Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brussels dialect best begrepen in Vlaanderen.

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_april2018_Lijsternest.jpg

De streektaal van de hoofdstad blijkt over heel Vlaanderen het best begrepen te worden, dat bleek op een ludieke “studiedag” die op 23 april georganiseerd werd in het Lijsternest in Ingooigem (Anzegem, West-Vlaanderen).

Acht Vlaamse auteurs, die in hun eigen regiotaal schrijven, werden er samengebracht voor een eerste Groot Dictee van de Nederlandse streektaal… een soortement quiz eigenlijk, maar tegelijk ook een bevraging. TV-coryfee Martine Tanghe en taalspecialist Ludo Permentier van  De Standaard, leidden het dictee – met hun ervaringen bij de nationale dictees op televisie - in goede banen.


De streektaalfragmenten werden voorgelezen door ondermeer Stijn Meuris (Limburgs), Jan Lampo (Antwerps), Freek Neirynck (Gents)… Maar ook het Aalsters, West-Vlaams en zelfs Gronings kwamen er aan te pas en werden als zeer komisch ervaren.

Het landelijke schrijversnest van Stijn Streuvels bleek een ideale locatie voor het eerste opzet. Nochtans kijkt initiatiefnemer Tom Houtman nu al uit naar een ander organisatieplatform dat men vanuit Het Lijsternest wil begeleiden voor (een) volgende editie(s).  WTV-Focus legde inmiddels het evenement vast en berichtte erover in zijn nieuwsuitzendingen.

 
Foto bovenaan: Martine Tanghe, Roland Derveaux, Ludo Permentier, Stijn Meuris en Freek Neirynck.

Artikel Freek Neirynck
Foto AnneLies Rogier

0
0
0
s2smodern