Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatschappelijk

Buurtontmoetingsplaats 'De Blijde Inkom' in Rooigem geopend

278380-buurtcentrum-rooigem-1ef344-original-1524155880.jpg

Op woensdag 25 april 2018 gaat in Buurtcentrum Rooigem buurtcafé 'De Blijde Inkom' feestelijk van start. Via deze buurtontmoetingsplaats willen Beschut Wonen Hand in Hand en Buurtwerk Rooigem buren ertoe aanzetten om meer zorg voor elkaar op te nemen.

Iedereen thuis in het buurtcentrum

De ontmoetingsactiviteiten van Buurtwerk Rooigem zijn er voor iedereen. Om dit aanbod zo ruim en divers mogelijk te maken, gaat het buurtwerk samenwerkingen aan met buurtorganisaties. De uitdaging: een toegankelijk en gevarieerd aanbod van open ontmoeting, buurtactiviteiten en -initiatieven ontwikkelen voor alle buurtbewoners.

Beschut Wonen Hand in Hand is één van de buurtpartners. Elke woensdag- en donderdagnamiddag organiseren zij een onthaalactiviteit in Buurtcentrum Rooigem. Niet alleen hun bewoners met een psycho-sociale kwetsbaarheid kunnen er terecht. Alle andere buurtbewoners uit de Rooigemwijk zijn eveneens welkom. Ook de ontmoetingsnamiddag op dinsdag van Bewonersgroep De Kluts is voor iedereen toegankelijk. Door deel te nemen aan elkaars activiteiten wordt een mix van buurtbewoners in een huiselijke en ongedwongen sfeer samengebracht. Zo ontstaan ontmoetingen tussen mensen die elkaar vanuit hun anders-zijn waarderen, respecteren en verbinden.

Buurtontmoetingsplaats in buurtbeheer

Samen met Beschut Wonen Hand in Hand zet Buurtwerk Rooigem een nieuwe stap naar buurtbeheer. Buurtbeheer betekent dat buurtbewoners, bewonersgroepen en lokale verenigingen voor hun open activiteiten en werking tijdelijk of permanent kunnen beschikken over een (deel van een) stedelijk gebouw. Op die manier verlaagt de drempel voor buurtbewoners en bruist het buurtcentrum op alle momenten van de week. De Stad engageert zo ook partners om samen met de buurtwerkers initiatieven op te zetten voor de buurt. En dat maakt het gevoel van een buurtcentrum vóór maar ook dóór de buurt sterker.

'In steeds meer buurthuizen starten we met buurtbeheer: het buurtcentrum is daarbij niet langer enkel voor de buurt, maar wordt door de buurt ingevuld. In Gentbrugge, Rabot, Sluizeken en de Macharius wijk zijn al initiatieven opgestart. In Rooigem willen we via beheer door buurtorganisaties zowel het buurtgevoel versterken als werk maken van beter toegankelijke geestelijke gezondheidszorg in de wijk.'

Openingsfeest

Op woensdag 25 april 2018 gaat de feestelijke opening van buurtcafé De Blijde Inkom om 18 uur van start met een receptie. Resul Tapmaz, schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport en Peter Dierinck, psycholoog bij Ipso, heten alle bezoekers welkom. De avond wordt afgesloten om 20 uur.

Locatie: Buurtcentrum Rooigem, Linnenstraat 27, 9000 Gent.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Met de UiTPAS app heb je voortaan altijd je UiTPAS op zak

277841-Uitpas-app-close-b88543-large-1523867883.jpg

Op 1 mei lanceert UiTPAS regio Gent de UiTPAS app. Met deze app staat je UiTPAS gewoon op je smartphone. Je spaart punten door de QR-code op de spaarzuil te scannen met je smartphone. Je ziet meteen hoeveel punten je al spaarde en welke voordelen je geniet op de locatie waar je een punt spaarde. De UiTPAS app is gratis te downloaden via de App Store of  de Google Play store.

 Op 1 mei wordt de UiTPAS app in alle UiTPAS regio’s gelanceerd, dus ook in regio Gent. Voortaan hoef je je UiTPAS niet meer fysiek op zak te hebben om een punt te sparen of een voordeel op te nemen. Met de UiTPAS app staat je UiTPAS gewoon op je smartphone.

UiTPAS is een spaar- en voordeelkaart voor cultuur, sport & vrije tijd. Telkens je aan een UiTPAS-activiteit deelneemt, kan je punten sparen. Deze punten kan je inruilen voor extra voordelen, zoals kortingen, gratis tickets of leuke cadeaus.  

 Altijd je UiTPAS op zak

Met de UiTPAS app spaar je voortaan ook punten met je smartphone. Op de spaarzuil zal voortaan een QR-code staan. Door de QR-code te scannen met de app spaar je een punt. De app vertelt je meteen ook hoeveel punten je al spaarde en welke voordelen je geniet op de locatie waar je net een punt spaarde. Met de UiTPAS app staat je UiTPAS dus gewoon op je smartphone. Goed nieuws voor alle pashouders die regelmatig hun UiTPAS vergeten mee te nemen.

 Dowload de app gratis

De app is gratis te dowloaden via de App Store of de Google Play Store. Om van start te gaan koppel je eenmalig je UiTPAS nummer aan de app en kan je meteen van start gaan.

Andere UiTPAS regio’s?

Wil je met deze app ook punten sparen in een andere UiTPAS regio, check dan even of de zuilen daar ook een QR-code tonen.   

 Didier De Wever

 

0
0
0
s2smodern

Victoria Regiapark officieel geopend

277914-20180410_AV_wadi-Victoria-Regiapark-10-3cd7b8-large-1523883222.JPG

Een bescheiden groen- en speelzone aan de Oude Brusselseweg, tussen de Louis Van Houttestraat en de Frederik Burvenichstraat in Gentbrugge, is omgevormd tot een fraai en fors uitgebreid wijkpark. De naam van het nagelnieuwe Victoria Regiapark verwijst naar een iconisch tuinbouwbedrijf dat in de 19de eeuw op deze site gevestigd was.

 

 

 

Parkontwerp

Het park werd ontworpen door de Groendienst van de Stad Gent. Grastaluds in de vorm van kweekbedden zorgen voor een historische verwijzing naar het vroegere tuinbouwbedrijf van Louis Van Houtte, dat er gevestigd was in de 19de eeuw. In zijn Victoria Regia-serre slaagde Van Houtte er als eerste in Europa in om de waterlelie Victoria Regia te kweken. Die prestatie was zo bijzonder dat ze met een parknaam én een park beloond werd. Op een decoratieve band die door de boomkruinen slingert, staan verwijzingen naar Louis Van Houtte, zijn tuinbouwbedrijf en de planten die hij kweekte.

 

Bij de aanleg werden de meest waardevolle bomen behouden: dat zijn de oude bomen aan de Oude Brusselseweg en de boszone aan de kant van de speelzone. Zij zijn nog een restant van het vroegere tuinbouwbedrijf. Wandelpaden ontsluiten het park voor parkbezoekers en tussen de Oude Brusselseweg en de Jan Samijnstraat loopt er een fietspad door het park. Een wadi vangt het regenwater op van de achtergelegen gebouwen in de KMO-zone en laat het infiltreren in de bodem.

 

Ontmoetingsplaats voor de buurt

In het Victoria Regiapark zijn er picknickbanken om buurtontmoetingen te stimuleren en gewone banken om even te verpozen. Een deel van de verhoogde kweekbedden werd in beheer gegeven van Buurtvereniging Den Draad vzw. De groep buurtbewoners zal er groenten kweken met en voor de buurt. Ook kinderen uit de buurt zijn uiteraard welkom om mee te helpen in de buurtmoestuin.

 

Voor kinderen werd een speelterrein ingericht, in een zandzone. Niet alleen de speelzone is voor hen bedoeld. Ook andere elementen in het park nodigen uit om op ontdekking te gaan. Het bosje bij de speelzone is een plek waar kinderen de avontuurlijkere toer kunnen opgaan. Ook de verhoogde bedden nodigen uit om te spelen. Het centrale open grasveld is dan weer ideaal om te ravotten of om een buurtfeest te houden. In de wadi, een infiltratiezone voor regenwater, werden stapstenen gelegd. Wedden dat het een favoriete speelplek wordt?

'De bestaande groenzone aan de Oude Brusselseweg is met 1,6 ha uitgebreid tot een nieuw wijkpark van 2,5 ha – vijf voetbalvelden groot. Deze mooie groene long met veel nieuwe mogelijkheden is zeker welkom in een buurt waar veel gezinnen met jonge kinderen wonen. We leggen ook een link met het verleden door verwijzingen naar de Gentse ‘tuinbouwprins’, Louis Van Houtte, en door het behoud van de oude bomen in het park.'

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Kunstenfestival TUMULTINGENT kaapt een dag lang De Krook

278678-tumult-in-Gent-b25516-large-1524571804.jpg

TUMULTINGENT, het kunstenfestival van Urgent.fm, is terug. Tijdens de zesde editie kan je op woensdag 2 mei 2018 van 10 tot 23 uur terecht in De Krook voor kunst in al haar vormen, met als curatoren een 40-tal Gentse cultuurhuizen en collectieven.

TUMULTINGENT 6 in Cultuurhuis De Krook

Op en rond het gebouw kunnen bezoekers -naast boeken, muziek en films lenen, lezen of studeren- ook beeldende kunst, performance, cinema, dans, theater, print, graffiti, woord en muziek ontdekken. De Krook wordt zo voor één dag het cultuurhuis van Gent. Het festival wil in de eerste plaats een platform bieden voor de Gentse cultuurhuizen en -collectieven: een veertigtal organisaties uit de Gentse culturele sector kapen zowat elke verdieping van het gigantische gebouw. Zij vormen de curatoren van het festival en schuiven hun kunstenaars van morgen naar voren. Bezoekers maken zo niet alleen kennis met jong talent, maar krijgen ook een staalkaart van wat er leeft in cultureel Gent.

 

Curatoren: grote cultuurhuizen en jonge organisaties

Onder de curatoren onder meer het collectief 019 dat voor het eerst hun jaarlijkse Art Book Fair in De Krook zal presenteren. Daarnaast hebben ook grote cultuurhuizen als Kunstencentrum Vooruit, NTGent en les ballets C de la B een plek gekregen in het gebouw. Het jonge makerscollectief ONBETAALBAAR pakt het meubilair van het Krookcafé onder handen en bij galerij Carrington kan je jouw eigen boeken conserveren voor de toekomst. Tot slot pakt muziekorganisatie Democrazy uit met ‘Asphalt’, een open air concept waarbij ze talentvolle namen uit de elektronische muziekscene uitnodigen. Het zijn maar enkele van de vele curatoren die meedoen aan TUMULTINGENT.

 

Bibliotheek De Krook: 10-19 uur

Voor TUMULTINGENT blijft het gebouw tot 23 uur toegankelijk, maar de diensten van de bibliotheek - lenen, inschrijven, internetpc's, info en opvragen uit magazijn - zullen sluiten vanaf 19 uur. Geleend materiaal binnenleveren kan - zoals altijd buiten de openingsuren - via het terugbrengluik, aan de zijkant van het gebouw tegenover de Kuiperskaai.

TUMULTINGENT 6

Woensdag 2 mei 2018 van 10 tot 23 uur. Gratis.

De Krook, Miriam Makebeplein 1, 9000 Gent

In samenwerking met Bibliotheek De Krook, imec & UGent. Met de steun van de Stad Gent.

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

"Iedereen anders, allemaal Gent": jongeren aan het woord

264112-iedereenanders-214bea-large-1510648221.jpg

Respectvol samenleven in diversiteit is het thema van de campagne “Iedereen anders, allemaal Gent”, die de Stad Gent eind 2017 lanceerde. Jongeren vormen de meest diverse demografische groep in Gent. Naar aanleiding van de Jong & Wijze maand nemen verschillende Gentse jongeren nu het woord over wat hen bindt: hun stad.

Wat maakt jou Gents?

Het Gentse stadsbestuur vroeg aan verschillende jongeren wat het voor hen betekent om jong te zijn in Gent. Hoe ervaren zij Gent en wat maakt hen Gents? In de filmpjes geven de jongeren ook een antwoord op de vraag hoe je respectvol kan omgaan met elkaar in het openbaar

Op www.stad.gent/diversestad vinden leerkrachten, ouders en jeugdwerkers ook heel wat materiaal waarmee ze aan de slag kunnen om thema’s zoals discriminatie, racisme, diversiteit en respect bespreekbaar te maken. Men kan er ook campagnemateriaal bestellen of printen, zoals affiches, postkaarten en placemats.

'Jongeren zijn volwaardige spelers in de maatschappij en nemen ook actief deel aan deze maatschappij. Het is dan ook broodnodig dat we rekening houden met hun mening en ideeën over respectvol samenleven in een diverse stad. Ook hun stem moet gehoord worden.'

Actief werken aan respectvol samenleven

Uit eerder onderzoek, uitgevoerd door de Hogeschool Gent in 2016, rond respectvol samenleven in Gent kwam naar voren dat jongeren respectvol samenleven zien als een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij iedereen een rol te spelen heeft. De jongeren hebben ook een mening over hoe je als maatschappij respectvol met elkaar omgaat in een diverse stad.

'Elke Gentenaar is anders en verdient respect. De Stad Gent werkt daar actief aan mee met een ambitieus meerjarenplan tegen racisme en discriminatie. Het actieplan uit 2015 gaat verder dan louter informeren en sensibiliseren, ook controle, coaching en handhaving zijn noodzakelijk voor een effectief antidiscriminatiebeleid. Sensibiliseren blijft echter een belangrijk onderdeel van onze aanpak. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep, zij hebben de toekomst in handen.'

De campagne “Iedereen Anders, Allemaal Gent” is een samenwerking van de Dienst Welzijn en Gelijke Kansen en de Jeugddienst van de Stad Gent. Het campagnebeeld is een tekening van de hand van tekenaar Jeroen Van Zwol. De Stad werkte de campagne uit met communicatiebureau 'What’s in a name'. Voor de totstandkoming van de filmpjes werkte de Stad samen met jeugdorganisatie Mediaraven.

 

Didier De Wever

0
0
0
s2smodern

Cultuur in je eigen straat..

Rita-staf.jpg

Op een dag zie je anno 2018 gouden ballonnen en vlaggen..  50 Jaar samen, 50 jaar getrouwd, een goede reden om dit te vieren. Een traditie om te koesteren: de viering van een huwelijksjubileum.

Een Feestelijk gebeuren.. met vlaggetjes.. ballonnen.. 50 jaar...  in de Scheeplosserstraat te Sint-Amandsberg..
Je kon er niet naast kijken.. enkele ‘onbekenden’ hadden het huis van Rita en Staf versierd, met replica’s van de jubilarissen en al, en dat in de schaduw van de watertoren. De zon schitterde daar extra op 20 april 2018.
De jubilarissen Van Poecke Rita en Vander Meulen Gustaaf (Staf), waren compleet verrast toen ze hun voordeur openden. Deze warme sociale mensen hadden op een doordeweekse vrijdag niet zoveel aandacht verwacht. Rita en Staf dachten 'we vieren het jubileum pas op zondag met familie en

Hun verbaasde blikken waren ‘goud’ waard en ze vonden het super! 20 april 1968 scheen de zon ook al van ‘s morgens vroeg en nu, 50 jaar na datum, schijnt de zon nog steeds ten huize Rita en Staf. Ze leerden elkaar kennen in Lochristi op de kermis, meer bepaald aan de autoscooters. Van het één kwam het ander.. want de jubilarissen hebben twee dochters Christel en Chantal, 4 kleinkinderen en 1 achterkleinkind. Dit verhaal is geen groot wereldnieuws, ook geen Faits Divers, een gewoon geluksmoment dat niet zomaar kon voorbij gaan.
Vroeger was het gebruikelijk dat heel het huis werd versierd als er een jubileum was, deze traditie gebeurt minder en minder..  misschien een soort boodschap naar de maatschappij toe.. geluk zit in de kleine dingen en goed nieuws brengen is ‘wijs’

Proficiat Rita en Staf (Gustaaf).


Oorsprong:
De viering van een huwelijksjubileum is typisch iets voor deze streek van Europa. Vermoedelijk is de traditie ontstaan in Zuid-Duitsland. Het vroegste bewijs van het bestaan van een ‘gouden bruiloft’ stamt van 1547. In aanvang werd deze vijftigste huwelijksverjaardag de ‘jubel-bruiloft’ genoemd. Pas later, rond 1650, komt men met de uitdrukking ‘gouden bruiloft’.


Reporter/Foto Nadine Van Parys

0
0
0
s2smodern