Artikels

Internationaal Orgelfestival Sint-Baafskathedraal Gent.

Lees meer: ...
"Gent...orgelstad", is het thema van het Internationale Orgelfestival in de kathedraal. Negen topconcerten vanaf 6 juli, elke donderdag.

Reeds sedert 1951 wordt elk jaar opnieuw tijdens de zomerperiode het Internationaal Orgelfestival georganiseerd in de Sint-Baafskathedraal door de vzw "Gents Orgelcentrum". Gastorganisten uit binnen- en buitenland staan samen met Edward De Geest, de organist-titularis van de Sint-Baafskathedraal, borg voor hoogstaande orgelconcerten.

Donderdag 6 juli om 20u - Luk Bastiaens (Leuven/Hoegaarden - België)  - Werk van Marchand, Couperin, Buxtehude, Bach, Peeters, Verschraegen en Lemmens

Donderdag 13 juli om 20u- Karel Martinek (Olomouc - Tsjechië) - Werk van Bach, Sokola, Vierne, Alain, Dupré en improvisatie

Donderdag 20 juli om 12.45uNico Declerck (Turnhout/Beerse - België) - (Middagconcert Gentse Feesten) - Werk van Bach, Mendelssohn-Bartholdy, Wagner, Franck en Idenstam

Donderdag 27 juli om 20u - Christian Bacheley (Arbois - Frankrijk) - Werk van de Grigny, Scheidt, Bach, Franck, Messiaen en Bedard

Donderdag 3 augustus om 20u -Riccardo Gnudi (Göteborg - Zweden) - Werk van Bach, Buxtehude, Lindberg, Ravanello en Bossi

Donderdag 10 augustus om 20uIsabelle Fontaine (Soissons - Frankrijk) - Werk van Bach, Fontaine, Vierne, Duruflé, Alain en improvisatie

Donderdag 17 augustus om 20u - Christine Kamp  (Weesp - Nederland) - Werk van Rachmaninoff, Vierne, Widor en Franck

Donderdag 24 augustus om 20 uHeiner Grasst (Essen - Duitsland) - Werk van Buxtehude, Pachelbel, Bach, Bräutigam en Mendelsshon-Bartholdy

Donderdag 31 augustus om 20u - Edward De Geest (Gent/Eeklo - België) - Werk van Pachelbel, Guilain, Bach, Bruckner, Andriessen, Franck, Messiaen en Van Hulse

Tickets: verkrijgbaar aan de avondkassa - geen reservatie nodig - studenten en kinderen: 8 EURO / Volwassenen: 10 EURO - bij het middagconcert op 20 juli: iedereen: 8 EURO

info: http://www.gents-orgelcentrum.be

(stAs)

Lees meer: ...

Lees meer: ...

0
0
0
s2smodern

Zomerdrankjes : Crazy Strawberry (2)

Lees meer: ...

Crazy Strawberry zonder alcohol. Zo lekker verfrissend en de kinderen kunnen meegenieten.

Doe ijsblokjes, de aardbeien en enkele schijfjes limoen en sinaasappel in een grote kan. Voeg enkele blaadjes gespoelde munt en de alcoholvrije aperitiefdrankjes toe. 

Zet koel en laat tot drie uur trekken Voeg net voor het serveren bruiswater toe in met ijsblokjes gevulde glazen.

3 flesjes Crodino Rosso, 50 cl Perrier bruiswater, enkele dunne schijfjes limoen, enkele dunne schijfjes sinaasappel, 5 aardbeien gesneden in schijfjes en enkele muntblaadjes.

Garnituur: munt.

(mas)

Lees meer: ...

0
0
0
s2smodern

Feest in ’t Park in Brugge.

Lees meer: ...

Feest in ’t Park is een gratis mondiaal festival, georganiseerd door Stad Brugge i.s.m. de Noord-Zuidraad.

26 jaar geleden was Feest in ’t Park een kleinschalig initiatief van de toenmalige Derde Wereldraad om de vele Brugse Noord-Zuidorganisaties een gezicht te geven in de stad.

Na al die jaren is Feest in ’t Park uitgegroeid naar hét uithangbord van het Brugse Noord-Zuidbeleid en een vaste waarde om de zomer in te zetten voor de vele duizenden bezoekers.

Het stadsbestuur wil via het Feest in ’t Park een forum bieden aan iedereen die zich inzet voor mensenrechten, gezondheidszorg, onderwijs, duurzame landbouw, eerlijke handel en waardig werk in het Zuiden. Ga dus zeker eens langs op de Bazaar en ontdek er de vele projecten, de heerlijke wereldkeuken en de fairtradebar.

Feest in ’t Park betekent uiteraard ook muziek, dans, workshops, expo’s en kinderanimatie uit alle hoeken van de wereld.

https://www.feestintpark.be

Minnewaterpark, 8000 Brugge. Zaterdag 24 juni 2017 vanaf 14.00

(mas)

 

 

0
0
0
s2smodern

Kleuters ontdekken lieveheersbeestje in De wereld van Kina te Gent.

Lees meer: ...

De wereld van Kina in Gent: de Tuin opent een gloednieuwe museumzaal. Kleuters komen er alles over het lieveheersbeestje te weten. In een vrolijk decor van gras en reuzebloemen gaan ze, net als het lieveheersbeestje, op zoek naar bladluizen.

Doe-tentoonstelling. In de doe-tentoonstelling stappen de kleuters de wereld van het lieveheersbeestje binnen. Op hun zoektocht naar bladluizen komen ze onderweg een groot verteltheater, een knutselhoek, puzzels en een winterslaap-snoezelhoekje tegen. Er is ook een moestuinbak met levende lieveheersbeestjes en larven. De kleuters leren hoe een lieveheersbeestje er van dichtbij uitziet. Ze ontdekken hoe larven uitgroeien tot volwassen insecten en hoeveel stippen de lieveheersbeestjes in hun tuin hebben.

Soort van het jaar. Na 1001 stippen, de succesvolle kleutertentoonstelling over paddenstoelen, is er nu dit nieuwe initiatief voor kleuters. Het lieveheersbeestje werd dit jaar door Natuurpunt Gent en de Stad Gent verkozen tot soort van jaar. Dit inspireerde De wereld van Kina om ook iets aan te bieden voor de allerkleinsten.

'Steeds meer kleuters vinden de weg naar De wereld van Kina. Met deze tentoonstelling bewijzen ze opnieuw dat de stad één grote klas is. Ik hoop dan ook dat heel wat kinderen hier op ontdekking zullen komen.' zegt Elke Decruynaere, schepen van jeugd.  

Praktisch: 

  • De tentoonstelling is vanaf zondag 25 juni 2017 te bezoeken in De wereld van Kina: de Tuin (Berouw 55, 9000 Gent)
  • Openingsuren: maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Zon- en feestdagen van 14 tot 17.30 uur
  • 'Lieve Heersbeestje,' werd mede mogelijk gemaakt door DCM Naturapy, Les Potagers de Thomas en Clavis Uitgeverij.

(stAs)

 
0
0
0
s2smodern

Open Tuin-Open School : Tuinbouwschool Melle Natuurlijk!

Lees meer: ...

De school zet haar studiedomein Life & Science in de kijker: alle afdelingen en serres zijn vrij toegankelijk.

Voor de tuin-, natuur- en dierenliefhebbers zijn er ook interessante demonstraties of begeleide wandelingen. Eindejaarsleerlingen stellen hun eindwerken tentoon. Diverse standhouders en verenigingen uit de tuinbouw- en huisdierensector zijn aanwezig.

Geschiedenis. Op 30 april 1849 werd op het bedrijf van Louis-Benoit Van Houtte het “Institut Royal d’Horticulture de Gentbrugge” opgericht als eerste tuinbouwschool op het continent. De oorspronkelijke bedoeling van deze man was om zelf zijn medewerkers te vormen en de bloemisten wetenschappelijk te onderleggen. Hij bleef een kwarteeuw directeur van deze school en bezorgde haar een internationale uitstraling, net zoals hij de Gentse tuinbouw wereldwijde faam bezorgde.

Louis Van Houtte was immers een zeer veelzijdig man: “horticulteur, rédacteur, explorateur, ancien directeur du Jardin Botanique de Bruxelles, auteur de La Flore des Serres et des Jardins de l’Europe”. Ontelbaar zijn de prijzen die hij behaalde op tuinbouwtentoonstellingen, waarmee hij ook de faam van de “Gentse Floraliën” vestigde. De door hem gestichte school had dan ook van bij het begin een ingrijpende invloed op de evolutie van de tuinbouw.

In 1874 werd de school overgebracht naar de Kruidtuin op de Steendam te Gent en onder de leiding geplaatst van prof. Kickx. Ze ressorteerde toen onder het Ministerie van Onderwijs en Schone Kunsten. De Oranjerie daar was imposant. Trouwens, de actuele oranjerie van de Tuinbouwschool Melle is er een verkleinde kopie van.

In 1889, na de dood van prof. Kickx, werd de school voor een tweede maal verplaatst, deze keer naar een vleugel van de Normaalschool op de Hofbouwlaan te Gent. De school werd tegelijkertijd overgeheveld naar het Ministerie van Landbouw en de heer Emile Rodigas werd directeur. Hij was een buitengewoon onderlegd man en had reeds meegewerkt aan alle uitgaven van Louis Van Houtte. Door het lerarenkorps werd Het Tijdschrift voor Boomteelt, Bloementeelt en Groenteteelt uitgegeven, dat zowel in het Nederlands als in het Frans verscheen. Er werd ook meer eenheid gebracht in de studieprogramma’s en voor de school begon een periode van grote bloei. Er studeerden nog steeds jonge mensen uit verschillende landen aan de school. De heer Rodigas schafte de praktijk op de verschillende bedrijven af en legde modelproeftuinen aan, gelegen in de Ottergemsesteenweg, in de Hofbouwlaan en in de Ledeganckstraat, de huidige plantentuin van de Universiteit Gent.

Hij richtte ook een speciale leergang “Bloembinderij” op, evenals de leergang “Koloniale Teelten”. De oorlog van 1914 remde de werking van de school en in 1917 werd het Nederlands de voertaal van het onderwijs, waardoor vele buitenlandse leerlingen de lessen niet meer konden volgen. De crisis in de tuinbouw in de naoorlogse jaren - heel wat tuinbouwbedrijven gingen na de ellende van de oorlogsjaren teniet - bracht een sterke terugloop van het aantal leerlingen mee. Daarenboven wilde de directie van de Normaalschool net op dat ogenblik opnieuw in het bezit komen van de lokalen die sedert 1889 door de Tuinbouwschool werden ingenomen. De nieuwe directeur, de heer Robert Pauwels, die de heer Ronse in 1921 had opgevolgd, spande zich terdege in opdat de school zou kunnen blijven bestaan. Hij kreeg hierbij de steun van tal van tuinbouwbedrijven en van het stadsbestuur.

Vruchteloos echter. Begin augustus 1923 werd beslist dat de “Middelbare Tuinbouwschool” te Gent werd afgeschaft en vervangen zou worden door avond- en zondaglessen. De heer Valère Delbeke werd in december 1923 belast met de leiding van deze nieuwe richting. Toch volgden er inspanningen van o.a. Alfons Collumbien, oud-leraar van de school, om de school te kunnen heropenen. Dat kon in 1931 ten titel van proef.

Toen in 1933 - met de oprichting van de Dienst voor Technisch Onderwijs - de school weer gehecht werd aan het Ministerie van Openbaar Onderwijs, werd door dit departement ingezien dat de toestand van de school te Gent onhoudbaar was geworden. In 1936 werd dan ook overgegaan tot de aankoop van ruim 8 ha van de huidige terreinen van de school, voorheen eigendom van de familie Beernaerts. Het terrein werd aangepast, een serrecomplex werd opgetrokken en op 4 oktober 1937 werden de nieuwe lokalen ingehuldigd, totaal onfunctioneel als school, maar met een unieke sfeer.

In 1942 werd het domein uitgebreid met de gronden gelegen tussen de vijver en de Schelde, waar thans de boomgaard van de school is gelegen. Onder de directie van de heer Verstrynghe werd de school uitgebreid met Hoger Onderwijs, nl. met een Graduaat Landschaps- en Tuinarchitectuur. Vandaar de naam “Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw”.

In 1985 werden nog 3 ha verworven die langs de Schelde gelegen waren, waardoor het areaal in totaal 17 ha omvatte. In 1988 werd op het niveau Hoger Onderwijs de afdeling Land- en Tuinbouw toegevoegd, onder de directie van de heer Guy Maes. De school heette dan “Hoger Instituut voor Land- en Tuinbouw”. Tevens werd in dezelfde periode het milieuonderwijs ontwikkeld en werd in de jaren 1990 en volgende het Hoger Secundair Beroepsonderwijs uitgebouwd. In 1995 veranderde de school nogmaals van naam, toen op basis van het nieuwe decreet voor het Hoger Onderwijs een splitsing tussen het Secundair en het Hoger Onderwijs zich opdrong. Het Hoger Onderwijs, voorheen verbonden aan de “Tuinbouwschool” werd een deel van de Hogeschool Gent, hoewel het nog steeds in Melle wordt georganiseerd. Het Secundair Onderwijs begon een autonoom bestaan als “KTA Tuinbouwschool Melle” en beheert sindsdien het domein. Er wordt tuinbouwonderwijs georganiseerd voor jongeren van 12 tot 19 jaar en het onderwijsaanbod in de studierichting Tuinbouw is er compleet.

http://www.tuinbouwschool-melle.be

 

0
0
0
s2smodern

Jazz in ’t Park zorgt voor jazzy nazomer in Gentse Zuidpark.

Lees meer: ...

Van donderdag 31 augustus tot en met zondag 3 september 2017 biedt Jazz in ’t Park traditiegetrouw het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz, volledig gratis en in een ongedwongen, laagdrempelige sfeer. Dit alles tussen en onder de bomen van het Zuidpark. Het programma van deze 24ste editie biedt opnieuw een staalkaart van wat Belgische jazz op dit moment te bieden heeft, met aandacht voor alle subgenres.

Primeurs. De editie 2017 brengt meerdere primeurs. In avant-première kan er gloednieuw materiaal ontdekt worden van DelVita, Les Chroniques de l’Inutile, Bestiaal, 3Men in a Boat! en Mo & Grazz. Jelle Van Giel Group stelt zijn nieuw album voor de eerste keer voor aan het Gentse publiek en er is de cd-release van Orchestra Exotica.

Jazzfriends present. Voor het derde jaar op rij betrekt dit open stadsfestival enkele bevriende jazzorganisaties nauwer bij de werking. Onder de noemer ‘Jazzfriends present’ krijgen el NEGOCITO Records, Inside Jazz Management, Bis Bookings en JazzLab Series opnieuw de gelegenheid om zichzelf te presenteren met een geselecteerd jazzproject. Dit jaar krijgen ook nieuwe vrienden Art Spot Management en Chopstick Records die kans. 

Live radioshow. Jazzfriend en radiomaker Dirk Roels zal voor de tweede keer vanop het podium een bijzondere live radioshow presenteren van Jazz Rules, met special guests. Ook opmerkelijk is de nieuwe Jazzfriend, Jazzmozaïek. Dit gerenommeerd Vlaams jazzmagazine ondergaat binnenkort een heuse make-over, en om dit te vieren worden 15 gratis jaarabonnementen verloot onder het aanwezige publiek.

Hommage aan Paul Feyaerts. Begin dit jaar nam de jazzwereld afscheid van Paul Feyaerts. De voormalige patron van café Damberd overleed op 70-jarige leeftijd na een lange ziekte. Drie decennia lang was hij het gezicht en de drijvende kracht achter het Gentse jazzmonument. Vele Belgische en Gentse jazzartiesten speelden hier hun eerste optreden, vele Gentenaars leerden hier jazzmuziek kennen en waarderen. Alles in een ongedwongen sfeer zoals die ook te vinden is op Jazz in ’t Park.

Het festival wenst dan ook met het slotconcert hommage te brengen aan deze grote meneer die zoveel betekend heeft voor de Gentse jazz en doet dat uiteraard met live jazzmuziek, gebracht door artiesten die sterk verbonden zijn met Het Damberd en Paul. Onder leiding van Bart Maris wordt Paul herdacht zoals hij het wellicht zelf gewild had.

Samenwerking met de bib. Traditiegetrouw werkt het festival dit jaar ook samen met de stadsbibliotheek. Op zaterdag 2 september programmeert Jazz in ’t Park een library session in De Krook. Gentse jazzzangeres Ingrid Nomad brengt bij de muziekafdeling een intiem concert met eigen werk uit haar recente debuutalbum, begeleid op piano en contrabas. Na afloop is er een meet & greet voor de aanwezigen, ook dit concert wordt gratis aangeboden. In de aanloop naar en ook tijdens het festival worden de concerterende artiesten onder de aandacht gebracht in de muziekafdeling.

Kaftactie. Ook dit jaar start het nieuwe schooljaar tijdens Jazz in ’t Park, op vrijdag 1 september. De kaftactie van vorig jaar was een groot succes en wordt dan ook met plezier herhaald. Alle schoolgaande kinderen en hun ouders zijn opnieuw van harte welkom om die nieuwe boeken en schriften meteen te voorzien van gratis Jazz in ’t Park-kaftpapier. Deze keer geen paradeband maar een volwaardig podiumconcert van Karibu Orchestra als muzikale opluistering. En uiteraard mag het vieruurtje niet ontbreken voor alle deelnemende kinderen, gratis aangeboden door de Stad Gent.
 
Unesco Creative City of Music. Met dit stadsfestival doet Gent zijn titel als ‘Unesco Creative City of Music’ alvast alle eer aan. Dit bewijst het concept van de ‘Jazzfriends’ waarbij Jazz in ’t Park andere Gentse jazzorganisaties zowel een promotioneel als artistiek platform biedt. Maar ook de kaftactie om jongeren te laten proeven van Gentse jazz, het hommageconcert waarbij nieuwe muziek ter plekke gecreëerd wordt en de talrijke muzikanten en bands die uit Gent komen of er onlosmakelijk mee verbonden zijn, bewijzen dat deze titel nog steeds bijzonder actueel is.
 
Duurzame catering. Op het vlak van publiekscatering is dit het jaar van de grote verandering. Na 23 edities neemt het festival afscheid van trouwe cateringpartner Probas, die van harte bedankt wordt voor de goede samenwerking sinds de eerste editie van het festival.  De organisatie kijkt nu uit naar de nieuwe samenwerking met Uitbureau Gent vzw. Meer dan ooit wordt er ingezet op duurzame catering met o.a. afvalarme en regionale producten. Deze samenwerking resulteert ook in andere dranktenten en publieksmeubilair. Het festival krijgt op dit vlak dus een heuse make-over.
 
Speelzone voor kinderen. Jazz in ’t Park wordt dit jaar kindvriendelijker dan ooit. In samenwerking met Uitbureau wordt een kleine, afgebakende speelzone ingericht waar kinderen zich kunnen uitleven onder begeleiding van enkele animatoren. Geen opvang maar wel een plaats waar de kinderen samen kunnen spelen, gratis uiteraard. Op donderdag en vrijdag is de speelzone open van 16 tot 20 uur, op zaterdag van 18 tot 20 uur en op zondag van 14 tot 20 uur.
 
Praktisch. Vijftien gratis concerten van donderdag 31 augustus tot en met zondag 3 september 2017 in het Zuidpark Gent.
 
(stAs)
 
0
0
0
s2smodern