Cultuur In Beeld zoekt medewerker voor sponsoring te werven. (Enkel voor de werking van de vzw)
We zoeken ook medewerkers om mee te helpen aan ons cultureel patrimonium.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team..
Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Drie dagen werken op R4 ter hoogte van Zwijnaarde om Parkbosbrug af te werken

Zwijnaardebrug.jpg
Tussen woensdag 13 december en vrijdagavond 15 december 2017 wordt er gewerkt op de R4 ter hoogte van Zwijnaarde, om de Parkbosbrug over de R4 en de Ringvaart verder af te werken. Om de hinder tot een minimum te beperken, zijn de werken telkens gepland tussen 9 en 15 uur.

Op verschillende tijdstippen zullen bepaalde rijstroken op de binnen- en buitenring van de R4 ter hoogte van Zwijnaarde tijdelijk afgesloten worden. Doorgaand verkeer blijft steeds mogelijk via de ventweg of via de pechstrook.

Planning

Woensdag 13 december 2017

  • Op de binnenring van de R4 in Zwijnaarde wordt de linkerrijstrook afgesloten ter hoogte van de De Pintelaan. De rechterrijstrook blijft toegankelijk voor het doorgaand verkeer.
  • Op de buitenring van de R4 in Zwijnaarde wordt de linkerrijstrook afgesloten ter hoogte van de Leebeekstraat. De rechterrijstrook blijft toegankelijk voor het doorgaand verkeer.
  • De werken op de binnen-, en buitenring gebeuren niet tegelijkertijd. Eerst komt de buitenring aan de beurt, daarna de binnenring. Alle werken gebeuren buiten de spits.
Donderdag 14 december 2017
  • Op de binnenring van de R4 in Zwijnaarde worden beide rijstroken afgesloten ter hoogte van de De Pintelaan. De ventweg blijft toegankelijk voor het doorgaand verkeer.
Vrijdag 15 december 2017
  • Op de buitenring van de R4 in Zwijnaarde worden beide rijstroken afgesloten ter hoogte van de Leebeekstraat. De pechstrook blijft toegankelijk voor het doorgaand verkeer.

De planning van de werken is onder voorbehoud van onvoorziene weersomstandigheden.

Achtergrond

De twee Parkbosbruggen vormen een ontbrekende schakel in het fietssnelwegennetwerk dat Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen samen met de betrokken gemeentes uitbouwen. De fietssnelweg F7 vormt de verbinding tussen Oudenaarde/Deinze en Gent. Grote delen van die fietsverbinding zijn reeds gerealiseerd. Daarnaast vormen de bruggen een veilige toegang voor wandelaars en fietsers naar het Parkbos, een van de vier groenpolen rond Gent.

De werken aan de Parkbosbruggen worden uitgevoerd in opdracht van de Stad Gent en in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer, de provincie Oost-Vlaanderen, de gemeente De Pinte, de gemeente Sint-Martens-Latem, de Vlaamse Landmaatschappij en Waterwegen en Zeekanaal nv.

(Didier de Wever)

0
0
0
s2smodern

Foodsavers Gent valt opnieuw in de prijzen met de Sustainable Partnerships Award

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2017_Ghent-Foodsavers.JPG

Foodsavers Gent wint de Sustainable Partnerships Award in de categorie ‘nationale impact’. Dat werd op 6 december 2017 bekend gemaakt. Foodsavers Gent herverdeelde sinds de opstart in maart al meer dan 250 ton voedseloverschotten of 143.000 porties voeding voor kansarme doelgroepen.

De prijs beloont inspirerende samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en non-profit organisaties en wordt uitgereikt door The Shift – het Belgisch referentienetwerk voor duurzaamheid. Foodsavers Gent was één van de meer dan 50 partnerschappen die meedongen naar de prijs.
Kers op de taart

Foodsavers Gent haalt hiermee op korte tijd 2 prijzen binnen. Het project won recent reeds de Publieksprijs bij de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties. Die prijs beloont initiatieven die de principes van duurzaamheid succesvol integreren in hun dagelijkse werking. De Sustainable Partnerships Award legt de focus op samenwerkingen tussen profit- en non-profitsector. Hierbij springt Foodsavers Gent eruit door het grote aantal partners én de diversiteit van partners die eraan meewerken: gaande van een veiling, retailers en een landbouwcoöperatie bij de aanbieders tot bijna 50 sociale organisaties in Gent.
Een nieuw leven voor overschotten

Foodsavers Gent geeft overschotten een nieuw leven: het is een logistiek platform, met medewerkers uit sociale tewerkstellingstrajecten, dat voedseloverschotten uit de Gentse regio recupereert en herverdeelt naar 48 armoedeverenigingen in Gent. De voedseloverschotten worden opgehaald op 17 plaatsen, waaronder supermarkten en de veiling in Roeselare. Na een kwaliteitscontrole worden alle producten zo snel mogelijk geleverd aan Gentse sociale organisaties en restaurants waardoor Gentenaars in armoede beter toegang krijgen tot verse, gezonde voeding. De samenwerking tussen die verschillende sectoren maakt dat Foodsavers Gent een grotere impact heeft.

Niet alleen in Gent maar ook in andere steden en regio’s geven organisaties nieuw leven aan voedseloverschotten. Komosie vzw ondersteunt deze verschillende Foodsavers initiatieven.
Sustainable Partnerships Award

The Shift – het Belgisch referentienetwerk voor duurzaamheid – gaat elk jaar op zoek naar de meest inspirerende voorbeelden van co-creatie. Met de prijs bekronen ze sinds 2013 de meest innovatieve en impactvolle partnerschappen tussen bedrijven en non-profit actoren in België. De jury bestaat uit experten uit de bedrijfs - en academische wereld, het middenveld, de publieke sector en de media.
Gezonde voeding voor iedereen

Foodsavers Gent is een win-winsituatie. Er wordt minder voedsel weggegooid en tegelijkertijd geeft het project ook werkgelegenheid aan verschillende mensen.

(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern

Project 'Onbeperkt Mediawijs' vormt mediacoaches met een verstandelijke beperking

Mediawijs-Shoot.jpg

Op 5 december 2017 hebben de duo’s die de allereerste opleiding van 'Mediacoach voor Duo’s' hebben afgerond, hun getuigschrift ontvangen. Elk duo bestaat uit een persoon met een beperking en een ondersteuner. Samen volgden zij zowel een afzonderlijk als een gezamenlijk vormingstraject rond digitale thema’s zoals 'wat is mediawijsheid?', 'online identiteit', 'sociale mediawijsheid', 'online relaties en seksualiteit', 'reclamewijsheid' en 'gaming'.

Een vlog voor medeleerlingen over privacy-instellingen op Facebook, digitale namiddagen voor de medebewoners over het gebruik van tablets, een gesloten Facebook-groep voor de leefgroep, individuele lessen over online privacy en wachtwoorden voor de buren die ook inclusief wonen, enzovoort. Het zijn allemaal projecten die door Mediacoachduo’s werden uitgewerkt. De duo's kregen hiervoor lessen en coaching tijdens de opleiding 'Mediacoach voor duo’s', onderdeel van het e-inclusieproject 'Onbeperkt Mediawijs'.
Opleiding Mediacoach voor Duo's

Elk duo bestond uit:
een ondersteuner die digitale media wil inzetten in zijn/haar begeleidingswerk en zijn/haar enthousiasme aan collega’s en cliënten wil doorgeven
iemand met een verstandelijke beperking die een passie heeft voor digitale media en die andere mensen met een beperking hiermee wil helpen

 De ondersteuners en mensen met een beperking volgden zowel een afzonderlijk als een gezamenlijk vormingstraject. Daarnaast zette elk duo in de woon-, werk- of vrijetijdscontext van de persoon met een beperking een mediawijs project op. Ze werden daarbij gecoacht door Konekt en Digitaal.Talent@Gent. Het ultieme doel was om de mediawijze kennis, vaardigheden en attitudes van begeleiders, beleid en cliënten van de voorziening blijvend te verhogen en te stimuleren.

Online platform
Onbeperkt Mediawijs zet naast de opleiding ook in op een duurzaam online platform voor begeleiders uit de welzijnssector en mensen met een beperking. De website: onbeperktmediawijs.be bevat handige tips&tricks, tools, artikels en media op maat rond mediawijsheid.


(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern

Restauratie "Gentse Vooruit".

De-Vooruit-Gent.jpg
De Vlaamse regering maakt tussen 2019 en 2023 10,8 miljoen euro vrij voor de restauratie van het Gentse kunstencentrum Vooruit.
Met deze restauratie zal het voormalig volkshuis schitteren als toonaangevend voorbeeld van een zinvolle herbestemming van een beschermd monument.

De Gentse Vooruit krijgt jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers over de vloer. De restauratiewerken zijn noodzakelijk voor de instandhouding van het gebouw. Ze moeten ook bijdragen aan een verbeterde circulatie en toegankelijkheid.Er zijn ook ingrepen gepland om de museumgang en de Majolicazaal beter toegankelijk te maken. De uitvoering van de restauratie bestaat uit vijf fasen, waarbij tussen 2019 en 2023 jaarlijks een erfgoedpremie wordt toegekend met een totaal van 10,8 miljoen.Tijdens de werken zal het kunstencentrum open blijven. In overleg met de architect en de aannemer en in samenwerking met de stedelijke dienst Monumentenzorg, worden er ook werf rondleidingen gepland gedurende de restauratiewerkzaamheden.
 
(De Wever Didier)

 
 
 
 
0
0
0
s2smodern

Stad Gent geeft kinderen al tien jaar inspraak in beleid met 'Thuis in 't Stadhuis'

Kinderen-inspraak.jpg

Thuis in 't Stadhuis, een inspraakproject waarbij leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar voorstellen kunnen doen om Gent kindvriendelijker te maken, bestaat tien jaar. Het project verzamelde de afgelopen tien jaar meer dan 1.200 voorstellen, van 4.297 kinderen uit 65 Gentse scholen.

Voor Thuis in ’t Stadhuis brengen de klassen een bezoek aan het Gentse stadhuis, waarna ze hun voorstel presenteren en de werking van het stadsbestuur leren kennen. De voorbije tien jaar kwamen in totaal kwamen 4.297 kinderen uit 65 verschillende Gentse scholen langs op het stadhuis. Ze formuleerden meer dan 1.200 voorstellen.
Elk jaar komen meer dan 300 kinderen hun idee voorstellen. Daardoor weten we heel goed wat er leeft bij kinderen in onze stad. Alle voorstellen worden bekeken en elk jaar voeren we ook voorstellen uit.'
aldus Elke Decruynaere, schepen van Jeugd.

Heel wat voorstellen gaan over speelruimte. Zo zijn de leerlingen vragende partij voor hoge en spannende speeltoestellen. De vraag naar extra speelruimte blijft ook hoog. Kinderen doen ook regelmatig een voorstel voor een kinderboerderij in de stad, omdat ze meer contact tussen mensen en dieren willen. Het burgerbudget brengt deze wens in vervulling: de oprichting een kinderboerderij in het centrum was immers een van de winnende projecten.

Veilige fietspaden, autovrije straten en een veilige schoolomgeving komen eveneens vaak aan de beurt, want ook kinderen liggen wakker van verkeersveiligheid en mobiliteit in hun directe omgeving.

Om de schoolomgeving verkeersveiliger te maken lanceerde het stadsbestuur schoolstraten. In een schoolstraat wordt autoverkeer bij de start en het einde van de schooldag telkens een half uur weggehouden van bij de schoolpoort. Ook de inrichting van de meest onveilige schoolomgevingen wordt verbeterd.'
Kinderen denken ook na over vrije tijd, cultuur en sport. Algemeen genomen willen ze meer activiteiten in hun directe omgeving waar je niet op voorhand moet voor inschrijven. Het is voor kinderen ook niet altijd duidelijk waar ze kunnen gaan sporten.

Daarnaast zijn er ook veel voorstellen voor ingrepen in de openbare ruimte. Kinderen storen zich aan afval op straat en zijn vragende partij voor opvallende en leuke vuilnisbakken, maar evengoed voor meer openbare toiletten en drinkfonteinen in de stad.
Ze liggen ook wakker van armoede en vragen zich af hoe ze kunnen helpen om armoede weg te werken.
Kinderen een stem geven in het beleid

De Stad Gent hecht veel belang aan de rechten van kinderen. Het project Thuis in 't Stadhuis wil kinderen dan ook aan het woord laten en hun stem laten horen. Vragen aan kinderen wat zij vinden van het beleid in hun stad is uiterst moeilijk. Door hen grondig te informeren, kunnen zij op een doordachte manier voorstellen doen aan het stadsbestuur. Kinderen hebben er belang bij om te weten hoe hun stad bestuurd wordt en waarom beslissingen genomen worden. Maar nog belangrijker is dat ze beseffen dat ze zélf een stem hebben in dit beleid. Thuis in ‘t Stadhuis geeft kinderen in Gent een stem.
Ondersteuning voor scholen

Leerkrachten die willen deelnemen aan het project ontvangen op voorhand een kant-en-klaar lespakket waarmee ze op maat aan de slag kunnen. De lesbundel behandelt thema’s zoals democratie, politiek, de werking van een stadsbestuur maar evengoed ook op welke manier Gentenaars invloed kunnen uitoefenen op het stadsbestuur.

(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern

Vrijwilligers veroveren stadhuis van Gent!

Vrijwilliger-bedanking.jpg

Vijf december was de Internationale dag van de Vrijwilliger. Deze dag is het moment bij uitstek om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet bij de diensten van Stad Gent, maar ook bij private vrijwilligersorganisaties. Het Vrijwilligerspunt Gent zet de vele geëngageerde vrijwilligers in de bloemetjes en motiveert anderen om vrijwilligerswerk op te nemen.

Op dinsdag 5 december 2017 staat de wereld stil bij het werk van vrijwilligers. Het is het moment bij uitstek om hen te bedanken voor hun engagement en inzet. Medewerkers van het Vrijwilligerspunt Gent verrassen op een aantal plaatsen in het centrum passanten met een ontbijtkoek of iets lekkers van de Sint. Ze geven tegelijk uitleg over hun werking.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_december2017_Vrijwiligers-veroveren-stadhuis-gent.jpg
Vrijwilligers veroveren stadhuis

In de stad met een zeer sterk en divers middenveld gebeurt er elke dag van alles. Aan dat middenveld danken we in grote mate de vrijwillige inzet van duizenden Gentse vrijwilligers, aldus schepen Resul Tapmaz. Met deze woorden begon hij zijn toespraak tot de verzamelde vrijwilligers in het stadhuis. Op de Internationale Dag van de Vrijwilligers hield de Stad Gent er aan haar vrijwilligers in de kijker en de bloemen te zetten. De Pacificatiezaal was dan ook afgeladen vol voor deze gezellige en ludieke gebeurtenis.

(Cursief en foto Jean Buyle)


Eén jaar Vrijwilligerspunt Gent

Sinds 8 december 2016 heeft de Stad Gent één centraal aanspreekpunt voor al wie met vrijwilligerswerk te maken heeft. Ook het digitale platform www.vrijwilligerpunt.stad.gent bestaat nu één jaar. Het platform heeft als doel een digitale ruimte te creëren waarbij (kandidaat-)vrijwilligers en organisaties elkaar kunnen vinden en samen tot een ideale 'match' kunnen komen.
'Sinds de opstart noteerde het Vrijwilligerspunt Gent 405 nieuwe vrijwilligers, 454 vacatures voor vrijwilligers en 276 sollicitaties. Het aantal geregistreerde bezoekers op de website stijgt elke dag.'
Resul Tapmaz, schepen van Welzijn en Gelijke Kansen

Het Vrijwilligerspunt Gent is opgenomen in de werking van de Dienst Welzijn en Gelijke Kansen. Men kan bij het Vrijwilligerspunt Gent terecht op maandag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur zonder afspraak en op andere momenten met afspraak. Aanmelden bij het GentinfoPunt in het administratief centrum Zuid, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent.

Telefoon: 09 267 03 00, email-adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(Didier De Wever)

0
0
0
s2smodern