Artikels

Gentenaar Marnix Van Marcke te gast...

Lees meer: ...

De Gentenaar Marnix Van Marcke is gestart met fotografie als hobby in de jaren zeventig. Al snel groeide de hobby uit tot een passie en meer bepaald voor landschapsfotografie. Zo werd hij een gedreven beoefenaar van het ‘Zone Systeem’ en de ‘Fine Print’ technieken zoals die door de vermaarde landschapsfotograaf Ansel Adams ontwikkeld werden. Professioneel was Marnix actief in de informaticasector. Recentelijk heeft hij zich gevestigd als professioneel landschapsfotograaf.

Sinds de eeuwwisseling is hij overgestapt op digitale fototechniek. Mede dankzij zijn informaticaopleiding werd deze stap relatief eenvoudig gezet. De principes en zijn ervaring met het ‘Zone Systeem’ en de ‘Fine Print’ worden vandaag nog steeds toegepast weliswaar aangepast aan de huidige technische mogelijkheden.

Marnix is tevens auteur van fotoboeken met zijn eigen fotografisch werk waarbij ook de layout en pre-press van zijn hand zijn. Hij publiceert zijn boeken via Blurb.com. 

Naast zijn fotografisch werk geeft hij regelmatig lezingen over landschapsfotografie en fototechnieken aan geïnteresseerden. Hiervoor werkt hij o.a. samen met het Centrum voor Beeldexpressie, een organisatie die de Vlaamse fotoclubs ondersteunt met hun vorming onder de noemer ‘kwaliteitsbegeleiding’. 

Lees meer: ...

Fototentoonstelling Gafodi - Gavere. Vanaf 10 juni zal zijn werk te zien zijn op het Fotosalon van fotoclub Gafodi in Gavere. Tezamen met Michèle Francken werd hij er uitgenodigd als gastfotograaf. In de aanloop van deze tentoonstelling is er nu reeds werk van hen te zien buiten op de markt van Gavere. Deze werken blijven tentoongesteld tot het einde van het fotosalon. Hij zal meestal persoonlijk aanwezig zijn op het fotosalon om bezoekers te ontvangen en te woord te staan.

Op de markt zijn 14 van zijn werken te zien geprint met het UV procédé op Forex en in formaat 80cm*120cm. Op het fotosalon zullen er 15 van zijn werken tentoongesteld worden die hij artisanaal afgewerkt heeft op William Turner fine art papier van Hahnemühle en gemonteerd op dibond. Deze werken hebben het formaat 60cm*90cm. Alle gepresenteerde foto's werden genomen in IJsland, de Vesterålen en op de Lofoten.

meer info: http://www.netgallery.be

(stAs)

Lees meer: ...  Lees meer: ...

Lees meer: ...  Lees meer: ...

 

 

0
0
0
s2smodern

Kunst Experimenten Gent pakt uit.

Lees meer: ...

Kunst Experimenten Gent is een initiatief van de Gentse kunstenaar Jaco. Jaco faciliteert experimenten met muziek en schilderkunst met Kunst-Experimenten-Gent (KEG). Hij brengt tevens de artiesten in contact met het bedrijfsleven zodat kunst en bedrijfsleven hand in hand gaan.

Kunst–Experimenten–Gent faciliteert de transitie van de hogeschool naar het beroepsleven doordat Jaco jonge kunstenaars of studenten laat performen onder begeleiding van ervaren artiesten. De beeldende kunstenaars geven de inspiratie aan de muzikanten. De muzikanten maken muziek die past bij de kunstschilders. De muziek speelt terwijl de kunstschilders live performen ttz. schilderen tijdens de openingsuren van het event.

De drie peilers waarop deze events gebaseerd zijn:

1-Combinaties van muziek en schilderkunst en beeldhouwwerken: vernieuwende experimenten met deze unieke media – duo’s: ervaren kunstenaar met een student, ervaren muzikant met een student

2-Kunst op kantoor: uitstraling en stimulatie van de creativiteit. We brengen ondernemers en kunstenaars samen met creativiteit als doel;

3-Bevordering transitie van Hogeschool naar werk door podiumervaring te bieden aan jonge artiesten

24 mei tot 12 juni 2017 is er elke dag de doorlopende expositie met events in de kelders van het Hof Ryhove in de Onderstraat 20, 9000 Gent van 10 u tot 18 u. Anastasia & Zhaina zullen muziek spelen geinspireerd door de werken van Jaco en Winnie.

Zondag 11 juni om 11 uur aperitiefconcert en muziekexperiment in de kelders van het hof Ryhove, onderstraat 20, 9000 Gent.

meer info over de events: www.kunstexperimentengentblog.wordpress.com

(stAs)

   

 

 

 

0
0
0
s2smodern

De ticketverkoop Festival van Vlaanderen 2017 start!

Lees meer: De...

U het Festival van Vlaanderen met Gent als centrale stad nog voorstellen zou een open deur intrappen zijn... De start is in september, maar we houden onze lezers graag op de hoogte dat de voorverkoop van de tickets gestart is, ook voor OdeGand. En we laten u kennis maken met de nieuwe huisstijl... en de aangepaste naam Gent Festival van Vlaanderen.

De Gentse locaties zijn dit jaar: Parkbos Gent, Vlaamse Opera Gent, Sint-Baafskathedraal, MIRY Concertzaal, Handelsbeurs Concertzaal, Capitole Gent, Eskimofabriek, De Bijloke en de Haven van Gent.

 

De parel blijft de Vlaamse Opera Gent. De Schouwburg van de handboogschuttersgilde Sint-Sebastiaan aan de Kouter in Gent werd eind 17e eeuw grondig verbouwd. Niet enkel operavoorstellingen, maar ook de meer populaire genres, dansers en acrobaten kwamen aan bod. In 1715 brandde het gebouw echter af, waardoor twaalf jaar later de nieuwe Sint-Sebastiaans schouwburg verrees. Pas 100 jaar later werd deze afgebroken om plaats te maken voor het huidige operagebouw, gebouwd in neoclassicistische stijl, opgetrokken door de toenmalige Gentse stadsarchitect Louis Roelandt.

Lees meer: De...

De MIRY Concertzaal is letterlijk en figuurlijk omarmd door het Gentse Conservatorium en wordt stilaan een vaste stek voor cultuur-en muziekminnend Gent. Jaarlijks delen gerenommeerde solisten uit binnen- en buitenland er het podium met jonge aanstormende talenten. MIRY Concertzaal zet in op een brede waaier van klassieke genres. Ze gieten hun concerten in vier reeksen om het overzicht te helpen bewaren. Zo zijn er de MIRY Meesters, MIRY Zondagen, MIRY Vocaal en MIRY Hedendaags. Met deze reeksen van verschillende streven ze naar een samenleving met meer schoonheid, nuance en verdraagzaamheid. 

De oudste gebouwen van de Eskimofabriek dateren van eind negentiende eeuw. Bij het faillissement werd de fabriek opgedeeld, maar het gebouw van de huidige Eskimofabriek werd gered en opgeknapt. In 1996 verhuisde Eskimo naar Melle, waardoor de gebouwen leeg stonden. De organisatoren van de Eskimo-fuiven zagen hun kans om het historisch pand enkele malen per jaar om te vormen tot een succesvolle evenementenhal. Begin 2005 startte de restauratie van de Eskimofabriek. De intense samenwerking tussen de Eskimofabriek en de Stad Gent leidde tot de herbeleving van een uitzonderlijke locatie voor unieke evenementen. Kortom, een bewaard gebleven stukje geschiedenis in de negentiende-eeuwse gordel.

Op 16 september wordt de Gentse binnenstad zoals elk jaar omgetoverd tot een uniek en opnieuw indrukwekkend decor voor OdeGand 2017. Het concept van OdeGand is en blijft ijzersterk: verrassende concerten die gaan van klassiek tot traditionele wereldmuziek van topniveau, gegeven op prachtige concertlocaties in het centrum van Gent, op en rond het water. Op het einde van de avond volgt een grandioos spektakel met acrobatie, licht en vuurwerk op de Gras- en Korenlei. Kortom; een onvergetelijke avond waar u nog maandenlang over zult napraten.

"Samen met ons festivalteam, de diensten van de Stad Gent, onze culturele partners en zoveel Straffe Gentenaars bouwen we al vijftien jaar lang aan een van de mooiste evenementen van de stad." aldus OdeGand.

http://www.gentfestival.be

Lees meer: De...

Lees meer: De...

0
0
0
s2smodern

Aalsters Volkstheater brengt 'Familie De Vis' versie 3.0

Lees meer: ...

De Familie De Vis versie 3.0 van het Aalsters Volkstheater. Het is de derde en laatste keer dat zij deze beduimelde ‘famille’ uit de kast halen en daarom doen ze dat met zijn drieën: de harmonie Concordia et Docilitas uit Herdersem, Theater Barbara (van waar de korte linden bloeien) en het Aalsters Volkstheater.

Anton Cogen: “Niet alleen spelen wij in een kerk, om dichter bij God te staan, maar in die kerk spelen wij op een catwalk, met de vrouwen links en de mannen rechts … Voor het eerst zijn er ook dansers, die tijdens de gewone actie de diepere zielenroerselen van sommige personages laten zien en existentieel ontmaskeren, onder leiding van choreografe Marleen Barrez.”

De theatrale actie wordt live begeleid door de harmonie. De muzikale keuze zal veel muziekgenieters tevreden stellen! Wat dacht u bijvoorbeeld van de heksenscene uit Shakespeare’s Macbeth op de ‘Saint Louis Blues’, of Liesbeth Piron die van de grond komt op de beroemde tango ‘Por una Cabeza’ van Carlos Cardel?

De familie De Vis. Voor de niet-Aalstenaars een woordje uitleg. Het waargebeurde verhaal over de Aalsterse familie met 240 eigendommen verspreid over 150 hectare overtreft de fictie. De hebzucht ging zo ver dat een van de zussen 30 jaar werd opgesloten, zodat ze zeker geen erfgenamen zou voortbrengen. 

Toen de vele eigendommen van de abdij van Affligem werden verbeurd verklaard met de Franse Revolutie, sloeg de familie zijn slag. De familie verwierf zo drie molens in Meldert en heel veel gronden. De drie eerste erfgenamen kregen elk een molen en de vierde de gronden. In die tijd was een molen veel meer waard dan de gronden, maar op lange termijn deed de vierde erfgenaam de beste zaak. Veel van die gronden vielen later in handen van erfgenaam Charles De Vis. Hij trouwde met Marie Euphonie De Cock die ook al veel gronden erfde. Veel gronden en veel gronden, dat maakt heel veel gronden. In de familie moet de boutade 'Ik kan van Moorsel naar Aalst stappen zonder mijn grond te verlaten' de ronde hebben gedaan. De boutade klopte wellicht nog ook, want aan de Moorselbaan en de Binnenstraat was alles van hen...

VOORSTELLINGEN 2,3 en 4 juni 2017 om 20u30. Kansentarief voor Uitpas: € 4,00

SPELLOCATIE Sint-Jozefkerk Geraardsbergsesteenweg 77
9320 Terjoden - Erembodegem

CONTACT Marleen De Schryver 0475/ 32 36 28
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TICKETS www.uitbureau.be Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 09 233 77 88 Prijs €20

(stAs)

Lees meer: ...

Lees meer: ...

 

 

0
0
0
s2smodern

3e Poetisch muzikale wandeling in het spoor van Priester Daens.

Lees meer: 3e...

Een poetische muzikale wandeling is niet alledaags in de feeststad Aalst. Het Priester Daensfonds, dat oa instaat om de erfenis van het Daensisme levendig te houden, durft het.

Ze brengen een namiddag zang, muziek, poëzie en proza op vier Aalsterse locaties die verbonden zijn met de figuur van priester Daens en waar hij, ook ontheemd, zichzelf kon blijven: struikelsteen en stem tegen onrecht.

Een namiddag met met de stemmen van Lieve De Geyter, Elia Vermeulen, Ella Looman en Willy Van Boxtael. De muziek komt van Elisabeth Hermans, Eva Caudron, Trio TroisElles, Lien Van Steendam (klarinet), Daniella Leleu (fluit), Sofie Van de Velde (gitaar), Nathalie Fransen (theorbe) en het Mannenkoor Kratzfuss olv Philippe Souvagie.

Zij brengen werk van Annie M.G Schmidt, Roel Richelieu van Londersele, Toon Tellegen, Aleidis Dierick, Hagar Peeters, Multatuli, Kris De Baerdemacker, Claude Debussy, Astor Piazolla, Luc Gruwez, Cees Buddingh, Luc Versteylen, Girolamo Kapsberger, Alessandro Piccinini, Hilde Pinnoo, Bart Moeyaert , Antoine de Saint-Exupéry, Klaus Heizmann, G.R. Poulton en Leonard Cohen.

Kaarten zijn tegen 10 euro te verkrijgen op rekeningnummer BE40 7370 2745 3063 van het Priester Daensfonds V.Z.W. Aalst en bij de ingang van de feestzaal van het stadhuis. Vermeld bij je overschrijving a.u.b. “poëtisch -muzikale wandeling” en het aantal deelnemers. De betaalde kaarten liggen klaar bij de ingang. Uitpas sociaal tarief is geldig.

info: zondag 25 juni 2017 van 16 u. tot 18 u. Aalst. Afspraak Feestzaal Stadhuis Grote Markt.

(stAs)

Lees meer: werf  Lees meer: Scan10013

 

0
0
0
s2smodern

Bibliotheek op wielen in Gent...

Lees meer: ...

De bibfiets laat mensen op wijkevenementen kennismaken met Bibliotheek De Krook en de bibliotheekfilialen. 

Vanaf 20 mei komt de bibliotheek op de fiets naar u toe. Ontdek de nieuwe werking en laat u verrassen door een kleine wisselende collectie en voorleesmomenten op verschillende wijkevenementen. 

'We zetten met het stadsbestuur al enkele jaren consequent in op laagdrempeligheid en verbreding door kunst en cultuur buiten de muren van de cultuurhuizen en musea te brengen. Ook bij De Krook en de filialen is deze aanpak al een tijdje bezig, met Boek op Bezoek en andere initiatieven. Met deze fiets schakelen we letterlijk nog een versnelling hoger.' vertelt Annelies Storms, schepen van cultuur, aan Cultuur in Beeld. 

Gloednieuwe Bibfiets. De gloednieuwe Bibfiets is specifiek ontworpen om de vernieuwde bibliotheekwerking aan een breed publiek te kunnen voorstellen en voorleesmomenten op locatie te voorzien. Hij vervangt de oude Vertelstoel, en biedt meer mogelijkheden om vlot op verschillende locaties in de stad aanwezig te zijn. In de bak zitten stoeltjes, ‘inhaakplankjes’ om de boeken uit te stallen en een rek om folders te presenteren.

Aangepaste boeken- en verhalenkeuze. De Bibfiets kan bij verschillende evenemententhema’s aansluiten met een aangepaste boeken- en verhalenkeuze. Dat kan ook een beperkte meertalige collectie zijn om de bibliotheek beter bekend te maken bij Gentenaars met een andere moedertaal.

Voorleesvrijwilligers. Vanaf de zomer zal de bibliotheek werken met voorleesvrijwilligers met verschillende moedertalen, die na een vorming binnen het bibliotheeknetwerk zullen voorlezen en met de fiets naar verschillende buurtlocaties zullen gaan. Dit traject wordt verder uitgewerkt in samenwerking met diverse partners van de bibliotheek. 

Op evenementen, buurtfeesten en festivals. De Bibfiets zal in hoofdzaak worden ingezet op evenementen, buurtfeesten en festivals om er de bibliotheek in de kijker te plaatsen. Daarnaast zal de logistieke ploeg de fiets kunnen gebruiken om een kleine herstelling uit te voeren in een filiaal of om er specifieke collectie-onderdelen na te brengen. (stAs)

Lees meer: ...

0
0
0
s2smodern