Brugse Ommeland

CODART 21ste congres te Brugge

codart.jpg

Het CODART congres vindt voor zijn 21ste editie plaats in Brugge.

CODART is het internationale netwerk  van museumconservatoren van Vlaamse en Nederlandse kunst in musea wereldwijd. Een 140 tal conservatoren uit ongeveer 25 landen nemen deel aan het congres met als thema ‘Old Masters, Old-Fashioned?’ en zal ingaan op de huidige rol en status van de Oude Meesters in musea en het vak van de conservator.


Het netwerk van conservatoren die voor CODART werken bestaat momenteel al uit 700 leden. Zij zetten zich in voor het behoud, beheer en promotie van het gezamenlijke Nederlandse en Vlaamse culturele erfgoed in musea over de hele wereld.

Dit drie dagen durend congres omvat vooral het volgen van lezingen, presentaties van projecten en alle bijhorende vragen. Excursies naar verschillende locaties zoals het Gruuthusemuseum, het Groeningemuseum en kerken behoren ook tot het programma.

Het congres gaat door van 11 tot en met 13 maart.

0
0
0
s2smodern

Gloednieuw dansfestival te Brugge

bod1.jpg

Brugge heeft er een gloednieuw dansfestival bij: Bits of Dance.
Organisatoren zijn Cultuurcentrum Brugge en KAAP, het festival gaat door van donderdag 22 februari tot en met zondag 25 februari 2018.

Tijdens deze 4 dagen krijgt u aanstormend danstalent uit zowel binnen- en buitenland te zien en tonen het beste van hedendaagse dans in al zijn facetten.
Op het programma staan een mengeling van circus, vleugjes tekst, stevige beats en veel choreografie. Het festival gaat van start op donderdag 22 februari in het MaZ met grote namen van de toekomst zoals Trajal Harrell. Hij is één van de belangrijkste choreografen van een nieuwe generatie en herinterpreteert de dansgeschiedenis van het New York uit de jaren 60.

Meer informatie over het programma kan u vinden op http://www.bitsofdance.be/

0
0
0
s2smodern

Opendeurweekend Gruuthusemuseum

gruuthuse1.jpg

Het Gruuthusepaleis heeft drie jaar in de stellingen gestaan en is nu terug in topconditie gebracht, klaar om na de nieuwe museuminrichting vele bezoekers te ontvangen vanaf het voorjaar 2019.

Vooraleer die inrichtingswerken starten, nodigt Gruuthusemuseum u op 3 en 4 februari uit om het vakmanschap te bewonderen. U kan tijdens het opendeurweekend door de vele lege kamers dwalen en ontdekken wat er nodig was om het paleis in al zijn luister te herstellen.


Op het plein is er een gezellig winterterras en geven de architecten uitleg bij het ontwerp van het nieuwe hedendaags paviljoen. In het paleis zelf staan deskundigen u te woord over de voorbije restauratie en mag u zelf aan de slag om een glasraam te ontwerpen voor het kleinste raampje van het paleis. Wie liever wegdroomt bij de avonturen van ridder Lodewijk, schuift gezellig bij verteller Tom.

Op de zolder, die voor het eerst toegankelijk is voor het publiek, worden de plannen voor het nieuwe museum voorgesteld. Daar staat de museumstaf u graag te woord. De collectie van het museum kan u deels ontdekken in het Arentshuis. De tentoonstelling Gruuthuse in Galant gezelschap toont er hoe divers en rijk die collectie wel is.

Locatie: Dijver 17  -  Brugge

 

0
0
0
s2smodern

Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge heropent midden- en noordbeuk

olvbrugge1.jpg

Er is al enkele jaren een renovatie aan de gang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge.

Als toeristische topper kan deze rekenen op veel bezoekers en daardoor blijft er tijdens de renovatie steeds een deel van de kerk open. Honderdduizenden bezoekers komen er jaarlijks kijken naar de praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute, maar ook naar de talloze schilderijen van bekende meesters.

Zopas eindigde de restauratie van de twee noordbeuken en het middenschip van het kerkgebouw, zodanig kan de wekelijkse eucharistieviering opnieuw plaats vinden in het middenschip. Nu het grootste deel van de kerk opnieuw open is voor het publiek, kan u weer genieten van een prachtig zicht vanuit de middenbeuk naar het koor. De werken zijn echter nog niet ten einde en daarom is er in de noordelijke beuk een tijdelijke ingang voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Vanaf januari 2019 start de laatste fase en wordt de zuidelijke beuk aangepakt. Hierbij behoort het altaargedeelte van de Madonna met kind en de Michelangelo.


0
0
0
s2smodern

Neem deel aan de derde editie van "Brugge Classic"

bclas1.jpg

Met zijn derde editie is de Brugge Classic uitgegroeid tot een waar evenement voor sportieve fietsers.

Op zaterdag 24 maart 2018, als slotstuk van de Brugse wielerweek, krijgen sportieve fietsers de kans om op een afgesloten parcour een rit te maken van 75 kilometer.


De rit wordt op verkeersvrije wegen afgewerkt, onder begeleiding van lokale politie en de Vlaamse Moto Seingevers en in drie pelotons die elk een eigen richtsnelheid nastreven (peloton 1 rijdt 34 km/u, peloton 2 rijdt 30 km/u en peloton 3 rijdt 26 km/u). Ieder peloton wordt geassisteerd door een ploegwagen, een bezemwagen en een ambulance. Om een veilig en kwalitatief evenement te garanderen, wordt het aantal deelnemers beperkt tot 600.
Parcours

Het parcours bestaat uit een gezamenlijke lus vanaf het Jan Breydelstadion, over de Brugse Markt en de volledige Brugse ring (14 km). Na een korte stop aan de Filips De Goedelaan wordt per peloton gestart en aan de beoogde snelheid gereden. Het parcours neemt je mee over grotere Brugse wegen richting Zeebrugge en terug door alle Brugse deelgemeenten. De aankomst ligt aan het Jan Breydelstadion, waar kan worden nagepraat.

Inschrijven
Deelnemen kost 6 euro (vergunninghouders) of 8 euro (niet-vergunninghouders).
Daarvoor krijg je:
- Unieke rit van 75 km op afgesloten wegen
- Assistentie onderweg
- Verzekering
- Goodie bag met enkele leuke attenties

Inschrijven kan via www.brugge.be/classic

0
0
0
s2smodern

Gedichtendag in hoofdbibliotheek Brugge en start poëzieweek

gedichtdagbrugge1.jpg

De dichters Miriam Van hee en Yannick Dangre dragen tijdens gedichtendag, start van de poëzieweek 2018, voor uit eigen werk. Miriam Van hee is een van de meest geliefde dichters van de lage landen, haar bundel “Buitenland” (2007) werd bekroond met de Herman De Coninckprijs (zowel van de vakjury als de publieksjury). In oktober 2017 verscheen haar nieuwste bundel “Als werden wij ergens ontboden”.


Ook Yannick Dangre, jonger dan Van hee, won al de Herman De Coninckprijs, hij deed dat met zijn bundel “Meisje dat ik nog moet” (2011). Ook zijn nieuwste bundel verscheen in 2017: “Nacht en navel”.


Brugs muzikant Geeraard De Groote (gitaar, saxofoon) en zangeres Ann Vandaele zorgen voor de extra muzikale toets bij de poëzie.

Wanneer: Donderdag 25 januari van 12.30u tot 13.15u
Waar: Hoofdbibliotheek Biekorf (leeszaal)
Prijs: € 5 (Vrienden Biekorf gratis / studenten € 2)
Inschrijven: online of tel: 050 47 24 10

De Poëzieweek gaat op 25 januari 2018 van start met Gedichtendag. Poëzieliefhebbers uit heel Nederland en Vlaanderen passen gedichten toe in het leven van alledag.

0
0
0
s2smodern