• Start
  • Artikels
  • Verbondenheid tussen Gent en Sint-Lievens-Houtem tijdens de Jaarmarkt

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verbondenheid tussen Gent en Sint-Lievens-Houtem tijdens de Jaarmarkt

Sintlievenshoutempony.jpg

Sint-Lievens-Houtem verwelkomt u graag op haar winterjaarmarkt onder de slogan "Beestig Erfgoed"!
Jaar na jaar kunnen zij een gevarieerd programma aanbieden. Mede hierdoor zijn zij erkend door Unesco erfgoed! 
De totale mix van dieren, kermis, markt, theater en een concerten zorgt ervoor dat iedereen het aanstekelijk vindt om terug te komen.
En nu voor het eerst op het vernieuwde Marktplein! 
Dit jaar wordt Houtem jaarmarkt officieel geopend op vrijdag 10 november met de Historische stoet.
Naar gewoonte tekenen meer dan tweeduizend runderen en paarden present voor Vlaanderens grootse openluchtmarkt.b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_Sintlievenshoutemjaarmarktent.jpg

Sinds 2013 zetten Sint-Lievens-Houtem en het Festival van Vlaanderen in op het cultuur-historisch aspect. Op 11 november om 17 uur wordt u uitgenodigd om te komen luisteren naar een klassiek concert van” Belgian Bass Soloïsts in de Sint-Michaëlkerk.
Maar er is veel meer. Op 10 november  om 20 uur speelt de live band  "Fifties Fever" op het marktplein, zij nemen u mee in de tijd waar de vrouwen onweerstaanbaar waren en de muziek overtroffen. 


Op 11 november om 20 uur speelt het poppentheater in CC De fabriek “Blauwbaard”.  
Op 12 november November om 14 uur speelt het Theater Pedrolino uit Gent in CC De Fabriek het poppenspel “Met Pierke naar de maan”. Hier ontmoeten we professor Perrier, die een jeugdroom in vervulling ziet gaan. 
Op 12 november vanaf 12 uur op het marktplein neemt de Gentse groep “Die Verdammte Spielerei”een loopje met de traditionele harmonies en fanfares. 
Dit alles en de talrijke standhouders in de thematent, maakt van dit feest een van de grootste uit Vlaanderen.

 

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_Sintlievenshoutemivinusreliek.jpg

Een vleugje geschiedenis: 
De oorsprong van Houtem Jaarmarkt hangt voor een groot deel samen met de legende van de Heilige Livinus. Deze Ierse Bisschop zakte in het midden van de 7de eeuw af naar Vlaanderen om er de bevolking te bekeren tot het Christendom. 
Volgens de overlevering verrichte Livinus enkele wonderen, waarmee hij niet alleen bewondering maar ook afgunst opwekte. Livinus kreeg dan ook af te rekenen met heel wat tegenstand. Hij werd gemarteld en tijdens de folterpartijen werd zijn tong afgerukt. Op 12 november 657 werd Livinus brutaal vermoord door onthoofding in Sint-Lievens-Esse. 


b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_Sintlievenshoutemivinusstoetonthoofd.jpg

Aldus de legende zou Livinus met het hoofd onder de arm naar Sint-Lievens -Houtem zijn gewandeld, waar hij begraven werd. 
Op 28 juni 1007 werden de overblijfselen van Livinus overgebracht naar Gent. Dit transport verliep echter moeizaam. Halverwege het marktplein moet men reeds halt houden omdat de relieken steeds zwaarder begonnen te wegen. 
Pas nadat de Gentenaars belooft hadden jaarlijks met de overblijfselen terug te keren naar Sint-Lievens-Houtem kon men de relieken weer optillen en slaagde men erin om ze naar Gent te brengen. In de middeleeuwen vonden regelmatig bedevaarten plaats tussen Gent en Sint-Lievens-Houtem. 
In de marge hiervan werd handel gedreven en werd spijs en drank te koop aangeboden. Zo ontstonden de eerste jaarmarkten. Traditie:
Laat het duidelijk zijn dat het ontstaan en de bloei van Houtem jaarmarkt zijn oorsprong vindt door de band tussen Gent en Sint-Lievens-Houtem. 
Deze connectie wordt dit jaar extra in de verf gezet met het centrale thema “ Gent en Houtem, Tuupetegoare, straffen toebak! 
Reeds voor de 3de keer wordt er een Historische Stoet in het kader van Houtem Jaarmarkt georganiseerd.

 
b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_Sintlievenshoutemivinusstoet2.jpg
De stoet vindt plaats op de avond van 10 november  en is het officiële startschot van Houtem jaarmarkt. In vergelijking met vorig jaar zijn er enkele wijzigingen. De stoet wordt korter en de apotheose zal iets langer duren en beter uitgewerkt worden. 
De stoet heeft twee grote verhaallijnen: enerzijds staat de figuur van de H. Livinus centraal en anderzijds is er de opvoering;  het door Keizer Karel opgelegde verbod op het houden van een jaarmarkt. 
De optocht vertrekt aan CC Fabriek en zal zich via de Fabriekstraat en de Edgard Tinelstraat zich richting Marktplein verplaatsen. Daar volgt een Apotheose ter hoogte van het Gemeentehuis met als hoogtepunten de toespraak van Keizer Karel, de onthulling van identiteit van Livinus en de tongenworp. Na afloop is begint het volksfeest met spijs en drank...

(Albuy)

0
0
0
s2smodern