Gent en Omgeving

UGent en Imec openen innovatief huis 'Homelab'

UGent-innovatief-centrum.jpeg

De Universiteit Gent en onderzoekscentrum Imec hebben woensdag in Zwijnaarde, bij Gent, 'Homelab' geopend. Een slim huis waarin onderzoekers hun technologische ontwikkelingen kunnen uitwerken en testen op echte bewoners. Minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters werd er ontvangen door een robot die hem een korte rondleiding gaf in de woning van de toekomst.

HomeLab is geen demonstratieruimte maar een echt laboratorium, waar ontwikkelaars aan producten zullen werken. Het huis is daarom uitgerust met een hele reeks valse wanden en technische ruimten. "HomeLab is een co-innovatieruimte, een creatief lab waar onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven én gebruikers om concepten als 'Internet of Things' en 'Smart Living' om te zetten in de huis-, tuin- en keukentoepassingen van de toekomst."
Het gaat niet enkel om klassieke domotica-toepassingen, maar ook om nieuwe evoluties als projecten rond zorg en mobiliteit. "In HomeLab wordt innovatie op alle niveaus ondersteund, vanaf het concept tot en met het testen van prototypes in een echte leefomgeving", zegt professor Piet Demeester van de UGent. Er zullen bovendien effectief mensen logeren in het Homelab, zowel onderzoekers als gemotiveerde proefpersonen. Zo kunnen nieuwe ideeën in levensechte omstandigheden afgestemd worden op de gebruiker.
Kostenplaatje van Homelab is ongeveer 1 miljoen euro. Een bedrag dat bekostigd wordt door innovatiecentrum Imec, dat naast zo'n 20 procent overheidssteun gefinancierd wordt door bedrijven.

Bron: Belga News

0
0
0
s2smodern

Gent herdenkt armoede op Sint Pietersplein.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2017_P1020048.jpg

Weeral die armoede? Broodnodig, want de strijd tegen armoede in de stad en het land is nog lang niet gewonnen. Naar jaarlijkse traditie kwam Gent samen op het Sint-Pietersplein om te herdenken, gedenken en de solidariteit kracht bij te zetten. En zoals de armoede stijgt, stijgt ook het aantal deelnemers. Jaar na jaar, en dat ligt niet aan de politici die nu ruiken dat het volgend jaar verkiezingen zijn. Op de uitzonderingen na, die er elk jaar zijn.

Steeds meer jonge Gentenaars verzeilen in armoede. Overal in de stad doken pop-up tattoshops op die gretig op Facebook en Twitter werden gedeeld. De campagne moest ook Gentse jongeren met hun neus op de feiten drukken. Eén op de vijf Gentenaars leeft in armoede, waaronder steeds meer jonge Gentenaars. Meer dan één op de tien van de achttien- of negentienjarigen redt het niet zonder OCMW-steun. "Armoede wordt dieper en breder", aldus schepen Coddens. "Wie het al moeilijk heeft, krijgt het door maatregelen bovenaf nog moeilijker. Tegelijkertijd kloppen steeds meer nieuwe groepen, zoals werkloze jongeren, bij ons aan voor steun." 

Op 17 oktober herdenkt Gent aan de Steen dat armoede een schending is van mensenrechten. Mensen kiezen er niet voor om in armoede te leven. Zoveel is duidelijk op het einde van de dag. Dit jaar staat de dag in het teken van de gezondheid. Eén op acht mensen met een laag inkomen stelt gezondheidszorg uit omwille van o.a. financiële problemen. Het beleid van minister De Block doet hier geen goed aan. Onder meer door haar afkeer van wijkgezondheidscentra, die veel goed werk leveren en gezondheidszorg toegankelijk maken voor wie in armoede leeft. 

Mooi is dat elk jaar in Gent mensen getuigen. Gentenaars die de moed hebben publiek hun situatie te delen met zovelen. Ty, Carine, Karl, Beret, Lola en Mereyem, het waren beklijvende woorden. Een meerwaarde op zo een herdenking. 

Het koor Sapukay bracht sfeervolle, strijdbare aangepaste liederen. Frederic Vanhauwaert duidde het thema "dat armoede onder de huid kruipt". Het stilstaan bij de overledenen van het vorige jaar aan de Steen, waar tijdens het jaar zovelen aan voorbijlopen, iets steeds indrukwekkend. Fakkels worden aangestoken bij de steden die een voortrekkersrol spelen. De tekst op de gedenksteen wordt voorgelezen (zie foto) en kinderen leggen bloemen neer. De minuut stilte ter nagedachtenis van alles slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld is echt een minuut stilte. In een anders zo luidruchtige studentenwijk. 

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2017_P1020029.jpg

Jaar na jaar valt op hoe het Vierde Wereldlied wordt meegezongen. Met de krachtige strofe: "Wij zijn geen onderdanen en vragen hele dagen ons recht."

Iedereen was dankbaar om de lekkere soep van de sociale restaurants van De Knoop en Nieuw Gent om de avond af te sluiten. Dromend van een dag dat er geen armoede meer zal zijn. Een utopie. Maar overtuigd dat samen er aan de armoede kan gewerkt worden. Het een menselijk gelaat kan krijgen, er een luisterend oor mag zijn voor wie elke maand moet rekenen om toe te komen.

Fotoreportage CIB: https://www.facebook.com/pg/cultuurinbeeld/photos/?tab=album&album_id=1968238193400206

(Miguel Stas)

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2017_P1020078.jpg  

 

 

0
0
0
s2smodern

17 oktober : Dag van verzet tegen Armoede.

Armoede.jpg

Als je vandaag ergens een geknoopt wit laken ziet hangen, neen, het is geen mislukte was. Het is het symbool voor Verzet tegen Armoede. Ook in Gent. Gent verzet zich vandaag tegen armoede met evenementen onder de stadshal en op het Sint-Pietersplein met een herdenking om 19 uur.

17 oktober is de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Ook in Gent brengen de Stad Gent, OCMW Gent, en tal van partnerorganisaties*, die dag de strijd tegen armoede extra onder de aandacht. Alle Gentenaars worden opgeroepen om deel te nemen aan een verrassend en interactief programma onder de stadshal, mee te stappen in de solidariteitsoptocht en op het Sint-Pietersplein slachtoffers van armoede te herdenken.

In Gent slaan de verenigingen waar armen het woord nemen, de Stad Gent en OCMW Gent en tal van sociale organisaties al een aantal jaren de handen in elkaar om op 17 oktober een brede verzetsdag tegen armoede te organiseren. Onder het motto ‘Armoede is geen eigen keuze, de koek is groot genoeg voor iedereen’ worden alle Gentenaars dit jaar opgeroepen tot solidariteit met mensen in armoede. Een verrassend interactief programma zet de boodschap extra kracht bij. De start vindt plaats onder de stadshal, een symbolische locatie voor het verzet tegen armoede.

Initiatieven. Onder de stadshal kan je binnenwippen in de Levende Bib-bus voor een speeddate met mensen die echte verhalen vertellen over overleven met een beperkt budget. Geen papieren boeken maar mensen van vlees en bloed, als een levend boek. Het Levende Taartdiagram nodigt de Gentenaar op een originele manier uit om te ontdekken hoe het in Gent met de verdeling van de koek zit. Met een solidariteitsoptocht, waar diversiteit centraal staat, gaat het vervolgens richting Sint-Pietersplein.

Aan de gedenksteen op het Sint-Pietersplein vindt traditiegetrouw de herdenking plaats voor slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld, met eerlijke getuigenissen en boodschappen van kracht en hoop.
 
Nog tot en met 17 oktober is er de tentoonstelling ‘Verbeelding en vervreemding’, met kunstwerken van mensen in armoede. De tentoonstelling vindt plaats in het Drongenhof 15 (Drongenhofkapel) en is gratis te bezoeken van 10 tot 20 uur.
 
campagnebeeld-tegenwind_Srgb.jpg
 
Maandag 17 oktober aan de Stadshal : 

14 tot 17 uur: De levende Bib-Bus : Ervaar zelf dat je een boek niet op basis van de kaft kan beoordelen.

16 tot 17 uur: Het Levende Taartdiagram: 1 op 7 Belgen leeft in armoede. Maar hoe is de situatie in onze eigen stad?

17 uur : Solidariteitsoptocht naar het Sint-Pietersplein

Maandag 17 oktober aan het Sint-Pietersplein :

18 tot 19 uur: hapje en drankje

19 uur: Herdenking aan de gedenksteen voor slachtoffers van armoede en uitsluiting met toespraak van Rudy Coddens (voorzitter OCMW Gent) en Mieke Van Hecke (voorzitster BMLIK), getuigenissen en boodschappen van hoop

19.30 uur: Afsluitende receptie

Nog vandaag 17 oktober: Middaglezing door prof. dr. Ides Nicaise

De Beleidscel Diversiteit en Gender van de Universiteit Gent brengt een gratis middaglezing over armoede in het hoger onderwijs. Waar? Raadzaal UFO Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent.

In Caermersklooster :

Tegenwind. Armoede in België sinds 1800. De tentoonstelling ‘Tegenwind’ vertelt de geschiedenis van armoede in België sinds het begin van de negentiende eeuw. Je ontdekt hoe armoede zowat alles in het leven beïnvloedt, hoe mensen hun eigen situatie proberen te verbeteren en wat de samenleving doet of kan doen. Verleden en heden worden daarbij met elkaar vervlochten. Wat is er veranderd? En waar lijkt vandaag op vroeger? De tentoonstelling is het resultaat van een intense samenwerking met mensen in armoede.

Open van 10 tot 17 uur (toegang tot 16.30). GRATIS

*De Gentse Dag tegen Armoede is een samenwerking tussen verschillende Gentse organisaties die zich inzetten tegen armoede: de Stad Gent, OCMW Gent, ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Oost-Vlaanderen, Circa vzw, Sivi vzw, Kras vzw, Beweging voor Mensen met Laag Inkomen en Kinderen vzw, Samenlevingsopbouw Gent vzw, De Zuidpoort vzw, CAW Oost-Vlaanderen, Jong vzw, In-Gent vzw, De Sloep vzw, LABO vzw, Universiteit Gent - Beleidscel Diversiteit en Gender, IKOOK en het netwerk van sociale restaurants, met medewerking van Film Fest Gent.

(stAs)

images.jpg

 

 
 
0
0
0
s2smodern

De wereld komt naar Gent met "Tegen de stroom in".

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2017_campagnefoto-met-slogan-NL.jpg

Missiezondag is zo een begrip dat bij velen nog in het achterhoofd zit van hun jeugdjaren. Maar het bestaat nog. Wat kan 'missie' vandaag betekenen? Op missiezondag proberen ze in Gent een antwoord te bieden op deze moeilijke vraag in een steeds complexere wereld.

In de namiddag van zondag 22 oktober is er in het Sint Baafshuis een gevarieerd mondiaal programma. Voor iedereen, gelovig of niet, die geen schrik heeft van de wereld.  Iedereen is welkom om tussen 14u en 16u eens binnen te springen om een glaasje te drinken of een hapje te eten in het mondiaal café of workshops, getuigenissen en lezingen te volgen zoals Koreaanse theeceremonie, kraanvogeltje plooien, wafels bakken, panelgesprek met drie Congolese priesters uit het bisdom Gent, voorstelling van het campagneland door Missio,....

Tussendoor speelt Mgr. Luc Van Looy accordeon, het nationaal instrument van Zuid-Korea en er is ook een kinder- en jeugdprogrammavoorzien. De namiddag sluit af met een optreden van het Sint-Livinuskoor, dat wereldliederen zingt onder leiding van dirigent Hans Bossery.

Wie graag GOSPEL hoort, is om 11 uur welkom in de kathedraal waar het koor 'Amka' uit Wetteren de viering verzorgt. 

Wie graag iets meer inhoudelijks meeneemt, om 10.00 uur is er een lezing Missie naar de Bron door Mgr. Luc Van Looy, zelf vele jaren missionaris in Zuid-Korea.

Waar: Sint-Baafshuis, naast de katherdraal, Biezekapelstraat.

(mas)

0
0
0
s2smodern

Lunchgesprek met arts-specialist Xavier Verhelst, leverspecialist UZ.

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2017_BELEG_OKTOBER2017.jpg

Is er nog plaats voor de mens in een hoogtechnologisch ziekenhuis? UG-specialist Xavier Verhelst behandelt die vraag in het 'Beleg van Gent'. 'Het Beleg van Gent' is de naam van de maandelijkse lunchgesprekken, georganiseerd door op woensdagmiddag in het Sint-Baafshuis (naast de kathedraal).

In de gewaardeerde lunchgesprekken staat de specialist stil bij de vraag hoe hij zijn werk ervaart als arts in een hoogtechnologisch ziekenhuis waar de grenzen van de geneeskunde en de wetenschap steeds verder opschuiven? Lukt het nog om in een omgeving 'onder druk' de mens niet te verliezen?

Iedereen is welkom op woensdag 18 oktober vanaf 12 uur. Ze starten stipt om 12.15u en eindigen even stipt om 13.15u. Voor 5 euro (ter plaatse te betalen) krijg je ook een 'veggi broodmaaltijd'. Er is ruim tijd om met de inleider in gesprek te gaan. Op voorhand inschrijven is niet nodig.

Het volgende 'Beleg' vindt plaats op woensdag 15 november, thema: Vrouwe justitia: gewikt en gewogen - inleider ere-magistraat Ingrid Mallems.

(mas)

 

0
0
0
s2smodern

Geen nieuw mega-winkelcentrum aan Flanders Expo

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_oktober2017_theloop2.jpg

De plannen voor een groot winkelcomplex met een 100-tal outletzaken tussen de Ikea en Flanders Expo, aan The Loop. worden opgeborgen. Dat liet het stadsbestuur van Gent weten.

"Het directiecomité van Sogent heeft negatief geadviseerd, mede omdat deze termijn al tien keer zonder succes werd verlengd", zegt Schepen Taeldeman. De Raad van Bestuur van Sogent moet volgende week de knoop definitief doorhakken, omdat zij de gronden bezit. "Ik zal op de volgende Raad van Bestuur van Sogent op basis van het advies van het directiecomité voorstellen om de termijn van de opschortende voorwaarden niet verder te verlengen", vervolgt Sven Taeldeman.

Het “Uplace-aan-de-Leie”, zoals het winkelcentrum in de volksmond de ronde deed, lokte de voorbije jaren veel protest uit bij de Gentenaars. De protestanten boeken nu een overwinning.

Het dossier wordt zeker vervolgd. (mas)

 

 

 

0
0
0
s2smodern