Cultuur In Beeld zoekt medewerkers om mee te helpen om ons cultureel patrimonium in beeld te brengen.
Schrijft u graag over wat er te doen is in ons Vlaanderen? Dan is dit mogelijk uw ding.
U komt terecht in een leuk team.. Interesse? mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Artikels

Brussels dialect best begrepen in Vlaanderen.

Lees meer: ...

De streektaal van de hoofdstad blijkt over heel Vlaanderen het best begrepen te worden, dat bleek op een ludieke “studiedag” die op 23 april georganiseerd werd in het Lijsternest in Ingooigem (Anzegem, West-Vlaanderen).

Acht Vlaamse auteurs, die in hun eigen regiotaal schrijven, werden er samengebracht voor een eerste Groot Dictee van de Nederlandse streektaal… een soortement quiz eigenlijk, maar tegelijk ook een bevraging. TV-coryfee Martine Tanghe en taalspecialist Ludo Permentier van  De Standaard, leidden het dictee – met hun ervaringen bij de nationale dictees op televisie - in goede banen.


De streektaalfragmenten werden voorgelezen door ondermeer Stijn Meuris (Limburgs), Jan Lampo (Antwerps), Freek Neirynck (Gents)… Maar ook het Aalsters, West-Vlaams en zelfs Gronings kwamen er aan te pas en werden als zeer komisch ervaren.

Het landelijke schrijversnest van Stijn Streuvels bleek een ideale locatie voor het eerste opzet. Nochtans kijkt initiatiefnemer Tom Houtman nu al uit naar een ander organisatieplatform dat men vanuit Het Lijsternest wil begeleiden voor (een) volgende editie(s).  WTV-Focus legde inmiddels het evenement vast en berichtte erover in zijn nieuwsuitzendingen.

 
Foto bovenaan: Martine Tanghe, Roland Derveaux, Ludo Permentier, Stijn Meuris en Freek Neirynck.

Artikel Freek Neirynck
Foto AnneLies Rogier

0
0
0
s2smodern

Tentoonstelling "Kunstenaar Jos Devriendt" in Galerie Van Caelenberg.

Lees meer: ...

Jos Devriendt is afkomstig uit Gent hij studeerde keramiek aan de Sint-Lucas hogeschool/LUCA in Gent en studeerde tevens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten / KASK.
Jos ziet keramiek niet alleen als potten, borden en vazen, maar trekt de lijn door naar verlichtingsobjecten.
Zijn ontwerpen zijn tijdloos.
Minimalistische objecten die zowel verlicht als onverlicht je aandacht zullen trekken door hun schoonheid.

 

 

Interieur: Galerie Van Caelenberg.


Je kan Devriendt zijn kunstwerken terugvinden in het Design Museum Gent en op exposities in de hele wereld (Nederland, Finland, Los Angeles, New York, ...).

Wie de werken van deze getalenteerde kunstenaar wil bewonderen kan binnenkort terecht in "Galerie Van Caelenberg" te Aalst.  
De Galerie is dan ook  "Enorm" vereerd om hem in hun galerij te Aalst te mogen verwelkomen van donderdag 3 mei tot en met 30 juni 2018.

Uitgangspunt van de kunstwerken:
Het ontwerpproces begint altijd met een abstract plan. De werken zijn gebaseerd op oervormen.
Dat betekent dat objecten uit de geschiedenis vertaalt worden naar de hedendaagse tijd.
Nadat het basisvorm is gecreëerd, wordt de mogelijkheid onderzocht om er een functioneel object van te maken.
Afmetingen veranderen, materialen en ergonomie moeten getest worden.
Soms lijkt het onmogelijk om het ​​ontwerp uit te werken die gebaseerd is op een abstracte vorm.
Wat op dat moment het
onderzoek kan stoppen of vertragen. Maar laat dit ook de kracht zijn van de universele kunst en zijn ware betekenis.

Lees meer: ... Lees meer: ...

Copyrights foto's: Jos Devriendt.

Adres: Galerie Van Caelenberg - Dendermondsesteenweg, 17 - 9300 Aalst
Openingsuren galerie: vrijdag en zaterdag van 10u. tot 17u. en op afspraak.
Website: www.galerievancaelenberg.com
Adres: Dendermondsesteenweg 17 9300 Aalst
Contactpersoon: Bruno Van Caelenberg: 0475/73.07.77 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(Artikel Albuy)

0
0
0
s2smodern

Puro brengt al het beste van Spanje naar België.

Lees meer: ...

Onder grote belangstelling werd op zaterdag 14 april 2018  Puro Import geopend in Lovendegem. De nieuwe zaak van ondernemers Jurgen De Rijcke en zijn vrouw Ellen Schatteman importeert onder andere Spaanse ham, olijfolie en olijfbomen. Met de nieuwe showroom willen ze een nog breder publiek laten kennis maken met hun producten.

 

 

 

 


De meer als 260 aanwezigen konden genieten van een Spaanse band en een speciaal uit Spanje afgezakte delegatie. Uiteraard kon er ook geproefd worden van de vele hapjes met de ham en olijfolie en dit allemaal in de schaduw van olijfbomen en palmbomen.  Onder de aanwezigen veel horeca ondernemers en winkeluitbaters. Ook Gents schepen Christophe Peeters (Middenstand) en Lovendegems schepen Vincent Laroy (lokale economie en middenstand) stonden present om van de Spaanse sfeer te komen proeven.

“Ik ben uiteraard zéér blij dat er nieuwe zaken blijven bijkomen in onze gemeente” aldus schepen Laroy. “Zo komt er binnenkort ook nog een horeca zaak en een apotheek bij aan de N9, wat voor een extra aanbod zorgt voor onze inwoners” besluit de schepen.
Het is niet de eerste zaak van Jurgen en Ellen: zo zijn ze ook de eigenaar van ’t Friethuisje in Wondelgem en drijvende kracht achter het concept Bistro on The Road. Met die horeca ervaring willen de ondernemers nu de Spaanse specialiteiten op de Belgische markt zetten.

“De ruime ervaring in horeca en klantenservice vormen de ideale mix die zullen zorgen voor een goede service” aldus Jurgen. “Zo zie ik persoonlijk toe op de kwaliteit, wat de laatst tijd nog belangrijk is geworden”.
Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij Puro terecht via het nummer 0479 48 81 91 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
“Iedereen is altijd welkom voor een gratis rondleiding en proevertjes” zo beloofde de zaakvoerder van Puro.

 

Fotograaf Jacqueline Dumortier
Reporter Nadine Van Parys


Sideshow:

0
0
0
s2smodern

"Gentse Feesten" campagne beeld onthuld door Christophe Peeters!

Lees meer: ...

Dinsdag 24.04.2018:  voorstelling van het campagnebeeld van de Gentse Feesten 2018.
De Gentse Feesten,  ‘Cultureel Volksfeest’ vinden dit jaar plaats van vrijdag 13 - zondag 22 juli 2018 en dit voor de 175ste keer. En hoe kan een verjaardag het best gevierd worden? Met taart!  “Proef het plezier! Christophe Peeters, schepen van Feestelijkheden onthulde het campagnebeeld Gf 2018: een torenhoge taart en lichtte enkele bijzonderheden toe. Het communicatiebureau Belgian Advertising (B.AD) ontwikkelde een campagne met een torenhoge verjaardagstaart inclusief lekkere Gentse toppings zoals de drie torens, een vuurspuwende draak, muziek en dans, bal 1900, een strop en een knipoog naar het Lam Gods. De campagne wordt uitgewerkt in folders, affiches en sociale media. Thinline en Digipolis staan in voor een bewerking van de campagne voor de website. 175ste verjaardag wordt gevierd met expo en boek.

De Gentse Feesten zijn een ijkpunt in de leven van vele generaties feestvierders. In 1843 verenigden tientallen Gentse wijk- en buurtfeesten zich, onder invloed van de Gentse industriële burgerij, tot één Gemeentefeest. Op het programma stonden sport- en spelmanifestasies, historische optochten, markten en kermissen. Meer dan een eeuw later groeiden de Gentse Feesten uit tot één van de grootste en drukst bezochte stadsfeesten van Europa.
De tentoonstelling toont een rijke verzameling affiches en programma’s, foto’s, filmfragmenten en interviews met persoonlijke verhalen van vroeger en nu. Expo van 9 juni t.e.m. 2 september in het huis van Alijn.


Ter gelegenheid van de 175ste verjaardag verschijnt ook een rijk geïllustreerd boek, waarin de lezer het ontstaan van de Gentse Feesten ontdekt en hoe ze uitgegroeid zijn tot één van de grootste culturele festivals in Europa. Uitgave van Pandora Publishers, beschikbaar in de boekhandel, het Huis van Alijn, de Stadswinkel begin juni 2018. Tegelijkertijd met het boek wordt ook de website gelanceerd.


www.175jaargentsefeesten.beReporter Nadine Van Parys
Fotograaf Jean Buyle

0
0
0
s2smodern

Judas Theater Producties presenteert "IEDEREEN BEROEMD"!

Lees meer: ...

Judas TheaterProducties bracht de afgelopen jaren fel gesmaakte musicals op de planken zoals "De Rozenoorlog", "Lelies", "Pauline & Paulette" en "Josephine B." "Iedereen Beroemd" wordt een Vlaamse musicalcreatie, gebaseerd op de gelauwerde film van Dominique Deruddere, geregisseerd en geschreven door Frank Van Laecke. Jelle Cleymans maakt zijn debuut als componist en tekstschrijver van een musical.

 

 HET VERHAAL
Jean Vereecken hoopt op beroemdheid en probeert zijn dromen te realiseren via de zangcarrière van zijn dochter Marva Vereecken. Wedstrijd na wedstrijd doen ze mee in de hoop een doorbraak te forceren. Marva is niet van de mooiste en is ook niet bijzonder toonvast, maar dat overziet Jean. Wanneer hij plots ontslagen wordt, geraakt hij geobsedeerd door het idee om manager van zijn dochter te worden om zo zijn dromen te realiseren.
Als bij toeval ontmoet hij het bekende popsterretje Debbie tijdens één van haar fietstochten en in een impuls ontvoert hij haar. Samen met zijn vriend Willy Van Outreve gebruikt hij het gegijzelde meisje om toegang te krijgen tot de media om zijn zelfgeschreven nummer "Lucky Manuelo", gezongen door zijn dochter Marva, in de hitparades te krijgen.
 
ACHTERGROND
"Iedereen Beroemd" is een Vlaams-Nederlandse film uit 2000, geregisseerd door Dominique Deruddere. De film werd in 2001 genomineerd voor een Oscar® als beste niet-Engelstalige film. Het betekende de doorbraak voor Deruddere als regisseur en was het debuut van actrice Eva Van der Gught. Raymond van het Groenewoud schreef de song "Lucky Manuelo".
 
ARTISTIEKE DUIZENDPOOT
Regisseur en scenarist Frank Van Laecke is één van de meest actieve scenaristen en regisseurs die België rijk is. Volgend seizoen gaan er maar liefst drie musicalcreaties van hem in première.
"Ik fileer het kitscherige, oppervlakkige en misleidende wereldje van de derderangs zangwedstrijden tot op het bot. "Iedereen Beroemd" wordt een schrijnende en cynische ontmaskering.  Maar bovenal een ode aan de Liefde: Liefde als motor voor het wanhopig realiseren van het onmogelijke."
 
EEN PRIMEUR VOOR JELLE CLEYMANS
Voor Jelle Cleymans is het zijn debuut als componist en tekstschrijver van een musical. Na succesvolle rollen op het podium, zoals "Kuifje, De Zonnetempel", "Robin Hood", "Anatevka" en "14-18", staat hij dit keer voor het eerst aan de wieg van een musicalcreatie: “Ik vind het ontzettend spannend en boeiend om voor de eerste keer de muziek voor een avondvullende musical te mogen schrijven. Het is fantastisch dat samen met mijn vriend Frank Van Laecke te kunnen doen. Ik ken niemand in het musicallandschap die zo gepokt en gemazeld is als hij!
Ik ben altijd een enorme fan van “Iedereen Beroemd” geweest. Het onderwerp spreekt me heel erg aan omdat het alle facetten van de Vlaamse showbizz belicht en tegelijk heerlijk satirisch is.”


Waar: Theaterzaal  De Gekke Haan - Hoog-Kallostraat 25, 9120 Beveren
Wanneer:15, 22, 23 februari en 1, 2, 8, 9 maart 2019 om 20u15
17, 24 februari en 3, 10 maart 2019 om 15u15
Tickets: www.judas.be en  070/691 002 (max. 0,30 euro per minuut)


VROEGBOEKKORTING OP RANG 1 EN RANG 2 VOOR DE SNELLE BESLISSERS
De snelle beslissers genieten tot en met 29 april 2018 van een vroegboekkorting van 10%
RANG 1:              € 39,00                 € 35
RANG 2:              € 29,00                 € 26
(Prijzen zijn inclusief servicekosten)
 
*VIP tickets genieten van de beste plaatsen, 1 programmaboekje per 2 personen en 2 consumpties, gratis vestiaire en gratis parking in de Indigo parking Nationale Bank.                      
 
Info: Frenesia
(Albuy)

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Bengaals Nieuwjaar ‘ Shuva Nova Borsha’.

Lees meer: ...

op Zaterdag 14 april 2018 was onze reporter ter plaatse en maakte deze indrukken voor u.
In het Kokerpark (Brugse poort  Gent) was het volop feest! De gemeenschap van de Bengali vierden nieuwjaar.

 

 

 

 

 

 

Het was een kleurrijk spektakel, in vijftig tinten wit en rood, de traditionele feestkleuren bij de Bengali.
Een Oosters feest op de Brugse Poort… De garantie voor een echt volksfeest! Er was een omvangrijke lentebrunch…. Zoet en gezond, en lekker… Niemand bleef op zijn honger zitten..De koffiekoeken en de Bengaalse hapjes gingen er vlot in. Bovendien was er dans zoals in de echte *Bollywood-film ‘Bride and Prejudice’

De lentebrunch was een samenwerking van Buurtwerk Brugse Poort-Malem, leden van de Bengaalse gemeenschap (waaronder Ruma Afsar, Rabeya Sultana , Md Riad Hossain, Tawhid Hossain , Ummehani Hassi, Kamruzzaman Manik, Sharmin Swarna, Foisal Bin Touhid Siddiki, Mili Amieena, Parveen and ....), Cinema Paradiso - Brugse Poort, BhaloBangla-, Banglabari, Maanobota Collective ...

(*Bollywood-film: Deze films zijn levendige musicals die tijdloze verhalen vertellen over liefde en onrust; waar er veel gezongen en gedanst wordt.)

Fotograaf Jacqueline Dumortier
Reporter Nadine Van Parys

Slideshow:

0
0
0
s2smodern