Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gent en Omgeving

Lokale Helden laat Gents muzikaal talent schitteren

278452-LH2018_basis_info-c6573c-large-1524228144.jpg

Tijdens Lokale Helden, een initiatief van Poppunt waarbij lokaal muzikaal talent overal in Vlaanderen in de schijnwerpers wordt gezet, bulken de Gentse podia van de jonge beloften. Niet minder dan 30 bands geven op vrijdag 27 april 2018 tijdens 12 evenementen het beste van zichzelf op 19 locaties.

Pril lokaal talent verovert bekende Gentse plekken

Tijdens Lokale Helden maakt Gent haar naam als muziekstad op en top waar. Niet minder dan 19 kleine en grote concertlocaties stellen hun podia open voor aanstormende muzikale wolven. Zo bundelen de cafés Trefpunt, Afsnis en Kinky Star hun krachten voor Gentse Helden met een muzikale kroegentocht die niet minder dan 6 bands op het programma heeft. Bij De Vieze Gasten krijgen jongeren uit Gent, Antwerpen en Skopje een podium om samen met muzikanten van de Gentse Karavaan hun project The European Caravan te presenteren. Ook in De Centrale, De Bijloke, Café Charlatan, Missy Sippy, jeugdhuizen Waas en de Asgaard, en op enkele andere locaties worden concerten georganiseerd.

 

Zelfs de meest prille muziekcarrières starten tijdens Lokale Helden. In Nieuwland krijgen jongeren en kinderen uit de buurt na een workshop trashbeats (instrumenten maken uit afval) meteen de kans om hun kunsten op het podium te vertonen. Café De Loge organiseerde de afgelopen weken dan weer speeddates voor muzikanten, waarna de nieuw gevormde bands tijdens Lokale Helden hun eerste werk komen vertonen.

De Gentse Magical Mystery Tour: vijf geheime concerten op vijf verborgen locaties

278454-Lokale-Helden_Facebookbanner-1cd3ce-original-1524229978.jpg

 

Wie uit is op een absoluut exclusieve ervaring tijdens Lokale Helden, kan tijdens de Gentse Magical Mystery Tour mee op een onvergetelijke muzikale ontdekkingsreis. Vijf muzikale helden tonen hun kunsten op vijf geheime Gentse locaties waar zelfs doorwinterde Gentenaren nooit eerder kwamen. Het publiek zal in kleine groepjes door de stad geloodst worden langs korte verrassingsconcertjes van jonge beloftes, om te eindigen met een intiem slotconcert van ooit jong, maar intussen indrukwekkend groot Gents talent. Een unieke concertbeleving!

 

Het volledige programma van Lokale Helden is te bekijken op www.lokalehelden.be. Informatie over de Gentse Magical Mystery Tour is terug te vinden op cultuur.gent/magicalmysterytour.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Nabeschouwing ERFGOED DAG in Gent: thema ‘KIEZEN’

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_april2018_MSK-erfgoeddag.jpg

Erfgoeddag is een jaarlijks cultureel evenement op de eerste zondag na de paasvakantie. Deze dag richt zich op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed (zoals verhalen, documenten, tradities en uitdrukkingen die wij van onze voorouders overgeleverd kregen).
Iedereen was welkom! Leeftijd geen belang… Iedereen mocht kiezen, de leeftijdgrens 18 was hier niet van tel. Er was keuze keuze keuze keuze, moeilijk kiezen…  en er was voor elk wat wils..


Op 34 locaties, 33 organisatoren, 51 activiteiten..
Het aanbod was immens:  tentoonstellingen, optredens, debatten, rondleidingen en nog veel meer.
Je kon langs gaan in het Begijnhof Sint-Elisabeth, bij de Buren van de Abdij, uitleg krijgen over de collectieverhuis van het Design Museum, je onderdompelen in de Wereld van Kina, een debat volgen van de Turks Democratische Volksvereniging, wandelen met Gandate, de Plantentuin bezoeken of een museum.
In de gekende museumdriekhoek, was het druk… velen maakten van de gelegenheid gebruik, er een onderonsje van te maken met het gezin, familie en vrienden… en met weinig verplaatsing kon je veel meemaken.
Het MSK stond op mijn ‘kies’briefje, want er daareen speciaal menu aangeboden.  En omdat een mens niet op zijn honger mag blijven zitten… liepen we het museum binnen.
Eten en drinken is een vast thema in de kunst, en dus ook in de collectie van het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) . Met een menukaart in de hand, kon de bezoeker een eigen culinaire tocht door het museum maken en achteraf genieten van iets lekkers. En toen de kunsthonger voldoende aangescherpt was, snuisterden we aan de standjes van de kunstboekenbeurs op het Jan Hoetplein.
Het was een warme dag, wat verkoeling opzoeken deed deugd, en het zich onderdompelen in het bad van kunst en cultuur werkte verfrissend. Het was opmerkelijk dat vele bezoekers met hun gezin op stap waren in het museum, alle zalen kregen veel belangstelling, de vaste collectie en zeker de tentoonstelling met werk van een van de pioniers van de beeldhouwkunst uit de 20e eeuw: Medardo Rosso. We bleven het aangeboden  menu volgen, (her)ontdekten op onze tocht o.m. werken van Rodin, het werk van Georges Minne  ‘De Fontein der Geknielden’ of zoals we in Gent zeggen ‘De Pissertjes’, schilderijen van de Latemse School enz.
De bezoekers namen hun tijd, zochten een plekje uit om te genieten van een werk, gingen op de grond liggen voor een andere dimensie van het object, anderen vonden in het kader, de kleuren, de sfeer inspiratie voor een fotoshoot..
Noteer in je agenda 2019: Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 met als thema ‘Vakmanschap en ambachtelijke vaardigheden’
www.erfgoeddag.be

Reporter/ Foto's Nadine Van Parys

0
0
0
s2smodern

Proef het plezier van 175 jaar Gentse Feesten

278490-Afbeelding-8m-b29432-large-1524468702.JPG

Proef het plezier

 De Gentse Feesten bestaan dit jaar 175 jaar en dat moet gevierd worden. Ook het communicatiebureau Belgian Advertising (B.AD) dacht er zo over en ontwikkelde een campagne met een torenhoge verjaardagstaart inclusief lekkere Gentse toppings zoals de drie torens, een vuurspuwende draak, muziek en dans, bal 1900, een strop en een knipoog naar het Lam Gods.
 De campagne wordt uitgewerkt in folders, affiches en sociale media. Thinline en Digipolis staan in voor een bewerking van de campagne voor de website.
 

 

 

175ste verjaardag wordt gevierd met expo en boek

 De Gentse Feesten zijn een ijkpunt in de levens van vele generaties feestvierders. In 1843 verenigden tientallen Gentse wijk- en buurtfeesten zich, onder invloed van de Gentse industriële burgerij, tot één groot Gemeentefeest. Op het programma stonden sport- en spelmanifestaties, historische optochten, markten en kermissen. Meer dan een eeuw later groeiden de Gentse Feesten uit tot één van de grootste en drukst bezochte stadsfestivals van Europa.

De expo Gentse Feesten toont een rijke verzameling affiches en programma’s, foto’s, filmfragmenten en interviews met persoonlijke verhalen, van vroeger en nu.  Ze herinneren niet alleen aan belangrijke mijlpalen, maar tonen de evolutie en dynamiek van de stad, de feesten en hun publiek. Deze expo loopt van 9 juni tot 2 september in het Huis van Alijn. Sinds het museum zich in 1963 in de gebouwen aan de Kraanlei vestigde, is de binnentuin een hotspot tijdens de Gentse Feesten. Al 55 jaar gaan feestgedruis en museumwerking hand in hand.

Ter gelegenheid van de 175ste verjaardag verschijnt ook een rijk geïllustreerd boek, waarin de lezer het ontstaan van de Gentse Feesten ontdekt en hoe ze uitgegroeid zijn tot één van de grootste culturele volksfeesten in Europa. Een verhaal dat in 1843 begint op de paardenrenbaan in Sint-Denijs-Westrem, daarna de binnenstad inneemt en uiteindelijk een tweede start kent aan Sint-Jacobs met Walter De Buck. Op basis van interviews met een aantal sleutelfiguren en pleinorganisatoren wordt een beeld geschetst van de Gentse Feesten achter de schermen met markante anekdotes. Het boek sluit af met een blik op de toekomst van de Gentse Feesten. Uitgave van Pandora Publishers, beschikbaar in de boekhandel, het Huis van Alijn, de Stadswinkel begin juni 2018. Tegelijk met het boek wordt ook de website www.175jaargentsefeesten.be gelanceerd.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Vrijdagmarkt wordt peuter- en kleuterdorp

278501-DSC_1532-71d6e3-large-1524473205.JPG

Op woensdag 25 april 2018 vindt het evenement "Ukkie Mokum" plaatst op de Vrijdagmarkt. Het evenement, in het kader van de Jong & Wijze maand, richt zich specifiek tot de allerjongste Gentenaars (tot 6 jaar) en hun ouders. De organisatoren passen heel wat praktische tips toe om hun evenement kindvriendelijker te maken. Organisatoren kunnen deze tips terugvinden in de “checklist kindvriendelijke evenementen”.

Kindvriendelijk evenement "Ukkie Mokum"

Op woensdag 25 april, van 14 tot 17 uur, slaan de Gentse spelotheken van vzw Jong de handen in elkaar om de Vrijdagmarkt om te bouwen tot een heus peuter- en kleuterdorp. Er zijn verschillende themawijken, zoals de Muziekwijk of de Bouwwijk, waar je je volledig kan uitleven. Je kan deelnemen aan een sessie kleuteryoga, kinderdisco, een parcours met een ballenbadtent, kamishibai (Japans verteltheater), een heuse Lego-tent en nog zoveel meer.

 De organisatoren houden rekening met heel wat praktische tips uit de checklist kindvriendelijke evenementen die Stad Gent heeft uitgegeven.
 Zo hebben de organisatoren aandacht voor:
  • Verzorgingsplek voor de allerjongsten
  • Een aangepast aanbod per thema en leeftijdscategorie
  • Een aanbod van gezonde drankjes en snacks
  • Een aangepast volume en genre van de muziek
  • Randanimatie voor de oudere kinderen die hun jongere broer of zus vergezellen
  • Aanbieden van “vind je kindje”-verdwaalbandjes

'Het is de bedoeling om – in de eerste plaats – onze eigen evenementen kindvriendelijker te maken, zodat ook gezinnen met jonge kinderen aan hun trekken komen. De Jong & Wijze Maand is dé ideale gelegenheid om de checklist toe te passen.'

Checklist kindvriendelijke evenementen

Organisatoren die zelf op zoek zijn naar praktische en haalbare tips kunnen de “checklist kindvriendelijke evenementen” downloaden op de website van de Stad Gent. De checklist is opgebouwd rond 7 thema's, waaronder voed- en verzorgplekjes, veiligheid, toegankelijkheid, aanbod, communicatie en signalisatie op maat van kinderen. Het bevat tips voor organisatoren, zoals het voorzien van een buggyparking, toiletverkleiners, verzorgingsplekje, werken met visuele info en signalisatie, opstapjes voorzien bij kraampjes... Organisatoren kunnen op maat van hun evenement tips uit de checklist toepassen.

'Met deze checklist willen we organisatoren bewuster maken en stimuleren om hun evenementen meer en beter af te stemmen op onze jonge Gentenaars.'

Jong & Wijze Maand

Het initiatief sluit perfect aan bij de Jong & Wijze Maand, die voor de tweede keer in april georganiseerd wordt. De hele maand staat het activiteitenfestival in het teken van outdoor activiteiten. Kinderen en jongeren kunnen sporten, ontwerpen, experimenteren, chillen, ravotten en avonturen beleven op allerlei plekjes in de stad.

 

De Spelotheken van vzw Jong

De spelotheken zijn er voor kinderen van 0-12 jaar én hun ouder(s) of opvoeders. Ouders kunnen met hun kinderen langskomen om te spelen, gratis speelgoed te ontlenen of ervaringen uit te wisselen met andere ouders. De medewerkers geven ondertussen informatie over ontwikkeling, opvoeding, onderwijs en buurtactiviteiten. Vzw Jong organiseert in opdracht van de stad zeven spelotheken, verspreid over verschillende wijken.

 

Informatie

  • Tina Van Acker, kindersecretaris Gent, gsm 0471 33 19 51, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

10 actieve redenen om naar Bike Flanders te komen!

BikeFlanders.jpg

Vrijdag, zaterdag en zondag staat de fietsbeurs Bike Flanders op het programma. Place to be: ‘t Kuipke in Gent! Alweer een beurs, hoor ik u denken. Maar vergeet Velofollies of Bike Motion. Bike Flanders is iets heel anders, veel ruimer dan enkel het racefietsen. We overlopen even de leukste activiteiten, dan zal u wel overtuigd zijn om eens langs te komen! Tot dan? (Lees tot het einde en krijg een gratis toegangscode)

Initiatie Cyclo-bal

Cyclo-bal is een soort spectaculair voetbal, maar dan op een fiets. Op speciaal uitgeruste fietsen met een zadel helemaal naar achter trap je niet met je voet, maar met je wiel. Evenwicht, snelheid en behendigheid zijn cruciaal in deze spectaculaire sport!

Artistic Bike – Kunstrijden

Wat kan je allemaal met een fiets? Dat onderzoeken de artiesten van het kunstrijden. Een combinatie van circus en turnen op de fiets. De beste Vlaamse kunstrijders komen het beste van zichzelf demonstreren op Bike Flanders.

Kidz on Wheelz

Jongen of meisje? 2 of 3 wielen? Probeer de pump tracks, behendigheidsparcours of kijk wie de snelste sprinter is! Kidz on wheelz: een testpiste voorbehouden voor jongeren tussen 5 en 14 jaar. Met obstakels, BMX pump tracks, rollen en veel meer. Check www.kidzonwheelz.be!

BMX-show van Get Insane

Salto’s, spectaculaire stunts en trial bike zijn maar enkele elementen uit hun show. Get Insane is een team van kampioenen in discipline. Ze beginnen waar andere stuntshows stoppen!

Bike Ghent Tours

Elke 2 uur vertrekt een gegidste Urban MTB-tocht door een stukje onbekend Gent. En dat helemaal gratis! Het team van Bike Ghent leidt je rond door industriële sites, interessante graffiti en leuke nieuwe fietspaden.

Fietsparking & mobiel atelier

Fietsambassade organiseert een grote bewaakte fietsparking en beloont de fietsende bezoeker met een gratis nazicht van je fiets. Banden worden bijgepompt, remmen nagekeken en de ketting krijgt wat verse olie! Helemaal gratis!

Initiaties en demonstraties pisterijden

Heb je altijd al eens op een wielerpiste willen rijden? Welaan dan! Onder professionele begeleiding van ervaren pistiers van Cycling Vlaanderen kan je zelf ervaren hoe steil de legendarische piste van ‘t Kuipke nu echt is! Wie is hier de nieuwe Iljo?

Cycle Chic – Fietsersbond

Laat je persoonlijk fietsportret nemen door een professionele fotografe. Prachtige lifestyle foto’s die tonen dat fietsen niet alleen ecologisch en hip is, maar ook chic!

Scholenparade

Ter ere van de 1e verjaardag van het Gentse Circulatieplan wordt een grote fietsparade georganiseerd met leerlingen van het 6e leerjaar en onder meer Schepen van mobiliteit Filip Watteeuw. Deze parade vertrekt op vrijdag 20 april om 13u45 aan de ingang van ‘t Kuipke en zet zijn weg voort in de binnenstad. Op deze manier worden de kinderen in het verkeer, voor wie veiligheid prioritair, extra in de verf gezet.

Tentoonstelling: Velosophe

Velosphe brengt een unieke collectie prototypes en prachtige designfietsen. Ook enkele beroemde automerken zoals Alfa Romeo waagden zich aan het ontwerpen van de fiets van morgen.

 

 

Kom je ook? Je mag van WielerVerhaal gratis binnen! Code: BFV18

Didier De Wever

 

0
0
0
s2smodern

Nieuwe hoffelijkheidscampagne in Gent: 'Duim meer in het verkeer'

277839-Duim4-a87554-large-1523863463.jpg

Vanaf 16 april 2018 duiken overal in Gent duimpjes op. Daarmee geeft de Stad Gent het startschot van de hoffelijkheidscampagne 'Duim meer in het verkeer'. De voorrangsregels respecteren, richting aangeven en oogcontact maken met andere weggebruikers zijn de drie 'duimregels'. De campagne kwam tot stand in samenwerking met tal van partnerorganisaties.

 

 

 

Veranderd verkeer

In Gent veranderde het verkeer het afgelopen jaar ingrijpend: een kwart meer fietsers, een groter autovrij gebied en minder doorgaand autoverkeer. Dat vraagt aanpassingen van alle weggebruikers. Oproepen om hoffelijk te zijn in het verkeer is niet nieuw, wie kent er niet de slogan 'wees een heer in het verkeer'? 

Drie duimregels

Een nieuwe situatie vraagt speciale aandacht. Daarom lanceert de Stad Gent een hoffelijkheidscampagne waarbij aan alle weggebruikers wordt gevraagd om zeker drie basisregels toe te passen: de voorrangsregels respecteren, richting aangeven en oogcontact maken met andere weggebruikers. Zowat alles zit op een of andere manier vervat in deze drie regels.

'Hoffelijk gedrag maakt de stad aangenamer en veiliger. De campagne richt zich op een positieve manier tot alle weggebruikers: voetgangers, fietsers, openbaarvervoergebruikers en automobilisten. Het is daarnaast uiteraard ook de bedoeling dat iedereen zich aan de wegcode houdt. Pas je snelheid aan, rijd op de juiste plaats op de weg, respecteer de lichten enzovoort.'

 

Weggebruikers bedanken elkaar

Niets zo leuk als bedankt worden als je iets goed doet. Met de slogan 'duim meer in het verkeer' roept de Stad iedereen op om elkaar te bedanken voor hoffelijk gedrag. Maak iemand blij met een opgestoken duim. De duim zal ook her en der in de stad opduiken in reuzenformaat. Op die manier bedankt de Stad Gent iedereen voor de inzet voor een hoffelijk, aangenaam en veilig verkeer.

Grote samenwerking

Heel wat partners werkten mee aan deze campagne. De Fietsersbond, Politie Gent, de Voetgangersbeweging, de taxisector, De Lijn, TreinTramBus, enkele automobilisten, Beweging.net, de studentenambtenaar, de preventieambtenaar en de toegankelijkheidsambtenaar zaten mee rond tafel om input te geven voor deze campagne. Op die manier kon de Stad Gent een campagne uitwerken die alle weggebruikers zal aanspreken.

 

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern