Op Stap

Grafmonument met een 'deadline'.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_graf.jpg

Kom deze week naar het kerkhof van Laken in Brussel om het hart van licht te bewonderen.

Het mysterie van het hart van licht. Op het unieke kerkhof van Laken, perk 17, Grote Laan, concessie 1825 vind je het graf van Louise Flicrot (1850-1916) en haar echtgenoot Léonce Evrard (1847-1919). Het grafmonument is een klein zeshoekig gebouw.

Tegen de achterste muur staat een treurende vrouw die haar hand uitsteekt. Op het eerste gezicht is hier niets ongewoons aan. Maar elk jaar verschijnt gedurende een paar dagen in juni, in de week van de zomerzonnewende (van 20 tot 25 juni), het hart van licht. In de rechterhoek van het monument vormt zich om 12 uur stipt een hart, ter hoogte van de hand van de treurende figuur.

Toeval? Of een bewuste liefdesverklaring? Het mysterie is tot op heden niet opgelost.

(mas / foto: H. Mardaga)

 

0
0
0
s2smodern

CIB-reportage: Al eens een Indiase wijn geproefd?

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_INDIA5.jpg

Geloof me, het op een-na- grootste land ter wereld met zijn 1.266.883.598 inwoners en met een oppervlakte van 3.287.000 km² bezit prachtige wijngaarden. Het belangrijkste Indiase gebied voor wijnbouw noemt Maharashtra, dat zich situeert op zo’n 150 km van de wereldstad Mumbai. India heeft ongeveer 50.000 ha wijngaard waarvan slechts 5% wordt gebruikt voor de wijnproductie. De rest is bestemd voor tafeldruiven en rozijnen. Met CIB op ontdekking...

Het land heeft zijn wijnbouw te danken aan de Portugese en Britse kolonisten. De Portugezen hadden in de 16 e eeuw al een handelspost in Goa en de Britten koloniseerden het land eeuwenlang. Zij legden in de 19 e eeuw wijngaarden aan in de deelstaat Kashmir en bij Baramati in Maharashtra. Klimatologisch kan men spreken over een tropisch klimaat waarin de temperatuur kan oplopen tot boven de 40°. Het grootste deel van de wijnbouw vindt plaats op de koelere hoger gelegen gebieden zoals op het Deccan plateau ten oosten van de stad Mumbai. De moessonregens die de wijnbouw omstandigheden sterk beïnvloeden vinden plaats vanaf juni tot oktober. Nashik is dan ook dé grootste wijnregio met een micro klimaat op zo’n 200 km ten noordoosten van Bombay, dit op een frisse hoogte van 600 meter boven de zeespiegel. Men oogst daar in maart tijdens het droge seizoen. Het klimaat is er perfect voor wijndruiven.

Nashik is van oudsher een agrarisch gebied en is nu de grootste en snelst groeiende wijnstreek van India. Verder worden ook druiven verbouwd in Gujarat, Karnataka, Bangalore, Hyderabad, Tamil Nadu en in Punjab….. Er zijn in deze wijngebieden geen uitgesproken seizoenen. De wijngaard groeit er het ganse jaar door.

In 1997 werden de eerste Franse wijnstokken Sauvignon Blanc en Chenin Blanc aangeplant. In de Dindori Valley werden later druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Shiraz, Zinfandel, Merlot, Viognier en Riesling aangeplant. Mijn eyecatcher richt zich vooral naar het huis SULA(*) in de Nashik regio. Dit huis is het geesteskind van eigenaar Rajeev Samant (°), die de passie van het wijnmaken te pakken kreeg tijdens zijn studies in San Francisco. De aanleg van zijn wijngaard gebeurde in 1999. Naast een ‘Sparkling wine’ volgens de ‘méthode traditionnelle’ (tweede gisting op fles) maakt deze wijnmaker ook stille wijnen van de cépages Chenin Blanc, Viognier, Sauvignon Blanc, Cabernet, Shiraz en Zinfandel. Zijn Zinfandel wordt vooral gebruikt voor rode en rosé wijn. Dit wijnhuis ligt zo’n 180 km van Bombay in het gebied Maharashtra waarvan 90% van de Indiase wijn afkomstig is.

Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is er meer en meer belangstelling in India voor wijn, zeker het laatste decennium, door de toenemende welvarende middenklasse. De ‘Sula Vineyards’ (-) en de zo’n 40 tal wijnbouwers uit de Nashik (tevens wijnhoofdstad van India) streek produceren 3 miljoen flessen per jaar. De export richt zich vooral op Azië, Europa, USA en Canada…..

Uit het Sula gamma, waar de biologische teelt hoog in het vaandel staat, was ik op een recente proeverij gecharmeerd bij het drinken van hun monocépages en blends welke gemaakt zijn uit Europese rassen en een Californisch ras namelijk de Zinfandel.

Enkele voor het smaakpallet interessante ontdekkingen:

SULA-Sauvignon Blanc 2015 (W) Kruidig, helder en droog met hints van groene peper. Deze wijn zit goed in balans.

SULA DINDORI RESERVE – Viognier 2014 (W) Prachtige ondertonen van exotisch fruit zoals lychee ananas en abrikoos.

SULA-Chenin Blanc 2014 (W) Halfdroge, verfrissende lichte witte wijn met ananas en wit steenfruit kenmerken. Ideaal met honing bereide spijzen.

SULA-Zinfandel 2014 (R) Geuren van confituur, braambes en kaneel. Mooi in evenwicht qua zuurzoet en tannine.

SULA-Cabernet/Shiraz 2016 (R) Duidelijke aroma’s van pruimen en zwarte peper. Mooie blend.

SULA DINDORI RESERVE SHIRAZ 2013 (R) Elegante rode wijn met weelderige bessengeuren. In de mond erkende ik zijdeachtige tannines. Een aangenaam zacht mondgevoel. Ideaal te matchen met lamsvlees.

SULA RASA SHIRAZ 2013 (R) Complexe, krachtige rode wijn met nog veel ouderdomspotentieel. Geuren van rijp rood fruit. Kruidig en animaal. Gaat uitstekend bij kruidige bereidingen.

SULA RASA CABERNET SAUVIGNON 2013 (R) Fijne tannines, goed versmolten. Impressies van rijpe donkere bessen. Een aanrader bij lam.

Ja, wijnen uit India met biologische teelt bestaan wel degelijk en ze zijn nog lekker ook!

(*) www.sulawines.com Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (prijzen tussen de 8 en 18 Euro)

(-) SULA VINEYARDS Is nu de grootste Indiase wijnproducent die reeds verschillende medailles won voor zijn wijnen op Decanter World Award

(°) Rajeev Samant, de oprichter van Sula Vineyards heeft in 1999 de eerste stokken Zinfandel aangeplant die hij smokkelde uit de Sonoma regio (Californië).

(Reportage: Georges De Smaele, wijnrecensent. / Eindredactie: stAs / Foto's: CIB)

INDIA4.jpg

 

  INDIA6.jpg

 

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_INDIA.jpg

0
0
0
s2smodern

GENIETEN VAN VADERDAG BIERPAKKET IN OOST-VLAANDEREN.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_OVL.jpg

Houdt papa van een lekker biertje op een terrasje na een wandeling of fietstocht? Speciaal voor vaderdag kan je tijdelijk een origineel bierpakket bestellen in een speciale verpakking! Een initiatief van de toerisme Oost-Vlaanderen.

Wat zit er in het pakket? De biergids telt 110 pagina's biertips, verhalen en weetjes + 6 nieuwe fiets-en wandelroutes gedrukt op uitneembare bierkaartjes voor onderweg! Daarnaast 3 uitgebreide Plan Bierkaarten met 21 routes langs +200 streekbiercafés en 29 brouwerijen in 3 regio's: Waasland, Scheldeland en de Vlaamse Ardennen. Steeds met uitgebreide routebeschrijving.

Als Extra -15% op je papa's volgende aankoop in onze webshop. Met een kortingscode gedrukt op een handig kaartje met alle info en gelukwensen. De kleur van de das op de verpakking kan je niet kiezen, we verrassen jou en je vader graag allebei.

Deze speciale vaderdagactie loopt t.e.m. 07 juni 2017.

(stAs)

 

OVL1.jpg

 

 

0
0
0
s2smodern

À L'OSTENDAISE: KOM PROEVEN!

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_ostendaise.jpg

Het is zomer! Tijd om je in te smeren, je koffers te pakken en naar Oostende te trekken. Want de hele zomer lang valt er een heleboel te beleven in de Stad aan Zee.

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni is het Zeeheldenplein weer even het mekka voor foodies. Ook deze keer zal een breed aanbod aanwezig zijn van Noordzeeproducten, uit het water gevist door eigen Vlaamse vissers. 27 deelnemende restaurants met Gerechten vanaf 6 euro. U geniet van klassieke Noordzeegerechten en innoverende creaties. Er zijn demo's en workshops, cocktail- en wijnbar met een unieke setting met zicht op zee.

Er is voor elk wat wils: van de Oostendse klassiekers tot verfrissend nieuwe ontdekkingen met minder bekende Noordzeevis. Een ware ontdekking voor je smaakpapillen!

info: http://www.visitoostende.be

(stAs)

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_oesterkwekerij__large.png

 

0
0
0
s2smodern

Ontdek het Sierteeltmuseum in Lochristi.

LOS2.jpg

Een aangename verrassing in Zaffelare (Lochristi): Het sierteeltmuseum. Het LoS-Lochristie Sierteeltmuseum is een ode aan de mensen die Lochristi als bakermat van de commerciële sierteelt op de wereldkaart hebben gezet: de pioniers en ontdekkers, de bestuivers en veredelaars, de ondernemers en exporteurs, de familiale bloemisterijen,… en de talloze bewoners van Lochristi die werk(t)en in de sierteelt.

Het museum, dat sinds de zomer van 2011 aan te treffen is op de prachtig vernieuwde site van de (oude) pastorie van Zaffelare, is ondergebracht op de eerste verdieping van de pastorie. Het is omringd door een indrukwekkende tuin die ligt bezaaid met talloze planten- en bloemensoorten, gloriëtten, oude en nieuwe serres die tal van historische werktuigen herbergen, restanten van een middeleeuwse omwalling… en vormt middenin Zaffelaere-dorp een groene long van 6.500 m².

Het LoS promoot als het ware de sierteeltsector, en toont op een boeiend en leerrijke wijze het historische en hedendaagse belang ervan aan voor Lochristi en daarbuiten. Via een (al dan niet begeleide) wandeling door het leven van een aantal markante historische figuren maak je kennis met het ontstaan en de geschiedenis van de sierteelt, en ontdek je het verrassende botanisch verhaal achter de voornaamste succesbloemen (Azalea’s, Begonia’s, Camellia’s en Orchideeën).

Verder word je aan de hand van het nodige beeldmateriaal en videogetuigenissen ondergedompeld in het leven van toen, en herbeleef je het legendarische Begoniafestival in al zijn pracht. Tot slot ontdek je de verschillende groeistadia van de plant, en krijg je het socio-economische verhaal van de sierteelt in Lochristi te zien. In het LoS ervaar je echt de impact van de sierteelt, de kwekerijen, de handel… op de streek, en dit zowel in het verleden als in de toekomst. Dit alles eventueel overgoten met een vleugje nostalgie, of begeleid met het niet te versmaden Loots Bloemengebak.

Het LoS is het werk van een gedreven team met een passie voor bloemen en sierteelt. Mensen die de stiel omarmen, en wiens handelen getuigt van een diepe waardering voor de bloemist en een eerbied voor het ambacht en métier van de siertelers. Mensen met ideeën, plannen, een visie, wilskracht, … en een grenzeloze inzet en vastberadenheid. Cultuur in Beeld was onder de indruk tijdens het bezoek. 

LoS Sierteeltmuseum Site Pastorie Zaffelare Zaffelare-Dorp 83 9080 Lochristi

De site is van april tot en met september open van 12u tot 19u en van oktober tot en met maart van 12u tot 17

Lochristi Sierteeltmuseum is toegankelijk voor Individueel bezoek: Elk laatste volledige weekend van de maand (van maart t.e.m. november) op zaterdag van 13u tot 17u en op zondag van 10u tot 17u. Toegang kost 3 euro. Tijdens de openingsuren van het museum is de cafetaria vrij toegankelijk voor al wie zin heeft in een gezellige babbel.

(tekst: stAs / foto's: K.Kath en LOS-museum)

info: http://www.sierteeltmuseum-los.be 

LOS1.jpg 

 

 LOS.jpg

 

  b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_LOS3.jpg

 

0
0
0
s2smodern

Pop-up restaurant en rooftopbar Gaston terug in Gent.

gaston1.jpg

Gaston is het zonnigste dakterras van Gent. Tijdens de zomermaanden geniet je er van een slow cocktail, een lichte lunch of een uitgebreid diner, met een spectaculair zicht op de stad, weg van alle drukte.

Je proeft hier Belgisch-Franse klassiekers met een hoek af, maar je kan er ook eenvoudigweg terecht voor de beste huisbereide garnaalkroketten van het land. Elke zomer opent Gaston de deuren tijdens juli en augustus en verrast je met tal van nieuwigheden. Daarnaast blijven de twee petanquebanen de ideale zomerontspanning. Daag je vrienden uit voor een tornooi in combinatie met een huisgemaakte cocktail. De plek bij uitstek om de zomer door te brengen.

De overige maanden verandert de setting van Gaston in de gedroomde locatie voor elk type events. Een huwelijksfeest, bedrijfsincentive of sweet sixteen party, Gaston leent zich uitstekend voor al je privé- en bedrijfsevents. De zomereditie van Gaston zorgt voor culinaire verkoeling tot en met 31 augustus.

info: http://www.gaston-gent.be

(stAs)

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2017_gaston.jpg

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2017_gaston2.jpg

0
0
0
s2smodern