• Start
  • Artikels
  • Aalsterse Sint Maarten in tekening vereeuwigd door Tom Houtman.

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aalsterse Sint Maarten in tekening vereeuwigd door Tom Houtman.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_martinus-aalst-Tom.jpg

Aalstenaar Tom Houtman maakte van het houten Martinusbeeld in de Aalsterse Sint-Martinuskerk een aangepaste tekening. De Sint-Maartensgilde zal deze tekening in de toekomst gebruiken om bekendheid aan de vereniging te geven.

Het was 11 november 1950 toen in de Aalsterse Sint Martinuskerk het houten ruiterbeeld van kunstenaar Frans Lemaître (1903-1988) plechtig ingewijd werd door pastoor-deken De Cock. Lemaître beeldhouwde de Aalsterse patroonheilige St Martinus die zijn mantel deelt met de arme. Sinds 1902 zat de Aalsterse hoofdkerk immers zonder Sint-Martinusbeeld. Dit lag tot vorig jaar in de opslag van het stedelijk museum 't Gasthuys. Maar is nu in restauratie. 

De heilige Martinus wordt voorgesteld als een jonge antieke krijger, getooid met een gevederde helm,, op het ogenblik dat hij met zijn zwaard de helft van zijn mantel snijdt. Hij berijdt een weelderig opgetuigd paard, dat een tikkeltje nerveus lijkt te trappelen naast een schamel gekleede bedelaar, die smekend zijn hand opsteekt.

De legende wil immers dat Martinus voor de stadspoort van Amiens een halfnaakte bedelaar ontmoette. Martinus moet toen ongeveer 16 jaar oud geweest zijn. Omdat hij geen aalmoes had, sneed de soldaat zijn mantel in tweeën en gaf de helft aan de bedelaar. De helft van de mantel, het deel van Martinus. Omdat de andere helft van de mantel eigendom was van Rome kon hij slechts zijn eigen helft weggeven. Deze daad zou geleid hebben tot de kerstening van Martinus.

Deze leraar aan de Aalsterse Academie restaureerde ook met zijn vader vele kunstwerken uit de Sint-Martinuskerk, nadat in 1947 een grote brand de kerk teisterde. Frans Lemaître was geen revolutionair vormvernieuwer of luidruchtige beeldenstormer, maar zijn stille en intimistische kunst siert menige hoek in de Sint Martinuskerk en houdt daardoor onze herinnering aan het verleden van Aalst levendig.

Tom Houtman tekende voor de Sint-Martinusgilde in Aalst in oprichting een cartoon van het kunstwerk van Lemaître. Aalstenaar Houtman is striptekenaar, cartoonist en illustrator. Hij is heden verbonden aan Het Lijsternest: Streuvelshuis & schrijversresidentie.

(stAs) ©alle rechten op de tekening voorbehouden.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_12196166_10204285964464365_7851733122929519876_n-1.jpg 

 

 

 

Tags: stad Aalst , Sint Martinuskerk , Frans Lemaître , Tom Houtman

0
0
0
s2smodern