Artikels

Koninklijk Poppentoneel is terug open vanaf 24 Oktober

Lees meer: ...

Na een verkwikkende vakantie is Pierke paraat om er weer helemaal in te vliegen.
Bijna 65 jaar (!) beleeft hij volop avonturen en doet de kinderen en de mama’s, papa’s, opa’s en oma’s schuddebuiken van het lachen!
Het startschot wordt gegeven op 24 Oktober met de “kaskraker” Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.
De poppen zullen u doen swingen alwaar het een echte  musical was.
Na de voorstelling krijgt elk kindje een lekkere gezonde hap.
Koninklijk Poppentoneel Festival bestaat al bijna 65 jaar! Het theater wordt gerund door de familie De Wispelaere, een overlevering van vader op zoon op kleinkind.
Zoals het elk traditioneel Gents poppentheater betaamd, speelt dit gezelschap met stangpoppen en het alom gekende Pierke van Gent.
Het Poppentheaterfestival biedt een gevarieerd programma bestaande uit eigen werk, bewerkte sprookjes en verhalen uit het rijke poppenspelverleden van Gent, allemaal met Pierke in de hoofdrol. Een prima familiegebeuren waar zowel jong als oud(er) van kunnen genieten!
 
Lees meer: ...
Het Koninklijk poppentoneel speelt ook op aanvraag op rondreis. Van half september tot half maart om de 14 dagen op zondagnamiddag kan je in de thuishaven een andere productie zien. Daar wordt oud met nieuw gecombineerd: kunstige poppen (600-tal !), mooie decors en de moderne techniek.
Live en uit de vuist gespeeld voor een bont publiek van kinderen met hun ouders en grootouders die het destijds ook zelf hebben meegemaakt: veel plezier met de fratsen van de Gentse Pier..

Waar: Moriaanstraat 65 - 9050 Gentbrugge
Reservatie: 092314488
Tarief:4,50€ - mindervaliden 4,00€ - vraag naar de voordelige verjaardagsformule
Publiek: van 3 tot 12 jaar
Internet: http://www.festival-poppentoneel.be
Vergeet vooral niet te reserveren anders loop je kans om voor een uitverkochte zaal te staan.

(Albuy)

0
0
0
s2smodern

Gezocht: 150 muzikanten om Synrise (Goose) live te spelen.

Lees meer: ...

Het muziekcentrum Track zoekt muzikanten om een groot tijdelijk ensemble samen te stellen.
Kortrijk is een muziekstad met honderden muzikanten, ensembles, groepen en muziekliefhebbers. Wat zou er gebeuren als ze allemaal samen muziek maken? Vonken geven, dat zeker. Ben je zelf muzikant of ken je een muzikaal talent. Lees dan verder.

Erik Desimpelaere maakte een versie voor zowel klassiek geschoolde als pop- en rock muzikanten van het nummer Synrise (Goose).
Hij zoekt nu 150 muzikanten en zangers die de uitdaging willen aangaan om dit nummer live te brengen op vrijdag 1 december als opening van het muziekcentrum.  Van drummers tot trianglespelers, van gitaristen tot strijkers, van pianisten tot synthesizer wizards, …  Voor iedereen is er plaats.
De partituren worden bezorgd, deze kan je dan zelf instuderen.Hou de  volgende drie data open in jouw agenda:

Zondag 26/11 van 14u-15u30 (repetitie in muziekcentrum Track)
Donderdag 30/11 van 20u-21u30 (generale repetitie in muziekcentrum Track)
Vrijdag 1/12 om 19u30:  openingsvoorstelling in/rond het muziekcentrum van Kortrijk.  Verzamelen vanaf 17.00.

Geïnteresseerd om mee te spelen of wens je nog meer info? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Om alle verwarring te vermijden: Goose speelt het nummer niet mee.

(Albuy)

0
0
0
s2smodern

MOTHMEISTER: Post-Mortem Fairy Tales

Lees meer: ...
Mothmeister is het non-stop muterend alter ego van twee artistieke soulmates. Met hun bevreemdende, haast surrealistische Post-Mortem Fairy Tales portretteren ze gemaskerde, groteske personages - vergezeld van opgezette dieren uit hun privécollectie. Net zoals in het Victoriaanse tijdperk overleden, opgebaarde dierbaren gefotografeerd werden als aandenken voor de nabestaanden, worden de dieren hier vereeuwigd in een sprookjeswereld met desolate non-places als decor.
Het onafscheidelijke duo trekt de wereld rond, op zoek naar de meest bijzondere plekken. Elk beeld vertelt dan ook zijn eigen uniek verhaal. En is geïnspireerd door hun intuïtie en passie voor mythes, legendes en taxidermie.

Wat ooit spelenderwijs tot stand kwam, groeide verbazend snel uit tot een wonderlijk universum dat nu wereldwijd geprezen wordt. Het aantal volgers van - de overigens doelbewust anonieme - Mothmeister is daarvan het mooiste bewijs.

Aangetrokken door de schoonheid van een vleugje duisternis, brengt Mothmeister magische droombeelden tot leven. Het zijn taferelen die de verbeelding prikkelen en rechtstreeks met
het onderbewustzijn communiceren.

Vanaf 14 oktober 2017 worden de ruimten van QuARTier A volledig ingevuld door de eerste grote overzichtstentoonstelling van Mothmeister. Hun uitgebreide, indrukwekkende collectie werd nog nooit eerder in zijn volledigheid getoond. Het immersieve effect van deze tentoonstelling is te danken aan de verscheidenheid van de tentoongestelde media. Los van de beelden zullen zowel allerlei kostuums, maskers, curiosa uit hun collectie als opgezette dieren te zien zijn. Enkele exclusieve taxidermie objecten zijn trouwens ook te koop.

Mothmeister werkt al jaren met taxidermist Viktor Leestmans samen die al heel wat op zijn palmares heeft. Aan de hand van schetsen en moodboards geeft Viktor diverse dieren een tweede leven. Occasioneel voor deze grote tentoonstelling zal Viktor aanwezig zijn op de eerste twee openingsdagen. Aanwezigen zullen de kunst van het opzetten aan de hand van live taxidermie kunnen waarnemen.

Het kan misschien allemaal een beetje luguber klinken, toch geeft QuARTier A de garantie dat deze performance en de totale tentoonstelling kindvriendelijk en goed verteerbaar is. Ook is het evenement geheel gratis. De tentoonstelling is elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14u tot 18u te bezichtigen, dit tot en met 11 november 2017.

https://www.instagram.com/mothmeister
 
Waar: QuARTier A' vzw
Burgemeestersplein 10
9300 Aalst

Wanneer: 14 oktober 2017 tot 11 november 2017
Open op: Vrijdag - zondag van 14:00 tot 18:00
Prijs gratis

Bron: Uit in Vlaanderen
0
0
0
s2smodern

Tegenwind. Een expo over armoede in België sinds 1800 in Gent.

Lees meer: ...

Armoede blijft tot op vandaag een wijdverspreid fenomeen. In het geschiedenisonderwijs wordt armoede vaak slechts zijdelings behandeld, als onderdeel van bredere thema’s, zoals de sociale kwestie of het ontstaan van de welvaartsstaat.

Bovendien wordt het fenomeen vaak vanuit een macroperspectief bestudeerd, waardoor er weinig aandacht is voor de vele gezichten van armoede en de ingrijpende invloed ervan op verschillende aspecten van het concrete leven van mensen in armoede. De vraag hoe die zelf deze problematiek beleven, dreigt daarbij evenzeer naar de achtergrond te verdwijnen.

Tegenwind vertelt de geschiedenis van armoede in België sinds het begin van de negentiende eeuw. De tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van zes thema’s: geld, werk, lichaam, huis, gezin en samenleven. Op die manier ontdekt de bezoeker hoe armoede binnendringt in verschillende domeinen van het leven.

Vertrekkend vanuit het individu trekken de thema’s het fenomeen armoede geleidelijk aan open naar het gezin en de bredere samenleving. Verleden en heden worden daarbij steeds met elkaar vervlochten. Bij de ontwikkeling van de tentoonstelling werd nauw samengewerkt met mensen in armoede, waardoor ook het actuele gezicht van armoede een plaats krijgt in de tentoonstelling.

Lees meer: ...

Eén Belg op zeven leeft in armoede. Dat is leven tegen de wind in. Met vlagen dringt de rauwe realiteit binnen in alle kieren van het leven. Armoede is altijd aanwezig, nooit helemaal afwezig. Ze beroert kleine en grote zaken, en is vaak onzichtbaar - zeker voor de buitenwereld. De samenleving zit verveeld met het cijfer. Hoe het leven van mensen in armoede keren? Hoe ze uit de wind zetten? Veel antwoorden zijn mogelijk. Keuzes dringen zich op.

Cultuur in Beeld bezocht de tentoonstelling en kan ze ten zeerste aanraden. Nog tot 26.11.2017, elke dag behalve maandag, van 10 tot 17 uur. (toegang tot 16u30)

Foto-overzicht tentoonstelling : https://www.facebook.com/pg/cultuurinbeeld/photos/?tab=album&album_id=1968039780086714

(stAs)

Lees meer: ...   Lees meer: ...

Lees meer: ...   

 

0
0
0
s2smodern

Alexander Ververken, nieuwe directeur van Schouwburg Kortrijk

Lees meer: ...

Alexander Ververken is de nieuwe directeur van de Schouwburg van Kortrijk, hij vervangt Nils Vanantwerpen sinds 15 september.
Nu vier weken later heeft hij zijn draai al goed gevonden.

Alexander Ververken is 35 jaar, woont in Kuurne en was tot voor kort werkzaam bij ENGIE Electrabel waar hij de voorbije jaren de activiteiten rond hernieuwbare energie mee vorm heeft gegeven. Een totaal andere sector maar een visie over cultuur heeft hij wel.
Het is zijn ambitie om actief te kunnen bijdragen aan de leefbaarheid van de samenleving. Cultuur staat daarbij centraal. Vertrekkende van zijn passie voor muziek, theater en dans hoop hij zich te kunnen  inzetten voor het Kortrijks cultuurproject. De Schouwburg en het vernieuwde muziekcentrum Track spelen hierin een centrale rol die hij ten volle wil ondersteunen.”

Het liet even op zich wachten aldus An Vandersteene, (schepen van Cultuur) maar we zijn dan ook niet over één nacht ijs gegaan. De jury heeft gewikt en gewogen en selecteerde uiteindelijk Alexander uit de vele kandidaten. De Kortrijkse Schouwburg en het Muziekcentrum hebben nu opnieuw een sterke en gedreven leider aan het stuur, belangrijk voor onze beide instellingen en voor cultuur in Kortrijk in het algemeen.

Foto (Kattoo Hillewaere)
(Albuy)

0
0
0
s2smodern

Ontdek Bach, de weg van de schoonheid...

Lees meer: ...

De vijfde evangelist, zo wordt Johann Sebastian Bach wel eens genoemd. Op zon- en feestdagen werd tijdens de eredienst in Leipzig telkens een cantate van zijn hand uitgevoerd. Onze tijd heeft deze muziek verregaand geësthetiseerd en veilig verbannen naar de concertzaal. En dat terwijl de cantates in wezen een muzikale overweging zijn van het evangelie van de dag.

In een reeks van vijf avonden probeert het Vormingscentrum van het Bisdom Gent hier opnieuw bij aan te knopen. Ze nemen eerst de tekst van cantate onder de loep en gaan na welke klemtonen de tekstdichter legt, en hoe hij de aansluiting vindt bij het evangelie. Rond de vleugelpiano geschaard ontrafelt de groep vervolgens de muzikale opbouw van de cantate.

Gaandeweg krijgen de volgers de smaak in de muzikale retoriek en symboliek die Bach aanwendt om de boodschap tot in het hart van de luisteraar te brengen. Elke avond wordt afgerond met een integrale beluistering van cantate, in een meditatieve sfeer.

De eerste avond van de reeks biedt een kennismaking met de wereld van Bachs cantates. Wie was Bach eigenlijk? Wat is een cantate? Welke rol speelde de cantate in de Lutherse eredienst? Welke retorische middelen staan er in Bachs muzikaal woordenboek, en hoe klinken die dan? Wat voegt de muziek toe aan de woorden? En hoe kunnen we nu nog zinvol luisteren naar Bachs cantates? Ook voor niet gelovigen die van Bach houden is deze eerste avond meer dan zinvol.

Begeleiding: Jan Christiaens, musicoloog en educatief medewerker van CCV 

Deze en andere vragen komen aan bod op donderdag 19 oktober. 19.45 tot 21.30 uur Sint-Baafshuis Biezekapelstraat 2 9000 Gent. 

Vervolg van de reeks:

- Advent: donderdag 14 december 2017

 - Lichtmis - donderdag 1 februari 2018

 - Goede week - donderdag 22 maart 2018

 - Pinksteren - donderdag 17 mei 2018

Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 09/235 78 65

Kostprijs:10 euro per avond

Meer info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 09/235 78 73

(mas)

0
0
0
s2smodern