• Start
  • Artikels
  • Vlaamse Regering geeft groen licht verdere restauratie Lam Gods.

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vlaamse Regering geeft groen licht verdere restauratie Lam Gods.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_Lam-Gods-gesloten-na-restauratie.jpg

Vlaams Minister-President Geert Bourgeois (N-VA) en Cultuurminister Sven Gatz (open VLD) hebben bijkomende budgetten vrijgemaakt om de noodzakelijke restauratie van het Lam Gods verder te zetten. In 2019 kan deze tweede fase van de restauratie voltooid zijn. Op tijd voor het Van Eyckjaar in 2020.

Doorgedreven behandeling in eerste fase. De restauratie startte op 14 september 2012 en werd gegund aan het KIK-IRPA (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium). Al vlug bleek dat de toestand van het schilderij complexer was dan gedacht: grote delen van het schilderij werden door de eeuwen heen overschilderd. Op advies van de internationale expertencommissie werd besloten om in de eerste fase (restauratie buitenluiken) over te gaan tot een meer doorgedreven behandeling waarbij de originele verflagen van Van Eyck opnieuw werden blootgelegd. Hiervoor werd extra budget vrijgemaakt.

Op 12 oktober 2016 kwamen de gerestaureerde buitenluiken onder internationale belangstelling terug naar de kathedraal. De restauratie mag een revelatie genoemd worden (zoals de naam van de bijhorende tentoonstelling in het Caermersklooster liet vermoeden) : Primo, de panelen zijn opnieuw veel dichter bij hun oorspronkelijke uitzicht. Secundo, Er is opnieuw diepte te zien in de geschilderde ruimtes. Tertio, De plooien van de gewaden en hun schaduwen maken de panelen wervelend. Het blootleggen van het originele coloriet bevestigt alleen maar het uitzonderlijke vakmeesterschap van Van Eyck. 

Keuze om de doorgedreven restauratie verder te zetten. De Kathedrale Kerkfabriek, het KIK en het internationale expertencomité zijn unaniem van oordeel dat een doorgedreven restauratie van de binnenpanelen (fase 2 en 3) wenselijk is. De Topstukkenraad heeft dan ook op 3 oktober een gunstig advies gegeven aan de bevoegde ministers in de Vlaamse Regering. In hun brief van 27 oktober aan de voorzitter van de Kerkfabriek schrijven de ministers dat de Vlaamse Regering dan ook van oordeel is dat de binnenpanelen op dezelfde manier gerestaureerd dienen te worden als de buitenpanelen. 

foto boven : na restauratie; foto onder : voor restauratie. (rechten FNP foto's door © Sint-Baafskathedraal Gent © www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens)

(stAs)

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_Lam-Gods-gesloten-voor-restauratie.jpg

Tags: Gent, restauratie , Sint-Baafkathedraal , Lam Gods

0
0
0
s2smodern