Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toneelgezelschap in Lede brengt "Dood in de pot"

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_Dood-in-de-pot-crew.jpg

Het Leedse toneelgezelschap Vreugd en Deugd stelt hun nieuwe productie "Dood in de pot" voor. Nele Jacob tekent voor de regie.

Vandaag beschikt het toneelgezelschap over de zaal Volkskring in LedeHet is daar waar de huidige productie "Dood in de pot" te zien zal zijn. Ze brengen het verhaal van Ewout, die professor is. Hij weet alles af van zwammen, de eetbare en de andere. Van vrouwen weet hij minder. Zijn vrouw Jeanne is verliefd op een jongere man. Ze zouden de hooggeleerde best willen vermoorden met het paddenstoelengif dat hij zo achteloos laat slingeren in zijn studeerkamer. Maar... hoe arrangeer je zoiets zonder de dokter en de politie argwanend te maken? Dan komt er een keurige heer op de proppen, een soort "handelaar in moord". Niemand is waarvoor hij zich uitgeeft. Het is aan de inspecteur en aan het publiek om alle vragen op te lossen... puzzelen maar.

Een vleugje geschiedenis over het gezelschap. Het gezelschap bestaat sinds 1911 maar pas in 1913 speelden zij in een echte zaal. De keuze van de stukken werd in die periode in het oog gehouden door het Bisdom van Gent, via E.H. Achiel Vermeir, pastoor van Oordegem en tevens proost van het Algemeen Kristelijk Vlaams Toneelverbond (AKVT).

Gedurende de oorlogsperiode vinden er ook opvoeringen plaats, mits de toelating van de Kreiskommandantur. Na de oorlog is het de periode van de hoogconjunctuur, enkele seizoenen kan het toneelgezelschap hiervan meegenieten. Maar dan geraakt het toneel toch in verval.

"Mede door de grote invloed van de kerk mogen er nog enkel mannelijke spelers op het toneel, in die tijd waren vrouwen op het scherm en toneel niet goed voor de zeden.
In 1950 komt de kerk onder druk van de publiekelijke opinie te staan, zo wordt er dan één jaar later toegelaten dat er weer vrouwen mogen meedoen op het toneel."

Vanaf 6 mei 1968 mag Vreugd in Deugd zichzelf "Koninklijke" noemen. Dit predicaat mag dan wel chique klinken, in Lede zal het gezelschap steeds den Toneelbond blijven.

De Volkskring is sinds 1913 de speelzaal van Vreugd in Deugd. Opgericht door de inzet van het Kristen Vlaams Verbond staat het in 2003 nog altijd onder het beheer van een christelijke overheid, met name de vzw Dekenale Werken. Er doen echter geruchten de ronde dat dit niet lang meer zo zal blijven. Het bisdom Gent wil komaf maken met zogenaamde verlieslatende eigendommen.

De zaal Volkskring had het volgens haar beheerders moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Bovendien kampte het gebouw met serieuze onderhoudsgebreken die op korte termijn grote kosten met zich zouden meebrengen. Op 27 november 2003 verkoopt de vzw Dekenale Werken dan ook de zaal Volkskring aan de gemeente Lede voor de prijs van 262.500 euro. b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_november2017_Dood-in-de-pot-affiche.jpg


Tekst: Manuel Van Loggem, Regie: Nele Jacob
Met:Stefaan Verstraeten als Professor Ewout Hazewoud
Hilde Van Wesemael als Jeanne Hazewoud, zijn vrouw
Jelte Van Accoleyen als Hélène Engels, zijn assistente
Bastian De Vilder als Albert Westers, een kennis van Ewout en Jeanne
Jonathan Stevens als Handelsreiziger, een mysterieus personage
Katrijn De Gendt als politieinspecteur

Waar: G.C. De Volkskring, Kasteeldreef 18 - Lede
Wanneer: Zat. 18 Vrijd. 24 en Zat. 25 November telkens o 20.00u.
Reservaties: 0497/29 39 83 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via www.vidlede.be
€8 per ticket, kinderen tot 12 jaar komen gratis mee (reservatie eveneens vereist)(Albuy)

Tags: Toneelatelier , gemeente Lede , Vreugd en Deugd , Dood in de pot, Volkskring

0
0
0
s2smodern