Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eet regio Aalst nog hutsepot op Sint-Maarten?

hutsepot.jpg

Hutsepot was vroeger hét gerecht tijdens de Aalsterse jaarmarkt en met Sint-Maarten, maar de jongste jaren lijkt die gewoonte collectief te verdwijnen. Al zijn er gelukkig nog echte Aalstenaars waar vandaag de pot staat te pruttelen... Ook carnaval was een typisch hutsepotmoment...

Een voordeel van Aalsterse hutsepot is dat je de wortelen en rapen voor het paard van Sint-Maarten perfect kunt verwerken zonder argwaan te wekken bij de kinderen en kleinkinderen.

Er is wat werk aan zo een Aalsterse hutsepot. Voor wie niet uit de streek is, het is een natte hutsepot. Alles ligt in een bouillon, liefst met hier en daar nog een oog drijvend van het varkensvlees in al zijn onderdelen dat erin verwerkt wordt. De Varkenspoot, de varkensstaart, varkensvlees, eventueel een hammetje. Ook een stukje rundsvlees is welkom.

Een tiental soorten wintergroenten gaan mee in de pot, soms verdeeld over twee potten : prei, selder, wortelen, boerentenen (grote bonen die te week gelegd worden op voorhand) savooikool, rapen, pastinaak, spruiten, aardappelen en uiteraard in Aalst, ajuinen.

Zo een gerecht is niet op één, twee, drie klaar. Maar in deze hippe tijd van 'slow cooking'  wordt het tijd dat we dit stoofpotje weer onder de aandacht brengen... Cultuur in Beeld is ook aandacht voor de streekspecialiteiten.

(m.stAs) (foto onder uit Chipka, stadsmagazine Aalst)

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_page_34_thumb_large.jpg

 

Tags: Aalsterse Hutsepot , Streekgerecht

0
0
0
s2smodern