• Start
  • Artikels
  • Kent u de ambtswoning van de Oost-Vlaamse Gouverneur?

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kent u de ambtswoning van de Oost-Vlaamse Gouverneur?

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_13-gouverneur1.jpg

Het imposante herenhuis op de hoek van de Vlasmarkt en de Baaisteeg dat al meer dan een halve eeuw dienst doet als ambtswoning van de gouverneur, wekt bij veel Gentenaars en toeristen een zekere nieuwsgierigheid op. Doorheen de eeuwen heeft het pand verschillende bouwfasen gekend en heeft het welstellende burgers gehuisvest van wie de namen tot vandaag bekendheid genieten.

De ambtswoning van de gouverneur. De eerste gouverneur die er verbleef was Maurice van den Boogaerde, wiens mandaat liep van juli 1939 tot eind augustus 1954. Het gebouw werd toen beheerd door het Beheer der Staatsgebouwen, dat in 1971 omgevormd werd tot de Regie der Gebouwen. Door het Lambermontakkoord (oktober 2000) werden sommige bevoegdheden overgedragen van het nationale niveau naar het regionale niveau, onder meer de huisvesting van de ondergeschikte besturen van de Staat. Het officiële Koninklijke besluit dat aan deze overdracht uitvoering moest geven, is pas goedgekeurd op 3 februari 2014 en is in voege vanaf 1 januari 2015. Een bouwhistorisch onderzoek over de periode waarin het gebouw dienst doet als gouverneurswoning is lopende...

Naast ambtelijke ontvangsten stelden diverse gouverneurs hun woning ook open voor kunst en cultuur. Onder Herman Balthazar (gouverneur van 1984–2004) nam de ambtswoning regelmatig deel aan Open Monumentendag. Zijn opvolger André Denys (gouverneur van 2004–2013) lanceerde, samen met vioolbouwer Luc Deneys, onder de titel ‘Denys & Deneys’ jaarlijks een concertenreeks tijdens de Gentse Feesten. Gouverneur Jan Briers zet deze sterke traditie voort. Naast concerten wil hij in de ambtswoning (The Governor’s Mansion) een plek bieden voor jonge kunstenaars. 

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_13-gouverneur2.jpg

Cultuur in Beeld ging op ontdekking. Behalve sporen in de kelder zijn de bronnen die ons inlichten over de oudste geschiedenis van het huis bijzonder schaars. In de 17de eeuw was de welstellende familie van der Beke eigenaar van het pand, dat later werd vergroot met het huis op de hoek met de Baaisteeg. In 1724 verkochten de kinderen van Charles van der Beke de eigendom aan Joan Frans de Potter (1696–1739) en zijn echtgenote Anne Philippine de Raellen (1701–1730). In de boedelbeschrijving opgemaakt na haar overlijden wordt de woning beschreven als een groot huis gelegen aan de Vlasmarkt met een uitgang in de Baaisteeg. De inventaris geeft een inzicht in de interieurinrichting. Op de gelijkvloerse verdieping bevonden zich een comptoir of zakelijk kantoor, een zaal waarin landkaarten waren opgehangen, twee salons en een eetkamer. 

De oorsprong van deze welstand lag in de succesvolle commerciële activiteiten van Joan Frans de Potter, die handelaar in lijnwaad was en contacten onderhield met vertegenwoordigers in binnen- en buitenland. Hij behoorde tot een van de belangrijkste Gentse families die zich in de 18de eeuw toelegden op handel en nijverheid. In 1777 verkocht de familie de Potter het huis aan Stephanus Joannes Maelcamp (1746–1797), heer van Opstaele en secretaris van de schepenen van Gedele.

Het pand heeft een U-vormige plattegrond met een lange gevel gericht naar de Vlasmarkt, een korte vleugel met gevel in de Baaisteeg waarin het koetshuis en de koetsierswoning waren ondergebracht en een korte vleugel met uitzicht op de tuin. We kunnen u alleen maar uitnodigen zelf een kijkje te gaan nemen.

Het kan nog de weekends 18-19 en 25-26 november en 2-3 december van 11u tot 18u gratis toegankelijk voor het publiek. U kunt er dan ook van de moderne kunst van "The Governor's Mansion" genieten, maar alleen het huis op zich is al de moeite waard.

Adres: ambtswoning gouverneur, Vlasmarkt 11, 9000 Gent.

(m.stAs)

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_13-gouverneur.JPG   

Tags: Gent, provincie oost-vlaanderen , Gouverneurswoning , Vlasmarkt

0
0
0
s2smodern