Boeken

Nederland onder Napoleon.

Anapoleon.jpg

Nederland onder Napoleon. Partijstrijd, identiteit en natievorming 1801-1813. De napoleontische periode was voor Nederland een tijd van ingrijpende veranderingen. Na zijn coup d'état breidde Napoleon Bonaparte vanuit Frankrijk zijn macht langzaam uit over het Europese vasteland. Zijn oog veel ook op Nederland.

Nederland, dat worstelde met de gevolgen van de Bataafse Revolutie. Het land veranderde tussen 1801 en 1813 van een republiek in een monarchie, werd daarna ingelijfd bij het keizerrijk en hervond in november 1813 de onafhankelijkheid, met aan het hoofd van de natie de zoon van de laatste stadhouder, Willem-Frederik, de latere koning Willem I.

In 'Nederland onder Napoleon' volgt Bart Verheijen de debatten tussen de partijen die deze snelle opeenvolging van politieke regimes bediscussieerden en begeleidden. Hoe werd in pamfletten, liedjes en literatuur gereflecteerd op een veranderende Nederlandse identiteit? Hoe veranderde de houding ten opzichte van Napoleon? En in hoeverre droegen deze reflecties bij aan de ontwikkeling van vaderlandsliefde en culturele natievorming op momenten dat de soevereiniteit onder druk stond?
Met veel aandacht voor de processen van modernisering en bureaucratisering die leidden tot een nieuwe relatie tussen overheid en burger.

(mas)

https://geschiedenis-winkel.nl/nederland-onder-napoleon-bart-verheijen.html

0
0
0
s2smodern

Feminisme · Terug van nooit weggeweest.

Feminisme.jpg

In Feminisme. Terug van nooit weggeweest doet Meulenbelt die oefening van haar vorig werk over feminisme nog eens over. Met verbazing stelt ze vast dat een groot deel van de feministische bewustwording van toen vervlogen is.

In 1976 schopte Anja Meulenbelt De schaamte voorbij de wereld in, een autobiografisch verhaal over liefde, seks en de beginjaren van de Amsterdamse vrouwenbeweging. Het boek werd in elf talen vertaald, ging meer dan een half miljoen keer over de toonbank en joeg een schokgolf door Vlaanderen en Nederland. Minder geweten is dat Meulenbelt in datzelfde jaar ook Feminisme en socialisme publiceerde, een pamflet waarin ze uitlegt dat het feminisme socialistisch zal zijn of niet zal zijn. En omgekeerd.

In Feminisme. Terug van nooit weggeweest doet Meulenbelt die oefening nog eens over. Met verbazing stelt ze vast dat een groot deel van de feministische bewustwording van toen vervlogen is. Meulenbelt sloopt de heilige huisjes. Gaat feminisme écht over de gelijkheid tussen man en vrouw? Moeten feministen blij zijn met vrouwelijke politici en bedrijfsleiders die zich als cheerleaders van het neoliberalisme gedragen? 'Voor feministen', schrijft ze, 'is dé hamvraag niet langer alleen: wat is goed voor vrouwen? We moeten ons ook afvragen in wat voor wereld we willen leven.'

‘Op dit beslissende moment in onze geschiedenis vertegenwoordigen de honderdduizenden vrouwen, transgenders, mannen en jongeren – hier op de Women’s March – de krachten die het verschil zullen maken. Wij zijn vastbesloten om de stervende cultuur van het racisme en het heteropatriarchaat nooit meer een kans te geven.’ lees ik in het boek.

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, feministe, activiste en oud-parlementslid voor de Nederlandse SP. Ze publiceerde veertig boeken.

Colofon: isbn: 9789462671058 · 2017 · paperback (12,5 x 20 cm) - 200p. · prijs: € 19.90

Boekvoorstelling in Antwerpen op 25 juni. EPO uitgeverij, Furia, Ella Steunpunt, Marianne en Mix nodigen u uit op een literair ontbijt met Anja Meulenbelt en gasten n.a.v. haar nieuwste boek op 25 juni in het Zuiderpershuis (Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen).

10u30: deuren
11u: ontbijt (in foyer en op terras)
12u: salongesprek met Anja Meulenbelt, Alona Lyubayeva (voormalige Vlaams Diversiteitsambtenaar), Sofie De Graeve (Furia), Zohra Othman (advocate Progress Lawyers Network en districtsschepen Borgerhout) Ashley Vandekerckhove (FEL - Feministisch en Links), Maartje De Vries (Marianne) en Hildegard van Hove (FOLIA, lesbische feministe). Nele Van Parys is moderator.
14u: einde

inschrijven: http://www.epo.be/feminisme

(stAs)

 

0
0
0
s2smodern

Dominicanen in Vlaanderen in de 20ste eeuw.

Dominicanen.jpg

Predikbroeders in woord en daad. Dominicanen in Vlaanderen in de twintigste eeuw. De orde der dominicanen, ook gekend als predikbroeders of predikheren, bestaat reeds 800 jaar. Tijd voor een zinnig boek.

Op vraag van de Vlaamse dominicanen heeft de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU-Leuven een boek samengesteld waarin de recente geschiedenis van de dominicanen in Vlaanderen centraal staat. Onderzoekers van de faculteit hebben origineel werk verricht in verband met figuren en activiteiten die het Vlaamse dominicaanse leven in de twintigste eeuw karakteriseren.

De rode draad in het boek is dan ook de verkondiging of prediking 'in woord en daad', die tot het wezen van het dominicaanse leven behoort. Of het nu gaat om spirituele, theologische, culturele, sociale of politieke kwesties, de dominicanen hebben, tot vandaag, steeds blijk gegeven van wat in hun motto 'Veritas' besloten ligt: ze zijn rusteloze Godzoekers die doorheen de tijd hun leven in dienst stellen van de steeds weer te ontdekken waarheid. De predikbroeders hebben op hun eigen wijze het verhaal van Dominicus gestalte gegeven in de geschiedenis van kerk en maatschappij in Vlaanderen. Hiervan wil dit boek een weerslag bieden.

Met bijdragen van Dries Bosschaert, Marcel Braekers, Mark De Caluwe, Bernard de Cock, Georges De Schrijver, Ignace D'hert, Leo Kenis, Mathijs Lamberigts, Anton Milh, Toon Osaer, Stephan van Erp, Dries Vanysacker en Sander Vloebergs.

Auteur(s): De Caluwe, Mark, Lamberigts, Mathijs, Milh, Anton
Uitvoering: 336 pagina's, 14,5 x 23,5 cm
ISBN: 978-90-8528-393-5

(m.stas)

0
0
0
s2smodern

Boekvoorstelling Alkuone Aalst 60 jaar

Alkuone.jpg

Reeds in 1957 ontstond een groepje in Aalst met vendelzwaaiers en artistieke dansers, met als leider de toenmalige turnleraar Oscar Van Malder van de 'vakschool'. De groepsnaam van toen “Wolfsangel” werd in het begin van de jaren '70 herdoopt tot kunstengroep Alkuone.

Ter gelegenheid van hun 60-jarig bestaan werd begin mei 2017 het totaalspektakel ' A Melting Pot' met veel succes opgevoerd in c.c. De Werf. Tal van activiteiten, zoals recent een deelname in carnavalstoet, het galabal, meerdere folklore optochten en wedstrijden staan en stonden reeds op het programma,  zowel in het binnen- als in het buitenland. 

Om dit alles luister bij te zetten brengt Alkuone een geïllustreerd boek op de markt. Een werk met met een verzameling van cursiefjes, verhalen, feiten, getuigenissen, weetjes en uitgebreide interviews. Door de samenwerking van zowel oud-leden als huidige medewerkers ligt er een unieke uitgave voor ons. Allemaal mensen die de creativiteit delen van hun stichter. 

Het boek “Alkuone 60 jaar” telt 200 bladzijden en kost € 25,00. Het is te verkrijgen in Standaard Boekhandel, Nieuwstraat te Aalst of via hun e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Als kers op de taart werd er in de brouwerij 'de kletskop' te Gijzegem een toepasselijk blond bier 'Oscar' gelanceerd. De voornaam van de stichter. Voor verdere inlichtingen omtrent dit bier kan men terecht via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Jos Schockaert (0476/45.17.26) 

tekst: Lut VDB / redactie: mas)

foto's: Pamajot. voor meer foto's, klik hier

 b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_alkuone2.jpg 

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_alkuone3.jpg 

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_alkuone4.jpg

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_alkuone5.jpg

0
0
0
s2smodern

Alleen in u, o koning, geloven wij nog". Open brieven van de Vlaamse Frontbeweging

b_800_600_0_00_images_artikelfotos_juni2017_unnamed.jpg

Op 11 juli 1917 gaf de Frontbeweging met de Open brief aan den Koning der Belgen, Albert I uiting aan het Vlaamse ongenoegen achter het IJzerfront.

In latere brieven en documenten herformuleerden diverse auteurs in onbezet België vanuit hun eigen wereldbeelden de Vlaamse grieven, met een wisselend bereik.

Honderd jaar na de eerste open brief publiceren de Vlaamse Vredesvereniging VOS, Aan de IJzer en het ADVN een historiografisch verantwoorde heruitgave, waarin de totstandkoming van de teksten in haar context wordt geplaatst.

bestel- en betalingsvoorwaarden. De totaalprijs is de prijs inclusief btw en administratie- en verzendingskosten. Indien u de bestelling zelf ophaalt, betalen wij u de verzendingskosten graag terug. U kan het bedrag overschrijven naar rekening BE14 4198 0595 9183 (BIC: KREDBEBB), met vermelding van het bevestigingsnummer dat u langs e-post ontvangt. € 29.50

Guy Leemans, Raf Praet, Luc Vandeweyer & Frans-Jos Verdoodt (red.), "Alleen in u – o koning – geloven wij nog". Open brieven van de Vlaamse Frontbeweging tijdens de Eerste Wereldoorlog, Antwerpen, Peristyle, 2017. 384 pp., ill., ISBN 9789082684001. 

(stAs)

Frontbrieven.jpg

0
0
0
s2smodern

Atlas van de Nederlandse taal heeft Vlaamse editie

atlas.jpg

De Atlas van de Nederlandse taal is wetenschappelijk onderbouwd, maar geschreven met humor en een vlotte pen. De talrijke infographics en illustraties en de tientallen taalweetjes maken van deze ‘Atlas’ een toegankelijk boek en een lust voor het oog. Schep plezier in het verkennen van het heden en verleden van onze taal en laat je zo verwonderen door de ontelbare interessante, boeiende én leuke facetten van het Nederlands.

Taal boeit heel veel mensen. Kijk maar naar het succes van de jaarlijkse zoektocht naar het 'woord van het jaar'. Maar boeken over taal zijn vaak technisch, richten zich op één specifiek aspect en zijn meestal nogal saai. Daar wil deze Atlas van de Nederlandse taal resoluut korte metten mee maken. Vertrekkend vanuit de vragen die elke taalliefhebber zich wel eens stelt, probeert deze 'atlas' de wondere wereld van taal in het algemeen en de Nederlandse taal in het bijzonder op een boeiende manier in kaart te brengen. Waar ter wereld spreken mensen Nederlands? Wat betekent mijn familienaam? Hoeveel dialecten bestaan er? Waarom ergeren we ons zo aan dt-fouten? Enzovoort. De vormgeving met infographics en illustraties maakt het boek zeer aantrekkelijk en bijzonder.

Alledaagse taalvragen vormen de leidraad. Zoals: Waar ter wereld spreken mensen Nederlands? Waarom verstaan we zo gemakkelijk Afrikaans? Waarom schrijven we niet zoals we spreken? Mag je je kind eigenlijk noemen zoals je wilt? Hoe ontstaan nieuwe woorden? Waarom maken we dt-fouten? Waarom ergeren veel mensen zich daaraan? ...

Van deze Atlas verschijnt een Vlaamse én een Nederlandse editie. Zo kunnen ze scherper ingaan op specifieke aspecten van de taal in beide landen, zoals dialecten, uitdrukkingen, maatschappelijke evoluties enzovoort. Zeg maar Team Friet en Team Patat. (mas)

Aantal pagina's: 272
Afwerking: Hardback
Afmetingen: 330x260
Verschijningsdatum: 09/05/2017
EAN: 9789401432924
Nur-code: 
610
Uitgever: Lannoo
 
Prijs: € 39.00
 

 

0
0
0
s2smodern