• Start
  • Artikels
  • Première dansvoorstelling ‘Common Ground’ NTG Nimmegeers - Gent

Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Première dansvoorstelling ‘Common Ground’ NTG Nimmegeers - Gent

b_450_300_16777215_00_images_artikelfotos_februari2018_Common-Ground.jpg

Op 7 februari 2018 gaat in Vooruit Gent de dansvoorstelling Common Ground in première. Daarin onderzoeken choreograaf Benjamin Vandewalle en dansers Kobe Wyffels en Hannah Bekemans hoe we naar onszelf kijken door de ogen van de ander.
Zowel Kobe als Hannah zijn verbonden aan Platform-K, een dansgezelschap dat personen met een beperking opleidt tot professionele dansers.

Met de dansvoorstelling Monkey Mind (2016) bewees Platform-K aan meer dan 4500 toeschouwers hoe professioneel de dansers uit haar gezelschap zich over het podium bewegen. Opvolger Common Ground gaat verder op dit elan.


In de voorstelling zoeken choreograaf Benjamin Vandewalle en dansers Kobe Wyffels en Hannah Bekemans naar raakvlakken. Wie zijn de andere dansers? Wie zijn zijzelf? Hoe verandert het beeld dat ze van zichzelf hebben door met de ander te dansen? Waarin lijken ze op elkaar en waar liggen de verschillen? Gents stadscomponist Fulco Ottervanger zorgt voor de muzikale omkadering. Hij zit letterlijk mee op scène achter zijn piano en gooit zijn hele lichaam in de strijd om het danstrio muzikaal te begeleiden.


Wanneer het gaat over kunst met personen met een beperking, hebben we snel de neiging om te spreken over de grote verschillen,” licht Charlotte De Somviele toe, outside eye voor Common Ground. “Of omgekeerd, om te benadrukken wat ons als mensen verbindt. Common Ground weigert hierover één standpunt in te nemen.
De voorstelling reduceert de drie dansers niet tot wat hen anders maakt of verbindt. Hun ontmoeting situeert zich ergens tussenin. Zo houdt de ene van jumpmuziek en onderbroekenhumor, de andere van ballet en zelfgemaakte liefdesliedjes en is de derde stiekem een volleerd beatboxer. Soms begrijpen ze elkanders woorden, soms niet”.


Over de dansers: Benjamin Vandewalle begeleidt als choreograaf het proces, maar Kobe Wyffels en Hannah Bekemans staan evengoed als scheppers op de scène. Ze dragen zelf materiaal aan, geven kleur aan hun personages en injecteren de dans met een dikke dosis theatraliteit of absurde humor. Ze worden begeleid door muzikant Fulco Ottervanger, die de grens tussen dans en pianospelen ook zelf durft overschrijden.

Hannah Bekemans: Voor Hannah (24, Brugge) is dansen haar hele leven. Sinds enkele jaren danst ze de pannen van het dak bij Platform-K. Je zag haar ook aan het werk in de voorstelling Monkey Mind (2016).

Kobe Wyffels:
Kobe (30, Gent) danst al bij Platform-K sinds de 2014, toen de organisatie radicaal koos voor hedendaagse dans. Hij deed mee in Monkey Mind en de voorstelling The Beast in the Jungle (2013).


Benjamin Vandewalle:
Choreograaf Benjamin (34, Brussel) studeerde in 2006 af aan P.A.R.T.S., de gerenommeerde dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Hij is gefascineerd door ontmoetingen, overal ter wereld.


Fulco Ottervanger:
Fulco (33, Gent) is stadscomponist van Gent en toetsenist in ongeveer een vijfde van alle Gentse bands. De ingeweken Nederlander is genomineerd voor de MIA’s (30 januari) in de categorie Muzikant.


Platform-K: danscompagnie voor dansers met een beperking.
Common Ground is een coproductie van Vooruit en Platform-K. Deze participatieve danswerkplek verbindt personen met en zonder beperking, via hedendaagse dans. Omdat dansers met een beperking momenteel weinig toegang vinden tot een reguliere dansopleiding, leidt Platform-K hen op tot professioneel danser. De dansers in opleiding worden meegenomen in voorstellingen en residentietrajecten.

Benjamin Vandewalle: Het feit dat Hannah en Kobe in het alledaagse leven een koppel zijn, vond ik interessant. 
Quote : "Ik zou hun kind kunnen zijn."Waar: NTG Nimmegeers - Gent. Daarna tourt deze voorstelling verder door Vlaanderen.
Wanneer:
5, 6 april 2018 - (7 februari in de Vooruit is uitverkocht)
Info en reservaties: 
https://platform-k.be

(Artikel: Nadine Van Parys)

0
0
0
s2smodern