Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Van Faust en Mefisto tot Romain Toecoer in Scala

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_juni2018_jb-groepsfoto-liggend.jpg

In theater Scala op de Dendermondsesteenweg is het weer al Romain Deconinck wat de feestenklok slaat maar dan wél drie keer zoals wij het nooit eerder gezien hebben.

 

 

 

Eerst is er “De Rock & Roll van Faust” in regie van cabaretier Dirk Lajoie. Het originele “toneelstuk” dateert al van 1946 maar werd een laatste keer opgevoerd in 1956.

De personages in deze vroege komedie komen allemaal uit bekende opera”s zoals Carmen, Madame Butterfly, Figaro en Faust zelf natuurlijk. Onze absolute favorieten zijn nog altijd de duivelse Mefisto en de bevallige Marguerite.

De protaginst is de oude vrekkige Faust die een pact (of “deal”) sluit met de demonische Mefisto om gedurende één jaar terug “jong” te zijn en daardoor met Margriet kan trouwen.

Deconinck heeft toen ook de actualiteit van midden vorige eeuw tussen het 58 bladzijden tellende karamellenverzenstuk verweven zoals de blokkade van het Suezkanaal én de op til staande Expo 1958. Andere leuke akkefietjes zijn de gestolen staart van Mefisto en de “roll” van de hemelse poortwachter Sint Pieter.

 

De uitgebreide cast bestaat uit Dirk Lajoie zelf, Claude Marissael, Monique De Bock, Patrick Pevenage, Johan Van Hoorde, Willem Vandernoot, Amber Verleyen, Michèle Duquin, Alain Devos, Jarno Lasseel, Lez Wauters en Dirk Van Meirhaegen.

 

De Rock&Roll van Faust” is te zien op donderdag 12 juli om20u (première) en verder 14, 16, 18 en 21 juli om 20u; zondag 15, dinsdag 17 en donderdag 19 juli om 15 uur.

Toegang 17 euro reservaties 09 228 87 20.

 

Revue Romain Toecoer

 

De tweede Deconinck-revival is tweeledig. Voor de pauze wordt de eenakter “Mijne schoonsten dag” opgevoerd. Dit is “een waar gebeurd verhaal” over de alleenstaande Bonma die toch alle dagen bezoekjes krijgt van haar schoonzoon en zijn kameraad. Op een dag brengen die de dakloze Marie mee met het voorstel om die bij Bonma te laten logeren. Wanner diens dochter ook op bezoek komt ontstaan er “onverwachte omstandigheden”.

 

Johan Van Hoorde regisseert Ann Fleur, Claude Marissael, Monique De Bock, Amber Verleyen en Lez Wauters.

 

Na de pauze is het tijd voor revue en variété zoals in “the good old days”. Hier is cabaretier Fred Geirnaert de master-of-ceremony. Hij liet zich inspireren door diverse variétéprodukties die Romain in de loop der jaren tussen de seizoenen sprokkelde. Onder andere de enige “One Man Show” die Romain zelf onder die titel op de planken zette in 1962, amper drie jaar nadat Toon Hermans het begrip introduceerde. In die one man show zaten onder andere de liedjes “Papa die ee nen tandem”, “Raymon doet de charleston”, “Monsieu Ernist danst den twist” én de Gentse versie van “Cigarettes and whisky”. Iedereen voelt al aan dat bij dergelijke nummers de beentjes zullen zwaaien en op scène zorgen daarvoor de danseressen Nikki Six en Mariska Van Gyseghem. Voor de sketches en de replieken krijgt Fred Geirnaert ook het gepaste tegenwerk van Carine Stevens, Ann Lemaitre zorgt voor de muzikale begeleiding.

 

Mijne schoonsten dag/De Revue van Romain” zijn te zien op vrijdag 13 juli om 20u (première), zondag 15 en vrijdag 20 juli om 20u, op zaterdag 14 en zaterdag 21 juli om 15u, dernière op zondag 22 juli om 14u.

Toegang 17 euro, reservaties 09 22887 20.

ADT

0
0
0
s2smodern