Artikels

Hopdag met hopplukwedstrijd in Meldert (Aalst/Affligem).

Lees meer: ...
Het is opnieuw hopplukdag in Meldert (Aalst op de grens met Affligem) op zondag 3 september 2017. Zoals de vorige jaren organiseert de stad ook dit jaar tijdens Meldert-kermis een Hopdag met hopplukwedstrijd op Meldert-dorp.
 
Programma:
14 uur: oogst en degustatie op het veld
15.30 uur: hopplukwedstrijd
Kampioenschap tussen de winnaars van de voorbije wedstrijden
16.30 uur: hopkeuring door vakjury

Wie het meeste hop plukt wint, ook voor de jongste, de oudste deelnemer en de deelnemer die van het verste komt zijn er speciale attenties voorzien. 

De geschiedenis van de rijke hopcultuur in deze regio gaat terug tot de 14de eeuw. Ruim vierhonderd jaar was het Land van Asse en Aalst dé hopschuur van Europa, tot Napoleon de export naar het Pruisische en Engelse rijk verbood, waardoor de handel en teelt in elkaar stortten en de Amerikanen snel de markt inpalmden.

Vandaag zijn enkel de vijftigplussers nog redelijk vertrouwd met het verdwenen beeld van hele valleien en kouters vol metershoge hopranken en de allesoverheersende hopgeur. Het aantal echt actieve hopboeren bedraagt nog slechts een handvol.

Toch beleeft, sinds begin deze eeuw, de oude hopcultuur een bescheiden revival, waarbij vooral op folklore en het toerisme wordt gemikt. In Meldert, Steenhuffel, Kapelle-op-den-Bos, Asse (Waarbeek), Affligem en Opwijk zijn er (opnieuw) hopvelden die door de lokale overheden worden onderhouden als landschappelijke, toeristische trekpleisters.

(stAs)

Lees meer: ...

 

0
0
0
s2smodern

Kunst & Zwalm: het landschap met dat ietsje meer...

Lees meer: ...

In 2015 herrees de kunstroute Kunst & Zwalm uit haar as. Waarna de nieuwe ploeg van lokale enthousiastelingen naarstig doorwerkte om de volgende editie vorm te geven. Curator Thijs Van Der Linden selecteerde de kunstenaars en samen met zijn team zocht hij locaties op een traject dat De Zwalm-rivier als leidraad neemt. Zaterdag 26 augustus opent Kunst & Zwalm 2017, om 11 uur, in de school Stella Matutina in Michelbeke 

Op een wandeltraject van ongeveer 8 kilometer zijn interventies en werken te zien van een twintigtal kunstenaars uit de ruime regio. Ze plaatsen hun werk in het glooiende Zwalmse landschap, in een molen, een kapel, een café of een kerk. Onder de kunstenaars bevinden zich gevestigde waarden zoals Leo Copers, maar ook de minder bekende, jongere talenten verbazen met opmerkelijke interventies.

Aan het vertrekpunt Stella Matutina ontvangt de bezoeker voor 5 euro een routegids K&Z met de locaties en een toelichting bij de deelnemende kunstenaars. De route is gedurende het openingsweekend 26-27.8 alsook de eerste twee weekends van september te bezichtigen van 13 tot 19 uur. Naast de K&Z-route zijn er op vier extra locaties kunstenaars aan het werk te zien in de K&Z-kunstenaarsresidenties (te volgen op de K&Z website). Voor scholen werd er een educatief aanbod uitgewerkt.

De biënnale Kunst & Zwalm werd de eerste keer georganiseerd in 1997 en kan bogen op een lange traditie. Over de edities heen werd het gezelschap van deelnemende kunstenaars steeds internationaler, tot vzw Boem besloot terug te keren naar het bescheidener concept van de beginjaren.

Deze tweede editie met klein budget koos voor het thema [re]Publiek. Het belooft een beleving te worden om niet te vergeten. Met dank aan de gemeentebesturen van Zwalm, Brakel en Zottegem voor hun steun.

Ontdek de kunstenaars op de webstek: http://www.kunst-en-zwalm.be/wordpress/2017-2/kunstenaars

(stAs)

Lees meer: ...

0
0
0
s2smodern

De dahlia: geschikt en beschikbaar voor Bloemencorso Blankenberge

Lees meer: De...

Waar het idee vandaan komt om bij bloemencorso’s in de Lage Landen en dus ook in Blankenberge dahlia’s te gebruiken, is niet bekend, maar de reden zou weleens pragmatisch van aard kunnen zijn: de dahlia is zowel geschikt als beschikbaar.

De dahlia is een bloem die in die tijd (en tegenwoordig weer!) erg populair was en vele boerenerven sierde. Dahlia’s zijn goedkoop en sterk. De poor man’s rose, wordt zij wel genoemd. Dahlia’s komen in grote verscheidenheid aan vorm en kleur voor, en dahliabloemen kunnen in de bloeitijd (van eind juli tot en met september) straffeloos van de plant worden geplukt. Binnen een paar dagen staan er nieuwe bloemen aan de plant. De beschikbaarheid van de dahlia is dus ruimschoots.

Van de honderden soorten dahlia’s die er zijn, zijn er tientallen zeer geschikt om te gebruiken als bekleding van een vorm. De geschikte soorten zijn stevig, constant van kleur, compact en niet te groot. Tot op de dag van vandaag blijkt hoe ideaal de dahlia is, als door tegenvallende weersomstandigheden de opbrengst van de velden tegenvalt. De alternatieven die dan ingezet worden, zoals begonia's, halen het bijlange niet bij de dahlia.

Uiteraard werd de dahlia in de beginjaren van de diverse corso’s nog niet speciaal voor het corso gekweekt. De corsobouwers stroopten, te voet of met de fiets, de wijde omgeving af om op de boerenerven de dahlia’s te plukken. Ook werd met vrachtwagens naar de Nederlandse Bollenstreek gereden om bij de commerciële kwekers in dahlia’s te gaan plukken. De banden met de dahliakwekers uit de Bollenstreek duren voort tot op de dag van vandaag. In Zundert, waar Blankenberge goede banden mee heeft, wordt een van de ereprijzen nog altijd geschonken door een bollenteler uit Lisse.

Alle grotere corso’s in Nederland kweken tegenwoordig zelf dahlia’s. Net zoals de bouw van de wagens vindt het onderhouden van de dahliavelden plaats door vrijwilligers. De velden leveren dahlia’s voor het eigen corso, maar omdat het hele seizoen lang bloemen van de dahliavelden kunnen worden geplukt, vindt er een levendige handel plaats. De corso’s die niet tegelijkertijd plaatsvinden, leveren elkaar bloemen. Daarnaast worden dahlia’s verkocht aan veel kleinere corso’s (die vaak zelf geen dahliavelden onderhouden) en aan allerlei evenement door heel Europa die dahlia’s nodig hebben voor bloementableaus, mozaïeken en wat dies meer zij. Zo worden voor Blankenberge duizenden dahlia's overgereden uit Zundert in speciale koelwagens om tot het unieke corso te komen.

In Zundert, de grootste leverancier van dahlia’s, hebben alle deelnemende buurtschappen een eigen dahliaveld. De buurtschappen onderling hebben een ruilhandel om ervoor te zorgen dat elke buurtschap precies de juiste soorten (kleuren) dahlia’s heeft. In Valkenswaard hebben enkele buurtschappen een eigen dahliaveld, terwijl de overige op het oude veld van de stichting gezamenlijk de dahlia's onderhouden.

Het bevestigen van de dahlia’s geschiedt op twee manieren: ofwel met een spijkertje ofwel door ze te plakken met speciale bloemenlijm. Zundert, Loenhout en Valkenswaard bevestigen de dahlia’s met een spijkertje (of met een kram als de ondergrond slecht is). De lokale terminologie verschilt: Zundert tikt, Loenhout steekt en Valkenswaard prikt. De dahlia’s worden eerst voorzien van een spijkertje door het hart, daarna wordt de dahlia met spijker door het papier-maché geprikt. Andere corso’s zweren bij het plakken van bloemen. Dat is wat duurder (vanwege de lijm) maar de voorstanders vinden dat het mooier is omdat men de spijker of kram niet ziet. Bij het plakken moeten eerst de blaadjes aan de achterkant van de bloem verwijderd worden (plaatselijk aangeduid als ‘konten’ of ‘kontjeskniepen’), waarna de bloemen worden ingesmeerd met lijm. Ook de ondergrond krijgt een lijmlaag, waarna de bloem geplakt wordt. Vollenhove en Sint Jansklooster lijmen hun bloemen voor het grootste deel, slechts een enkele groep gebruikt spijkertjes. Ook in Blankenberge worden de bloemen gestoken.

Wil je de vrijwilligers aan het werk zien in Blankenberge? Dat kan op zaterdag 26 augustus 2017. Er is een toeristisch treintje die langs de voorbereidende groepen rijdt en er zijn twee stadswandelingen om het bloemensteken te ontdekken.

info op https://issuu.com/toerisme_blankenberge/docs/bloemencorso2017_lr

(stAs)

Lees meer: De...

Lees meer: De...

Lees meer: De...

Lees meer: De...

Lees meer: De...

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Aalsters stadssecretaris Wim Leerman gaat internationaal in Rotary.

Lees meer: ...

Wim Leerman (42), de flamboyante stadssecretaris van Aalst, is sinds december 2004 lid van Rotary International, en een zeer actief lid in Rotary club Geraardsbergen. Nu zijn mandaat als clubvoorzitter afliep kan de bezige bij niet stilzitten. Sinds de zomer van 2017 neemt hij binnen Rotary International een vier jaar durend mandaat op als lid van het ‘Strategic Planning Committee’.

Rotary International is de oudste service club ter wereld en telt heden 1,23 miljoen leden: vrienden, leiders en probleemoplossers die in principe wekelijks samenkomen om positieve en blijvende veranderingen te maken in gemeenschappen in binnen- en buitenland. Dit gebeurt via 35 533 clubs verspreid over alle continenten in 200 landen en regionale gebieden. Een belangrijke hefboom hierbij is The Rotary Foundation, die dit jaar 100 jaar oud is, en sinds de oprichting al 3 miljard dollar heeft besteed aan goede doelen.

De hoofdzetel van Rotary International is gevestigd in Evaston, nabij Chicago, in de Verenigde Staten. Aan het hoofd staat de President Rotary International. Die wordt bijgestaan door de ‘Board of Directors’, de raad van bestuur. Zij worden op hun beurt geadviseerd en bijgestaan door 20 internationale commissies met in totaal 103 aangeduide ’members’, waaronder dus Wim Leerman.

Dit is op zich bijzonder, want Wim Leerman is de enige Rotariër in één van deze commissies vanuit het grote gebied van België, Luxemburg, Nederland en Frankrijk, goed voor een kleine 60 000 leden. Uit meer dan 1 800 clubs is Rotary club Geraardsbergen de enige club met een afgevaardigde in zo’n commissie. Wim Leerman is de enige Europeaan in zijn commissie.

Het ‘Strategic Planning committee’ is 10 personen sterk met Wim Leerman als 1 van de 6 aangeduide leden. 13 van de 20 commissies laten zich leiden door de strategie die mee in de strategische planning commissie wordt voorbereid.

Wim Leerman, vanuit de Verenigde Staten aan Cultuur in Beeld: “Ik begin te beseffen hoe uitzonderlijk het is om deel uit te maken van dergelijk internationale commissie. Dit mandaat is zowel een voorrecht als een uitermate boeiende ervaring. Maandag 14 augustus startte mijn vakantie, en ik vloog al direct naar de Verenigde Staten voor een kleine week vol vergaderingen met de commissie. De belangrijkste verantwoordelijkheid van deze commissie is namelijk het ontwikkelen en bijwerken van het Strategisch plan van Rotary International, voor behandeling door de Raad van bestuur, of hierover aanbevelingen doen. Drie dagen lang hebben we ons gebogen over een nieuwe missie, visie en zijn we een traject opgestart om de strategie te bepalen die Rotary International de komende jaren zal leiden. Onder meer  op basis van een bevraging van bijna 30 000 rotariërs, alumni en Rotaractors uit 196 landen, die hun visie gegeven hebben op de toekomst van Rotary International.

Niet enkel de materie is uitermate boeiend, ook de samenstelling van de commissie is dat. Met personen afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada, Indonesië, Uganda, Zuid-Korea, Roemenië en de Bahamas. Allemaal boordevol ervaring op het gebied van strategie en planning.” Zaterdag landt Wim Leerman terug in België.

Aalst, Geraardsbergen en Vlaanderen hebben er een internationale ambassadeur bij.

(m. stAs)

Lees meer: ...  Lees meer: ...

 

 

0
0
0
s2smodern

Archeologische rondleiding in Sint-Martinuskerk Aalst nu zondag. Meer dan de moeite waard!

Lees meer: ...

De media kon vandaag donderdag 17 augustus nader kennis maken met de archeologische vondsten en rijkdommen in de dekenale Sint-Martinuskerk van Aalst. Naast een kort woordje van burgemeester Christoph D’Haese en een toelichting van schepen Karim Van Overmeire kregen we al een voorsmaakje wat er de bezoeker zondag te wachten staat.

Er is zondag 20 augustus van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.00 een bezoek aan de archeologische opgravingen onder leiding van een archeoloog voorzien en het bekijken van een nieuw werfpaneel met informatie over recente vondsten van de laatste weken. Van graven tot grafkelders en funderingen, de ondergrond van de Sint-Martinuskerk geeft zijn geheimen prijs.

In en rond het koor werden reeds verscheidene begravingen aangetroffen. U krijgt daarover zondag zeker de juiste tekst en uitleg. Wie er in juli bij was, zal duidelijk de evolutie merken.

De restauratie van de Sint-Martinuskerk wordt mogelijk gemaakt dankzij de subsidieovereenkomst uit 2015 tussen de Vlaamse overheid, Onroerend Erfgoed en de Stad Aalst. Momenteel zijn al 4 van de 10 geplande fases afgerond en is de vijfde fase in uitvoering. Tijdens deze fase wordt er een nieuwe verwarmingsinstallatie geplaatst, wordt de bloemenkelder gerestaureerd en gebeuren er archeologische opgravingen.

Toegang gratis.

(stAs)

Lees meer: ...  Lees meer: ...

Lees meer: ...  Lees meer: ...

Lees meer: ...  Lees meer: ...

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Aalst kruidt Bloemencorso Blankenberge.

Lees meer: ...

Met 9 op 15 wagens in competitie heeft het Bloemencorso Blankenberge een duidelijk Aalsters tintje. Met dank aan de creativiteit van 5 carnavalsgroepen. Waar is de tijd van Aalst bloemenstad? Maar als de bloemen niet naar Aalst komen, gaat Aalst naar de bloemen... Zelfs nu dit jaar Cirk! en het Bloemencorso samenvallen, zullen veel Aalstenaars de weg naar Blankenberge vinden. En genieten zullen ze !!!

Dieren als thema. Om er een samenhangend geheel van te maken, werkt Blankenberge al jaren met een thema. Zo wordt het dit jaar spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen, telkens met dieren of eigenschappen van dieren erin. En of de Aalsterse groepen zich kunnen uitleven... Volgens de regisseur Hans Vanquathem kiest men voor dit thema omdat het de wagenbouwers interessante en natuurlijke vormen biedt, waar men toch nog een eigen 'touch' aan kan geven. Ook publiekelijk is het een geliefd thema: dieren zijn herkenbaar voor jong en oud! Blankenberge liet niets aan het toeval over en bracht olv de regiseur op voorhand een werkbezoek aan de deelnemende Aalsterse groepen.

De Steijnzoel'n neemt voor het eerst deel dit jaar. Ze zullen een wagen bebloemen en zo ook proeven van de sfeer. Enkele groepen die zich eerst aangesproken voelden om 'klein' te beginnen, doen nu mee in competitie.
Zo
Dest Goe Schief en Beschomt, er nu opnieuw bij met een eigen wagen. De Lodderoeigen en Possensje zijn inmiddels gevestigde groepen.

De Lodderoeigen. Het is dit jaar voor de 12de keer dat ze Blankenberge het laatste weekend van augustus mee kleur geven. Herman Schelhaut, voorzitter van de Lodderoeigen, wereldberoemd als 'De Generool' verklaarde aan collega Koen De Vogelaere uit Brugge: "Het is al jaren een traditie om mee te doen aan het corso. Dit jaar bouwen we vier wagens, élk met hun verhaal... Als groep beginnen we ruim op tijd met de voorbereidingen. Met een grote ploeg leden, die ook dit telkens tot een goed einde brengen, werken we minstens vier dagen per week aan het corso in juli en augustus, denkwerk niet inbegrepen. Maar er komt veel bij kijken: van idee tot ontwerp, tot uitvoering, tot transport. Tot zelfs de catering ter plaatse organiseren. Er moet gelast worden, 'baren' versterkt, we gebruiken dit jaar eveneens bewegende elementen... Ook snijden we zelf heel wat isomofiguren. Gelukkig zijn 'mijn mensen' van alle markten thuis! Om dan als 'finale' al dit moois in de bloemen te zetten..."

Ze pakken dit jaar uit met 'Krokodillentranen huilen', 'Het venijn zit hem in de staart', 'Als de kat van huis is, dansen de muizen' en 'Horen, zien en zwijgen'.

Voor Possensje is het de 7de deelname. Met 'In het hol van de leeuw' en 'Werken als een rode lap op een stier' zullen ze de kusttoeristen zeker weten te bekoren.

De 4de deelname van Beschomt levert 'De kar voor het paard spannen' op samen met een kleerrijk dansnummer.

Tweede deelname voor Dest Goe Schief levert 'De draak met iets steken' op.

De eerste deelname voor De Steijnzoel'n levert een mooi staaltje Denderliefde op. Ze 'prikken' de wagen van Bloemencorso Dendermonde. Wat eigenlijk Sint-Gillis is. Ze brengen ons 'Als een vis in het water'.

Zo komt van de 180.000 euro dat Blankenberge ter beschikking stelt om het Bloemencorso mogelijk te maken, een stukje naar Aalst, om de carnavalstoet nog meer tot werelderfgoed te laten blinken. 

Info: www.bloemencorso-blankenberge.be

(stAs/ foto's: FNP en Koen De Vogelaere)

Lees meer: ...  Lees meer: ...

Lees meer: ...  Lees meer: ...

Lees meer: ...  Lees meer: ...

Lees meer: ...

 

 

 Men kiest voor dit thema omdat het de wagenbouwers interessante en natuurlijke vormen biedt, waar men toch nog een eigen 'touch' aan kan geven.
Ook publiekelijk is het een geliefd thema: dieren zijn herkenbaar voor jong en oud!

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern