Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Oogstfeest in de St. Pietersabdij

Oogstfeest.jpg

"Pluk” is een organisatie van jonge mensen die het fruit dat in openbare plaatsen aan de fruitbomen hangt, verzamelt en verwerkt.


Zij willen hiermee de aandacht vestigen op de appelsoorten van eigen bodem die lekker en gezond zijn.


Op hun oogstfeest kon je onder meer ervaren hoe appels geperst worden tot smakelijk onbewerkt sap, en het maken van stroop op ambachtelijke wijze.

 

Foto/reportage Jacqeuline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Onthulling standbeeld Koning Willem 1 - Gent

Willem-2018-10-001.jpg

Op zaterdag 20 oktober 2018 werd het beeld van Willem1 onthuld die aan de Bisdomkaai zijn plekje kreeg.

Het was de droom van professor Evrard om een bronzen beeltenis van deze koning een plaats te geven in de stad waar hij zoveel voor gedaan heeft.


Wij danken in Gent onze universiteit aan hem, en de uitgraving van het kanaal Gent-Terneuzen, die onze haven op de kaart heeft gezet.


Gent is met dit standbeeld en de Reep die uitgegraven is , weer een trekpleistertje rijker.

 

Tekst/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Popup Art Festival - St. Niklaaskerk Gent

Popup-Art.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gent 20-10-2018 - In de St Niklaaskerk te Gent, loopt een 2 daagse tentoonstelling : Popup art, 22 kunstenaars in verschillende disciplines stellen er hun werk tentoon.

Morgen om 15u zullen op de noten van de 4 jaargetijden, verschillende schilders aan het werk gaan, zich laten beïnvloeden door de sfeer en het gevoel dat deze muziek hen geeft.

Het publiek kan delen in deze ervaring en ervaren hoe een kunstenaar zich focust op zijn creatie.

 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern

Boekvoorstelling Kriegsalbum Gent: bezet Gent in de Eerste Wereldoorlog door een Duitse lens

293705-Kriegsalbum-Gent-bbec45-large-1539853239.jpg

Naar aanleiding van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog brengt Archief Gent samen met Uitgeverij Hannibal en fotograaf Michiel Hendryckx een boek uit over een topstuk uit de eigen collectie: het Kriegsalbum van Gent. Het boek wordt voorgesteld op woensdag 24 oktober 2018 in hotel Falligan op de Kouter.

 

In oktober 2018 stelden Michiel Hendryckx en Archief Gent een fotoalbum samen met de foto’s van het 'Kriegsalbum von Gent' uit 1916. Deze foto’s, die door de Vlaamse overheid als topstuk zijn erkend, werden aangevuld door unieke Duitse beelden van Gent tijdens Wereldoorlog I uit de collecties van archieven en verzamelaars in binnen- en buitenland. De Gentenaar kan fier zijn op Zijn Archief en zal bij het doorbladeren van dit fotoboek met Duitse beelden uit de Eerste Wereldoorlog onbekende hoekjes en kantjes van zijn stad (her)ontdekken.

 

Het 'Kriegsalbum von Gent' is een publicatie die in 1916 door de 'Photographische Abteilung van de Kommandantur Gent' werd samengesteld en die was gehuisvest in hotel Falligan op de Kouter. Vanuit deze locatie werden de Duitse censuur en propaganda ten aanzien van fotografie in en om Gent georganiseerd. Meer dan 100 jaar na datum beantwoordden Michiel Hendryckx en Archief Gent het 'Kriegsalbum' uit 1916 met een nieuw boek dat één en ander beter kadert. De publicatie vormde het sluitstuk van een groter project waarbij de fotocollectie gedetailleerder werd beschreven, beter werd verpakt en volgens de hedendaagse standaarden werd gedigitaliseerd. De beschadigde foto’s werden eveneens deskundig gerestaureerd.  

Boekvoorstelling op een unieke locatie

De boekvoorstelling vindt plaats op woensdag 24 oktober 2018 in hotel Falligan op de Kouter. Een symbolische plek: hier was de 'Photographische Abteilung van de Kommandantur Gent' gevestigd, die het oorspronkelijke Kriegsalbum realiseerde.

Locatie: Hotel Falligan, Kouter 172, 9000 Gent

Programma boekvoorstelling

19.00 uur: onthaal

19.30 uur: verwelkoming door François de Clippele, Koninklijke Letterkundige Kring/Hotel Falligan

19.40 uur: voorstelling van het boek door Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

19.50 uur: voorstelling van het erfgoedproject Kriegsalbum door Tom Haeck, diensthoofd Archief Gent

19.55 uur: voorstelling van GOF, de vriendenkring van Archief Gent, door Joachim Derwael, voorzitter

20.00 uur: presentatie van enkele beelden uit het Kriegsalbum door fotograaf Michiel Hendryckx, co-auteur van het boek

20.15 uur: receptie aangeboden door Archief Gent met piano-improvisatie door Alain Vandenbroeck

 

Mogelijkheid tot een geleid bezoek aan de eerste verdieping van Hotel Falligan (Francis Maere Fine Arts).

Deze boekvoorstelling is een organisatie van Archief Gent, Hotel Falligan, Het Vredeshuis en de vzw GOF.

Didier De Wever

 
0
0
0
s2smodern

Tiende plantdag van het geboortebos in de Gentbrugse Meersen

293776-geboortebos-213ebc-large-1539878302.jpg

Op zondag 21 oktober 2018 worden ouders, familie en vrienden van de Gentenaartjes die in 2017 geboren werden uitgenodigd in de Gentbrugse Meersen. Ze planten er samen een nieuw geboortebos, dat verder zal uitgroeien tot een speelbos voor alle Gentse kinderen.

 

 

 

3.085 Gentenaartjes geboren in 2017

In 2017 werden er 3.085 Gentenaartjes geboren. Hun ouders kregen allemaal persoonlijk een uitnodiging voor de plantdag. Elk jaar wordt er ook een monument geplaatst als blijvend aandenken. Wie de naam van zijn kindje vermeld wil zien op het monument, kon dat vooraf doorgeven. 1.027 ouders deden dat ook. De namen van hun kinderen staan op het monument, dat onthuld wordt op de plantdag zelf.

Programma plantdag

Inschrijven voor de plantdag hoeft niet, alle activiteiten zijn gratis.

  • 13.30 – 14.30 uur: verwelkoming met een drankje
  • 14.00 uur: inhuldiging van het geboortebos en het monument van 2017
  • 14.15 – 17.00 uur: boompjes planten, muziek, kinderanimatie, bar, ...

Een bos voor alle Gentenaartjes

De Stad Gent kiest voor inheemse boomsoorten: olm, els, es, kers, zwarte populier, grauwe abeel, lijsterbes en vogelkers. De bomen zijn jong bij het aanplanten. Ze ontwikkelen de komende jaren samen verder tot een speelbos. In het zuidelijk deel van de Gentbrugse Meersen werden de voorbije jaren al negen geboortebossen aangeplant. Dat kaderde in de aanleg en ontwikkeling van het zuidelijk deel van de Gentbrugse Meersen, dat ligt tussen de Koningsdonkstraat, de Schelde en het viaduct van de E17. Ook speelinfrastructuur kreeg er een plek: wilgentunnels en -hutten, een parcours door een gracht, … Het gebied zelf nodigt bovendien uit om op ontdekking te gaan, en afwijken van de paden mag.

'Geen betere manier om de Week van het Bos af te sluiten dan samen een boom te planten in de Gentbrugse Meersen. Het thema van de Week van het Bos is dit jaar ravotten. Gent is een kindvriendelijke stad en zorgt met dit geboortebos voor een nieuwe plek om te spelen. De bomen houden bovendien regenwater langer vast in de grond. Ze zorgen ook voor zuurstof en verkoeling, dicht bij de stad. Extra bos is belangrijk voor de volgende generaties.'

Thuis verder de natuur een handje helpen

De Stad Gent beheert de natuur in Gent op een natuurvriendelijke manier, ook in de Gentbrugse Meersen. Dat is niet alleen goed voor de bloemen en planten zelf, maar ook voor dieren en de inwoners van Gent. Wie naar de plantdag komt, krijgt een zakje biologische bloembollen mee naar huis. Wie die thuis plant, helpt de natuur een handje. De krokussen die eruit groeien, trekken immers bijen en insecten aan en zorgen voor biodiversiteit.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Draaiorgels in Gent

Orgel.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gent 20-10-2018 - Naar aanleiding van de inhuldiging van het standbeeld van Willem van Oranje aan de Reep op zaterdag 20/10/2018, waren in de binnenstad ’s namiddag op 5 locaties (Korenmarkt ,Limburgstraat, St Baafsplein, Bisdomplein, Emiel Braunplein) draaiorgels te bewonderen om de Hollandse sfeer te creëren in de binnenstad.

Het dient gezegd geworden dat sfeer troef was.

 

Foto/reportage Jacqueline Dumortier

0
0
0
s2smodern