Gent en Omgeving

Gent gaat voor meer veerkrachtige Gentenaars met 33 gratis activiteiten.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2017_veerkracht.jpg

Van vrijdag 6 tot en met vrijdag 13 oktober 2017 worden in Gent 33 gratis lezingen, workshops en activiteiten georganiseerd onder het motto ‘Train uw Veerkracht!’. De Stad Gent wil geestelijke gezondheid beter bespreekbaar maken en kennis delen via laagdrempelige activiteiten. Hiervoor werkt de Stad samen met meer dan 20 organisaties in de stad. Voor de meeste activiteiten moet vooraf ingeschreven worden.

Een week lang lezingen, workshops en opendeurdagen over mentale weerbaarheid en veerkracht. 1 op 3 Gentenaars geeft aan wel eens te worstelen met het vinden van zijn of haar plaats in het leven, of te maken te hebben met sterke gevoelens van verdriet, stress, heimwee of een burn-out. Naar aanleiding van de Werelddag voor Geestelijke Gezondheid op 10 oktober vinden er in heel Gent een week lang meer dan 30 activiteiten plaats die de Gentenaars willen leren om beter om te gaan met de kleine en grote uitdagingen van het leven.

Een greep uit het aanbod. De week start op vrijdag 6 oktober met de openingslezing 'Hoe zit het met mijn veerkracht?'. Gastspreker Michael Portzky, neuropsycholoog en psychodiagnosticus aan het Psyciatrisch Centrum Gent-Sleidinge, legt in begrijpelijke taal uit wat veerkracht is. Andere lezingen die week zijn onder meer die van Luk Dewulf op 10 oktober over burn-out. Erna Claes vertelt op 12 oktober meer over de kracht van positief denken.

Er zijn ook tal van workshops (zoals 'Zorgen voor jezelf' of 'selfcoaching stress- en burn outpreventie'), opendeurdagen en een nocturne.
 
Ook voor jongeren. Ook voor jongeren (en ouders) is er dit jaar een uitgebreid aanbod. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Eclips organiseert bijvoorbeeld een workshop weerbaarheidstraining en workshops mindfulness, zowel voor kinderen als voor tieners. Vzw Missing You begeleidt een workshop rond rouw en verdriet bij kinderen. De hoger-onderwijsinstellingen geven dan weer meer inzicht in thema's als piekeren, faalangst en slaap- en concentratieproblemen, maar ook rond hoe motiveren en het vinden van persoonlijke kwaliteiten.
 
Stadsfestival Geestig Gent. Er is ook tijd voor ontspanning. Want tijdens de Week van de Veerkracht vindt er op woensdag 11 oktober van 12 tot 18 uur een gratis stadsevent voor jongeren plaats op het Woodrow Wilsonplein (het Zuid).
 
Er zijn onder meer werkwinkels dans en rap en er is een vrij podium. Radio Gaga brengt live radio. De prijs voor de warmste daad wordt uitgereikt (een warme reis!). En als afsluiter is er een optreden van Rauw&Onbesproken (R&O) met onder meer Fatih.
 
'Homo Turisticus' Jan Matthys praat de hele namiddag alles aan elkaar. Dit stadsevent 'Geestig Gent' is een van de acties van Warme Stad Gent. Gent is een pilootstad in het project 'Warme Steden', wat tot doel heeft het mentaal welbevinden en de veerkracht van kinderen en jongeren te versterken. De komende jaren zet Warme Stad Gent hiertoe verschillende acties op poten. Het stadsfestival Geestig Gent is daar een uitloper van.
 
De prijs voor de warmste daad wordt uitgereikt (een warme reis!). En als afsluiter is er een optreden van Rauw&Onbesproken (R&O) met onder meer Fatih. 'Homo Turisticus' Jan Matthys praat de hele namiddag alles aan elkaar. Dit stadsevent 'Geestig Gent' is een van de acties van Warme Stad Gent. Gent is een pilootstad in het project 'Warme Steden', wat tot doel heeft het mentaal welbevinden en de veerkracht van kinderen en jongeren te versterken. De komende jaren zet Warme Stad Gent hiertoe verschillende acties op poten. Het stadsfestival Geestig Gent is daar een uitloper van.
 
(stAs)
 
b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2017_veerkracht-1.jpg
 
 
0
0
0
s2smodern

Gentenaar Stefaan De Winter terug naar Aalsterse roots tijdens Cirk! 2017.

stefaan-DW.jpg

Acteur, muzikant en komiek Stefaan De Winter mocht als curator het programma samenstellen van Cirk! Aalst tijdens het laatste weekend van augustus. "Een gratis circusfestival, dat is echt wel uniek in de wereld." Stefaan De Winter, een Aalstenaar die Gent kruidt, is bij velen gekend als de man achter “Die Verdammte Spielerei”. Maar Stefaan is zoveel meer.

Die Verdammte Spielerei is een wandelfanfare die volledig is gebaseerd op de klassieke Vlaamse fanfare. Van Alte Kameraden Aver autumn Leaves naar Chérie en alles daartussen. De muzieksectie bestaat uit vijf geschoolde muzikanten: Thomas Van Gelder, Roeland Van Hoorne, Pieterjan Vandaele, Bruno Van der Haeghen en Ruben Cooman. De van rode pet voorziene onnozelaar loopt vooraan: Stefaan De Winter. Aan de hand van improvisatie wordt elke show apart door de interactie met het publiek.

Op school werd Stefaan ondergedompeld in de klassieke muziek in het Aalsterse knapenkoor Schola Cantorum Cantate Domino, waar hij tussen zijn 8ste en 22ste meewerkte aan tal van producties in binnen- en buitenland. Na zijn onderwijsopleiding studeerde hij aan het Gentse Conservatorium klassieke zang. Hier kwam hij in contact met straattheater en ontstonden zowel de Propera en Die Verdammte Spielerei in de zomer van 2006. Gebeten door het spelen op straat en pure improvisatie ontstonden samen met vzw Cirq zijn eigen producties.

Tijdens de Gentse Feesten dit jaar bracht hij met Die Verdammte Spielerei een concert in de Sint-Baafskathedraal. 900 stoeltjes bezet voor het concert Pakske Klassiek. Stefaan De Winter stond achteraf nét niet te wenen van contentement. Ja, een ajuin kan ook 'wiëk zen', hoeveel hij ook hoort dat hij 'ni mag neuten, ni mag pleuje'.

Discobazaar Dewintjer. Een ander project van Stefaan De Winter. Met de 'tj' in zijn naam steekt hij zijn roots zeker niet weg. Een DJ zoals die hoort te zijn, voorzien van micro en een eigen mening. Niet de radio beslist welke muziek goed is of niet, enkel de tijd. Goede muziek bestaat uit overblijfselen die ergens wegzitten in de hersenpan en enkel door de eerste tonen terug naar boven kunnen worden gehaald. Dansenbenen klaar en gaan! Daar gaat het Stefaan De Winter om.

Openingsavond in De Pupillen. Na de circusacts vrijdagavond programmeert Stefaan De Winter een gezellige avond in de Pupillen met jazzy muziek. Senne Guns komt, nog een Gentenaar met Aalsterse roots. Brengt hij cabaret? Stand-upmusic? "Ik weet het zelf niet zo goed. Het is een genre op zich." vertelt Stefaan De Winter. Op vrijdag 25 augustus, van 20.30 tot 21.30 uur.

meer weten over drie dagen amusement aan de Dender? www.cirkaalst.be

(stAs / foto's repro FNP)

Stefaan.jpg  De-Winter1.jpg

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2017_De-Winter2.jpg  Cirk.jpg

logo-cirk.jpg

0
0
0
s2smodern

H.H.plein St Amandsberg krijgt extra ruimte voor activiteiten en ontmoeting.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2017_Hart.jpg

Vanaf 15 augustus tot eind september 2017 zorgt de Stad Gent voor extra leven op en rond het Heilig Hartplein in Sint-Amandsberg. Door een tijdelijke herinrichting van het plein komt er extra ruimte voor activiteiten en ontmoeting. Zo kan de Stad Gent samen met bewoners uitproberen wat het plein nog meer voor de buurt kan betekenen.

Luisteren naar de mensen. De voorbije maanden trok de Stad Gent de Dampoortwijk in, om met iedereen die er woont of werkt te praten over hun noden en wensen voor de toekomst van het plein. Er waren o.a. koffie - en soepmomenten op straat, gesprekken met organisaties uit de wijk en kinderen konden hun droomplein tekenen.

Die ontmoetingen dienen als inspiratie voor de ontwerper die in het najaar het plan voor het Heilig Hartplein en omgeving zal maken. Omdat de Stad Gent niet alleen samen met buurtbewoners wil nadenken, maar ook samen wil uitproberen en experimenteren, organiseert de Stad Gent een tijdelijke proefopstelling. Ook de bevindingen vanuit dit experiment zullen dienen als inspiratie voor de ontwerper. Alles wat de Stad Gent hieruit leert, kan helpen bij de uiteindelijke heraanleg van het plein, een van de eerste speerpunten van het stadsvernieuwingsproject En Route.
 
De Dampoortwijk heeft namelijk nood aan een hart. Een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar plaats is om te ontspannen.

Breng het plein tot leven. Vanaf 15 augustus 2017 gaat de Stad Gent samen met de buurt aan de slag tijdens een heuse bouwweek. Het Heilig Hartplein wordt dan volledig omgetoverd: er komen zitbanken, groen, speelelementen, petanquebanen, een kiosk en een infopunt waar buurtbewoners terecht kunnen met al hun vragen en ideeën.

Op het einde van deze bouwweek, op zondag 20 augustus om 10 uur, wordt op het plein een glas gedronken met iedereen die erbij kan zijn. Ook de pers is welkom om dan een kijkje te nemen.
 
De bouwweek is het begin van een periode van zes weken waarin de buurt de kans krijgt om ideeën te delen en uit te proberen. Een markt? Openluchtcinema? Een grote gezamenlijke buurtlunch? Ochtendgymnastiek? Alle ideeën zijn welkom!

Parkeren tijdens tijdelijke inrichting? Op het plein zullen er tijdens de proefopstelling twaalf parkeerplaatsen wegvallen. Dat vangt de Stad Gent op door drie alternatieven aan te bieden: autodelen, buurtparkings en de stationsparking aan Dampoort.

Via autodelen zoekt de Stad Gent vrijwilligers uit de Dampoortwijk die tussen 15 augustus en 30 september 2017 het aandurven hun eigen wagen even aan de kant te zetten. Zij krijgen dankzij ‘autodelen.net’ en ‘Taxistop’ de kans om zich met deelwagens, lijntickets, aangepaste fiets, taxi, enzovoort, anders te organiseren. Na de proefperiode kunnen zij hun ervaringen delen. Ondertussen zijn er al zeventien enthousiastelingen die dat willen uitproberen.
 
Daarnaast kunnen buurtbewoners gebruik maken van de parking aan het koopcentrum en een deel van de parking van Colruyt langs de Dendermondsesteenweg. Beide parkings liggen op ongeveer 500 meter van het Heilig Hartplein.
 
Tot slot zoekt de Stad Gent een aantal bewoners uit de omgeving van het Heilig Hartplein om gedurende deze zes weken hun auto op afstand te willen parkeren. Hiervoor staat de stationsparking van Dampoort ter beschikking.
 
(stAs)
 
0
0
0
s2smodern

Spelende kinderen palmen centrum Gent in.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2017_255049-pretfabriek-671c06-large-1502175013.jpg

Twee weken lang, van 14 tot 25 augustus 2017, kunnen kinderen in centrum Gent naar hartenlust spelen. Daarvoor worden achtereenvolgens de stadshal en de Vrijdagmarkt omgetoverd tot een speelplein.

Aan speelmogelijkheden geen gebrek in Gent. In totaal zijn er deze zomer 25 speelpleinwerkingen en 99 speelstraten verspreid over de Stad. Daarnaast brengen de Pretkamjonet en de Sportmobiel, 2 initiatieven van de Stad Gent, sport- en spelmogelijkheden naar alle uithoeken van Gent.

Spelen in het centrum. Maar ook de stadskern is kindvriendelijk. Zo brengt de Speelse Wijken het nodige speelplezier naar het centrum van Gent. Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 augustus kunnen kinderen onder de stadshal komen spelen. De week erop kunnen kinderen op de Vrijdagmarkt terecht voor de nodige portie spelplezier. Op beide locaties kan dit telkens van 14 tot 17 uur. Het is gratis en op voorhand inschrijven hoeft niet. Een team van (hoofd)animatoren, onder begeleiding van de Jeugddienst, staat elke weekdag klaar om de kinderen een onvergetelijke spelnamiddag te bezorgen. 

'Heel wat speelpleinen organiseren hun werking in de 19de eeuwse gordel en in de randgemeenten. Samen met de Pretkamjonet, een bestelwagen boordevol spelmateriaal, en de Sportmobiel, levert de Stad heel wat inspanningen om sport- en spelmogelijkheden naar alle Gentse kinderen te brengen. Met de Speelse Wijken, brengen we het spelplezier ook naar hartje Gent.' aldus Elke Decruynaere, schepen van jeugd

Nieuw: ook voor tieners. Ook voor tieners van 12 tot 15 jaar die graag komen ravotten en spelen is er sinds deze vakantie een aanbod op de Pretfabriek in de Basisschool De Wijze Boom (Sint-Baafskouterstraat 129 in Sint-Amandsberg). Hiermee vult de Gentse Jeugddienst een belangrijke leemte in want op dit moment is er weinig tot geen georganiseerd aanbod voor tieners in Gent. De tieners worden betrokken bij de indeling van de activiteiten. Ze kiezen zelf wat ze willen doen op een bepaalde dag.

(stAs)

0
0
0
s2smodern

Gent renoveert bidkapel Afsnee.

Afsnee.jpg

Begin augustus 2017 startten de werken aan de kapel op de begraafplaats van Afsnee. De Stad Gent schakelt voor dit project Compaan in, een bedrijf dat via sociale economie werknemers opleidt en tewerkstelt.

'We besteden deze legislatuur extra aandacht aan het behoud en herstel van funerair erfgoed, ook op de kleinere begraafplaatsen. Jaarlijks maken we daarom 15.000 euro vrij voor de restauratie van monumentale graven en kapellen op de kleinere begraafplaatsen. Voor deze restauraties werken we samen met opleidings- en sociale tewerkstellingsprojecten, zoals Compaan.' zegt Sofie Bracke, schepen van Burgerzaken.  

Beeldbepalend element in Afsneedorp. Eerder werden door Compaan al historische graven op de begraafplaats van Sint-Denijs-Westrem en Mendonk gerestaureerd. Vanaf augustus is de bidkapel op de idyllische begraafplaats van Afsnee aan de beurt. De kapel vertoonde ouderdomssporen en was overgroeid met klimop, die bijkomende schade veroorzaakte. Afsneedorp werd in 1996 beschermd als dorpszicht. De kapel is een beeldbepalende element binnen de dorpskern.

De kapel wordt volledig onder handen genomen. De vloer wordt opgekuist, de binnenmuren worden hersteld en opnieuw gekaleid. Het binnendak wordt hersteld en krijgt een behandeling met houtbeschermer. De leistenen aan de buitenkant van het dak krijgen een grondige reinigingsbeurt en het houten gebinte wordt gerestaureerd. Het plaasteren Christusbeeld, het bijhorende kruis en de sokkel worden opgepoetst en hersteld en de buitenmuren worden hersteld waar nodig en opnieuw gevoegd.

Compaan. Stad Gent werkt voor de renovatie van monumenten op begraafplaatsen sinds 2015 samen met Compaan. Personen die langdurig werkzoekend zijn, krijgen via Compaan (het vroegere GOCA) de kans om, via het aanleren van een bepaalde kunsttechniek, zich opnieuw te integreren op de arbeidsmarkt.

(stAs)

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2017_Afsnee1.jpg  b_800_600_0_00_images_artikelfotos_augustus2017_Afsnee2.jpg

 

0
0
0
s2smodern

GENT NEEMT AFSCHEID VAN TOON SUFFYS VAN SELESKEST.

Toon.jpg

Toon Suffys sj, pastoor van H. Kerst, Muide en Meulestede, staat voor een nieuwe opdracht. Op vraag van zijn overste verhuist hij in augustus naar Amsterdam om er in een team van Jezuïeten mee te werken aan pastoraal in de stad en op internet.

Toon kwam in de Gentse pastoraal in 2001 als parochievicaris om pastoor André Thoonen bij te staan in de drie parochies aan de havenkant. Hij werd ook meteen lid van de stuurgroep van dekenaat Gent Noord, bij toenmalige deken Albert Van De Kerckhove. In 2010 volgde hij André op als pastoor van de drie parochies. Er is tussen 2001 en nu heel wat veranderd in de Gentse kerk. Eerst was er de samenvoeging van de 3 Gentse dekenaten in 2005. Gent Centrum, Gent Zuid en Gent Noord werden het ene dekenaat Gent Stad. In 2015 kwam dan de herschikking van het hele pastorale veld in het bisdom. De vier Gentse dekenaten (Sint-Amandsberg, Gentbrugge, Gent Rand en Gent Stad) werden één groot dekenaat en Gent Centrum werd één nieuwe parochie bestaande uit vijftien oude. Moeizaam proberen wij nu tot één “nieuwe” parochie te komen. Dat zal nog een aantal jaren in beslag nemen.

Toon blikt terug aan de hand van de woorden 'zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'...je weet wel, dat liedje van Ramses Shaffy...

Ik zing om de vele mooie en goede mensen die ik heb mogen ontmoeten. Zowel tussen oud en jong zijn hier in Gent mensen die bekommerd zijn om anderen en die vanuit hun christelijk bidden zich inzetten voor een betere samenleving. Jonge mensen in jeugdbeweging en bezinningsgroepen die niet alleen aan zichzelf denken, maar bereid zijn hun tijd en inspanning te geven aan de mensen om hen heen. Ik denk ook aan de volwassenen van “opvoedingsleeftijd”. De zorg van ouders voor hun kinderen en hoe zij hun kinderen meegeven dat er meer in de wereld is dan leven voor je eigen verlangens. En de vele oudere (gepensioneerde) vrijwilligers om van alles te doen in de kerk, in sociale diensten, in ziekenzorg, oecumene en in nog veel meer. Zij werken om onze wereld tot een eenheid te brengen.

Ik vecht nog altijd om een christelijke boodschap te brengen in concrete, dagelijkse taal met beelden die kinderen ook begrijpen. Het is goed dat mensen in wetenschappelijke studie nadenken en schrijven over ons geloof. Maar onze verkondiging moet God zo dicht bij de mensen brengen dat zij zonder God niet meer kunnen leven. Wie verkondigen wij? Wij geloven in een God die zo dicht bij de mensen komt dat wij meestal het verschil niet zien: is het nu God of is het een mens? Hij is zo dichtbij. Laten wij Hem in onze verkondiging niet verduisteren.

Ik HUIL om de vele hervormingen (die noodzakelijk zijn) omdat mensen niet meer in de kerk komen, omdat er bijna geen priesters meer zijn, omdat jonge mensen niet weten wat zij missen als ze het geloof laten vallen. Ik huil om mijn onmacht en zondigheid waardoor mensen God niet kunnen vinden.

Ik BID tot God en vraag: wees toch zo vriendelijk en veilig als het licht. Sla toch uw mantel om ons heen dat wij ons bij U geborgen weten. Ik heb onze God leren kennen als een God die mensen komt verzorgen, die onze honger en dorst deelt, die onze onmacht en zondigheid toedekt met zijn liefde. En ik bid dat de hele wereld Hem zo leert kennen: een God die vrij maakt, een God die ons de moed geeft om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik bid dat God ons toekomst opent.

Ik LACH vanuit de geborgenheid bij God. Wat er ook gebeurt, of ik nu moet verhuizen of dat ik mag blijven, in mij is die zekerheid dat God meegaat. Of eerder dat God mij uitnodigt om daar te zijn waar Hij is. Dat is mijn vreugde. En achteraf lach ik om mijn angst, mijn bekommernis dat ik voor alles zelf zal moeten zorgen. Ik lach omdat God zo veel vrienden zendt die mij begeleiden en helpen naar de toekomst toe.

Ik WERK veel te veel en veel te weinig. Eén van de eerste Jezuïeten schreef: Als je voor een werk staat, dan moet je bidden, bidden alsof het resultaat alleen van je zelf afhangt. En je moet werken, werken alsof het resultaat alleen van God afhangt. Als ik mijn onmacht ervaar in het werk dat ik doe, rest mij maar één toevlucht: de genade van God vragen. Als ik me goed voel in mijn werk, dan moet ik het zo goed doen dat zelfs God er tevreden over is. Als je zo leeft, dan ziet God elke avond dat het goed is.

Ik BEWONDER de collega’s, priesters, parochieassistenten, medewerkers allerhande, gelovigen die blijven voortdoen in een tijd die weinig toekomst lijkt te bieden. Ik bewonder de moed van mensen die zich blijven inzetten om het geloof te beleven en te verkondigen. Het is in geen enkele tijd gemakkelijk geweest om christen te zijn. Daarom bewonder ik in hen de kracht van Gods Geest. Och, wij weten niet dat Hij ons bezielt, maar Hij is onze kracht, onze hoop, onze toekomst.

Ramses’ liedje eindigt met “niet zonder ons”... wij kunnen dromen over God. Wij kunnen spreken over een al-machtige God, Schepper en Heer en meester. Maar onze God heeft geen andere handen dan de onze. Soms doet het mij pijn als ik zie hoe dikwijls wij zonder God leven. Dan denk ik vaak hoe eenzaam God wel kan zijn. Hij houdt van ons. Als wij niet naar Hem omzien, dan doet Hem dat verdriet. Onze God weet heel goed wat het is om eenzaam te zijn en dat zijn kinderen vergeten om met Hem rekening te houden. Daarom is het nodig dat wij geregeld samenkomen om bij onze God op bezoek te gaan. Dat doet Hem plezier. Maar laten wij van die bezoeken een feest maken waar iedereen, het jongste kind en de oudste deugniet eens tot bij God mag komen voor een knuffel. Laten wij dus in onze vieringen die knuffels aan elkaar geven in Gods naam.

Cultuur in Beeld wenst hem het beste in Amsterdam.

0
0
0
s2smodern