Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ontdek LIER met Plezier op KOP!

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_mei2018_final-1.jpg

Visit Lier organiseert naar jaarlijkse gewoonte: CYCLING DINNER Lier – Smullen met Pallieter op de fiets
van 04.04 tot 30.09.2018 

Reserveren is niet nodig.  Gewoon aanmelden tussen 9.15 en 11.00 uur op het infokantoor Visit Lier, Grote Markt 58 voor het CYCLING DINNER ( tarief van 35 EUR p.p., 20 EUR tot 10 jaar).
Na betaling krijg je een fietskaart met routebeschrijving, 4 maaltijdvouchers voor 4 gerechten (ontbijt, soep, hoofgerecht (keuze vlees-vis-vegetarisch)en dessert). in 4 verschillende horecazaken  drankjes niet inbegrepen. Alles piekfijn geregeld en uitgelegd, rest nog het kiezen uit de twee aangeboden routes:

Route 1: Lier-Mechelen -Lier   •   51 km

Deze route leidt  langs de slingerende Nete en Zenne en over een stukje fietsostrade.
Je houdt even halt in het Vrijbroekpark. Wie wil, kan de Grote Markt in Mechelen ontdekken.
 
Route 2   •    Lier-Oelegem-Lier   •    56 km
Onze reporter  koos voor route twee, en had er zin in… in een sportief dagje Lierke Plezierke!
Het begon alvast goed, met een uitgebreid ontbijt… met keuze uit twee etablissementen… Het Moment of Belfort (beiden gelegen op  de Grote Markt). Daarna begon het fietsavontuur in Lier en omgeving.
Deze route slingert langs de meanderende Grote en Kleine Nete, oude herenhoeves en het Provinciaal Groendomein Vrieselhof.

Op een boogscheut van centrum Lier vormt de vallei van de Kleine Nete een prachtig stukje natuur.
Per fiets maak je het allemaal heel dichtbij mee. Je ziet hoe de bodem geleidelijk overgaat van klei naar zand en van nat naar droog. Er is een enorme verscheidenheid aan planten te ontdekken, je ziet een scala van kleuren en ruikt de flora vanop je fiets. Een tip neem misschien een fauna/floraboekje mee, en kijk op het gemak uit naar de margriet, de berenklauw, het fluitenkruid en de smeerwortel. Aan de waterkant groeien rietgras, reuzenbalsemien, moerasandoorn, gele lis en kattenstaart.

Met de fietskaart in de hand, en de uitstekende bewegwijzering rijden we vlotjes over de verschillende fietsknooppunten. Onderweg moet je extra alert zijn, want er loopt een wedstrijd met een vragenlijst (waarbij een overnachting te winnen is voor twee personen, in het hotel HOF VAN ARAGON.

Lier ligt aan de samenvloeiing van de Grote Nete en de Kleine Nete. Felix Timmermans schreef hierover: 'waar de drie kronkelende Nethen een zilveren knoop leggen.'
Zalig, al die schoonheid in de streek van Pallieter, af en toe weken we eens van de route, we wilden Gestel zien, het Hof van Rameyen, genoten van de Heikant….en  Pallieter indachtig verwaarloosden we de knorrende magen niet… tijd om voucher numero twee te ruilen  voor soep in de Taverne t Schipke (Niemandshoek 12,  Herenthout) en natuurlijk kon een streekbiertje niet ontbreken.
De fietskaart ziet er  aanlokkelijk  uit, dus geen tijd om op de lauweren te rusten…terug op de fiets op en richting Ranst...
In de vallei van het Groot Schijn, waar Antwerpen eindigt en de Kempen beginnen ligt het indrukwekkend rustig kasteeldomein Vrieselhof (Schildesteenweg 95 Ranst).  Het is er super… met een grote verscheidenheid aan biotopen en indrukwekkende boompartijen.. Zittend op een bankje met zicht op het kasteel… daar voelt een mens zich de koning te rijk! Het wordt tijd voor voucher nr. 3 uit te wisselen in de Brasserie Remise. De brasserie is ondergebracht in het koetshuis van het kasteel. Bij het binnenstappen in het bijna historische pand voel je dat dit gebouw een aparte bouwstijl heeft en bijzonder sfeervol, gezellig is ingericht.. Het terras met uitzicht op het domein  is de plek waar je gekozen hoofdgerecht met  smaak kan verorberden.
De stilte van het domein… maakt je helemaal zen… dit is nu eens een dagje uit met een sterretje of drie..  
Na de maaltijd kan je een kijkje nemen bij de Molen van Oelegem (een beltmolen van het type bovenkruier), ook wel Stenen Molen genoemd, en reden na het bezoekje over het Albertkanaal. En dan verder rijden richting van Broechem over de Sintelweg, een mooi fietspad aangelegd in de bedding van de oude buurtspoorweg naar Lier.  Dan het volgen van verschillende fietsknooppunten om ten slotte aan te komen in de Tarverne ’t Oud Lier… tijd voor het welverdiend dessert… 
Bij de aankomst op de eindbestemming  (de Grote Markt van Lier) moet dat gepast gevierd, met een Sint-Gummarusbier (santé op de patroonheilige van Lier).

Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.visit.lier.beReporter Nadine Van Parys


0
0
0
s2smodern