• Start
  • Artikels
  • "Gents Universitair Symfonisch Orkest" geeft sublieme concerten in hun habitat.

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

"Gents Universitair Symfonisch Orkest" geeft sublieme concerten in hun habitat.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_april2018_Guso.jpg

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest ging dit voorjaar op reis: het orkest vertrok niet alleen naar het Duitse Hamburg voor zijn traditionele buitenlandse oefen- en concertweek, ook de muziek die in deze productie op het programma staat voerde hen naar nieuwe werelden. Het GUSO speelt dit semester de negende symfonie van Antonin Dvořák beter bekend onder de titel “Uit de nieuwe Wereld” en het celloconcerto van Elgar, dat geschreven werd in een idyllisch zomerhuisje aan de Zuid-Engelse kust. Met dirigent Steven Decraene en jonge solist Paul Heyman werden de voorjaarsconcerten een snoepreisje voor ieders oren. In mei zijn deze virtuozen te horen in hun eigen habitat.
Dit studentenorkest voor én door studenten is sinds 2006 muzikaal actief in hartje Gent.
Zij repeteren elke woensdagavond om 19u30 in studentenhuis De Therminal. Bij elke concertreeks hoort een intensieve voorbereiding. Elk semester gaat het GUSO samen met professionele coaches op stage om de concerten voor te bereiden. Het orkest trok reeds naar Cambridge, Berlijn, Boedapest, Den Haag... Hamburg

Wat info ivm *Symfonie nr. 9 “From the New World” [Antonin Dvořák]
De Tsjechische componist Antonin Dvořák schreef deze symfonie in het jaar 1893 tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten. Het grote land aan de andere kant van de Atlantische Oceaan liet een grote indruk bij hem achter, wat leidde tot de compositie van een van de bekendste werken van Dvorak en misschien wel een van de beroemdste symfonieën ooit geschreven. De componist haalde onder andere inspiratie uit de volksmuziek van de Native Americans, en af en toe durft zelfs een jazz-element de kop opsteken. Zo neemt Dvorak ons mee naar hoe hij de “nieuwe wereld” als Europeaan ervaren heeft.

Cello Concerto in E Minor [Edward Elgar]
Het celloconcert van de Britse componist Elgar valt te situeren in de naweeën van WOI. In de zomer van 1919 startte Elgar met zijn compositie in een huis aan de afgelegen zuidkust van Engeland, waar hij tot voor enkele jaren het gerommel van kanonnen en ander geschut kon horen van aan de andere kant van het kanaal. Het elegische karakter van het concerto reflecteert zijn teleurstelling en verdriet over wat er zich tijdens de oorlogsjaren afspeelde op de vele slachtvelden. Toch lijkt Elgar ook te verwijzen naar nieuwe tijden en probeert hij zijn hoop in een betere wereld te uiten via zijn muziek. In deze productie zal de jonge en talentvolle solist Paul Heyman de solopartij op zich nemen. Met zijn 25 jaar toerde hij al de hele wereld rond en won hij diverse prijzen, zoals de Eerste Prijs op de Edmond-Baertwedstrijd en de Dexia Classic Music Competition.

GUSO concerteert op:
• 7 mei, 20:00 – Christus Koningkerk, Rerum-Novarumplein 25, Gent
• 10 mei, 20:00 – Minardschouwburg, Walpoortstraat 15, Gent
• 11 mei, 20:00 – Minardschouwburg, Walpoortstraat 15, Gent

Tickets en meer info : www.guso.be of op Facebook.

Slideshow:


Reporter Nadine Van Parys
Foto's Paul D'Eer

0
0
0
s2smodern