Boeken

Atlas van de Nederlandse taal heeft Vlaamse editie

atlas.jpg

De Atlas van de Nederlandse taal is wetenschappelijk onderbouwd, maar geschreven met humor en een vlotte pen. De talrijke infographics en illustraties en de tientallen taalweetjes maken van deze ‘Atlas’ een toegankelijk boek en een lust voor het oog. Schep plezier in het verkennen van het heden en verleden van onze taal en laat je zo verwonderen door de ontelbare interessante, boeiende én leuke facetten van het Nederlands.

Taal boeit heel veel mensen. Kijk maar naar het succes van de jaarlijkse zoektocht naar het 'woord van het jaar'. Maar boeken over taal zijn vaak technisch, richten zich op één specifiek aspect en zijn meestal nogal saai. Daar wil deze Atlas van de Nederlandse taal resoluut korte metten mee maken. Vertrekkend vanuit de vragen die elke taalliefhebber zich wel eens stelt, probeert deze 'atlas' de wondere wereld van taal in het algemeen en de Nederlandse taal in het bijzonder op een boeiende manier in kaart te brengen. Waar ter wereld spreken mensen Nederlands? Wat betekent mijn familienaam? Hoeveel dialecten bestaan er? Waarom ergeren we ons zo aan dt-fouten? Enzovoort. De vormgeving met infographics en illustraties maakt het boek zeer aantrekkelijk en bijzonder.

Alledaagse taalvragen vormen de leidraad. Zoals: Waar ter wereld spreken mensen Nederlands? Waarom verstaan we zo gemakkelijk Afrikaans? Waarom schrijven we niet zoals we spreken? Mag je je kind eigenlijk noemen zoals je wilt? Hoe ontstaan nieuwe woorden? Waarom maken we dt-fouten? Waarom ergeren veel mensen zich daaraan? ...

Van deze Atlas verschijnt een Vlaamse én een Nederlandse editie. Zo kunnen ze scherper ingaan op specifieke aspecten van de taal in beide landen, zoals dialecten, uitdrukkingen, maatschappelijke evoluties enzovoort. Zeg maar Team Friet en Team Patat. (mas)

Aantal pagina's: 272
Afwerking: Hardback
Afmetingen: 330x260
Verschijningsdatum: 09/05/2017
EAN: 9789401432924
Nur-code: 
610
Uitgever: Lannoo
 
Prijs: € 39.00
 

 

0
0
0
s2smodern

Het boek van Sint-Niklaas

sint-niklaas.jpg

Deze stad werkt op mijn zenuwen. Ja een boek over de jarige stad, en niet over de Heilige of kindervriend.

'Deze stad werkt op mijn zenuwen. Haar voorkomen, haar lucht, haar geluiden en geuren veroorzaken gevoelens van afkeer. En dan is er nog die mentaliteit. Maar ik woon er en blijf er wonen. Ik ervaar Sint-Niklaas als een inwonende tante: ze is ambetant, maar ik heb haar nodig, voor het geld en omdat ze op het huis let als ik er niet ben.' aldus schrijver Johan De Vos.

Dit jaar wordt Sint-Niklaas 800 jaar. Maar de openingszinnen van dit boek maken duidelijk: dit is geen klassieke liefdesverklaring. Wel een verhaal over de stad. Haar Punt Nul, haar lege centrum en volle blokken van Amelinckx, haar schoolstrijd en haar slechte naam. Maar ook over asbest, het zeshoekige torentje boven hotel De Spiegel en het culturele gehalte van SK Gerda. En misschien nog het meest van alles over haar mensen en in de marge ook wel over de vraag waarom die vaak zo slecht gekleed zijn. Het kan tellen voor een jarige.

Het boek van Sint-Niklaas is een uitnodiging om mee door de stad te stappen. Om door een heel andere bril naar de dingen te kijken. Want Johan de Vos is fotograaf en dat is niet alleen een beroep, het is ook een manier van leven, van registreren en verwonderd zijn.

Een fragment uit het boek: "De directe aanleiding voor dit boek is een verjaardagsfeest. Sint-Niklaas is jarig: 800 jaar. Dat stoort me niet. Maar het was de prikkel die ik nodig had om de dingen die op mijn zenuwen werken ook te verwoorden. Daarbij gaat het niet over wat er die eerste 750 jaar gebeurde. Dat is voor mijn tijd. Het is voer voor historici. Mijn territorium is de binnenstad die ik bewoon en de dingen die ik met eigen zintuigen meemaak. Het kan gebeuren dat mensen die in randgemeenten wonen of verder in het Land 8 van Waas of zelfs in het buitenland, toch menen iets te herkennen. Het weze hun gegund, maar er is weinig kans. Sint-Niklaas is uniek. De stad is als die inwonende ambetante tante. U moet ze meegemaakt hebben om te begrijpen hoe het zover is kunnen komen." (mas)

Colofon: isbn: 9789462670921 · 2017 · paperback (15 x 22,5 cm) - 208p. · prijs: € 20.00

0
0
0
s2smodern

HEILIGEN EN TRADITIES IN VLAANDEREN

boek.jpg

Processies, rondgangen, novenen, bloemenhuldes, bedevaarten… Je komt ze overal wel ergens tegen. 

Het is het geloof vanuit de onderbuik: geworteld in een ver verleden, gestoeld op vereringen van lokale heiligen. De Heilige Rita, die van de hopeloze gevallen, In Heiligen en tradities in Vlaanderen buigen tal van specialisten onder redactionele leiding van Hans Geybels zich over de vooral religieuze volkscultuur in Vlaanderen.

Hoe Keltisch of Germaans zijn de christelijke tradities? Wat als Sinterklaas niet Wodan is? Wat heeft de verrijzenis van Christus met eieren te maken? Waar komen al die Lourdesgrotten in Vlaanderen vandaan? Welke tradities leven er bij de (schutters)gilden? Hoe kwamen die mirakelverhalen tot stand? Daarbij gaan ze telkens uit van de meest recente stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek.

Dit boek is het eerste van twee delen dat een standaardwerk moet worden voor de verklaring van heiligenfeesten en tradities in Vlaanderen. Hans Geybels woont in Scherpenheuvel. De gewezen woordvoerder van kardinaal Danneels is docent aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven en doet hoofdzakelijk onderzoek naar de geschiedenis van de religieuze volkscultuur. (mas)

Uitgeverij: Davidsfonds

Aantal bladzijden:300

0
0
0
s2smodern

Nieuwe reisgids Umbrie, het land van St Franciscus

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_mei2017_VK-Umbri.jpg

Dé reisgids naar alle plekken die een rol spelen in het leven van Franciscus en Clara is in 2017 helemaal herzien en in een nieuw jasje gestoken. Daarmee is de populaire reisgids Umbrië, in de voetsporen van Franciscus over het land van Franciscus nog beter en aantrekkelijker geworden. De reisgids is onmisbaar voor hen die Franciscus willen leren kennen op de plek waar hij zelf rondliep.

Umbrië staat wereldwijd niet alleen bekend om zijn prachtige natuurschoon en voortreffelijke eten. Het ‘groene hart’ van Italië is ook de plaats waar Franciscus van Assisi het grootste gedeelte van zijn leven doorbracht. De streek is daarmee verworden tot plek van rust en bezinning, waar men overal bijzondere kloosters en kerkjes, bossen en steden tegenkomt. Bij veel van die plekken zijn verhalen over de populaire heilige te vertellen. 
 
Umbrië, in de voetsporen van Franciscus doet precies dat. De reisgids neemt je mee door het land van Franciscus en vertelt je niet alleen de praktische zaken die je van een reisgids verwacht, maar vertelt ook de bijzondere verhalen die zich op die plekken afgespeeld zouden hebben. Zo reis je niet alleen door het land, maar ook door het leven van Franciscus. Het inleidende hoofdstuk is een kennismaking met Franciscus en zijn broederschap, toen en nu. 
 
In de hoofdstukken daarna wordt eerst Assisi beschreven. Er is uitgebreid aandacht voor de enorme grafkerk van Franciscus, maar ook onbekende plekjes in de stad van de vrede krijgen aandacht. Daarna komen plekken in de directe omgeving van de stad aan bod. Zoals de grote kathedraal van Santa Maria degli Angeli waar Franciscus’ sterfplek is, kluizenarij de Carceri en de kleine melaatsenkolonie Santa Maria Maddalena. Allen ondersteund door de bijbehorende verhalen. In het laatste deel van de reisgids worden bijzondere franciscaanse plekken wat verder van de stad besproken.
 
Deze reisgids heeft in een lange periode zijn waarde bewezen. De eerste druk werd in 1994 gepubliceerd. Een Duitse vertaling en drie bewerkte herdrukken volgden. Ondertussen herstelde Umbrië van twee aardbevingen en groeide het toerisme. Voor deze nieuwe uitgave werden met de hulp van andere reizigers alle gegevens gecontroleerd, wat verouderd was geschrapt en werden nieuwe ontwikkelingen opgenomen. Zo is dit boek opnieuw onmisbaar voor toeristen en pelgrims naar franciscaans Umbrië.
 
Gerard Pieter Freeman (1952) is bijzonder hoogleraar franciscaanse spiritualiteit aan Tilburg university en medewerker van het Franciscaans Studiecentrum in Utrecht. Hij heeft de uitgave van de belangrijkste vroegfranciscaanse bronnen in het Nederlands verzorgd en is gepromoveerd op de ontstaansgeschiedenis van de clarissen, de vrouwelijke volgelingen van Franciscus. Hij publiceerde  studies in het Engels, Duits, Italiaans en Pools. Hij brengt zijn vakanties het liefst door in Umbrië. (stAs)
 
Specificaties
Uitgever Valkhof Pers
Datum 2017
Editie 5e, geheel herziene, druk
Isbn 978 90 5625 478 0
Plaats Nijmegen
Auteur Freeman, G.P.
0
0
0
s2smodern

De kleine geschiedenis van de kunst

kunst.jpg

De kleine geschiedenis van de kunst is een nieuwe en innovatieve inleiding in de wereld van de kunst. Het boek is helder opgebouwd en gaat in op 50 belangrijke kunstwerken, van de grotschilderingen in Lascaux tot hedendaagse installaties, en verbindt ze met kunststromingen, thema’s en technieken.

Het boek beschrijft de belangrijkste perioden, kunstenaars, werken en stijlen. De tekst is toegankelijk en beknopt, en vereenvoudigt en verklaart de belangrijkste concepten in de kunst en laat zien hoe deze met elkaar verbonden zijn.

Het boek legt uit hoe, waarom en wanneer de kunst veranderde, wie wat introduceerde en wat dat dan was, waar de kunst werd gecreëerd en de invloed ervan. Het verklaart het vakjargon en geeft de lezer inzicht in de wereld van de kunst, zodat hij er meer van kan genieten.

Over de auteur. Susie Hodge is kunsthistoricus, historicus en beeldend kunstenaar. Ze schreef tal van populaire boeken, waaronder 50 Art Ideas, How to Survive Modern Art en Why Your Five Year Old Could Not Have Done That: Modern Art Explained. (mas)

isbn: 9789068687323 · 224p. met 150 illustraties in kleur ·

prijs: € 16.95 · uitgeverij: Thoth, verdeeld door EPO distributie

0
0
0
s2smodern

Het rijke textielverhaal van Aalst

weven.jpg

Het boek ‘Geweven, geklost en gesponnen. Het rijke textielverhaal van Aalst’ vertelt het verhaal van het textiel zelf.

Vanaf de middeleeuwen tot nu wordt er een blik geworpen op de lakennijverheid, de huisnijverheid, de lijnwaadnijverheid en de textielfabrieken. Eeuwenlang vormde de textielproductie een belangrijke bron van inkomsten en van welvaart voor deze stad en haar inwoners. Je leest hoe Aalst zich in de 19de eeuw ontwikkelde tot een heuse industriestad. En hoe de stad Aalst in 1910 zelfs in de top 5 stond naast andere grote textielsteden zoals Brussel en Antwerpen.

Ook de kunstambachten – zoals de wandtapijten, de passementen en het kant – komen uitgebreid aan bod. En uiteraard kom je anekdotes te weten zoals het ontstaan van de panty, het verband tussen du Parc en Björn Borg of dat Aalst zelfs een eigen kantsteek heeft, de Point d’Alost.

Het boek vertelt echter ook het verhaal van verval en faillissement. Hoe het rijke textielverleden stilaan verdween uit het straatbeeld en slechts een schimmige herinnering werd. Om die herinnering terug tot leven te brengen, schreven D.A.D.D. vzw en Erfgoedcel Aalst dit boek. (mas)

Het boek is te koop in het Toeristisch kantoor  van Aalst, Halsook in het stedelijk museum 't Gasthuys, en het stadsarchief van de stad. Het is rijkelijk geïllustreerd, harde kaft, 176 pagina’s en kost 25,- EUR.

0
0
0
s2smodern
  • 1
  • 2