• Start
  • Artikels
  • Dirk Martens-lezing 2017 (Aalst) over Valerius De Saedeleer.

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dirk Martens-lezing 2017 (Aalst) over Valerius De Saedeleer.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_13-valerius.jpg

Valerius De Saedeleer werd 150 jaar geleden geboren in Aalst, waar hij ook de eerste tekenlessen volgde aan de plaatselijke kunstacademie. Hij kan zeker beschouwd worden als één van de belangrijkste Vlaamse kunstenaars van de eerste helft van de 20ste eeuw. Zijn typische verstilde landschappen spreken tot vandaag nog vele liefhebbers sterk aan.

Piet Boyens zal over Valerius De Saedeleer vertellen. Hij is een kenner. 

Piet Boyens, geboren in Schinnen (NL) is doctor in de kunstgeschiedenis en van 2001 tot 2011 cultuurfunctionaris van Sint-Martens-Latem, waar hij in 2013 ereburger werd. Hij wordt alom beschouwd als dé specialist van de kunstenaarskolonie te Sint-Martens-Latem, waarvan Valerius De Saedeleer een prominent lid was. Van zijn hand is o.a. het standaardwerk ‘Sint-Martens-Latem, kunstenaarsdorp in Vlaanderen’, de catalogus ‘Een zeldzame weelde, kunst van Latem en de Leiestreek 1900-1930’ en de monografie over Valerius De Saedeleer, ‘De tuin der afwezigen’.

Het Dirk Martenscomité werd als vzw opgericht in 1976 met als doel de ‘culturele promotie van de stad en het Land van Aalst, onder meer door stimulerend op te treden op die gebieden waar initiatieven voor de promotie van stad en gewest gewenst kunnen zijn, of door opgaven op zich te nemen die de krachten van de bestaande verenigingen of van particulieren te boven gaan’.

Donderdag 16 november 2017 om 20 uurAuditorium Academie Beeldende Kunsten Aalst, Capucienenlaan 8 te AALST of Nieuwbeekstraat 3 te AALST (2 ingangen)

Inkom (drankje achteraf inbegrepen): 5 EUR
Kansenpas: 1 EUR
Leraren en cursisten Academie Beeldende Kunsten Aalst: gratis

(m.stAs)

13-DM.jpg

 

 

Tags: Valerius de Saedeleer , stad Aalst , DirkMartenslezing

0
0
0
s2smodern