt het dna van de Krook blootgelegd. De stadsbibliotheek kon zijn werking uitbreiden en versterken, heel vaak met en dankzij de partners. De som is altijd meer dan de delen, maar het feestprogramma wil ook elk onderdeel van de werking laten zien.'

Een gemiddeld bezoekersaantal van dagelijks 2.000 voor de verhuis piekte aanhoudend naar 8.000, en hoewel het in de zomermaanden op 5.000 leek te ‘normaliseren’, stegen de bezoekerscijfers met de terugkeer van de studenten opnieuw. Intussen telde De Krook na 1 jaar al ongeveer 1.750.000 bezoeken. Want er is geen Krook zonder publiek. Zij geven betekenis aan de inspanningen en ambities van de Krookbewoners, meer zelfs, de dagelijkse aanwezigheid van het grote publiek in De Krook creëert mogelijkheden voor de Krookbewoners die zij anders niet zouden hebben.

 

Het programma van dit feestelijk evenement vergast hen op diverse ontmoetingen: met wetenschap, technologie, literatuur, met muziek en met elkaar. Er zijn doe-, luister- en praatmomenten en  hier en daar een verrassende pop-up. Er is vooral de toekomst waar De Krook, huis van ontmoeting, kennis, cultuur en innovatie, op zal blijven wegen.

Bibliotheek – een groeiend netwerk van partnerschappen

Het publieksaanbod van de bibliotheek blijft uitbreiden. Met structurele partner Vormingpluswerd een negenjarig contract afgesloten. Het doel: inzetten op laagdrempelige vorming voor een breed publiek en het aanscherpen van persoonlijke, digitale en sociale vaardigheden. Structurele partnerschappen zijn er ook met de Wetswinkel, de STAP (studie-advies), het Topunt (CLB: ouder- en leerlingbegeleiding) en Digitaal Talentpunt. Ze vinden een vaste plek en houden publieksmomenten in De Krook. Hun vaste aanwezigheid weerhoudt er verschillende andere partners niet van de publiekswerking occasioneel te versterken: Mediaraven, JES, Ingenio, Filmfestival Gent …

Imec – belang van ‘user involvement’

Imec is met 3.500 medewerkers en een ijzersterke reputatie wereldwijd Vlaanderens belangrijkste innovator in nano-elektronica en digitale technologie. Het onderzoekscentrum heeft 12 kantoren op 3 continenten - sinds De Krook ook in Gent. In De Krook waardeert imec vooral ‘user involvement’. En dat is nu net waar de kracht van De Krook ligt voor 'user-driven research': toegang tot een continue stroom van potentiële gebruikers (de 8.000 De Krook bezoekers, elke dag opnieuw) van toepassingen rond digitale technologie.  Onderzoek kan worden uitgevoerd on the spot, met in- en uitlopende bezoekers die spontaan hun medewerking verlenen. Het maakt onderzoek en innovatie onderdeel van dagelijkse dingen – een boek lenen, een vorming bijwonen, een koffie halen … Het interactieve, democratische van de bibliotheek komt onderzoek en ontwikkeling ten goede en brengt omgekeerd technologische innovatie dichterbij.

UGent – Geëngageerd onderzoek in het midden van de stad

De UGent is een kritische, maatschappelijk geëngageerde en open universiteit. Dit unieke karakter speelt UGent nu ook verder uit in De Krook. De Krook biedt een uitstalraam voor het onderzoek en de kennis van de UGent. Bezoekers kunnen experimenteren met de nieuwste technologieën zoals Virtual Reality of 3D audio, mee nadenken over de toekomst van de stad in de co-creatieruimte of luisteren naar onderzoekers die met veel enthousiasme hun kennis delen op mensenmaat. Kortom, in De Krook brengt de UGent haar toponderzoek nog dichter bij de mensen.

 

Voor de UGent is De Krook ook een interactief laboratorium in het midden van de stad. Vanuit dit laboratorium wil de UGent maatschappelijke innovatie stimuleren. Dat doet UGent door onderzoekers vanuit verschillende disciplines samen te brengen. Je vindt er  communicatiewetenschappers (mict), onderwijskundigen (Cultuur & Educatie), kunstwetenschappers (IPEM) en ingenieurs (IDLab). De maatschappelijke uitdagingen van de toekomst vragen immers om interdisciplinaire oplossingen.

 

Daarnaast is De Krook voor de UGent ook een plaats om de relatie tussen kunst en wetenschap te bevragen. Hoe kunnen kunst en wetenschap elkaar inspireren? Wat kunnen wetenschappers leren uit boeken en films? En wat betekent de vooruitgang van de wetenschap voor kunstenaars?

 

Tot slot vindt men in De Krook ook Urgent.fm, de stadsradiozender en het medialab van de UGent. Haar leerplatform, waarbinnen geëxperimenteerd kan worden met radio en aanverwante media, ligt ingekapseld in het radiostation dat gedragen wordt door bevlogen vrijwillige programmamakers. Binnen het grote geheel van de Krook zorgt Urgent.fm voor de communicatieve ondersteuning zowel on air als in publieksevenementen. Urgent.fm zendt 24/7 uit via 105.3FM en online via Urgent.fm.

Praktisch

  • Zaterdag 10 maart 2018, 10 tot 17 uur: Zicht op de toekomst. De Krook Jaar 001. Expo, walks, talks, demo’s, muziek & comedy
  • Locaties:
  • Studentenplein (aan UFO), Sint-Pietersnieuwstraat 33
  • De Krook, Miriam Makebaplein 1

Didier De Wever

 
0
0
0
s2smodern

Dé Vitrine plaatst het stadhuis in de kijker

272077-Vitrine9_01-b17412-large-1518431556.jpg

Vanaf donderdag 1 februari tot en met eind augustus 2018 zet Dé Vitrine het stadhuis in de kijker. Dé Vitrine is een gezamenlijk initiatief van de Dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie Gent en Archief Gent, beiden gehuisvest in De Zwarte Doos te Gentbrugge. Puttend uit hun rijke collecties en met een gezamenlijk onderwerp brengen ze elke zes maanden een specifiek thema onder de aandacht.

Voor veel toeristen is het een verplichte stop, voor vele anderen is het stadhuis het centrum van de politieke macht in Gent. Hoe dan ook, over het stadhuis zijn heel wat boeiende verhalen te vertellen. Dankzij Dé Vitrine, een gezamenlijk initiatief van de Dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie Gent en Archief Gent, komt u meer te weten over de bouwgeschiedenis van het gebouw, alsook dat het stadhuis ooit werd gebruikt als archief. 

 

Praktisch

‘Dé Vitrine’ is een kleine infostand en staat vanaf donderdag 1 februari tot eind augustus 2018 opgesteld in de inkomhal van De Zwarte Doos, Dulle-Grietlaan 12, Gentbrugge. Open voor het publiek tijdens de klassieke bezoekuren: van maandag tot donderdag van 8.30 tot 13 uur. Gesloten op vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen. Toegankelijk voor minder mobiele personen.

 

Informatie

  • Georges Antheunis, Dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie Gent en Archief Gent, tel. 09 266 57 60, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Stad Gent met SDG Uitdagingen finalist voor UN SDG Action Awards

272952-Finalists-webcard-6f0a15-original-1519226669.jpg

Gent is finalist voor de UN SDG Action Awards. De nominatie kwam er voor de succesvolle communicatiecampagne SDG Uitdagingen waarmee het stadsbestuur in 2017 op een ludieke manier de strijd aanging met vijf andere Belgische steden en zo de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties onder de aandacht bracht. Op 21 maart 2018 wordt in Bonn (Duitsland) bekend gemaakt of Gent de prijs wint.

 

In 2017 was het stadsbestuur één van de acht zogenaamde 'SDG Voices', ambassadeurs aangeduid door de Federale Overheid om de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties op de kaart te zetten. Gent daagde binnen die context vijf andere Belgische steden uit om via laagdrempelige acties de SDGs bekend te maken. Gent streed tegen Sint-Niklaas om de titel van beste veggiestad, het duel tegen Kortrijk ging om zoveel mogelijk mensen in sociale restaurants te laten eten, met de actie 'Iedereen Feminist' werd Genk bekampt, Oostende moest trachten meer mensen te leren fietsen en Luik daagden we uit om de grootste lesmarathon te realiseren.

Succesvolle campagne met groot bereik

Tijdens de VVSG Trefdag in Gent in oktober 2017 sloot het stadsbestuur in aanwezigheid van een afvaardiging van vier van de vijf steden deze campagne feestelijk af.

'De campagne was een succes en dat doet mij plezier. Diverse collegeleden en stadsdiensten in Gent en in de uitgedaagde steden werkten eendrachtig mee. Bovendien bereikten de acties in totaal zo'n 6.000 deelnemers; daarnaast was er ook nog aandacht online en via sociale media. Ook de pers - zowel in Gent als in de andere steden - pikten de SDG Uitdagingen op en brachten zo de SDGs onder de aandacht van een hele ruime groep mensen'

17 doelen

De Verenigde Naties startten op 1 januari 2016 met de SDG's. Dat zijn 17 doelstellingen, onderverdeeld in vijf grote thema's: Mensen, Planeet, Welvaart, Vrede en Partnerschap. Aan deze 17 SDGs zijn 169 streefdoelen gekoppeld die de basis vormen voor een actieplan. De komende 15 jaar richt de VN zich hiermee op drie dimensies van duurzame ontwikkeling: de economische, de sociale en de ecologische dimensie. Het ultieme doel? Een duurzame planeet zonder armoede ...

740 inzendingen uit 125 landen

Om de SDGs te promoten lanceert de VN de UN SDG Action Awards. Wie de SDGs op een inspirerende en innovatieve manier uitdraagt, maakt kans op deze prijs, verdeeld over zeven categorieën. In totaal ontving United Nations SDG Action Campaign ruim 740 aanmeldingen, afkomstig uit zeven continenten en 125 landen.

Finalist voor UN SDG Action Awards

Op donderdag 22 februari 2018 maakte de organisatie bekend dat Gent met de campagne SDG Uitdagingen behoort tot de 39 finalisten; binnen de categorie 'communicatie' zijn we één van de vijf kanshebbers. Of we de prijs voor deze campagne ook winnen, wordt bekend gemaakt op woensdag 21 maart 2018 tijdens de 2e editie van het Global Festival of Action for Sustainable Development dat van woensdag 21 tot en met vrijdag 23 maart 2018 plaatsvindt in Bonn (Duitsland). Burgemeester Daniel Termont zal aanwezig zijn op de prijsuitreiking.

 

Didier De Wever

 
0
0
0
s2smodern

Gentse leerlingen interviewen succesauteur van De Waanzinnige Boomhut

273028-de_waanzinnige_boomhut-0e2f38-large-1519291856.JPG

De Australische jeugdboekenauteur Andy Griffiths, vooral bekend van de reeks De Waanzinnige Boomhut, maakt op vrijdag 23 februari 2018 in De Krook tijd voor zijn jonge lezers. Enkele leerlingen uit Gentse basisscholen krijgen de kans om de gevierde auteur te interviewen. Een mooie bekroning voor de samenwerking tussen boekensite.gent en het Stedelijk Onderwijs Gent.

 

Enkele kinderen krijgen op vrijdag 23 februari tussen 12 uur en 13 uur de kans van hun leven. Jeugdboekenschrijver Andy Griffiths houdt even halt in De Krook voor een interview door zijn jonge lezers. Alle vragen werden door de kinderen bedacht. Een bijkomende uitdaging voor de kinderen is de taal. Alle lezertjes zullen namelijk hun vragen in hun beste Engels formuleren. Onder meer leerlingen van Freinetschool De Harp en Jenaplanschool De Feniks maken hun opwachting.

Andy Griffiths en De Waanzinnige Boomhut

Andy Griffiths is een Australische schrijver en de auteur van de bestsellerreeks De Waanzinnige Boomhut en tal van andere jeugdboeken. In 2015 ontving hij in Gent van de Stichting Lezen de prijs voor het beste kinder- en jeugdjuryboek in de leeftijdscategorie van 8 tot 10 jaar. Op vraag van Uitgeverij Lannoo en in samenwerking met boekensite.gent krijgen nu verschillende jonge fans de kans om hun favoriete schrijver te interviewen.

'Boeken laten je wegdromen en verruimen je wereld. Ze laten je los in boomhutten en laten je vliegen op draken. Ik hoop dat met deze ontmoeting steeds meer leerlingen hun weg vinden naar het boek.'

Samenwerking boekensite.gent en Stedelijk Onderwijs Gent

Dankzij een jarenlange samenwerking tussen de verschillende stadsscholen en boekensite.gent voelden verschillende leerlingen zich meteen geroepen om op de vraag van Lannoo en boekensite.gent in te gaan. Tal van scholen, waaronder Jenaplanschool De Feniks, Muzische leerThuis De Wonderfluit, Jenaplanschool Hippo’s Hof, Freinetschool De Loods, Freinetschool De Sterre-Spits en Basisschool De Dialoog, krijgen via boekensite.gent regelmatig boekenpakketten die de leerlingen en leerkrachten recenseren. Van prentenboekjes bij de jongste kleuters tot ferme boeken bij de oudste kinderen, iedereen wordt aangesproken om boeken te lezen en eventueel te recenseren. De recensies vind je terug op http://boekensite.gent/ en op hun Facebookpagina.

 

Informatie

  • Katlyne De Leye, pedagogisch begeleider, Stedelijk Onderwijs Gent, Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent, tel. 09 268 24 45, gsm 0473 79 95 73, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Wasstraat wordt schoolstraat én autoluw

272733-IMG_0149-9cb05c-large-1519120926.JPG

Vanaf 5 maart 2018 wordt de Wasstraat een autoluwe schoolstraat. Zo wordt Gent opnieuw een veilige schoolomgeving rijker. De vraag om de Wasstraat autoluw te maken leeft al een aantal jaren. De aanwezigheid van basisschool De Vlieger en nu ook het nagelnieuwe jeugdcentrum De Wasserette maakten dat inderdaad nodig. In overleg met de bewoners, de school en vzw JONG wordt de Wasstraat geknipt en wordt de straat een schoolstraat.

'Verkeersveiligheid is een absolute prioriteit in onze stad. Het is dan ook logisch dat we de Wasstraat, met een basisschool, een park én nu ook een jeugdcentrum, autoluw maken. Waar veel kinderen en jongeren komen, moeten we extra aandacht hebben voor de veiligheid.'

In de Wasstraat werd in het verleden al geëxperimenteerd met nieuwe vormen van mobiliteit. Zo was de straat even een leefstraat. Ook tijdens de bouw van jeugdcentrum De Wasserette gold een andere verkeerssituatie: de straat werd naar aanleiding van de werfinname tijdelijk geknipt.

Geknipt en schoolstraat

Na overleg met alle betrokken partijen in de straat - bewoners, basisschool De Vlieger en vzw Jong - is nu beslist om de Wasstraat definitief te knippen met paaltjes ter hoogte van het park. Tegelijk wordt de Wasstraat een schoolstraat, tussen Nieuwhof en de tweede schooluitgang van basisschool De Vlieger. Dat betekent dat er op schooldagen geen brommers, auto’s en vrachtwagens kunnen inrijden van 8 tot 8.30 uur en op woensdagmiddag van 12 tot 12.30 uur. Hulpdiensten kunnen altijd de Wasstraat in via Nieuwhof.

 De rijrichting van de Wasstraat wordt enkelrichting naar de Wespstraat toe, in het gedeelte tussen de Biekorfstraat en de Wespstraat.

 

Didier De Wever

 
0
0
0
s2smodern

Wijkbeurs Wondelgem op zaterdag 24 februari 2018

260685-wijkbeurs2-1578ce-large-1507198996.jpg

Op zaterdag 24 februari 2018 organiseert de Stad Gent een Wijkbeurs in Wondelgem, in aanwezigheid van het college van burgemeester en schepenen. De Wijkbeurs is een grote infomarkt waar mensen hun wijk beter kunnen leren kennen, de Stad Gent haar beleid toelicht en lokale partners, organisaties en verenigingen hun werking en initiatieven voorstellen.

 

Na succesvolle edities in tal van andere Gentse wijken is Wondelgem aan de beurt. De Wijkbeurs is opgebouwd rond thema’s zoals mobiliteit, klimaat, wonen, onderwijs, cultuur, veiligheid, sociale thema's, enzovoort. Het stadsbestuur geeft er informatie en toelichting bij zijn realisaties, beleid en plannen en dat zowel wijkspecifiek als stadsbreed.

Ontmoeting tussen burger en bestuur

Aanvullend daarbij stellen allerhande professionele wijkpartners en heel wat lokale bewonersgroepen, organisaties en verenigingen er hun werking en initiatieven voor. Zo wordt de Wijkbeurs een kans tot ontmoeting tussen burger en bestuur en komt de bezoeker te weten wat de Stad Gent Wondelgem te bieden heeft - én andersom.

 

De Wijkbeurs wil de mensen ook een beter beeld bieden van de wijk waarin ze wonen of werken. Dat gebeurt aan de hand van interessante data en informatie. Met behulp van een virtual reality-bril ontdek je ook een stukje Wondelgem in 3D. Daarnaast stellen plaatselijke 'raconteurs' een set van portretten in woord en beeld voor, van mensen uit Wondelgem. Dat op basis van getuigenissen die zij optekenden.

Praktisch

De wijkbeurs in Wondelgem vindt plaats op zaterdag 24 februari 2018, uitzonderlijk in de voormiddag, namelijk tussen 9.30 en 12.30 uur in Polyvalente zaal De Zulle, Botestraat 98. Er is een aanbod voor kinderen voorzien.

 

Didier De Wever

 
0
0
0
s2smodern